-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
A Graef őrlőket azért a helyén kell kezelni. Használtam én is ilyet. Meglepően jó kis őrlők főleg ha az árát nézzük. Ezért is ajánlott itt mint belépő motoros kategória. Egy ilyen őrlővel már tudsz elég finomra őrölni elfogadható minőségben presszózáshoz. Viszont ha komolyabban megnézed akkor egymásra csavarozott és pattintott fröccsöntött alkatrészekből épül fel az egész. Nincs benne egy utólag lemunkált, illesztett felület. A külső kés szabályos táncot jár őrlés közben. Ennek ellenére egész tisztességes őrlemény jön ki belőle. Az a Mazzer Kony kés az NZ-ben teljesen más liga méretben, minőségben is. Persze ez önmagában nem garancia a jó őrleményre, de az itthoni és kinti tapasztalatok azt mutatják, hogy rendben van pontosság szempontjából. Persze én is szívesen látnék méréseket ezzel kapcsolatban, de addig is elhiszem, hogy rendben van a dolog. Ennyi pozitív vélemény nem jön össze csak úgy.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Egyrészt az óra sokkal jobb minőségű a Kalmár félén, másrészt a dugattyú felépítése is sokkal előnyösebb. A gyáriban két részből áll a dugattyú. A rozsdamentes dugattyúval időt veszítesz, mert azt is fel kell melegítened illetve a kialakítása sem szerencsés. Túl alacsony a dugattyú így könnyen megdől húzás közben és belemar a henger falába.
-
verti1
tag
válasz konzumpro #98925 üzenetére
Nem kell kiprovokálni semmit, tegnap egyébként is be volt lassulva a fórum népe a tegnap előttihez képest. Nyilván dolguk volt stb. SteelCowboy nem a kiprovokálás miatt válaszolt hanem, mert akkor ér rá írni többnyire. A srác pedig nem nézett itt le senkit. Teljesen normálisan elmondta, hogy hogyan áll a kávézással jelenleg. Semmi lenézőt és bántót nem találok az írásában. Nem mindig lesz válasz azonnal vagy lehet elsikkad a téma. Ez nem ügyfélszolgálat. Be kell írni még egyszer.
-
-
verti1
tag
Van valaki köztetek aki épített/használ “fluid bed roaster”-t?
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99234 üzenetére
Másfél év alatt egyszer se dugult el, annyira mégse szar. Ha el is dugul még mindig könnyebben orvosolható mint a pipa csőbe forrasztott. Bárhova teszed az lesz a rendszer legérzékenyebb pontja, ezzel együtt kell élni.
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99236 üzenetére
Továbbra is tartom, hogy a hideg ágból sokkal kisebb a rizikó, hogy szennyeződés kerüljön a szűkítőbe, hacsak nem öntöd bele a tartályba. Ha megis akkor az ugyan úgy végig mehet az egész rendszeren. A bojler belsejében nagyobb a kockázat a vízkő képződés és korrózió miatt. Fizikailag nem igazán tudom alátámasztani, hogy miért jobb a kimeneten mint a bemeneten. Kicsit erős kijelentésnek tartom, hogy totál szar az opv alatt.
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99244 üzenetére
Az rendben van, hogy leülepszik az aljára, de minden egyes használatnál felkeveredik a bojler kis mérete és kialakítása miatt és örvénylik felfelé a víz. A gond az apróbb szemcsékkel van amit fel tud kapni az áramlás. A legjobb ha a pipacső oldalán van a furat, úgy a legkisebb az esély a dugulásra. Elsősorban rendszeres gőzölésnél áll fenn a jelenség amit írsz. Ha valaki csak kávé készítésre használja a gépet és soha nem fűti olyan melegre, hogy gőz képződjön akkor ez a jelenség nagymértékben lecsökken. Viszont nincs is jelentősége, mert illik minden húzás előtt egy kis fejöblítést csinálni többek között emiatt a jelenség miatt is.
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99341 üzenetére
-
verti1
tag
válasz SteelCowboy #99687 üzenetére
Oda létra kell...
-
verti1
tag
Egy kis klasszik csokis-mogyorós Brazil egész jól sikerült lefolyással:
[link] -
verti1
tag
Igen az a három video tavaly készült amikor az Aeroparknak végeztünk egy kis társadalmi munkát. Vissza került két hajtómű sok év után az újrafestett HA-LCA Tu-154-es repülőgépbe.
-
verti1
tag
adriankoooo: Igen ez az új kosá, még barátkozom vele, de csak szimplának használható. Mondjuk nem bánom, 11g körül használom.
Bazsee71: Elég sok mindent változtattam rajta az tény. Nem lehet tudni, hogy mi lesz a végén belőle.
vicces1: Nem tökéletes azért, van benne hiba. A jó kávé egyik kulcsa a minél tökéletesebb lefolyás szerintem. Ha csatornásodik, féloldalas, stb. akkor cumi van. Egyébként ez minden különösebb voodoo nélkül készült. Egy kis habverőzés és a rugós-párhuzamot (nem tudom mi a jó elnevezés) tartó tamper.
-
verti1
tag
válasz zolnagy #99844 üzenetére
Figyelni kell arra is, hogy az előáztatás és a max nyomás közötti szakasz is egyforma legyen. Kb. egyforma legyen az idő és a növekedés üteme. Ha túl hirtelen akkor össze tömörödik a pogi és vissza lassul. Valamint a hőmérséklet is befolyásolja. +/- 2 fok már nagyon más lefolyást eredményez. Erre jó a PID-es kanna, mert akkor mindig ugyan az a hőmérséklet ha játszani akarsz vele és persze nagyjából tartani kell a felöntési időket. Leginkább az utolsó felöntésre kell figyelni. KB. Fél perc után éri el a max hőmérsékletet a Classic hengere. Utána kiöntöm, összerakom és húzás. Ha ez az idő változó akkor megint vakon vagy a hőmérséklettel hiába a PID-es kanna. Ha csak sima vízforraló van akkor pedig forrásban lévő vízzel kell dolgozni és az idővel, felöntések számával kell játszani.
-
verti1
tag
Ez gép független amit írtam. A Robot pont így működik. Ott is neked kell menedzselni a hőmérsékletet, megismételni a profilt. Ez amit leírtam egy pár perces rutin része. Megvannak a lépések amihez tartom az előmelegítési időket, nem stopperezek. Az előkészítésen, profilon stb. pedig ugyan annyi múlik minden gépnél.
-
verti1
tag
Robot-ot, Flair-t is lehet sokkal hanyagabbul kezelni, de akkor nem lesznek egyformák a kávék illetve akkor azon a szinten kell kezelni az eredményt is. Megjegyzem hanyagul összedobált módon is nagyon jó kávékat lehet húzni velük. Ugyanakkor lehet nagyon komolyan is tolni a dolgot és tényleg nem bonyolult maga a rutin, pár perc az egész. Amiről írtam az előbb az a hőmérséklet menedzselêse ami egy nagyon fontos pont. Egy PID-es gépnél megoldja az elektronika, nincs vele dolgod. Itt neked kell felmelegíteni a cuccot, lehetőleg mindig ugyan úgy, mert akkor a végső felöntésnél mindig ugyan az a kiindulási pont. Utolsó felöntésnél lehet forrásban lévő vizet használni vagy pl. PID-es kannát. PID-es kannával tökéletesen lehet játszani a hőmérséklettel és nagyon kényelmes. A másik dolog ami kilövi az űrbe ezeket a kis manuál karosokat a profilozás lehetősége, kár lenne hanyagul kezelni. Minél többet gyakorolsz, annál pontosabban reprodukálható húzásról húzásra. A stoppert csak előáztatás hossza miatt figyelem, de ha rövid akkor van, hogy fejben számolok inkább. Illetve új kávé beállításánál az összidőt figyelem, de nagyon kényelmes, mert ott van a mérlegen, nem egy plussz szarakodás. Ha pedig nagyon hardcore-ba akarod tolni akkor ott van a SEP amivel ugyan azt húzhatod mindig. Szóval nagyon jól be lehet rögzíteni minden paramétert ha akarod.
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #99859 üzenetére
Van egy olyan elmélet, hogy a szemekbe zárt co2-vel van összefüggésben. Minél sötétebb és frissebb annál több a co2 ami a magasabb hőmérséklet hatására nagyobb mértékben szabadul fel és a pogin belül hatással van a lefolyásra. Néha amikor elfelejtem az utolsó felöntéshez letekerni mondjuk 96 fokra a kannán a hőmérsékletet és felöntöm a 100 fokos vízzel akkor elég jól megfigyelhető a dolog, de kávéja válogatja.
-
-
verti1
tag
válasz billyjoe #99867 üzenetére
Ezzel a vízforralón zsonglőrködéssel nem tudok kibékülni. Flair-nél is nagyon sokan csinálják így különböző adapterek segítségével. Elhiszem, hogy működik, de nekem nagyon idegen a dolog. A Flair-nél se tudtam egy hétnél tovább együtt élni a gyári dugattyún billegős megoldással előmelegítês közben.
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #99869 üzenetére
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #99874 üzenetére
-
verti1
tag
Egész biztos, hogy van hatása ahogy látszik a te tesztedből is. Nyilván a dolog nagyon összetett és nehéz adott esetben kimutatni, hogy pár fok eltérés milyen hatással van a lefolyásra. Szerintem inkább van köze a CO2 kioldódáshoz kint pusztán a szemcsék megdagadásához. Hidegen kisebbek a hézagok az összetömörített pogácsában, melegen pedig ahogy megdagadnak eltolják egymást és nagyobb lesz az áteresztő képesség. Sok apró gömb kontra egymás mellett kontra nagyobbak. Pont fordítva kellett volna történnie mint a tesztedben. Amikor a CO2 elkezd kiválni a szemcsékből akkor kitöltik a teret a szemcsék között és lassítják a lefolyást. Sötétebb friss kávénál nem kell annyira finomra őrölni, lassan jön le, sok a crema. Sőt ha nagyon friss akkor a rengeteg CO2 akkor szinte szét túrja a pogit azért olyan kevésbé szép a lefolyás, táncol össze vissza egy nyitott karnál. Ugyan ezekkel a beállításokkal egy világos kávé kávén “átesik a víz”. Ezért is van, hogy a világos kávéknál fontos a nagyon jó minőségű őrlő, hogy a szemcsék minél egyformábbak legyenek. Sokkal nagyobb szerepe van a pogi homogenitásában. Az előáztatás is hosszabb, hogy segítsen felszabadítani a CO2-t. Itt van két cikk is a témában:
-
verti1
tag
Ha mégis lenne időd akkor a Profitec-en vagy Decent-en egyforma profillal, mennyiséggel, előkészítéssel kíváncsi lennék egy sötét pörkölésre 90 és 95 fokon.
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #99913 üzenetére
Persze, hogy nem gömb alakú. Csak a példa kedvéért hoztam fel, hogy egyszerűbb legyen elképzelni miről beszélek.Sötét porózusabb és gyengébbek a sejt falak is ami bezárja a CO2 (sejt falak??) Több co2 képződik és könnyebben szabadul fel. Világosnál kevesebb képződik és nehezebb is feltörni. CO2 kioldódás az egyik kulcsa és elengedhetetlen feltétele az espresso készítésnek.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #100216 üzenetére
Nálam ez a következő módon néz ki:
1. felöntés: 100 fokos vízzel, 83 fok a max, 2 percnél 77 fok
2. felöntés: 100 fokos vízzel, 90 fok max, 2 percnél 85 fok
3. felöntés: 100 fokos vízzel, 92,5 fok max, ezt kb. 30 másodperc körül éri el, én itt szoktam összerakni, nem melegítem továbbEzután felöntöttem 98 fokos vízzel csak a mérés kedvéért. Persze ha kávé is van a kosárban, dugattyú stb akkor mást mutat a dolog. Minden esetre kb. 20 mp után 90,5 fok, 35mp után 89,5 fok, 45mp 89,0 fok, 60mp 88,5 fok. Eléggé stabil ahhoz képest, hogy nincs benne fűtés.
Egyébként amióta rajta van a szigetelés én 98 foknál még nem mentem feljebb, soha nem éreztem hő hiányosnak a kávékat. -
verti1
tag
válasz Parci #100229 üzenetére
A Simplicity robosztusabb. Vastagabb tengely és csapágy támok, hosszabb tekerő kar. Rezzenéstelenül, nagyon könnyedén harapja a babokat. Háti zsákba viszont nem való. Nagyon jól megvoltam a Traveler-el, de ezt tényleg kihagyhatatlan volt. Most majd tekergetem egy darabig és meglátjuk melyik marad.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #100231 üzenetére
Egy kanna van, a csésze melegítésére használt vizet öntöm vissza az utolsó felöntés előtt. Ez visszahűti 3-4 fokot kb. Kicsit kell csak vissza fűtenie. Ennyi a trükk.
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #100253 üzenetére
Akkor innen volt az eltérés a számokban. Ennyire nem lehettek alacsonyak. Nem volt soha gond a világosakkal. Két három körből bármilyen kávét megoldottam. Az új kosarat 11g körül használom, így bőven marad víz a hengerben a húzás végére ami még egy kicsit hozzátesz a stabilitáshoz.
-
verti1
tag
válasz vicces1 #100304 üzenetére
A Kickstarteren és máshol is nevén nevezik a gyereket és pressurized portafilternek hívják. Saját oldalon flow controled, de ugyan azt jelenti végső soron. Ez a Neo azoknak lett kitalálva aki bolti téglával akarja etetni vagy nincs presszó képes őrlője vagy nem akar bűvészkedni. Egy Kinu-val, Mazzer-el és Gábor nyomásmérőjével és a minőségi friss kávékkal a pultodon nagyon gyorsan felejtsd el.... Lehet ugyan venni hozzá normál kosarat, de egyből olyat kell venni. Még jó, hogy megakasztott az amazon...
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #100293 üzenetére
adriankoooo: Magában rosszabb ahogy már írtam korábban, túl sok kávé oldódik fölé mint bármelyik gyárival. Viszont ezzel a spec. szimpla kosárral együtt használom a kettőt. A pogi teteje felett elég nagy a tér a kevesebb kávé miatt. Így tuti nem mossa szét a tetejét a felöntésnél és a kettővel kristály tiszta marad a víz.
coxymaxi: Egy szimpla IMS competition kosár alsó fele lett levágva. Lézerhegesztéssel lett egyesítve a felső rozsdamentes résszel és kapott egy műanyag gyűrűt. Egyelőre még én is barátkozom vele. A szigetelésből három készült, macerás a rögzítése. A háromból kettő nálam van. A harmadik független szakértőnél bizonyít, legalább is remélem, hogy jól viselkedik.
-
verti1
tag
válasz vicces1 #100405 üzenetére
Melóhelyen pont így használjuk ketten a Flair-t. 1dl rozsdamentes kiöntőbe húzzuk egyet és ketté öntjük, pedig van két hengerünk és kosarunk ahhoz a szetthez. Két frankó szimpla pont elég. Dupla kifolyó felejtős szerintem. Nyomtattunk jó pár dupla kifolyó variációt, de egyik se működik igazán. Továbbra is azt mondom, hogy ne bánd azt a Pro-t. Több a nyűg vele mint amit nyersz. Ha nagyobb mennyiség kell és dupla kifolyó akkor Robot.
-
verti1
tag
válasz bbuffy #100410 üzenetére
Azért macera szerintem, mert nagyon nehéz felmelegíteni azt a sok fémet. Nagyobb és vastagabb a henger megspékelve a fém dugattyúval. Jellemzően vízforralóban vagy lábosban főzik a hengert vagy különböző módokon gőzölik, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. A Flair FB csoport teli van mindenféle megoldással, hogy hogyan halászd ki a forrásban lévő vízből a hengert vagy hogyan építs a vízforralódra különböző adapterekkel tornyot a gőzöléshez. Nekem ez macera, hogy ezzel bohóckodjak. Ez izgalmas lehet az elején, de hosszú távon én megunnám a szarakodást. Semmi mást nem nyersz vele csak pár grammal több kávét. Szerintem a Classic Flair-nek az egyik nagy előnye a gyorsaság, 7 perc alatt lehet vele kávét készíteni. Tisztán, gyorsan felmelegíted és húzhatod a kávét. Én ezt nem áldoznám be.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- World of Tanks - MMO
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Politika
- Steam Deck
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Posta, csomagküldés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen