Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    aktív tag

    válasz gyulazsolti #76776 üzenetére

    Akkor is meg lesz a lehetőségem választani indításkor, hogy melyik op. rendszer legyen?

    Igen. MBR esetén, ha a bootolásra beállított diszkre (a diszk elejére, az első 512 bájtba, nem az első partícióra!!) kerül a Grub indítókódja, akkor ő fel fogja ismerni, hogy már van egy Windows a gépen, így fel fogja ajánlani az oprendszerek listájában (a Grub képes a partíció elejére is települni, de ez nem egészséges, nem is szokás használni).
    UEFI esetén elég, ha megvan az EFI partíció, a Grub ott megtalálja a Windows efi fájlát (\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi).

    Ezért is kell először a Windowst telepíteni (mert egyébként a Windows telepítő kérdés nélkül legyalulja a Grubot), és ezért jó az, ha a telepítés idején bent van a Windows-t tartalmazó lemez (mert akkor a Grub felismeri, egyébként utólag kéne felismertetned vele, ami macerásabb).

    Harmadik lehetőség, hogy mondjuk első lemezen van a Windows, másodikon a Linux, a Linux telepítés idején nem volt benn az első lemez, így a Grubnak nem volt lehetősége felismerni -> ekkor a gép boot menüjéből tudnád kiválasztani, hogy melyik rendszert indítod.

    BIOS beállításaid így jók.

    Vagy inkább egy 250-es SSD, és menjen mind a kettő rendszer?

    A 250-es jobb abból a szempontból, hogy ha bármelyik rendszert el szeretnéd távolítani, akkor a másiknak kioszthatod neki a maradék helyet. Mondjuk ha azt mondod, hogy nem kell többé Windows, akkor az ő helyét átadhatod a Linuxnak :)
    Vagy ha esetleg a jövőben át szeretnél állni Windows 10-re, annak is jobb, ha nem 120 GB-on kell szorongania.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák