Új hozzászólás Aktív témák

  • bencze

    senior tag

    válasz Peterhappy #67192 üzenetére

    Az én tudásom szerint maraton előtt utolsó 2 hét már csökkenteni szokás a mennyiséget (taper).
    Egy olyan ökölszabályt is hallottam, hogy hosszút az ember fut 2 db-ot, 6, meg 3 héttel a verseny előtt. Nem írott szabály de logikusan hangzik és kompatibilis minden más elvvel amit ismerek.
    A Jack Daniels könyvben azt olvastam, hogy az ember csináljon 2.5 - 3 órás hosszú futást maratoni próbaként, ha lassú, akkor ez kevesebb km lesz, de ennyi idő fölött megnő a sérülésveszély, szóval nem kell feltétlen 35km-t erőltetni. Van, akinél annyi a normális, másnál nem kell felni valamivel kevesebbet kitűzni. A nagyon hosszú futás, úgy mondják, kevésbé számít fizikailag mint a rendszeres, jó heti mennyiség, azért szokás főként csinálni, hogy az ember elhiggye, képes ra. Ezt az óvatossági elvet, ha az ember elég nagy mennyiségekhez szokott és magabiztos a szervezetében le lehet valamennyire szarni mert ez általános mint minden szabály, de szerintem érdemes az ember ne felejtse el és hozzon reális döntéseket. Én 30 meg 35km szeretek maraton előtt futni, ez jelenleg nálam 6-os pace volt, pár hete 33km lett pl.
    Más, hogy szokás ciklikusságot is tartani, pl 3 rendesebb hét, egy csökkentett terhelés. Mindez,.hogy a szervezetnek legyen ideje szusszanni, és az edzés raktározódjon el rendesen. Ez persze azt feltételezve, hogy az edzések mennyisége elég magas hozzád képest, hogy kihívás elé állítsa a szervezeted és szükséges legyen ez. Sokféle formulát ki lehet találni, lehet pl nem 1 hetes mikro ciklusban (vagy mi a fenének nevezzem, nem tudom a szakkifejezést) hanem mondjuk 10 naposan edzel, a lényeg az elv, valahogy gyakorlatba ülteted ahogy logikus.

    El lehet menni a maratonra, de nem az utolsó hét számít, hanem a többi 20. Én gyanítanám, hogy szétcsaptad magad ennyi hosszúval, a helyedben mondjuk 2 nap futnék valami 10k körülit, esetleg kicsit változó tempóval ha nagyon jól esik, de én a mai maraton előtt a héten egyszer futottam, kedden, mert úgy alakult. Talán Saga Canaday mondta (vo2max productions youtube csatorna), hogy 1 hét kihagyás nem ront a formádon, 2 már igen; lehet, hogy ez egy átlagos YouTuber véleménye csak (azért ez 2:16-os maratonistát jelent) de egy olyan ember véleménye aki foglalkozott a témával elég sokat és futott is bőven. Én ilyen alapelvek mentén gondolom, hogy akár teljes hetet kihagyod az sem baj.
    A frissítést kell tesztelni. Ez a másik - talán racionálisabb - ok a hosszú futásokra (25+). Ez már elég nagy táv ahhoz, hogy az ember érdemes kipróbálja milyen menet közben frissíteni (én megállásra nem javaslom, max gyors sétát), valamint hogy a gyomor mit hogy bír (az inkább a 30, vagy több km futással jöhet ki de pl ha megfosat egy gél vagy ISO az esélyesen kiderül).
    Én a banán + víz, esetleg kóla frissítést preferálom, ilyen van pl Budapesten is, ez egyszerű és szerintem elég ekkora távra, max nagy melegben kell valami a sót pótolni.

    -= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

Új hozzászólás Aktív témák