Új hozzászólás Aktív témák

  • bolbatiku

    tag

    Ehhez amúgy mit szóltok? Szerintem maga az elgondolás nagyon nagy.
    Egy ilyen típusú esrow -val a csalás nem lenne többé nyereséges, sem az eladó sem a vevő számára, BTC-vel gyönyörű lenne mert az escrow ellenőrizni tudja a blokkláncban hogy a vevő kifizette-e a terméket.

    Például ha el akarom adni a zoknimat 100Ft-ért és Béla jelentkezik hogy megvenné, akkor le kell adnom a termékem árát (100 ftot vagy akár kevesebbet) az Escrownak. Béla fizet nekem 100Ft-ot, én pedig elküldöm neki a zoknit, ha Béla szerint minden rendben ment akkor visszakapom az Escrowtól a 100Ft-omat is.
    Ha nem küldöm el a zoknit de benyelem Béla pénzét, akkor Béla jelzi az Esrownak aki megsemmisíti a nála lévő 100Ft-omat, így Bélától ugyan nyertem egy 100ast, de az Escrownál el is vesztettem tehát Eladóként nem nyerek semmit ha átbaszom Bélát.

    És mivel Béla még azelőtt fizet hogy elküldeném a zoknit ő nem tud átbaszni mert nálam van a pénze, annyit tud tenni hogy mégis bejelenti az Escrownak hogy csalás történt annak ellenére hogy megkapta a zoknit, így én buktam 100Ft-ot ő viszont nem nyer semmit.
    Így egyik fél sem nyer azzal ha átbassza a másikat.

    A vevő kárt tud okozni az eladónak de ez most is így van mindenhol(Ebay, vatera stb) és még nyer is rajta a vevő, így legalább nyerni nem fog max azzal ha kárt okoz mondjuk a konkurenciának, de ezt most is megteheti.

    Elméletileg zsarolni is tud (aszongya a vevő hogy ha nem küldök neki 50Ft-ot akkor csalást jelent és elbukom az Escrownál lévő 100F-omat, de ha fizetek neki legalább az 50Ftom megmarad) viszont ha csak a rendszeren belül tudunk kommunikálni (pl csak az Ebayon privát üzenetekkel, vagy OT-n aláírt GPG üzikkel, akkor bizonyítani tudom a zsarolás tényét az Escrow felé)

    Bitcoin címekkel minden lépést meg lehet oldani, az Escrowal lekötött 100Ft-omhoz létrehozunk egy 2 of 2 címet, aminél két aláírás(az enyém meg az Escrowé) is kell a pénz elköltéséhez, itt lesz lekötve a 100-asom. Ha a vevő csalást jelent az Escrow nem írja alá tranzakciómat így nem tudom elkölteni a rajta lévő pénzt.

    Amúgy a vatera vagy az ebay is be tudna ilyesmit vezetni, meg egy belső kredit rendszert hogy a pénzmozgás követhető legyen. Persze nem kötelező formában, hanem választható lehetőségként.

Új hozzászólás Aktív témák