Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Cathfaern #117418 üzenetére

    Vízimesék újabb felvonás:

    Összehasonlítottam keserűsóval (MgSO₄) pancsolt vizet MgCl₂-al pancsolttal (illetve pontosabban magnézium-klorid hexahidrát). Mindkettőbe szódabikarbóna ment és mindkettő 50 GH, 30 KH-ra volt keverve (Impresso-s ajánlás vízre, utóbbi idők próbálkozása alapján ez jött be legjobban).

    Vakteszt 3 féle kávéval, két víz egyszerre felmelegítve, szóval hőmérséklet különbség nem volt a tesztalanyok között.

    Különbség egyértelmű volt mindegyik kávénál, tehát az eltérő só tényleg eltérő ízt eredményez.

    Én úgy tudnám megfogalmazni a különbséget, hogy az MgCl₂ víz esetén jobb az ízszeparáció, pontosabban beazonosíthatóak az ízjegyek. Ugyanaz a kávé MgSO₄-nál azt mondtam, hogy "mogyorós" ízjegy, MgCl₂-nál, hogy "pörkölt földimogyoró, azok a szemek amik picit sötétebbre vannak pörkölve és így édesebb, mint az átlag" :) Vagy másik kávénál MgSO₄-al "mandarinra emlékeztető savak", MgCl₂-al "mandarin".
    Feleségem azt mondta, hogy egyértelműen érzi a különbséget köztük, de nem preferálja egyiket se a másikkal szemben.

    Részemről áttérek MgCl₂-ra, mert pozitívumot nem éreztem a keserűsó mellett (neten keresgélve egyesek szerint "édesebb" kávét eredményez), de nem vagyok benne biztos, hogy ha nem egymás mellett kóstolom a két vízzel készült kávét, akkor meg tudom mondani, hogy melyikkel készült. Szóval csak ezért nem feltétlen kell elrohanni MgCl₂-t venni, de ha valaki szeret kísérletezni, vagy a keserűsó úgyis épp kifogyóban, akkor érdemes lehet rápróbálni az MgCl₂-ra is.

    Továbbra is csak fitlert iszok otthon, szóval azzal kapcsolatban semmi infóm, hogy kávéfőzők belsejét melyik hogy befolyásolja.

    Következő kör szódabikarbóna vs. kálium-karbonát lesz majd valamikor :)

Új hozzászólás Aktív témák