Új hozzászólás Aktív témák

  • cOxeR

    Ármester

    válasz belovary #3193 üzenetére

    Nehéz helyzet ez mindenkinek... a legrosszabb, hogy ott az olasz/spanyol példa és nem tanulunk belőle, még most sem. (én 1,5 hete vagyok itthon, csak vásárolni megyek ki)

    A fotós piacon sajnos rengeteg a jellemtelen/köpönyegforgató ember/társulás (régóta vagyok benne elég sok "érdekes" dolgot láttam már, igyekezve kimaradni mindennemű hovatartozásból)
    A legfurább tényleg az, hogy a prémium fotós szegmensnek sincs tartaléka, amit nem igazán értek, a kommunikált esküvő/rendezvény mennyiség és a nagymellénnyel mondogatott vállalási pénzek függvényében. Ebből megint az következik, hogy megy a hanta ezerrel és mikor valóság arcul csap, akkor meg megy a sírás, meg a hiszti.
    Félre ne értsetek, ez nagyon gáz helyzet, de nem minimálbérből él a piac, az, hogy felelőtlenül vállalkozási tervek nélkül dolgozik a 95%-a, az sajnos ilyenkor mutatkozik meg. A túlzottan nagy lábon élünk dolog se segítség, de ez nem csak ennek a piacnak a jellemzője. (az meg csak szimplán a szokásos, hogy a hitelből és a lobbiból - pl. taxisok - élőket segítik először, ami megint az előző témakör, kisebb láb, kevesebb hitel/no hitel, kevesebb életviteli kockázat)

    A stúdiós piacot tekintve (hamár szóba került - (#3194) doeeg én alkothatok véleményt abba is benne vagyok tokától bokáig...) - van aki még most is nyitva van és tolja a marketinget és hajtja a fotózásokat, én meg elsőnek zártam be a "kapukat" és nem azért mert ne lenne havi ezer meg egy kiadásom (az ott álló/elértéktelenedő befektetésről nem beszélve), amit fizetnem kell akkor is ha itthon ülök... de érdekes, meg tudtam húzni a vonalat. Most is nyitva lehetnék, lenne rá koncepcióm, hogy én ne kerüljek kontaktba senkivel... de az ügyfeleket nem tudom védeni, ezért inkább elengedem a bevételt, vállalva a pénzügyi nehézségeket. Egy kezemen nem tudom megszámolni, hányan sértődtek meg, hogy nem nyitok ki nekik... végfelhasználók, fotósok. (no nem azért mert nem vagyok rugalmas és ne lehetne bármikor beváltani az előre utalt részösszegeket ha lemegy ez az egész...) Ráadásul ez nem olyan mint egy fotós vállalkozás, hogy befizeti a katát és nem vesz új felszerelést, aztán annyi... bérletet, rezsit, biztosítást temérdek dolgot kell fizetni (nem magán jellegűt, cégeset - cégeset is), ezeket nem lehet elodázni, tologatni.
    Van stúdió aki végleg be is zárt, ami megint furcsa számomra, hiszen annyi és annyi üzleti ügyfele van... ott is koncepcionális gondok lehetnek, vagy egyszerűen nem tartanak be szabályokat. Ez általánosan jellemzője a stúdiós piacnak, hogy vannak szabályok, de igazából senki se tartja be/tartatja be... és ilyenkor meg megy a csodálkozás, vagy amikor én betartom és nem értik, hogy nem lehet akármit csinálni. Ugyanúgy sekélyes szegmens mint a fotózás, hiszen ugyanaz a kör üzemeltet, fenntart, vagy mondjuk bárminek is. Arról nem is beszélve, hogy az árak az elmúlt 5 évben inkább csak lefelé mennek, ilyen más vállalkozói szegmensben nincs.

    Én azért abban bízom, hogy megritkítja a fotós piacot ez az egész válságos időszak és egy picit felnőnek az piacon maradó vállalkozók, hogy ténylegesen vállalkozók lehessenek, nem nagymellényes hobbisták.

    Bocs ha erős amit leírtam, de ezek tények nem nagyon van mit köntörfalazni. :U

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák