Új hozzászólás Aktív témák

  • Molydeus

    őstag

    válasz s4tch #92847 üzenetére

    Nem nagyon akartam írni ebben a témában, mert nem sok első kézből szerzett tapasztalatom van vele kapcsolatban, és nem is mérés, de mégis csak idevág.
    Merő kíváncsiságból az elmúlt 2 hétben tesztelgettem a láncom, hogy hogyan reagál a tápoldali változtatásokra. Semmi komoly, csak egy belépő Liquid Spark stack, USB-n kiszolgálva egy RPi4B-vel (új forrás a PC helyett) és az általam legjobban ismert HD58X.
    Van egy kötöttségem, mindenképpen hosszabbítóról (egy zajszűrős APC) tudom csak etetni az elektronikát, jelenleg nem időszerű a vésés és villanyszerelés a szobában, ahol használom.
    Két paramétert változtattam több körben. Egyrészt a Pi-t a hivatalos tápja mellett egy lineáris táppal is kipróbáltam, ugyanannak a gyártónak egy másik, 25W-os modelljével, amit fentebb linkelt Wendelke, szintén Talema trafóval, BRZHiFi/Breeze Audio néven. Másrészt közvetlenül az elosztóra és egy tiszta szinuszos UPS-re is rákötöttem külön-külön és egyszerre is a stacket ill. a Pi-t. Az UPS nem dedikált eszköz, párhuzamosan ment róla a hálózat, egy NAS és egy PC is.
    Két érzékelhető változást hallottam ki. Egyrészt a Pi jobban szólt a lineáris tápról, a hivatalostól. Nyugodtabb, "folyékonyabb" lett a hang és tér is nyitottabb lett egy kicsit. Meglepett, hogy a DSD anyagokban megjelent pár részlet a magas tartományban, ami eddig nem tűnt fel ugyanannak a számnak a 96/24-es verziójához képest, pedig gyakran hallgatom őket, kifejezetten részletek közötti különbségeket figyelve. Viszont úgy tűnt, hogyha a Pi a lineáris tápról megy, akkor érzéketlen az APC<>UPS váltásokra.
    A másik változásra nem számítottam. Az LS stack a gyári tápokkal megváltozik az UPS-re kötve. Konkrétan rézfúvósok hangja lett teltebb, kerekebb, ahol eddig kicsit sok volt az ércességből. Még előttem van egy oda-vissza teszt, hogy eldőljön, hogy a DAC reagál jól, vagy az erősítő, de őszintén szólva bogarat ültetett a fülembe, hogyha a DAC nyer vele, akkor beszerzek hozzá egy 12V-os lineáris tápot ebből a kínai budgetből dobozból.

    Természetesen nem gondolom, hogy a fentiekből általános érvényű következtetéseket lenne érdemes levonni, de engem megerősítettek abban, hogy a tápoldal nem elhanyagolható kérdés az elektronikáknál, legfeljebb prioritásban nem a legfontosabb.

    M.

Új hozzászólás Aktív témák