Új hozzászólás Aktív témák

  • ptya

    tag

    Sziasztok!

    Megtoltam a KBC-ről Random Capitalhoz való költözést, és megosztanám veletek is a tapasztalatokat, hátha bárkit érdekel.

    Miért?
    2018 novemberében kezdtem el befektetni a KBC-nél, tehát kicsivel több mint 1 évet voltam ott, 2 TBSZ-t tudtam nyitni (2018, 2019). Ez alatt a rövid idő alatt 2x emeltek díjakat elég durván, ezért személyes véleményem alapján nem éreztem úgy, hogy ez korrekt. Mindenképpen szerettem volna egy brókernél 5 TBSZ-t összehozni, hogy tudjam majd rotálni. Ha évente emelnek 1x-2x ez nagyon drága tud lenni.

    Hogyan?
    1) Nyitottam Randomnál személyesen egy számlát, mert a TBSZ transzferhez úgy éreztem sokkal könnyebb lesz személyesen beszélgetni valakivel és kikérdezni. Egy fél-1 óra alatt meg volt az egész, és nagyon kedvesek voltak ott. Eredményeképpen kaptam egy befogadó nyilatkozatot, amivel mehettem a KBC-hez.

    2) A KBC-nél telefonáltam, hogy hogyan zajlik a transzfer. Elegendő volt egy emailt írni az ügyfélszolgálatukhoz, amiben csatolnom kellett a befogadó nyilatkozatokat. Ezt feldolgozva felhívtak, hogy szóban erősítsem meg a szándékomat. Ennyi.

    Részleteiben és a bökkenők
    1) Hétfőn megnyitottam az RC számlámat, és aznap eladtam KBC-ben a TBSZ-eimen minden értékpapíromat, viszont az állampapírokat hagytam. Erre azért volt szükség, mert amerikai értékpapír fajtánként lett volna a transzfer díj 15.000 Ft a KBC-től, és a Randomnál fajtánként a fogadás 12.000 Ft. Szóval elég sok :) Pénzeszköznél pedig HUF TBSZ-enként 500 Ft (van egy százalékos költség, de a minimum az 500, nekem nem ment efelé), USD TBSZ-enként pedig 5000 Ft (van egy százalékos költség, de a minimum az 5000, nekem nem ment efelé.
    12 fajta papírom volt, így 324.000Ft vs 11.000Ft (utóbbihoz jön még az eladás díja és a visszavétel díja, de az arányakat nézve a különbség megmarad)

    2) Vártam szerdáig, hogy az USD valóban rendelkezésre álljon az eladásaimból (erre nem vagyok biztos, hogy szükség volt, de a Randomos ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy van egy T+2 dolog, így várjak)

    3) Szerdán elküldtem a levelet, amire aznap végén válaszoltak és jöttek az első bakik:
    - 2017 és 2018 TBSZ befogadót kértem/kaptam, nem 2018/2019 -et. Nem baj, másnap kaptam egy újat, miután telefonáltam
    - Nem adtam el a MÁPokat, és azért is fajtánként és TBSZ-enként 10.000 Ft-ot akartak legombolni. Nap vége volt, így csütörtökön tudtam csak eladni a papírokat. Ez saját hiba volt, valamiért úgy gondoltam, hogy az állampapírra nem vonatkozik az értékpapíros transzfer..

    4) Csütörtökön folytatódott az ügyintézés, nap végére elindultak az utalások.

    5) Pénteken megérkeztek a forint összegeim a számlákra

    6) Hétfőn megérkeztek a dollár összegeim a számlákra, viszont munka miatt megfeledkeztem az papírjaim visszavételéről, így az maradt keddre

    7) Papírok visszavétele és veszteség realizálás - az elmúlt 7 napban minden papírom erősödött, így összértékben 2,16%-al drágábban vásároltam volna vissza mindent. Emiatt ugyanis nem tudtam számosságában ugyan annyi részvényt visszavenni.

    8) Ugyancsak saját hiba, mert nem néztem eléggé utána, hogy RC-nél miképpen lehet MÁP-ot venni. Náluk ugyanis van minimum szint. 100.000 Ft alatt nem lehet. Emiatt mind a két TBSZ-emben beragadt némi kp. Mivel osztalékfizető portfóliót követek (Falcon method), így ez nekem egy kicsit szívás.

    Megérte?
    A piac mozgását nem igazán lehet tervezni, így azt, hogy buktam a visszavásárláson nem tudtam megjósolni. Az elmúlt idők befektetési szokásaimat alapul véve, ha belekalkulálom a piaci veszteségemet, akkor 6 év alatt térülne meg ez az egész folyamat. Ha ezt ignorálom, akkor 2 év alatt.
    Ettől függetlenül annak nem számoltam utána, hogy mennyit vesztek azon, hogy az osztalékaimat nem tudom visszaforgatni. Valószínűleg hosszú távon elég sokat..

    Szóval, megérte-e? Jelen pillanatban vegyes érzéseim vannak, így nem tudom megmondani. Szerintem ezt a jövő fogja megmondani, hogy a KBC valóban emel-e nonstop, vagy a Randomná mik fognak változni. Ilyen lehet a minden kezdő befektető hibája? :)

    Főbb különbségek KBC és RC között hirtelen
    - Az RC felületei rettenet fapadosak és eléggé átláthatatlanok. Szerintem a KBC felülete sokkal intuitívabb.

    - KBC-nél nincs valuta konverziós díj, viszont RC-nél van, ami osztalék visszaváltás és MÁP-ba nyomás miatt tud para lenni (bár a min. 100.000 ft-os limit miatt már nem nagy para)

    - RC-nél a brókeri díj sokkal kedvezőbb. Még az előző KBC-s díjakra vetítve a jelenlegi összköltségem 0,69% -ról 0,11%-ra csökken (és a difi csak nőtt a RC javára a mostani emelés miatt)

    Azt hiszem mindent leírtam :) Már csak annyi maradt, hogy a KBC-ből kiszedjem az utolsó filléreket is és megszüntessem, mert már az üres számla után is fizetni kell.. :R

Új hozzászólás Aktív témák