-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraven54
aktív tag
válasz mézespálinka #126596 üzenetére
köszi rálesek
-
HÁZIGAZDA
-
Sped
aktív tag
válasz #98690560 #126583 üzenetére
És akkor te most milyen vizet használsz presszóhoz?
Én kb. fél éve DM-es vizet keverek a Dedicahoz, eddig semmi baja, meg ment 2 és fél évet csapvízzel előtt amikor még nem érdekelt a vízminőség. De ha a kevert víz árt a masinának akkor mi a tuti alternatíva?IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
Toobee
veterán
-
HÁZIGAZDA
úgy rémlik, hogy tök ugyanaz a kés, a k6 valamivel precízebben van gyártva, ennyi a fő különbség. mondjuk nem tűnik a precízség csúcsának így sem...
még nem próbáltam, majd most mindjárt, jó kis bejáratatlan késes presszóval.
update: áttekertem rajta egy kevés őskávét, aztán egy kevés zöldet (hülye ötlet volt, nem törik, csak nyúlik), aztán ittunk két shotot. elsőre:
- picit könnyebb tekerni, mint a travellert, mindezt úgy, hogy határozottan hamarabb végez
- mindkét kávé erősen savhangsúlyos lettamúgy ez a vulkanizált gumiborítás a darálón hülye ötlet szerintem, majd lehet négy év múlva cserélni. vagy már idén, ha megsüti a nap. viszont nincs többé kipattogás darálás közben, mint a travellernél (rühelltem, őszintén), betölteni is egyszerűbb a kávét (de részemről lehetne még nagyobb és masszívabb az egész), szóval idáig jó.
azért nem a k4-et választottam, mert 6 > 4 , meg mert eddig is a filterhez való késekkel voltak jobbak a presszóink (világos pöri).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
icm
tag
válasz vendingo #126608 üzenetére
Látatlanban: a kifolyó mennyiséget korlátozod. Ha rövidebb a vízbe logó csődarab kevesebb víz tud feljutni, így közel 1:1 arányú italt készítesz, vagy ha rajta van a toldó akkor a közel 1:2 arányút készíted el - én így értelemezem.
Arányokat egy szimpla szűrővel tudsz még befolyásolni.. van itt lehetőség."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Toobee
veterán
válasz vendingo #126619 üzenetére
64-es SSP Brew-ról váltok 64-es SSP Brew-ra egy MP késes régi példány járt már nálam próbára és az a workflow annyira megfogott, hogy azóta motoszkál bennem a P64 es a P100. Most volt lehetőség itthonról átvenni egy bontatlant, éltem vele. Próba később lesz, hétvégén felújításból visszamaradt dolgok + költözködés, úgyhogy ment is vissza a dobozba.
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
Ma ismet probalgattam, most mar kezd alakulni, de meg mindig nem jo. Az ize most jo volt, se nem keseru, se nem savanyu, gyumolcsos, etcsokolade. 18g -al dolgozok, es a bottom less -el. Amit nem tudok hova tenni, az a channeling. 1 helyen kispriccel, es egyebkent is tul gyors volt a lefolyasa, hiaba volt 8bar folott kicsivel. 25s sok is volt neki, 22s -nel lelottem.
Rogosebb a daralek a Jolly -val. Ez okozhatja?Don't Tread On Me
-
zolnagy
őstag
válasz pbalint #126589 üzenetére
Köszi szépen, hogy ilyen részletesen leírtad.
Aeropressem már van, tehát akkor ahhoz kellene egy drip assist, amit linkeltél, és AP prismo? Az AP Prismo ez? [link] Ez gyakorlatilag a papírt helyettesíti?
Illetve amit nem értek a fentiekből: "3x bloom a drip assist külső körön keresztül, hogy ne keveredjen fel az eloszlatott kávéágy"
Mi az a 3x bloom? Ez mit jelent, hány g víz, vagy hogyan kell elképzelni?
És még az utolsó kérdés. Ha nincs hattyúnyakú vízforralóm, akkor jó ide a sima is?
Mert tricolate-nél az tetszik, hogy nem kell semmi extra hozzá. -
vendingo
veterán
válasz WarLock07222 #126625 üzenetére
Kézit tekerek jelenleg is. 4:30-kor készül az első kávém.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
#98690560
törölt tag
Keverem ugyanúgy.... A fentebb írt "20GH/40KH presszóhoz és 60GH/25KH filterhez" van nálam is, mivel nem találok megfizethető alternatívát. Annyi, hogy rendszeresen átnyomok egy vízkőtlenítő oldatot a gépen, amit ugye a MaraX esetén nem csináltam, mivel mindenki azt mondta hogy DM keveréknél esélytelen a trutyi belül, hát tévedés. Szóval tudom, hogy nem jó, de nincs más opció.
A Pavlis vízre írják, hogy tutibiztos megoldás vízkő és mindenféle takonylerakódás ellen, de nekem nem sikerült megfejtenem, hogy a "potasium bicarbonate" nevű hozzávaló az mi és hol tudpok venni.
A szűrőkancsókra nagy az egyetértés, hogy kuka (bár van itthon pörkölő, aki ajálotta a kávéjához és külföldi baristák is írják, hogy oké, én nem bízom benne), a csapra köthető cumókra meg sajnálom a pénzt. -
TDX
tag
válasz WarLock07222 #126625 üzenetére
A Levercraft Ultra elvileg 20 decibellel megy ha épp nem őröl, ha meg igen, elvileg 50db. James Hoffmann The ultimate grinder showdown 2021-jában is szerepelt, a videón hallani hogy tényleg nagyon halk, meg is említi.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
Paulie86
tag
válasz #98690560 #126627 üzenetére
szintén amúgy egy részletesebb vízzel kapcsolatos teszteléses cikkből az volt a tapasztalás, hogy inkább ajánlott mint a szódabikarbóna. Ízben is más..., és jobb állítólag.
A recept kalkulátor excel dokukban külön kiválasztható, ha alapanyagnak ez van használva.[ Szerkesztve ]
-
brumi1024
veterán
-
hoffman_
nagyúr
bár elég szép pogácsáim voltak egy ideje az ősrégi gyári alumínium felsőszűrő tartóval is, ma feldobtam az új 6-furatos réz felsőszűrő tartót. az ipari felsőszűrőt cseréltem a karcos Baby felsőszűrőre, holnap nagyon kíváncsi leszek reggel. ha nem hozza a vártat, akkor majd visszarakom az iparit (az IMS-nél szebben folyik). addig is üresen megnéztem, van értelme így vízterítést nézni egyáltalán? ez alapján szépnek tűnik nekem.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
TDX
tag
Valaki tudja esetleg hogy a One Eleven pörkölő milyen vizet használ/javasol? A bazár miatt akciósan megkapható kávé mellé rendeltem tőlük decafot is, másolnám a profiljukat a kávékhoz.
A bazáron megkérdeztem a Casino Mocca standnál a vizet, ők 20/40-es vizet használnak, bár ez talán már volt írva korábban a topicban. Illetve rákérdeztem arra is, hogy a különböző színek mit jelölnek, amire pedig az lett mondva hogy Instagramon posztoltak erről hogy ők mit gondolnak róla, de nem szeretnék a fogyasztót ezzel befolyásolni. A leírások lerövidítve (linkelve a poszt róluk):
zöld: citrusos, florális, teás jellegű kávék. Filternek vagy cold brew-nak a legjobb. Tipikusan etiópiai vagy burundi és nedves feldolgozású.
bézs: csonthéjas, édes citrusos, magvas, karamellás édességes ízjegyek. Eszpresszónak és tejeskávénak a legjobb. Tipikusan közép-amerikai és nedves vagy félszáraz feldolgozású.
rózsaszín: bogyós, lekváros trópusi gyümölcsös, étcsokis ízjegyek rengeteg édességgel. Tipikusan száraz vagy félszáraz feldolgozású.
sötét rózsaszín ("vad"): szokatlan, a termőhelye terroirjára nem jellemző, őrült kávé.
türkiz: élénk savasságú és gyümölcsös kávé. Tipikusan kelet-afrikai.
barna: magvas ízjegyek. Tipikusan dél-amerikai és száraz feldolgozású kis csavarral.
kék: kenyai ízprofilok. Tipikusan kenyai.
Napsárga: Tipikusan nedves vagy félszáraz feldolgozású. Gesha vagy más ritka, egzotikus arabica variáns. Nanotételek, kis batchek, csak filter pörkölés.
[ Szerkesztve ]
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
inf3rno
nagyúr
Amúgy ezeket a gépeket muszáj szakihoz vinni, vagy mennyire komplikált szétszedni, összerakni? Gondolom nem egy komplex dolog az elektronikájuk, inkább a tömítésekre, ilyesmire kell figyelni. Úgy van ennél is, mint a vízvezetékeknél, hogyha megbontják, akkor tömítés csere kell mindenhol, vagy maradhat a régi? Én gondolkodok, hogy a DeLonghi kisgépet megbontom, aztán belenézek mi a kínja. Szakihoz nem feltétlen vinném, gondolom nem olcsó, meg szeretnék legalább alap szinten érteni hozzá amúgy is.
Buliban hasznos! =]
-
-
bergyuszi
csendes tag
Flair Classic és 1zpresso J-Max párosítás esetén mi a bevált állás az örlőn? Kinek mi a tapasztalata?
-
SoundON
tag
Hali én kérdeztem az Victoria Arduino pultnál Nagy Dávidot aki azt mondta hogy ők Pentair vízzel dolgoznak hiszen azt forgalmazzák. Gondolom akkor OneElevennél is azt használják ha már az is az övék. A pontos vízösszetételre, patronok típusára nem tértünk ki.
Ja és még csak annyi hogy a 20/40es CM vizet azt kizárólag filterre használják. Presszóra BWT Bestprotectet használnak ők is.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
Üdv,
Nem találtam "milyen kávéfőzőt vegyek?" topikot, jobb híján ide írok (ha van spec topikja, linkeljétek please).
Mai nappal meghalt a gépem, vennék valami újat, de nem vagyok hardcore kávés, nem igazán vagyok képben, mit érdemes venni. Olyat keresek, amivel nincs sok gond, de elfpgadható kávét képes kiadni magából. Természetesen darálóval. Árakban sem vagyok otthon, anno 120k-ért vettem, most nem tudom hol tartanak az árak. Tehát egy megfelelő ár/érték arányú eszközt keresek, ami iható kv-t generál úgy, hogy nem kell hozzá 2 éves tanfolyamot végeznem és mindenféle nyomás/szemcseméret és egyéb finomhangolással foglalkoznom napi szinten ahhoz, hogy legalább egy közepes espresso-t le tudjon főzni.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
-
public NMY
csendes tag
Tudtok esetleg olyan kávégép/örlő/kávé stb forgalmazó helyeket, ahol elfogadnak SZÉP kártyát?
-
tag
válasz mézespálinka #126596 üzenetére
+1 az rpavlis vizre, engem is meggyoztek a HB-n olvasottak. Keserusoval nem probalkoztam meg, sima RO vi + szodabikarbona megy bele, vizkomentesiteni nem kell, korrozio nem latszik (nincs klor a vizben). Par havonta belenezek a bojlerbe, eddig minden oke, igaz gozolni nem szoktam vele (GC).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest