Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
T0mBd1gg3R #160 üzenetére
- kromofág
- papírzsebkendő (faterom régi öltönyét egyszer felpróbáltam, annak a zsebében volt egy ~30 éves darab, meglepő volt a széthajtott mérete, nem is volt rajta "félhajtás", lásd itt...) -
válasz
T0mBd1gg3R #160 üzenetére
- a forint
-
- Clarksonos Top Gear
- Totalcar, akár még a TV2-n
- index
- Class FM/Juventus
- GDPR és felugró ablakok nélküli internet
- éjszaka nyitva tartó Tesco
- el lehetett engedni játszani/boltba/iskolába a gyerekeket gyalog/biciklivel (az el kell vinni a gyereket az iskolába kocsival dolgot okolom amiért az autók száma jelentősen megnőtt, ami egy öngerjesztő folyamat, mert minél több autó van annál veszélyesebb és annál többen akarják kocsival vinni hogy védjék, ami miatt megintcsak több az autó)
- mióta felvásárolták megszűnt a nap lánya rovat a megyei hírlapoknál
- úgy általánosan a levegő -
bambano
titán
[link] mai friss, pár órás kifli, félbevágás után.
aki szerint ez jó, azt nagyon sajnálom, hogy még nem evett rendes péksüteményt. -
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #156 üzenetére
"mindenesetre egyikőtök se volt képes azt a nyomorult estéreragacsosmassza kenyeret legalább egy fotóval bemutatni, innentől kezdve tényleg nincs miről beszélni.": tényleg nem jutott el az agyadig, hogy én nem állítottam, hogy estére ragacsos massza lesz a kenyérből? és ha nem állítottam, akkor nincs is mit fotóznom?
a vitaképességetek nulla alatt van, mint a kenyér minősége.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dr. Akula #154 üzenetére
Azért mert nem tudsz egyben lerakni 400 Ft-ot az asztalra
ez tökéletes zárómondat [fetrengveröhög]
(#155) bambano
hát ha még azzal se értesz egyet amit te írtál azzal nem tudok mit kezdeni.
mindenesetre egyikőtök se volt képes azt a nyomorult estéreragacsosmassza kenyeret legalább egy fotóval bemutatni, innentől kezdve tényleg nincs miről beszélni.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dr. Akula #151 üzenetére
Már az alapfelvetés is az hogy a kommersz bolti kenyér szar
Az index csatolt részeinek legnagyobb sznobja szerint, ezt azért tegyük hozzá.
Aztán a kommenteket is érdemes elolvasni, meglepő(?) módon szinte mindenki azt mondja amit mi bambanővel.
az index egyik legsznobabb blogján meglepő módon a hasonló úri közönség (nagyjából 5 fő) kommentel. Hogy mik nem vannak.
A mai kenyered már ragacs? Dobsz róla képet? Léccilécci. Amit tegnap vettem a zócsanban az az istennek nem akar ragaccsá válni.
-
arnyekxxx
veterán
abból te hogy vonod le azt a következtetést, hogy nem ráfizetés a standard kenyér?
szerinted egy kisipari pékség a belvárosban meg egy osan kenyérgyár üzemeltetési költségei, bérköltségei, beszerzési árai ugyanazok? Az ósan pékségnek nem kell a kenyérből eltartania egy pultost, pénztárost, nem kell bérletidíjat fizetnie, nem kell havonta kitermelnie a tulajnak egy kéthetes nyaralást.
azért tudja megtenni, hogy bekerülési költség alatt árulja a kenyere
ezzel most azt mondtad, hogy nem azért olcsó az osankenyér mert szar anyagokból van olcsóért, hanem azért mert a beszerzési ár alatt adják.
Én is ezt mondtam eddig.
A végén még kiderül, hogy egyetértünk.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
arnyekxxx #146 üzenetére
Mai cikk a témában. Már az alapfelvetés is az hogy a kommersz bolti kenyér szar, és ezt tényként kezeli a cikk. Vajon miért? Aztán a kommenteket is érdemes elolvasni, meglepő(?) módon szinte mindenki azt mondja amit mi bambanővel. Persze lehet hogy a cikket is én írtam, meg az összes kommentelő is én vagyok, itt már ezen se lepődnék meg...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
arnyekxxx #147 üzenetére
Bemész egy random boltba, hazaviszed, lefotózod. Feltéve hogy életedben nem láttál még kenyeret, különben fotó nélkül is tudod.
"mifelénk olyan 3 napig teljesen OK az összes bolti kenyér"
Az aluljárós csöveseknek is teljesen oké az összeszart-hugyozott nadrág, minden csak igényszint kérdése."Páratartalommal a konyhában nincs valami porblémátok?"
Hogy is nem gondoltam előre hogy ez ilyen feng shui probléma lehet, mindjárt szólok is egy kóklernak mérje már ki a konyha alatt a vízereket... -
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #147 üzenetére
nem hangzott el olyan állítás, hogy a kenyér 75%-ban gyurma. az hangzott el, hogy a kolléga által a kenyér fitymálására tett kijelentéssel 75%-ig tudok egyetérteni. nálunk nem lesz gyurma a kenyér, de ettől még rossz, már frissen is. a vizes zsömle meg szinte üres, és ha kicsit megszikkad, darabokra törik.
-
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #146 üzenetére
"Már csak azt kell kitalálnod, hogy az akciós kenyér azért van-e a zosanbanteszkóbanmindenhol, hogy hatalmas nyereséget érjenek el rajta, vagy azért annyi amennyi mert az akciós kenyérnek ott kell lenni a polcon akár alapanyagárnál nem sokkal drágábban." csak ha a teszkóban meg a madaras teszkóban ennyi a kenyér, mindegy, hogy akcióban vagy nem, akkor a többi pékségből nem viszik el drágábban ezt a fajta kenyeret. tehát akkor a többiben is ennyi, vagy nem adják el.
"A linked hasznos, kiderül belőle, hogy még csak nem is ráfizetés egy osanteszkoegyébboltnak a standard170Ft-os kenyér csak nem ezen gazdagodnak meg.": vs:
"Ami tök jó, de hol a nyereség? Valójában sehol, még így sem, már a fenti számításban is 5 százalékkal kevesebbet költött ez esetben a pékség az üzemelésre, mint kellett volna, nem tudja javítani a gépeket, nem költött marketingre, egy forintot sem visz haza, satöbbi. Összefoglalva aranyszabályként kijelenthetjük, hogy egy kis pékség kenyérsütésből nem tud megélni. Sehogy."ha ez a cikk tanúsága, abból te hogy vonod le azt a következtetést, hogy nem ráfizetés a standard kenyér? a teszkó meg a madaras teszkó azért tudja megtenni, hogy bekerülési költség alatt árulja a kenyeret, mert ezzel becsalogatja a vevőt, magyarul ráterheli a marketing költségekre a veszteséget, majd más termékek felülárazásával behozza a kenyeres buktát.
a linken látható cikkből az jön le, hogy a szerzők szépen felmérték a helyzetet, összegyűjtötték a helyes kiindulási adatokat, majd levontak belőle egy téves következtetést. almás módszer.
-
arnyekxxx
veterán
tudsz dobni egy képet az aznapi cimkés kenyérről ami este 75%-ban gyurma?
Tényleg komolyan kíváncsi vagyok erre, mifelénk olyan 3 napig teljesen OK az összes bolti kenyér, tovább meg soha nem marad belőle szóval nem is érdelek milyen lenne egyhetesen.
Páratartalommal a konyhában nincs valami porblémátok?
-
arnyekxxx
veterán
Már csak azt kell kitalálnod, hogy az akciós kenyér azért van-e a zosanbanteszkóbanmindenhol, hogy hatalmas nyereséget érjenek el rajta, vagy azért annyi amennyi mert az akciós kenyérnek ott kell lenni a polcon akár alapanyagárnál nem sokkal drágábban.
A linked hasznos, kiderül belőle, hogy még csak nem is ráfizetés egy osanteszkoegyébboltnak a standard170Ft-os kenyér csak nem ezen gazdagodnak meg.
-
dstern
tag
Nálunk a junosztya tévé is ment, amíg még volt analóg földfelszíni tévéadás
-
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #142 üzenetére
én azzal az állítással, hogy gyurma lesz a kenyérből estére, nem értek egyet 100%-ban, csak vagy 75-ben.
azzal az állítással, hogy a mostani kenyerek átlagosan lényegesen rosszabbak, mint a régiek, teljesen egyetértek.döntsd el, hogy ez alapján ide linkelsz-e vagy sem.
-
Dr. Akula
félisten
"csak 92 marad, ha rejtést nyomunk rá, mert a kapcsolódó kommentek is eltűnnek" - na erről beszélek, ennek legalább a fele, 2/3-a a ti részetek, úgy panaszkodj, hogy magatokra hullik vissza! Titeket fegyverrel kényszerítenek hogy mindig ragozzátok a témát, mindig tietek legyen az utolsó szó? Aztán ha más se hagyja, akkor meg jön a sértődött nyafogás. Tükörbe néztél már?
-
Geller72
veterán
És a rettentő, toast "kenyérről", ami "nyugaton" az "alap" még szó sem esett..
.
-
arnyekxxx
veterán
-
Dr. Akula
félisten
"Értő olvasásban azért nem vagy erős. Nem trükközik."
Te meg értő írásban nem. Kisdobocsbecsszóra, mi? Miközben más termékeikről már kiderült hogy de. Hihető..."Megint az értő olvasás."
Abban se vagy jó, azt látom. Kenyérről volt szó, nem pogácsáról."Mint írtad te ragacsos masszát veszel."
1. Nem azt veszed, hanem az lesz belőle. Különbség!
2. Mint mindenki más, aki nem pék és magának süti. Ha csak ezt lehet kapni, hogy veszel mást? Mindennap repülővel hozatod Párizsból? -
strogov
senior tag
válasz
Dr. Akula #133 üzenetére
"Amelyik a pogival trükközik, az majd pont a kenyérrel nem fog, hihető"
Értő olvasásban azért nem vagy erős. Nem trükközik. A chips adó miatt a hagyományos pogácsa recept nagyon drága, ezért sok pékség az adózási szabályok miatt visszavett az adó hatálya alá tartozó alapanyagokból annyit, hogy ne kelljen extrém adót fizetni.
"Pedig ez nem akkora etvasz hogy csak speciálisan képzett mesterek képesek megcsinálni"
Megint az értő olvasás. Nem nagy dolog egy jó pogácsát csinálni, de 27% ÁFA + chips adó mellett már nem veszik meg. Ezért csak megrendelésre készítenek belőle. Amit leszállítanak boltba az sem hulladékból készül, de az adó alá eső alapanyagokat visszavágják.
"Sejtettem, itt az igényszintek különböznek."
Nyilván. Mint írtad te ragacsos masszát veszel.
-
kriszpontaz
veterán
-
Dr. Akula
félisten
"Pogácsát azt igen, mert az adó szabályok miatt jópár pékség aláment az ehető minőségnek, de kenyér az mindegyiknél jó volt."
Amelyik a pogival trükközik, az majd pont a kenyérrel nem fog, hihető... Mivel ez a probléma úgy 27 éve fennáll, sokaknak már nincs összehasonlítási alap milyennek kéne lennie, megszokta a mai szart, azt tekinti jónak. Pedig nem az."Van olyan pékség ahol a tulaj a pogácsán se volt hajlandó változtatni."
Van, mutatóba. Pedig ez nem akkora etvasz hogy csak speciálisan képzett mesterek képesek megcsinálni 50 év szakmai múlttal a hátuk mögött."Lidl-ben vesszük. 5 napig teljesen jó"
Sejtettem, itt az igényszintek különböznek. -
strogov
senior tag
válasz
Dr. Akula #118 üzenetére
Nekem nem szakmám a kenyérsütés, de a pékségek akiknek fejlesztettem kb. 250 boltba szállítanak. Egyik sem sütött szar kenyeret. Pogácsát azt igen, mert az adó szabályok miatt jópár pékség aláment az ehető minőségnek, de kenyér az mindegyiknél jó volt. Van olyan pékség ahol a tulaj a pogácsán se volt hajlandó változtatni. Ha megveszik így, akkor csinál ha nem akkor nem. Úgyhogy azt jobbára rendelni kell nála.
Korábban sütöttünk kenyeret, de mostanában Lidl-ben vesszük. 5 napig teljesen jó. Ha netalán megszikkad 5 nap után akkor bundás kenyér lesz belőle.
Nyúlós ragacsos nekem csak akkor lesz a kenyér ha frissen sütve veszem és bent hagyom a műanyag zacskóban. A friss kenyeret csak letakarni kell ruhával ameddig teljesen ki nem hűl.
-
válasz
fordfairlane #126 üzenetére
A topik legjobb hozzászólása volt
-
cog777
senior tag
válasz
fordfairlane #126 üzenetére
Siman.
Regen az is jobb volt! (Amugy remek erzekkel emelted ki mondanivalom lenyeget.)
-
kriszpontaz
veterán
válasz
fordfairlane #126 üzenetére
Még mindig nem hiszem el hogy kenyeret sütünk egy C64-es hír alatt
.
-
cog777
senior tag
Az allomany javitok csak a koltsegek csokkentese miatt van. Vettunk egy bizonyos elorecsomagolt szalamit. A leheto legkevesebb _mesterseges_ adalekanyagot akarjuk elfogyasztani - es ebben nem volt sok - es persze mert izlett. Aztan egyszer csak eszre vettuk hogy hirtelen minimum a duplajara emelkedett az "E" betuk szama. Hat igy is lehet arat emelni, hogy csokkentik a minoseget. Mondanom sem kell h tobbet mar nem vettunk. Az is erdekes hogy meg lehet talani ugyanazt a termeket (mas gyartotol) sokkal kevesebb mesterseges adalekanyaggal.. szoval itt a bizonyitek hogy meg lehet azt bizony csinalni kevesebb adalekanyaggal is.
Inkabb kezdunk raalni hogy itthon keszitjuk el az etelt (hus pogacsa - burger, majkrem stb) es kevesebb feldolgozott elelmiszert veszunk
Mivel kulfoldon elek, van osszehasonlitasi alapom, minek milyen a minosege. _Altalaban_ ugyanaz a termek jobb minosegu, pl mososzer nagyobb hatasfoku (markaja ugyanaz), majkremben csak termeszetes osszetevok mert frissen csinaljak, hus nem esik ossze suteskor mert nem vizkoto hormonokkal kezeltek az allatot stb. Persze ha akarja az ember itt is van elelmiszer tobb adalekkal illetve meg tudja talani a Lidl-t, Tesco-t es tarsait. Az ara nagyjabol ugyanaz vagy nem sokkal dragabb mint M.o-n pl ugyanaz a tej kaphato 7 es 11 DKK-ert is. Esetleg kulonbseg lehet hogy sokszor van felaras learazas.
M.o.-n az elelmiszer minosege csokken - egyertelmu. Pl turo csak egy szaraz fureszpor massza. Valszeg kisajtoltak belole minden hasznosat (mas celra) amit lehetett majd adalekokkal feljavitottak. Kenyer regen nem esett szet. Cukor nem olvad el a teaban!!
Itt van pl a kenyer (600g/ 11DKK) amit mostanaban veszunk, alig van benne mesterseges cucc tehat nem muszaj 15-20 "E" bele! (danul es nemetul van az osszetevok listaja)[kép]
Egyertelmu hogy nagyon arerzekeny a magyar piac. -
Dr. Akula
félisten
válasz
kriszpontaz #120 üzenetére
Ez a tudáséhség.
-
MageRG
addikt
Sajnálom hogy empatikusan nem sikerült kommunikálnom, hogy álláspontom szerint szegény != igénytelen.
Egyébként ha minden esetben úgy lenne, ahogy mondod, akkor most az új élelmiszerbiztonsági törvény jól kicseszett a szegényekkel (nem lesz olcsó gagyipárizsi).Azt is szerettem volna kifejezni, hogy Mo.-n gyér a kultúrája az élelmiszernek (pl. az eladó nem tudja mi az a kemény sajt), innen is ered az igénytelenség.
-
kriszpontaz
veterán
Jöttem C64-ről olvasni, erre éhes lettem a sok kenyér hallatán
.
-
-
Dr. Akula
félisten
Aha, persze, nyilván bambanőnek is "üldözési mániája" van, meg még pármillió magyarnak akinek még van összehasonlítási alapja, meg a már idézett cikk is hazudik, logikus... Lehet hogy nálatok Aprajafalván ennyire ideális a helyzet hogy a falu mind az 5 péksége Michelin csillagos, de 10 millió magyarnak ez nem reálitás.
"Pesten van Magyarország legjobb fehér kenyerét sütő pékhálózata a Pipacspékség"
Meg a Jacques Liszt, meg még 2-3 másik, tudjuk. De ahogy már párszor elmondtam: egy 2 milliós városban ezek jellemzően pont nem esnek útba, nem napi realitás ott megvenni napi kenyeret. És amiből kiindultunk: régen nem nagyítóval kellett keresni az ilyen helyeket, hanem ez volt mindenhol az alapértelmezett. Mert nem állományjavítóban gondolkoztak, meg gyorskelesztő turbóanyagokban, hanem simán csak megcsinálták amit meg kellett. Ma meg elég ha addig kibírja amíg kifizeted a vételárat, aztán a többi már legyen a vásárló baja. -
válasz
Dr. Akula #113 üzenetére
Én egyetlen egy sarki közérttel se jöttem még véletlenül sem.,ezzel szemben ez volt az első komentemben:
" Fejér megyei kis városban elek.Nálunk még a maszek pék kenyere ,amit itt veszek az utcában,de a a többi 5 pékség amit így hirtelen tudok,azok is remek,finom kenyeret sütnek.Lényegesen jobb lett a pékáruk minősége"Van azért nálunk Tesco, Lidl, penny meg egy halom pékség. kisvárosban lakom. meg üzletkötőként bejárom a Dunántúlt 12 éve és nem egyszer veszek magamnak ennivalót, pékségekben.
tehát részemről lezárnám mert én ilyen ideológiákból meg üldözési mániás gondolamenetekből pár óra alatt elolvadó zsemlékből és az országból 3 pékséget elfogadó és hasonló költői túlzásokból merítkező dolgokból nem kérek, főleg hogy Pesten van Magyarország legjobb fehér kenyerét sütő pékhálózata a Pipacspékség. Igen ők mindent úgy csinálnak ahogy a nagykönyvben meg van írva . A legnagyobb gond itt veled van, mert meg kellene válogatnod azt, hogy hol vásárolsz.
Én elfogadom, hogy negatív tapasztalatokat gyűjtöttél, de ezt ráhúzni az összes pékségre nem szabad. lehet kapni itt is jó kenyeret sok helyen, meg persze szart is sajnos, sok helyen. -
Dr. Akula
félisten
"kardoskodsz a jó kenyér mellett és inkább bemész a Tescóba mert az is jobb szerinted"
És minél jobb? Figyeltél? Nem, nem a régi, normális kenyérnél.Szerintem Pesten is vannak akik értenek a szakmájukhoz, de a sok pénzt ők is jobban szeretik mint a minőségi munkát. Az kevés hogy valaki ért hozzá, meg is kéne csinálni, anélkül szart se ér a hozzáértés. Mi lenne ha az orvos is azt mondaná hogy tudom hogy kell meggyógyítani, de most nincs kedvem hozzá? Mivel maguktól nem megy, ezért kellenének a törvények. Mármint a működők. Nem hagyni akármit eladni kenyér fedőnév alatt. Bűntessék ugyanúgy mint a pénzhamisítást.
"de a patkányok ott lakmároztak a keverőgép szélén és néha a kenyeres rekesz alja tele volt egérszarral"
Most annyi a fejlődés hogy még a betonkeverőt is bevonták a munkafolyamatba. Így jobb?"de vannak olyanok is, ahol a kenyér az kenyér"
Igen, mint a fehér holló. Talán 3-at is fel tudnék sorolni az egész országból. Persze biztos van több is, de mégtöbb van ahol le kéne húzatni a rolót a Köjállal."Nálunk pont van ilyen pékség"
És ebből levontad a következtetést hogy akkor mindenhol van?"A legnagyobb gond azzal van, hogy általánosítasz és azt gondolod, hogy ismered az egész országot és hogy az az általános, amit te megtapasztaltál a közvetlen környezetedben."
Talán mert nem csak az 1 szem sarki közértből indulok ki? -
válasz
Dr. Akula #98 üzenetére
Ezt témát le is zárhatjuk mert szimplán nem igaz amit írsz. Úristen. kardoskodsz a jó kenyér mellett és inkább bemész a Tescóba mert az is jobb szerinted. Nálunk vidéken meg az emberek nagyrészt nem veszik meg a tecóban a kenyeret, mert vannak helyi pékek akik még értenek a szakmájukhoz.Meg gondolom Pesten ismered az összes pékséget.
Én emlékszem mikor bementem a helyi ABC-be és volt házi jellegű kenyér meg ha szerencséd volt akkor kaptál Erzsébet kenyeret. Az 5- számú sütőipari szövetkezet boltjáéban lehetett vásásrolni tőlük, de a patkányok ott lakmároztak a keverőgép szélén és néha a kenyeres rekesz alja tele volt egérszarral. Ez volt a szép szoci kenyér világ. Hiába volt az egyik legjobb Búza hozzá, a Bánkúti. Hát kösz nem.. Most is vannak ocsmány vállalkozók meg mocskos pékségek, de vannak olyanok is, ahol a kenyér az kenyér, akár 3. napon nyugodtan eszed mert nem savanyú és kemény, vagy éppen szikkadt. Nálunk pont van ilyen pékség, de szerintem a legtöbb helyen akad már normális minőségű kenyér. A legnagyobb gond azzal van, hogy általánosítasz és azt gondolod, hogy ismered az egész országot és hogy az az általános, amit te megtapasztaltál a közvetlen környezetedben. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Geller72 #105 üzenetére
"Még következő héten pénteken is nagyon finom és hibátlan volt."
Nálunk ennyire azért nem volt jó, igaz sütni már a nagyszülők se sütöttek maguk, ők is vették, de 2-3 nap után is friss, de legalábbis nem undorral ehető volt. Ma ez az időkeret lement aznap estére. Sőt, itt a sarki boltban már nem is veszek zsömlét, mert már kiszállítás után olyan az állaga mint a 2 napos kenyérnek. Lehet hogy csak a maradékot hordják ide? Nemtom. Pedig a kenyér azért egy fél napot kibír. -
Dr. Akula
félisten
Régen nem volt különbség? Úgy látszik csak az utóbbi 30 évben mutálódott a gabona...
Idő arra van amire szánnak. Hát most a minőségre nem. Ha egyszer így is megveszi a "paraszt"... Hamarabb megpörgetni a pénzt meg ugye nagyobb üzlet mint több idő alatt.
"Fel van gyorsulva a világ, hatalmas fogyasztás (és pazarlás) van."
Persze, mivel este már bottal nem piszkálnád meg ezt a kenyeret, így hát a kukában landol a fele. Pedig ha normális minőségű lenne, még holnapra is jó lenne."És igenis van finom, normális kenyér sok helyen."
Sajnos annyira nem sok az. Van pár hely amiről szoktak áradozni a neten, de az még Pesten se esik útba a 99%-nak, hát még vidéken. Régen viszont mindenhol tisztességes minőségű lisztből tisztességesen megsütött kenyeret lehetett kapni. Csak ennyit várnék el, nem kell diós-mazsolás, himalájai lisztből sütött csodát készíteni, csak ne spóroljanak ki semmit. Ez olyan bonyolult? Évezredekig nem volt az."Ha meg ennyire tudod és kritikus vagy, miért nem csinálsz otthon és próbálod ki magad? Hisz csak liszt, só, víz és kovász kell bele, Nem nehéz..."
1. Ha olvastál volna, tudnád: próbáltam.
2. WC-t pucolni se nehéz, de azért nem áll neki az ember a fél városét kipucolni. Csinálja az akinek az a dolga, azért veszi fel a fizetését. Én meg csinálom a magam dolgát. Nem véletlenül alakult ki a munkamegosztás a történelem folyamán, had ne menjek bele miért nem mindenki magát műti, magát oktatja, magának szereli az autóját. -
Geller72
veterán
Emlékszem, nagymamám a kovászra úgy tekintett, mint valami élőlényre (ok, tudom, hogy végül is az
). Mint egy kedvenc háziállatra. Vigyázott rá, ápolgatta.
. Nagyon hosszú ideig. Kérdeztem tőle, hogy ez még mindig jó? Akkor nem értettem, hogy miért mondja azt, hogy ez mindig jó.
. Egy héten egyszer sütöttünk a kemencében, ami a konyhából nyílt. 3 kilós kenyeret. Vasárnap. Imádtam a héját. Vastag és nagyon ropogós volt. Még következő héten pénteken is nagyon finom és hibátlan volt.
. Ha addig maradt belőle.
. Volt, hogy csak simán diót ettem hozzá.
. Vagy megkentem "piros zsírral", megsóztam és leszaladtam a kertbe friss paprikáért és paradicsomért. vagy csak lekaptam egyet a pirulni kitettekből.
-
bambano
titán
A liszt minőségét szabvány írja elő, aminek része a süthetőséghez tartozó több paraméter is.
Tehát két eset van:
a: vagy szabványnak megfelelő lisztet vett a pék, és akkor nincs érdemi különbség a lisztek között. ez a hivatalos verzió
b: vagy okosba' vett lisztet a pék, akkor elfogadom az állításodat, hogy liszt és liszt között nagy különbség lehet.Mitől lenne jóval nagyobb pékáru fogyasztás? Csökkenő népesség mellett annyival többet nem bírnak az emberek enni a 80-as évekhez képest, tehát olyan sokkal nem lehet több a pékáru fogyasztás, mint régen. Ráadásul nem néhány központi kenyérgyár ontja az árut, hanem van mellé helyben sütő áruházlánc is több, meg kisebb-nagyobb pékség is több, vagyis egy termelő egységnek kevesebb darabot kell sütnie, mint régen.
"És igenis van finom, normális kenyér sok helyen.": hát persze. ezért van az, hogy manapság jó reklámfogás, mert piaci megkülönböztető tényező, hogy egy pékség kovásszal süti a kenyereket és a pékárut.
-
dugynok
senior tag
válasz
Dr. Akula #102 üzenetére
Egyszer már leírtam... Mert egyrészt hatalmas különbség van liszt és liszt között és itt nem a takarmány vs. étkezési liszt a dolog nyitja. Másrészt jóval nagyobb pékárú fogyasztás van most, mint régen és nincs idő arra a tésztára... Fel van gyorsulva a világ, hatalmas fogyasztás (és pazarlás) van. Pont ma sütöttünk itthon kenyeret, 2x annyi időt pihentettem, mint pékségbe... De hiába magyarázzuk ezeket olyanoknak, akik nem szakmabelik, csak olvasták meg hallották a dolgokat, de nem élik meg.... És igenis van finom, normális kenyér sok helyen. Ha meg ennyire tudod és kritikus vagy, miért nem csinálsz otthon és próbálod ki magad? Hisz csak liszt, só, víz és kovász kell bele, Nem nehéz...
-
Dr. Akula
félisten
""A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg.": a technológiai leírás meg egyet se. A kenyérbe víz, liszt és só kell, esetleg kovász. semmiféle állományjavító vagy ilyesmi nem kell. Az állítás, hogy szerinted 14 féle állományjavító kell bele, bizonyítja dr.akula igazát, hogy a mai kenyerek rosszak."
Ritka alkalom hogy valamiben egyetértünk.
-
Dr. Akula
félisten
Hát itt Pesten nem hogy jobb nem lett, de rosszabb. És Szentesen is. Van előtte-utána összehasonlítási alap. Itt a köürnyéken van kb. 4 pékség ahova szoktam járni (a boltokon kívül). De ha van időm, inkább bemegyek a Tescoba kenyérért, mert még az is jobb. A zsömlének régen zsömle alakja volt, volt súlya, ma meg olyan mint a lufi: nagy az átmérője, de csak levegő van benne. És alakra is inkább szétfolyt massza, amit úgy kell levágni a többiről. És ami a legfontosabb: ami szendvicset a régi zsömléből készítettél, azt a nap végén is megetted jóízűen, ma meg már délben is fintorogva nyúlsz hozzá.
"bemegyek a pékségbe és vehetek korpás,rozsos,barna, felbarna fehér,kovászos,paraszt stb kenyeret."
És ha mákod van, még akár olyat is kaphatsz aminek a címke alapján el van adva. A barna kenyeret pl. jellemzően csak festéssel barnítják (talán barnacukor? már nem vágom fejből), amúgy sima fehérkenyér. -
Dr. Akula
félisten
"régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak"
Most is van, azt viszik ki a pénzes németeknek. Amit már ők se hajlandóak átvenni, az marad nekünk, abból lesz a mi kenyerünk. Ahhoz kell a sok E betű bele hogy ez a művelet egyáltalán sikerüljön, legalább olyan szinten hogy amíg kifizeted a vételárát, addig kenyérnek látszódjon. -
bambano
titán
"Gabona és gabona közt is óriási a különbség.": kösz, hogy ezt elmondtad, nyilván nekem erről semmi fogalmam nem lehet (nem).
"Ha a te elveid mentén mennénk, akkor igazából kizárólag egyfajta, azonos áru (és minőségű) lisztet lehetne kapni.": nettó marhaság, semmi ilyesmire utaló kijelentésem nem volt soha. a találgatásaidat ne add a számba.
"A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg.": a technológiai leírás meg egyet se. A kenyérbe víz, liszt és só kell, esetleg kovász. semmiféle állományjavító vagy ilyesmi nem kell. Az állítás, hogy szerinted 14 féle állományjavító kell bele, bizonyítja dr.akula igazát, hogy a mai kenyerek rosszak.
-
Geller72
veterán
Ok, akkor máshogy mondom. Gabona és gabona közt is óriási a különbség. Aztán van étkezési és takarmányozási célokra szánt gabona. Hallomásból tudom, hogy a malmoknál ez a határ, khm. hogy is mondjam. Elég képlékeny. Ha a te elveid mentén mennénk, akkor igazából kizárólag egyfajta, azonos áru (és minőségű) lisztet lehetne kapni. De mégsem így van. És ha a kiskereskedelmi forgalomba nem így van, akkor a malomiparban még nagyobb különbségek lehetnek és vannak is.
És ugye ott vannak az állományjavítók, adalékok, térfogatnövelők, stb.
És akkor a lisztfajták..
"Az adalék anyagok csábítóak lehetnek, megkönnyíthetik például a tészta gépi feldolgozását. A gázvisszatartó képesség feljavításával növekedhet a kenyér térfogata, de a bélzet lágyságát is könnyedén szavatolni lehet ilyen eszközökkel.
A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg. Az olajos magvakból vagy szójából kivont, az előírások szerint jóformán korlátozás nélkül használható lecitin (európai jelöléssel E322) segítségével lágyabbá - és egyúttal lassabban öregedővé - tehető a kenyérbél. Mivel a lecitin meglehetősen drága, hatását mono- és digliceridekkel (E471) is elérhetik - magyarázza Szalai Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ez utóbbi - a tejiparban és a cukrásziparban is előszeretettel használt - vegyületeket természetes zsiradékok kémiai módosításával állítják elő.
Térfogatnövelésére leginkább az E300 jelzésű aszkorbinsav - ismertebb nevén a C-vitamin - válhat be, aminek használatát már csak azért sem nehéz eltitkolni, mert a sütés folyamán nyomtalanul elbomlik. Némi kiegészítővel - például a kovászban is jelen lévő tejsavval (E270), ecetsavval (E260) vagy az elsőként egy rózsaféléből, a madárberkenyéből kivont szorbinsavval - el lehet odázni a termék mikrobiológiai romlását, magyarán késleltetni lehet a penészedést, nyúlósodást.
Mindez egyúttal jelzi, hogy az adalékok akár hasznosak is lehetnek, vagy legalábbis nem ártanak a kenyérevőknek. Legtöbbjüknek a használata nagyüzemi termeléshez kötődik, vagyis nem lenne rájuk szükség, ha elég jó lenne a liszt, és ha a pékeknek jutna idejük a hagyományos dagasztásra, kelesztésre, sütésre."
Én amúgy, személy szerint sokkal jobban örülök annak, hogy napjainkban rengeteg választási lehetőségem van, hogy mit egyek. Régen ilyen lehetőségem mondjuk abszolút nem volt. Egy fajta kenyér, egy fajta zsemle, kakaó, slussz.
-
arnyekxxx
veterán
ha az "alap" kenyeret nézzük, a fehér kenyeret, nálunk a cocci fehér kenyér lényegesen jobb volt, mint amit most a teszkóban és más, nagyipari sütödékben vehetek.
Nálunk meg nem. Egy 175Ft-os Auchan házi kenyér vagy az Interspáros kilós félbarna köröket ver állagban, kinézetben, ízben, eltarthatóságban arra amit anno a kenyérgyár szállított a helyi ÁFÉSZ boltokba
Ez van.
-
Geller72
veterán
Nem erre gondolt. A nagy élelmiszer-láncok választékában valóban sokkal több a hulladék pékárú. Hiába olcsóbb, mint egy maszek pékségben. És sajnos igaza van. Aki megveszi az olcsó, másnap már ehetetlen kenyeret, annak csak az ár fontos. Menj be mondjuk a lecsóba, vegyél egy friss meleg kenyeret és nézd meg 24 óra múlva. Szörnyű. És ehetetlen. Egy hete voltam ilyen helyen. Emlékszem, a sajtos, és a tejfeles-hagymás stanglijukat imádtam. Most olyan kimondottan ehetetlen volt az összes pékárú, amit vettünk, hogy 15 kilométerről visszamentem és visszavittem. Hívtam a pékség vezetőjét, kértem a panaszkönyvet. Szerintetek változott valami?
.
-
bambano
titán
"Amúgy mintha rémlene, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Azaz régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak.": egyrészt ez hibás érvelés, mert az élelmiszerbiztonsági szabályok változása nincs összefüggésben a gabonáink minőségével. semmilyen szinten.
másrészt az meg szimplán nem igaz, hogy rosszabbak lennének a gabonafajtáink. és még jobbak is lehetnének, ha a mocsok jogvédők nem hazudoznának minden marhaságot.
-
Fejér megyei kis városban elek.Nálunk még a maszek pék kenyere ,amit itt veszek az utcában,de a a többi 5 pékség amit így hirtelen tudok,azok is remek,finom kenyeret sütnek.Lényegesen jobb lett a pékáruk minősége és mennyiségi fajtája,mint annó,nem is tudom hogy mondhatsz ilyen dolgot.
Nem mai legény vagyok,en még vettem 50 filléres kiflit magamnak de hogy jobb nem volt a kenyér mint most,az biztos.Ma bemegyek a pékségbe és vehetek korpás,rozsos,barna, felbarna fehér,kovászos,paraszt stb kenyeret.Elelmiszermernok a nővérem,most ellenőr,volt bent több pékségben is már nálunk vizsgálaton.Lisztbol készül a kenyér ma is.Van több pékség,lehet válogatni.Aki becsületes és minőségi anyagokkal dolgozik az meg él ma is. -
-
Geller72
veterán
Engem sokkal jobban zavar az, hogy ez az általad jelzett szegény réteg agyban számolja, hogy a zsemlével, vagy a száraz kenyérrel jár e jobban (igen, nálunk sajnos az utóbbit is lehet pénzért kapni). Miközben simán átmegy utána a dohányboltba és megveszi a kellékeket. Mindezt úgy, hogy enni nincs mit, de a négy tagú családból négyen dohányoznak. Aztán hazafele bemegy a kocsmába és iszik hitelbe 4 sört, darabontként 320-ért. Hidd el, hogy itt nem kimondottan a pénzel van a baj, hanem sokkal jobban agyban.
Nálunk a faluban volt maszek pékség. Ha szar kenyeret sütött, másnap reggelre tele volt dobálva az udvara (jobb esetben) a ramaty kenyerekkel. Eléggé le tudta szűrni a probléma forrását. Nem mellesleg mi még otthon sütött kenyeret ettünk legtöbbször. Régen a problémák sem azok voltak, amik most.
Amúgy mintha rémlene, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Azaz régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak. A mostani lisztekkel szemben támasztott követelmények is mások. Több fajta liszt van. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy több, jobb fajta liszt..
-
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #78 üzenetére
mit jelent az, hogy vehetsz?
ha az "alap" kenyeret nézzük, a fehér kenyeret, nálunk a cocci fehér kenyér lényegesen jobb volt, mint amit most a teszkóban és más, nagyipari sütödékben vehetek.ez nem zárja ki azt, hogy egy jobb kenyértípus finomabb legyen, mint amit akkoriban ettem. én is tudok sokkal jobb kenyeret venni most, mint anno a fehér kenyér. de ahhoz keresni kell megfelelő kis pékséget, találni megfelelő kenyérfajtát, stb.
-
bambano
titán
na mégegyszer: ma Magyarországon él egy nagyon jelentős réteg, akinek olyan kevés a fizetése, hogy semmi más nem számít, csak az ár. ezek az emberek nem igénytelenségből veszik a legolcsóbbat (ami legnagyobb eséllyel a legócskább is), hanem nincs másra pénzük.
te el tudod azt képzelni, hogy bemenj a boltba és vegyél 30 darab zsemlét, mert az fajlagosan olcsóbb, mint a kenyér? megspórol egy kilogrammnyi pékárun 20-30 forintot, és ez neki számít. erre a szintre próbálj meg lesüllyedni empatikusan, amikor a szegénységről beszélsz.
itt nem arról van szó, hogy nincs franciapékség a közelben. nincs zseton.
-
MageRG
addikt
"...akiknek az első szempont az ár, nem biztos, hogy igénytelenek, lehet, csak szegények..."
Úgy értettem, hogy ez két halmaz, aminek van metszete. Nyilván aki ritkán lakott helyen él, és nincs a környéken normális pék, annak sincs sok választása.Egyébként Mo.-n egy többször volt az az érzésem hogy hozzánk csak a vérgagyi jön olcsón, meg a csúcskategória aranyáron. Jó ár-érték arányú középkategóriát nagyon nehéz találni.
-
-
arnyekxxx
veterán
Nálunk a kilós szocialistakenyérgyári kenyér szarabb volt mint amit most vehetek. Lehet, hogy máshol francia pékek sütötték a szocialista ipar remekekenyeret, mindegyiket egyesével megszeretgetve, de nekem ebből anno nem jutott, szóval számomra az a tény, hogy a kenyerek nem lettek szarabbak.
Nagyanyámnál a faluban élmény volt a kétkilós kerek kenyér, de ott nem is az ipari tömegkenyeret árulták amit nálunk a nagyvárosban.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dr. Akula #61 üzenetére
Tudod ha az autópályán mindenki szembe megy veled, nem biztos, hogy ők mennek rossz irányba. Szóval ha rajtad kivül senkinek nem lesz estére egy kupac ragacs a kenyere, továbbra is azt gondolom, nálad kellene keresni elsősorban a problémát.
Egyébként ha elhúz feletted egy utszállító és megjelenik mögötte a
kondenzcsíkméregfelhő, felkapod a gázmaszkot? -
bambano
titán
-
Geller72
veterán
Az hagyján. Én napórát használok.
.
-
Ja, normálisabb helyeken (iparban) azért nem egészen így megy.
Amúgy mint fentebb írtam, egy beágyazott cuccmány kéne ide. Az nem érzékeny melegre, rázkódásra.
És ha megfekszik, nem 3 évig lehet kapni. Na meg azért vannak a szabványok, hogy lehessen cserélni az elemeket.
Soros eszközök nagyon sok 20 évnél régebbi ipari gépben vannak; megoldott a támogatásuk.A kazánodhoz biztos jót rendeltek? Mert nem ritka, hogy a nedves bolt sem ért hozzá.
Azért ezek olyan helyekre készülnek általában, ahol nem drága a hivatalos supportot megkeresni, nem ide a Balkánra. -
Miért az új nem fekszik meg? 3-4 éves gépek azonos gyártótól nem kompatibilisek egymással, vagy egy idős gépek más gyártótól szintén. Erre épül a fogyasztói társadalom.
Erre jó példa az 5 éves hőközpontunk, amit 500 ezer forintért vettem és van hozzá egy külső jeladó, mérőműszer, ami a kinti hőmérséklet és az aktuális idő függvényiében állítja a vízhőfokot be a fűtéshez, meg úgy általában mindent., hány égőfej megy milyen százalékos teljesítményben. Az utolsó télen megadta magát, beballagtam a boltba ahol vettem illetve hozattam egy új jeladót hozzá, 20 ezer volt kb. Mikor rászereltettem szakemberrel, kiderül, hogy nem kompatibilis a kazánommal, mert újabb szoftver kell rá, amit földön égen senki nem tud frissíteni a közelünkben, Pestről meg 6 számjegyű összegért jönne le a szerelő és frissítené a kazánt, Újra bementem a boltba és vettem egy új vezérlőegységet a kazánhoz, amin új szoftver volt, 80K ból meg is úsztam az egészet, remek....
-
-
#06658560
törölt tag
Egy kérdésem van azokhoz, akik éltetik a cikk témáját. Illetve összességében több, egy gondolat körül.
Ha megfekszik a berendezés, az új fog tudni kommunikálni a Commodoreral? Ha a Commodore fekszik meg, tudnak keríteni újat? Vagy akkor is kell a gépet is cserélni? Milyen öreg géppel szeretnétek, hogy az autótok alkatrészét vizsgálják, kiegyensúlyozzák? Mennyi lehet már a kopás a gépben, amelyik esélyesen egyidős a Comodoreral? -
válasz
#33253120 #56 üzenetére
"Míg ha beruház (ha jelenleg van rá pénz) egy modernebb darabba akkor annak is ki kell várni a megtérülését,"
Mivel manapság fillérekért kapni ilyesmit, valószínű hogy minimális idő alatt ez megtörténik.
Másrészt, olyat se hallottunk még, hogy mivel jól megy a bolt, belefér egy ilyen hatalmas "beruházás", hogy egy netbookot beizzít helyette.
(Persze, hardcore közgazdaságtanban nincs ilyen, de egy kis műhelyben van.)@kenyér : Én még nem vettem sehol olyat, ami állagot változtatott volna. Hol vásároltok?!
-
Dr. Akula
félisten
válasz
arnyekxxx #59 üzenetére
Lehet hogy a könyvnek megfelel, de akkor ez csak azt jelenti hogy az a könyv szar.
"az továbbra sem derült ki, hogy hol veszed az estére ragacsos masszává összeálló kenyeret"
De, eddig is kiderült: mindenhol. Másmilyet már gyakorlatilag nem is kapni, max pár "kézműves" pékségben. Az hogy neked nincs összehasonlítási alapod milyennek kéne lenni, ebbe nőttél bele, nem jelenti hogy nincs is. Vagy inkább: nem is volt. Mert volt, aki élt abban az időben, az tudja."Mert az nem ér, hogy mindenhol az van."
Miért mi ér, a letagadás? A (színvonaltalan) előírásnak megfelel, tehát jó? Amcsiban a génmódosított kaja is megfelelő, nálunk tiltott. Biztos azért mert olyan jó... Ott viszont bármilyen szarral tömhetik a népet, még külön jó ha rákos is lesz tőle az ember, legalább a gyógyszergyárakat is tömheti pénzzel, 2 in 1. -
arnyekxxx
veterán
Én sima BL55ből szoktam sütni a kenyeret, sütőben nem gépben, és teljesen igazikenyeres lesz. Amikor a kenyérsütőgépben sütöttem párszor annak tényleg lett egy kis sütis jellege, de ugyanaz a tészta sütőbe rakva már igazi kenyérré sül. Mondjuk tele szoktam bszni undorító adalékanyagokkal, teszek bele egy pici sikért és E300at, így tökéletes lesz az állaga
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dr. Akula #50 üzenetére
volna a Köjál az egész pékséget, a jómunkásemberek meg mehettek volna KMK-snak
Ha tudsz róla, hogy valahol nem az élelmiszerkönyvnek megfelelő minőségű kenyérből sütik a kenyeret hanem "disznótápból" küldd rájuk a
köjáltnébih-t.az továbbra sem derült ki, hogy hol veszed az estére ragacsos masszává összeálló kenyeret, pedig komolyan mondom erre kíváncsi vagyok. Mert az nem ér, hogy mindenhol az van. Akkor az juzererror lesz, ne a mosogatóban tárold a kenyeret.
-
dugynok
senior tag
válasz
Dr. Akula #48 üzenetére
A kenyér lisztből, vízből, kovászból és sóból áll. Azért kaptál kalácsot a gépnél, mert nem kenyérlisztet használtál. Szerintem a használatiba benne van, de neten biztos, hogy kell kenyeret készíteni. BL80-as liszt az alap kenyérliszt, aztán innen van sokféle már, kedvedre válogathatsz. Valószinű te BL55-ös liszttel próbálkoztál (finomliszt), az kenyérnek nem jó. Az se mindegy, mikori a liszt. Minnél idősebb, tovább állt, annál jobb a sikértartalma. A "régi" liszt drágább, mert ott ugye tárolási költség van. Régebben nem volt ennyi pékárú, kevesebb liszt fogyott, többett állt. Na ez az egyik ok, amiért régebben jobbak voltak a kenyerek némelyik mostaninál. Bár szerintem most is vannak finom kenyerek, csak jó pékséget kell keresni
Kenyeret meg otthon is könnyű sütni gép nélkül is.... -
halaszlo
csendes tag
"Commodor 64-es gép, amire egyedi szoftvert telepítettek"
Mondja már meg valaki, hogy lehet egy C64-re bármit is telepíteni???
-
#33253120
törölt tag
Na meg ha még ugyanaz a tulaj, akkor joggal fájhat a szive miatta, mert egy ilyen rendszer anno k...a drága volt, bár azóta már kitermelte az árát, és minden munkával hasznot termel. Míg ha beruház (ha jelenleg van rá pénz) egy modernebb darabba akkor annak is ki kell várni a megtérülését, azaz átmenetileg kevesebb marad a zsebben.
-
gerii
addikt
Retkes-nem retkes témához annyit, hogy aki próbált már meg (25 évig folyamatosan) olajos műhelymocskot letakarítani billentyűzetről az szóljon
Abban biztosan tönkrement volna a gép ha nedves ronggyal törölgetik havonta, így meg bírja.
-
azbest
félisten
válasz
Dr. Akula #48 üzenetére
Ha nálad minden kenyér elmocsárosodik, akkor érdemes a tárolás körülményein is elgondolkodni, ugyanis ez arra utal, hogy nagyon magas nálad a páratartalom.
Egyébként meg a mai áraknál érdemes azt is megnézni, hogy mennyit ér a pénz. Lehet, hogy a régi olcsó és jó termékről kiderül, hogy reálértékben többszörösébe került, mint amennyit ma hajlandók fizetni érte.
Felvágottak terén tapasztaltam anno, hogy némelyik boltban gyakorlatilag már nem lehet minőségibb kaját venni, mert rájuk rohad. Csak a legalja minőségűt kapni, persze ma már olyan áron, amiért nemrég még első osztályú húskészítmény volt, nem pedig nyomkban gépileg szeparált pép. Akkoriban váltottam inkább arra, hogy vegyek húst és főzzek valamit belőle. Persze azok közt is vannak hatalmas különbségek. Az infláció számításához nézett fogyasztói kosár ezért is parasztvakítás, mert az sincs tekintettel a minőségcsökkenésre adott árszinten.
Másrészt az is becsapós lehet, hogy esetleg az akkori technológia miatt változó volt az íze a terméknek. Nem tudom más hogy van vele, de van olyan kajálda, ahová jártam, ahol egyáltalán nem kimagasló minőségű az étel, hanem abból főznek amit épp olcsón lehet kapni. Persze ahhoz képest egészen jól. És emiatt nincs két alkalom, hogy ugyanolyan lenne az íze ugyanannak, így nem lehet ráunni. Máshol meg hiába jó a kaja, de ha mindennap oda járok, akkor pár nap múlva már a hibákat veszem észre, mert megszoktam már az ízét, ami mindig ugyanolyan.
(#51) bambano
sajnos sokszor találkozni azzal, hogy tényleg csak az árat nézik. Pedig néha a kicsit drágább az többet ér. Mert mondjuk azt több napig lehet enni és esetleg tartalmasabb is, emiatt tovább is kitart. Ehelyett a gyengébb minőségű, ehetetlen dolog kell, kicsit olcsóbban.Anyukám is olyan, hogy egyszerűen nem hajlandó megérteni, hogy van különbség a termékek közt. Bár már szerencsére nem szorul rá, hogy mindenből a legolcsóbbat vegye, de mivel nem érti a különbséget, ezért mégis azt teszi. Aztán meg haragszik, ha néha felemlegetjük neki, hogy legközelebb ne abból hozzon már, ha lehet. Vagy inkább ne hozzon, mert úgysem eszi/issza meg azt senki, mikor látogatóba megyünk, aztán legfeljebb ő fogyasztgatja el lassan, mert kidobni meg sajnálja. Hihetetlen, hogy mindig van még olcsóbb fajta üdítő, van ami most keveseb forintba kerül, mint amilyen gyerekkoromban vettünk legolcsóbbként. Az a márka is létezik még, de már közepes árszintűnek számít, mert van lejjebb.
Néha szoktam is ezen viccelődni, hogy kezdetben vala a gyümölcs. Aztán lett a bíbortetű + fakéreg. Most meg már kőolajszármazékből készítik. A másik meg a termékek kiszerelése. Anno még röhögtem a danone teherautón lévő reklámra, amin átmatricázgatták a súlyt, ahogy csökkent 200->175->150->125g -ra a termék. De ezt látni manapság is soknál. Lassan olyanok lesznek mint a parfümös reklámújságok, hogy meg kell dörgölni a papírt és akkor lehet egy kis íz és szagmintát venni róla.
A korosztályából, környezetében sokan így vannak ezzel, ebben nőttek fel.
Persze néha azért neki is sikerül úgy melléfogni, hogy feltűnjön létezik különbség. Múltkor venni akart olyan kávét, amit a nővérénél ivott, de a boltban sikerült nekik egy másik fajtát venni, ami meg kifejezetten nem ízlett neki. A végén elbartereltük, elcseréltem vele egy másik fajtára.(#44) bambano
múltkor egy hasonló beszélgetésben kijött, hogy kb 200 olcsó kenyerek kellene eladni a legalja minőségű kenyérből, hogy kijöjjön egy minimálbér. A drágább péksüteményekkel együtt sem csoda, hogy a kis pékségek döglődnek. 2-3 ember béréhez sincs elegendő értékű forgalmuk, nemhogy a fejlődéshez. -
Hát mára valahogyan mind a két oldal elfelejtette, hogy minőségi meló nem olcsó. Semmiért nem akar senki fizetni, de a cégek sem szeretnek dolgozni. Ingyen fotós, ingyen autószerelő, de a tehetősebbeknek is minden ingyen kéne. Cégeknek is.
Mondjuk ezzel párhuzamosan legalább drágán is kaphatsz kontár munkavégzést. -
bambano
titán
tévedésben vagy, azok, akiknek az első szempont az ár, nem biztos, hogy igénytelenek, lehet, csak szegények. és de, nyerészkedés meg cigánykodás eredménye, a nagykereskedő annyiért akarja megvenni a búzát, amennyiért kihordani nem lehet a telephelyről, és az sem baj, ha mellé azért csúcsminőségű extra malmi búzát adsz.
a termelőn meg a vásárlón mindenki degeszre akarja keresni magát, csak ez egy szinten túl nem működik. ebben az 1-2 dologban kénytelen vagyok egyetérteni dr.akulával.
szerk: [link] 37295 Ft/T átlagáron kereskedtek tegnap a búzával. egy tonna búzából mennyi kenyeret lehet sütni? egy tonna kenyér 400 forintjával számolva 400 ezer forint, szóval alig 11x annyiba kerül a kenyér, mint amennyiért felvásárolják. ez nagyobb rablás, mint stadiont építeni.
-
Dr. Akula
félisten
Régen is sok volt a csóró, mégse mertek ilyen ipari hulladékot kiadni. Be is zárta volna a Köjál az egész pékséget, a jómunkásemberek meg mehettek volna KMK-snak. Most is ezt kéne, ha már önmaguktól nem megy, akkor kötelezni őket törvényileg. Ahogy Tokaji bornak se lehet minden kannás löttyöt eladni, úgy kenyérnek se lehessen.
-
MageRG
addikt
válasz
Dr. Akula #48 üzenetére
Ez pont hogy nem a nyerészkedés eredménye. Azt gyártanak, amire igény van.
Mo.-n sok a szegény és igénytelen ember, akinek első szempont az ár. Hiába csinálnál jobbat, ha a kutya sem veszi.
Aztán lehet ez ellen is tenni. Cserpes úgy szakított nagyot, hogy sok helyen házhoz hordta. Az emberek (az igényesebbje) megszerették, látták hogy sokkal jobb. Azóta a drágábbra is van igény. -
Dr. Akula
félisten
válasz
arnyekxxx #41 üzenetére
Disznótáp = annyira selejt liszt hogy max a disznónak lesz jó. Na ebbe raknak némi E betűt, és pikpak kenyérnek látszó tárgy lesz belőle. Addig kibírja amíg kifizeted a vételárát, aztán meg (nekik) már mindegy. Nekünk nem.
A szentesi pékség kenyerétől a (régi) Köki közértes zsemléig mindenhol jobb volt minőségileg mint ma. A lentebb linkelt cikkből kiderül miért. Rablógazdaság van, a profitmaximalizáláshoz a vásárlón nyerészkedés a kulcs. A (mindenkori) kormánynak meg az lenne a dolga hogy ennek gátat szabjon. Nem mondom hogy 200-ért már arannyal futtatva legyen, de hogy ne szemetet rakjanak ki a polcra, az igen.
A másik meg a köpködős kolbász / felvágott. Régen a parízerbe se volt annyi csont és porc darabka beladarálva mint most egy Gyulai / Csabai (elvileg márkás) kolbászba.
"Mondjuk nem tudom te hol vásárolsz ahol a kenyér estére nyúlós ragacsos masszává esik össze, de szerintem keress másik boltot."
Keresek, de nem találok. Mindenhol ilyen van, mert árverseny van, olcsóért meg csak hulladék. A baj az hogy drágán is. Hiába nem a legolcsóbb zsemlét veszed le a polcról, az is szar, csak valami fantázianeve van, meg 5x akkora ára. A neten időnként felbukkannak írások rendes pékségekről, dehát a város másik végébe nem fog kibuszozni az ember minden nap a napi kenyérért, az nem elégséges megoldás. Pedig nem egy ufótechnológia, évezredekig az egész világnak ment a dolog. -
Hm, nekem az okostelefon pl. ad többet, mint a buta. Mindenkinek más. Most, hogy melóhelyen nem tudok nagyon netezni a benti gépről, jól jön, hogy nap közben a telefonról tudok reagálni a magánlevelekre.
Meg amennyit az asszonnyal boltokba kell mászkálni, ott is hasznos.
Navigációnak is használom, csillagtérképnek, zseblámpának, stb. -
cacasz02
aktív tag
-
bambano
titán
"felteszem az okostelefonod lenyegesen tobbet nyujt mint a regi telefonod": az enyém pl. semmi olyan pluszt nem nyújt, amiért nagyon erőlködnék, sőt.
"de egy olyan szamitogepet, ami sulyokat szamol lecserelni egy masikra, ami pontosan ugyanazt csinalja (sulyokat szamol) ugy hogy emellett semmi pluszt nem ad, csak tobbe kerul, tobb aramot eszik, stb, eleg ertelmetlennek tunik...": rendelkezésre állás. melyik fog nagyobb eséllyel megrohadni, egy dzsuvás, soha ki nem takarított, nem karbantartott, elektronikusan legendásan érzékeny c64, vagy egy modern, ne adjlinus ipari pc?
nekem is vannak régebbi pc-im éles üzemben, de van a polcon alsó hangon egy tartalék, amit azonnal berakhatok, ha gond van. van, amiből négy tartalék van. neki van kéznél másik c64-e meg téglatápja?
-
doc
nagyúr
felteszem az okostelefonod lenyegesen tobbet nyujt mint a regi telefonod
a szamlazo program is sokkal kenyelmesebben es gyorsabban hasznalhato mint a szamlatomb, konnyebb az adminisztracio, konyveles, stbde egy olyan szamitogepet, ami sulyokat szamol lecserelni egy masikra, ami pontosan ugyanazt csinalja (sulyokat szamol) ugy hogy emellett semmi pluszt nem ad, csak tobbe kerul, tobb aramot eszik, stb, eleg ertelmetlennek tunik...
-
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dr. Akula #40 üzenetére
a disznótáp drágább mint a liszt, nincs sok értelme azt használni. Egyébként az idő megszépíti az emlékeket, legalábbis mifelénk a szocialista kenyérgyári kenyér szarabb volt mint manapság egy lidiósanteszkóaldi, hatalmas ünnep volt amikor fater Ráckeve felé ment dolgozni és onnan hozott pékségből kenyeret, ami kb olyan volt mint egy mai vevőcsalogatakcióskenyér a hiperekben.
Mondjuk nem tudom te hol vásárolsz ahol a kenyér estére nyúlós ragacsos masszává esik össze, de szerintem keress másik boltot. Vagy süsd meg a kenyeredet, tényleg nem nagy meló és akkor tuti nem lesz benne a péklány inaszőre
PS.: Diványcikket bármilyen témában linkelni minimum tréfás
-
Dr. Akula
félisten
válasz
arnyekxxx #39 üzenetére
... meg még sok szarból, ami csak arra való hogy 12 óra helyett 5 perc alatt kész legyen, illetve liszt helyett disznótápból is lehessen valamit varázsolni. [link] Érdekes mód a régi (89 előtti) kenyerek nem estek össze nyúlós-ragacsos gusztustalan masszává estére. Igaz a zsömle is feleakkora volt mint ma, de vagy 3x nehezebb. Nem volt belőle kispórolva az anyag és a munkaidő.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dr. Akula #33 üzenetére
Ugye te se gondolod hogy a mai turbó"kenyér"nek van valami köze a rendes kenyérhez?
Túl nagy különbség mondjuk nincs, mindegyik lisztből vízből élesztőből (a kovász is az) áll. Mondjuk ezeknél olcsóbb alapanyag nem igazán létezik szóval sok értelme nincs mindenféle adalékokat beleképzelni.
-
-
Zola007
veterán
felénk járja, hogy "ami jól működik, minek cseréjük le".
Azonos kategórián belül így is van.
Ha teljes mértékben ellátja a feladatát és kielégíti az igényeket, akkor minek lecserélni?Egy falusi vegyesboltba még mindig bőven elég a számlatömb.
Sőt, van olyan vállalkozó ismerősöm, aki számlatömbbel nyomja és ha csak a munkagépeit összeadjuk, akkor van legalább 300 millió forint vagyona. Olyan rossz nem lehet az a számlatömb -
Használjunk mindent arra, amire való
Mondjuk anyit lehetne fejleszteni a dolgon, hogy ezt egy RasPi , vagy egy Atmel alapú dolog is megoldaná, és az is lenne ilyen üzembiztos - lehet ennyit érdemes lenne fejleszteni a dolgon, már csak pont azért is, mert jobban ellenállhat egy mikrokontrolleres eszköz a környezeti hatásoknak. (Az elektrolitkondenzátorok kiszáradása meg előbb-utóbb a 8 biteseket is eléri.)
De azért az akkor is durva, hogy egy C64 mit kibírt
-
strogov
senior tag
válasz
Dr. Akula #27 üzenetére
Miért jobb neked ha kiírják az E betű jelentését és kapsz egy sajtfecnit az alapanyagokról? E300 pl. a C vitamin. Az E mentes étel annyi, hogy nem E számmal írják ki az adalékot hanem névvel. Adalékanyagok nélkül elég macerás kenyeret sütni, és a mai ízlésvilágba sem fog passzolni. Pont ezt jelenti a "nem mindegy milyen lisztből készül".
Ha van kenyérsütőd az pont jó arra, hogy dagasszon. Aztán kiveszed a tésztát, csinálsz belőle szép formát, majd be a sütőbe. kb. 10 perc munka. Tovább tart elmenni kenyérért.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#71321344 #28 üzenetére
Régen volt kenyérsütő gépünk, de inkább kalács lett belőle mint kenyér, nem is erőltettük nagyon. Pedig jó lenne, de több helyen is utána olvastam, nagyjából az jött ki belőle hogy 1. nem mindegy milyen liszted van, 2. kemence nélkül, kenyérsütő géppel sose lesz jó. Pékséget meg nem fogok nyitni a kertben.
-
Dr. Akula
félisten
Mostmár csak az kéne hogy a kenyeret is megtanulják hagyományos módon készíteni, ahogy évezredekig ment, ne E betűvel feltuningolt disznótápot áruljanak drágán. Régen az is jobb volt.
-
Szerintem a gép itt csak átalakítja digitális kijelzett értékekké a mért eredményt, nem maga a gép számol, hanem egy a féltengely kalibrálását végző gép mechanikus kijelzőműszerét váltja ki, kijelzi digitális formában a monitoron az eredményt, és rögzíti a legnagyobb kilengést számokkal. Nem kell leolvasni magáról a műszerről abban a pillanatban amikor a legjobban kileng a mechanikus mutató. Igazából nem is mér, nem is számol, csak "digitálisan kijelez." legalább is nekem ez a tippem a képernyőt böngészve.
A mai gépek már természetesen mind ilyenek, csak beépített comodorral .DE mondjuk más oldalon azt írják, hogy adminisztratív munkára használják. Most akkor mire? lehet kacsa az egész
-
Narxis
nagyúr
Most ez komoly? Én voltam csili-vili márkaszervizben ahol mondvacsinált szabállyal akartak rólam legombolni pénzt, mivel utána néztem ezért nem sikerült, elvittem máshova ahol hogy-hogy nem, nem akartak átverni és remekül megcsinálták az autót. Szerintem amíg a végeredmény jó és nem fejős tehénnek néz az adott szolgáltatást nyújtó cég addig engem a hogyan marhára nem érdekel.
-
pazirezz
tag
-
távcsőves
senior tag
Ebben a mühelyben egy db autó nincs. Ide a kiszerelt féltengelyeket viszik felújítani. Minek ide újabb platform? Win10 64bit alatt fusson az ugyanezt a számítást elvégző program?
-
#06658560
törölt tag
-
]Phobos[
senior tag
válasz
Depression #20 üzenetére
-
Depression
veterán
legalább jól látszik, hogy mely gombokat kell nyomni.
-
Lacok
őstag
Ezt hívják csendéletfotózásnak. [link]
-
bambano
titán
a régiekben volt anyag... próbáltál már felemelni egy r55-öt?
-
DjFlanker
aktív tag
"This C64C used by a small auto repair shop for balancing driveshafts "
Ez nálam nem centirozás, hanem féltengely kiegyenlítés, aztán lehet valamit rosszul tudok.. -
pazirezz
tag
A cikk szerintem még mindig arról szól, h 25 éve a C64 teszi a dolgát .. ergo működik, amire kitalálták .. lehet kereket centírozni vele
Az hogy-hogy néz ki, milyen a gazdája, h ki vinné hozzájuk az autóját a gép látványa után, öltönyben, vagy sz@ros gatyában ül e monitor előtt, no offense, de irreleváns -
Yondaime 四代目
tag
válasz
kakuk.tamas #11 üzenetére
+1
-
strogov
senior tag
A megfelelő igények hiányát igénytelenségnek hívjuk. A gép pont olyan mint a gazdája.
Amikor casco-t intéztem akkor a szerviz nézte meg nekem mennyibe kerül majd a javítás a szerződésem szerint (ingyen volt). Tőlem csak egy aláírás kellett, és mindent intéztek a biztosítóval. Semmibe nem került, és egy lépést nem kellett a továbbiakban tennem. Ez a szerviz vajon mit csinál ha megkérdezem tőlük, hogy a biztosításom szerint mennyibe kerül a szélvédő csere? -
-
stutga
tag
Szerintem itt csak az igénytelenséggel van baj. Nem is annyira a platformmal.
Javittattam ilyen helyen kocsit, és bár nem tudom mit vártam, de egy konnycseppet elmorzsoltam amikor a szaki beult a kék ulesre, olyan gatyában ami ennél a gépnél simán régebben volt mosva. Azota nem kék az ulés, és azóta megnézem hova viszem a gépet. Ide nem vinném.
-
fordfairlane
veterán
Nehéz elhinni, hogy nem valami beállított jelenetről van szó. Elképzelni sem tudom, hogy az a floppy meghajtó csak úgy simán beolvassa a lemezről a programot, ennyire retkesen.
-
#10691584
törölt tag
Anno nem is olyan silány minőségű/complexalk atrészekből állították elő ezeket, mint a mostaniakat. Mondjuk arányaiban sokkal drágábbak is voltak a fizetésekhez képest.
-
Zirowe
nagyúr
Ejj, de retkes az a billentyűzet.
Kéne rá vmi fólia.Amúgy szép teljesítmény a géptől, a műhelyet meg inkább nem minősítem, hogy nem hajlandó költeni fejlesztésre.
Új hozzászólás Aktív témák
- SSD kibeszélő
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Erős hardverrel érkezik a Honor 10 000 mAh-s mobilja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mikrotik routerek
- Filmvilág
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- További aktív témák...
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 512GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest