Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Van arról tapasztalata valakinek, hogy egy CAPsMAN (v2) alatt, de egyrészt szimultán dual-band, és azon belül is eltérő csatornákra állított CAP-ek közti roaming mennyire sima/észrevétlen (épületben vándorló, roaming szempontból "makacs/buta" eszközt feltételezve), főleg ott, ahol kénytelen (vagy legalább is ildomos lenne) 5GHz-ről 2GHz-re váltania a kliensnek (mert nincs teljes hibátlan 5G lefedettség minden szoba minden sarkában mindenféle kliens-antennatípussal és pozícióval, de a 2G még a szomszéd kertjében is pöpec lenne)?

    Össz-vissz 2-3 db hAP ac²-ről lenne szó, amik vegyes márkájú/típusú "buta" AP-ket váltanának, de igazából csak az a gyakorlati gond, hogy pl. kapaszkodik az utolsó szalmaszálba ~0 sebességgel egy laptop 5G-n ott, ahol még teljesen vállalható a 2G sebesség (persze megfojtva az AP-hez közeli 5G-s klienseket is), de nem akarok egy tucat AP-t szétszórni, mert nem üzleti, hanem magáncélú telepítés, amit szórványosan használunk (szinte mindig idle, de ha fel-alá rohangálnak a házban a vendégek a sok okoskütyüvel, akkor "baj van" és nyafogás...).

    Ajánlották az Ubiquti Unifi-t, aminél a Fast Roaming papíron nagyon mesésen hangzik, de igazából azt sakkoztam ki, hogy:

    1: nem csak drágább (ha beleveszem az árba azt is, hogy a hasonló árazású AP-iken csak 1 ethernet port van, míg a Mikrotik-eken legalább 2, szóval potenciálisan új kábel és/vagy switch is kell, ami megdobhatja az árat/munkaigényt az Ubi-nál [vagy a sokkal drágább Ubi AP kell 2+ porttal], illetve a hasonló árú Ubi még wave1, noha egyelőre úgysincs itt MU-MIMO kliens, de ártani nem árt, ha tudja a Mikrotik AP hasonló áron).

    2: némi nézelődés után a fórumokon elejtett információkból azt sakkoztam össze, hogy gyakorlatilag a Mikrotik is tudja mind a kétféle roaming segédletet, amiknek az Ubiquti saját fantázianeveket adott (Zero-Handoff és Fast Roaming), csak itt nincs külön kiemelve, mint extra funkció, illetve nem annyira automata (de az nem gond, nyomkodtam már Winbox-ot), de ha CAPsMAN alatt minden AP egy csatornán van, az ugyan úgy működik, mint az Ubi féle Zero-Handoff (egybemaszkolódik minden AP, így a kliens nem is tudja, hogy roaming-oltatva lett), illetve ugyan úgy megvan a Fast Roaming féle "autentikáció-gyorsítás" is, mert a CAPsMAN kezel mindent, ami időigényes lehet újracsatlakozáskor (olyanokra gondolva, hogy pl. még élő videótelefon se szakadjon meg emeletek közt battyogva). De egyikről sem találtam egyértelmű pontos dokumentációt Mikrotik esetén, csak mások leírásait pakolom össze (többen állítják, hogy működik az egy csatornás mód, illetve logikusnak tűnik, hogy akkor a több csatornáson is az autentikáció rész).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák