-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sapizee
csendes tag
Sziasztok!
Egy 4 személyes Brikkával szoktam kávét főzni, amihez Hario Skertonnal darálok.
Eddig a legjobban a Lidl bio szemes kávéja vált be a diszkont kávék közül.Szeretnék valami más fajtát is kipróbálni, nézegettem a topik leírásában lévő boltok kínálatát, de tanácstalan vagyok.
Szerintetek érdemes próbálkozni ezekkel a drágább kávékkal, a meglévő technika mellett? Vagy nincs sok értelme, mert csak komolyabb eszpresszó géppel lehet javítani a kávé minőségén? Sajnos jelenleg nincs módom komolyabb gép, vagy őrlő vásárlására.Ha van értelme, ti mit javasolnátok? Van, ami bevált már valakinek Brikkában?
-
sapizee
csendes tag
-
sapizee
csendes tag
Érdemes friss (tegnapi) pörkölésű kávét pihentetni még? Milyen ízbeli hatása van, ha már holnap kipróbálom? (Aeropress)
-
sapizee
csendes tag
Casino Mocca előfizetés mellett az MTRM roast kávéit szoktam vásárolni filterezésre (V60, aeropress). Ittam már jókat innen is, és 3000 Ft a 250g-s kiszerelés:
https://mtrm.hu/kinalatunk/
A Műterem kávézóban mindig van, amit ki lehet próbálni -
sapizee
csendes tag
Sziasztok!
Bialetti Brikka 4 személyes (román gyártmány) helyett szeretnék egy új kotyogóst, amivel duplapresszó mérettartományban tudok kávéhoz jutni. A Brikka kb 80 ml-t szokott adni, ha 1-2 mm-el a jelölés alá töltöm a vizet. Ettől kicsit kevesebb is elég lehet nekem.A fő problémám a 4-es Brikkával, hogy túl sok kávé kell a teletöltéséhez. Világosabb pörkölésnél (jelenleg: CM Hato Viejo) akár 24g-t is elnyel. Jobb lenne valami költséghatékonyabb megoldás Ezenkívül eléggé instabil a főzet, pedig próbálom a hőmérsékletet, lángot konzisztensen tartani, az őrleményt nem tömöríteni és lehúzni a felesleget. [Egy Timemore kéziőrlővel használom]
A crema annyira nem izgat, nem is minden főzetnél képződik. Arra gondoltam, hogy elég lenne nekem egy Bialetti Moka Express is. De mekkora méretű lenne az ideális ? 1-2-3 csészés változat? A különbség csak annyi a Brikkához képest, hogy nincs súlyszelep benne, ezáltal képes stabilabb működésre? -
sapizee
csendes tag
Nekem ilyen kiöntőm van, főleg V60-hoz, alkalomadtán aeropresshez használom.
V60-nál szoktam beletenni a kifolyóhoz egy aeropress filtert, így még jobban lehet kontrollálni az öntést.
Szerintem teljesen megéri az árát, hasonló tudású, "márkásabb" készülékekhez képest kifejezetten baráti az árazása. -
sapizee
csendes tag
válasz Madrid #98283 üzenetére
Nálam (4 személyes Brikka, gyári szűrők) a "kis lötty/előfőzet" az őrleményfinomságtól, kávé típusától, tömörítéstől függően jelent meg. Sajnos többször volt, mint ahányszor nem. Viszont pukkanás szinte mindig volt, és oldalt sem eresztett. Minden főzés után szétszedtem, elmostam és megtörölgettem a részeket.
-
sapizee
csendes tag
Sziasztok!
Kinu Simplicity alkalmas filterre (V60) és presszóra (Flair) is?
Elbizonytalanított, hogy a honlapon külön árulnak filterhez való kést is hozzá. -
sapizee
csendes tag
válasz WarLock07222 #99960 üzenetére
Köszi szépen, akkor biztos nekem is meg fog felelni
-
sapizee
csendes tag
Valaki tud ajánlani egy olyan mérleget, ami tizedgramm pontossagot is magabiztosan tud? Desztvíz beállításához lenne rá szükségem. Van egy kínai mérlegem avx-ről, de az nem mér elég pontosan.
Beurer ks36 jó lehet erre a célra? -
sapizee
csendes tag
Ma egy Robot boldog tulajdonosa lettem Tudnátok ajánlani olyan kávét, amin jól lehet gyakorolni, elsajátítani az első lépéseket?
Eddig csak filtereztem itthon, ez az első presszós próbálkozásom. Minden új még, a WDT-től kezdve a tamperelésig Kinu Simplicityvel darálok, és egy bonsai rögrémet is sikerült beszereznem a Robot mellé Kávékalmártól.
Első próbálkozásom egy Bagira hondurasi fermenttel volt, meglepően jól sikerült (bár csak másodjára sikerült eltalálnom a megfelelő őrleményfinomságot (elsőre lisztszerű végeredményt kaptam, amivel inkább nem is próbálkoztam). A nyomás felépült, 15g-ból egy hosszabb, 42g-os kávét sikerült gyártani, ami jobb ízű volt, mintha kotyeszban főztem volna le.
Másodjára már délután egy kisebb adag (12g) CM mosott Gahahe (Burundi) volt a terítéken. Ez filterre van pörkölve, de tettem egy próbát vele, azonos őrlő beállításon viszont szinte semmi nyomáson átzubogott a pohárba, így a végeredmény sem lett értékelhető.
Eddig a mellékelt shower screennel próbálkoztam, előmelegítés nélkül, tanácsokat szívesen fogadok -
sapizee
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a tippeket a Robothoz!
Kipróbáltam a filterpapíros megoldást, és tényleg javult a kávé lefolyása.
Az előmelegítésnél legszimpatikusabbnak eddig az aeropress gumikupakos megoldás tűnt videók alapján, ezt is megnézem a napokban (igyekszem egyszerre csak egy dolgot változtatni a rutinban, hogy lássam, mennyiben változtat a végeredményen)
Érdemes más vizet készíteni filterhez, mint presszóhoz, vagy halandó úgysem érzi ki a különbséget? Eddig 5 l desztvízhez 0,3 g szódabikarbónát és 2 g keserűsót tettem. -
sapizee
csendes tag
válasz p.lac #107918 üzenetére
Én csak a dugattyút és a tartót melegítem elő a kifolyó és aeropress gumis módszerrel, ez vajon mennyire eredményes? Számomra ez volt eddig a kényelmes workflow. Amíg melegszik, addig a kosárban már elő tudom készíteni a kávét, így az előmelegites minimálisan nyújtja csak a folyamatot.
-
sapizee
csendes tag
válasz Serpenthelm #109864 üzenetére
Kútház
-
sapizee
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Dell notebook topic
- Villanyszerelés
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobilinternet
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest