Új hozzászólás Aktív témák

  • zgospel

    őstag

    válasz z123456789 #3380 üzenetére

    szia,
    nekem volt ilyen objektívem, meg egy haveromnak van nikonos verzió.
    az enyémen csak akkor volt éles a kép hogyha a legközelebbi állásba tekertem a fókuszgyűrűt, minél inkább tekertem a végtelen felé annál mosottabb lett. ami fura volt egy kicsit, de hát legyen. ezt a legegyszerűbben egyébként élőképen le tudod ellenőrizni.
    mielőtt elkezdenéd a felvételt, zoomolj bele a képbe (jobb felső sarokban lévő gomb), már 5x-ös nagyításnál is szembetűnő lesz, 10x-esnél méginkább. kezdd el csavarni a fókuszgyűrűt egyik végállás felől a másikba és látni fogod hogy mikor éles a kép.
    mivel halszemről van szó ezért nem igazán kell fókuszálgatni, a kis gyújtótávolság óriási mélységélességet ad, szinte mindig minden éles lesz. továbbá nyitott rekesszel ez valóban nem a legélesebb objektív, de 5.6-nál már egész jó, afölött meg teljesen normális élességet produkál.
    a haverom darabja a nikonon pedig vica versa, az övé csak végtelenbe fókuszálva éles. a közeli végállásba tekerve hiába megy 30 centire közel egy tárgyhoz ugyanúgy életlen marad.

    egyikünk sem igazán érti a dolgot de mi tulajdonképpen örültünk is neki, kényelmes volt, mert sosem kellett a fókuszgyűrűhöz hozzányúlni. :B

    https://www.flickr.com/photos/zpapa/

Új hozzászólás Aktív témák