Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Nemrégiben a PCIe5 nagy vitákat kavart itt.
    És az is meglepetést okozott, hogy az AM5 rajtjával nagyjából egyidőben megjelent Samsung 990 PRO SSD csak Pcie4 interfésszel jött ki.

    Az eddig bejelentett PCIe5 SSD-k nagyrészt azt domborították, hogy 10-11-14GB/s átviteli sebességet is tudnak (szemben a PCie4 7GB/s-os korlátjával)

    Érdemes vetni egy pillantást erre a képre:

    [link]

    A ábra azt mutatja, hogy az egyes SSD-k milyen hosszan képesek egy meghatározott írási sebességet tartani szekvenciális írás esetén.

    Ezzel legkevésbé sem a samsung gyártmányát kívánnám minősíteni, vagy hasonlítgatni más márkákhoz.

    Csak arra kívánok rámutatni, hogy a névleges átviteli sebesség, amit a kirakatba tesznek, az valami hasonló, mint a CPU-k esetén a turbó órajel.

    Nyilván az, hogy meddig bírja az valamilyen Cache függvénye. Nyilván minden gyártó úgy választja meg, amilyen adatmennyiség szekvenciális írását életszerűnek gondol. Ettől nem lesz sem jó, sem rossz. PCIe5 csatoló használata esetén minden más változatlanul hagyása mellett azt látnánk, hogy a pillanatnyi áteresztő képesség magasabb, de időben hamarabb zuhan be.

    Talán csak annyi a tanulsága, hogy aki tényleg hatalmas file-okkal dolgozik, annak tényleg érdemes lehet ezt figyelembe venni.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák