Új hozzászólás Aktív témák

  • adika4444

    addikt

    válasz gF #17302 üzenetére

    Hali! A leírás DIGI-hez készült, az teljesen normális, hogy a Telekom nem ad címet. Elég a prefix, részint mert az interfész amire rárakod kap címet amit tud használni a router, részint meg mert a Telekom /56-ot ad, azaz több szubnetre is felhasználhatod, nem úgy, mint a DIGI egyetlen /64-ét.

    A dinamikus prefix miatt semmiképpen nem javaslom, hogy a router GUA címét (tehát ami a bridge v6-os címe) próbáld osztani DNS-nek, egy PPPoE újracsatlakozáskor úgy is változni fog, és maximum script-elve lehetne megpatkolni, de ez tiszta macera.

    Ha a Telekom DNS címét akarod használni, akkor rakd be a prefixhez, hogy advertise-dns=yes és dns="<Telekom szervere>" (a T DNS címét most nem tudom).

    Ha pedig a router forwarderét használnád v6-on, vagy script-elj (fenntebb írtam, kifejezetten kerülendő megoldás), vagy vegyél fel UlA címeket a bridge-re, ami statikus, tehát nem fog megváltozni, és ezt a címet szórhatod a RA packet-ekben (tehát a fenntebbi DNS-hez beírod a saját UlA-dat).
    Az IPv6 működési elvéből adódóan nem lesz gond a párhuzamos UlA és a GUA címekkel sem router, sem kliens oldalon. Az UlA csak a belső hálózaton működik, tehát max a kliensek érhetik el egymást a címeiken, de a RA miatt a második 64 bit úgy is EUI-64 alapján fog kigenerálódni (tehát ugyanaz lesz mint a GUA cím vége).

    üdv, adika4444

Új hozzászólás Aktív témák