-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kk831228
addikt
Èn is ezt tapasztalom... Akinek főztem az utòbbi időben, 6 kanál cukrot rakott a presszóba, ès mèg ùgy is szenvedtek... Ennyire nincs fogalmuk az embereknek mi is lenne a eszpresszóhoz "hasonlò" kávè... Utána az egyik havert elvittem a Mammut mellè egy ùjhullàmosba, mondom megmutatom milyen egy normálisan elkèszitett kávè. Akkor mondta : "figyu tegnap nem akartam mondani hogy amit főztèl kávènak az alját kiöntöttem inkább, mert annyira sz... r volt. Azt hittem valamit nagyon elba... tàl, de most rájöttem hogy nem, mert hasonlòan sz.. r volt, mint ebbe a kávèzòba..."
Mondom nincs ezzel semmi baj, akkor szoljál, hogy nem szereted a kávèt ès akkor nem kìnlòdok vele...
Utána 2 nap mùlva megkerdeztem:" na kèrsz kávèt..? " valasz:" âá, inkabb igyunk egy energiaitalt... "
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
HÁZIGAZDA
na, ma megnéztem, atom fos az a sidamo , szerintem nem is lesz jó már. nem szívesen adok igazat , de tényleg szarok lettek a savai, olyan festékesvödör íze van. annyi a mentségem, hogy ez Bazsee pörkölési profilja , amiről már megfejtettem, hogy nagyon öli a savakat, de mivel ez egy rohadt savas kávé, úgy tippeltem, hogy akár jól is sülhet el. hát, nem. a saját pörkölési módommal sokkal jobb is volt ez, nagyon virágos ízvilágú, de igazán szerelmes úgy sem lettem belé.
a guatemala cserébe tényleg pazar. a casmo la flor meg mára "ledöglött"
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
-
Bazsee71
őstag
Budapesten biztos van olyan cég, ahol plexivel dolgoznak/foglalkoznak, így ott ha sikerül rávenni őket egy ilyen minimál munkára, akkor gond nélkül összehoznak neked egy ilyen palástot (ha még valami antisztatikus kivitel is van...), és akkor azt kedvedre fúrhatod/faraghatod. Illetve lemezből is lehet ilyet hajlítani, ami szépen polírozható. Persze ez mind kicsit macerásabb, de hosszú távon praktikusabb.
-
Symbio
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Az továbbra is érdekes hogy Tobee mit érez, mert ő nem Gaggiázik, zsír új gép van hadra fogva a melóhelyén, új daráló, alapos előkészítés és patika tisztaság jellemezte a kávé készítést, többször is személyesen láttam.
Legközelebb ha arra járok megkóstolom így is, meg úgy is, bár egy próba nem próba de a semminél több, kíváncsi leszek./Gaggia kar…gaggia kar, az meg csálén áll! /
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
"A crema ize mindenkepp szar"
Remélem most nem hülyéznek le egyből a nagyok.
Ez erősen ízlés függő, így ezt tényként tálalni szerintem meglehetősen túlzás. Vannak valóban olyan kávék amelyek kremája tényleg nem olyan jó, az olyan kávét kerülöm is. Részemről a végére maradó kremát nagy kéjjel kanalazom a csésze aljáról. Nekem krema nélkül nincs eszpresszó (és remélem ezzel nem vagyok egyedül), ha elmarad, számomra az élvezeti értéke nagyot romlik, az nem eszpresszó. Az, hogy valaki szereti lekanalazni róla mert szar, hááát...tegye.."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Bazsee71
őstag
Ezzel szemben én is inkább a konzervatív oldalt képviselem. Az espresso cremával együtt espresso. Le lehet róla kanalazni, de az már nem az (persze elkeverni én is szoktam, de csak azért, mert ezt láttam a bíráktól).
Darálót is követem a filterezés miatt, de ezzel az állásponttal nem tudok azonosulni. A filterezés szemszögéből tekintenek a presszózásra is. Ezzel addig nincs baj, amíg nem a tradicionális értelemben vett espresso-t akarjuk újradefiniálni. Lehetne filterpresszó, vagy bármi hangzatosabb neve, mint mondjuk az EK shotnak.
A sör habja sem finom, mégsem örülök, ha anélkül tálalják.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Tényleg sajnállak, számodra szenvedés lehet az eszpresszózás
Számomra az eszpresszó kremája olyan mint a mogyorós csokiban a mogyoró.Veszek eszpresszó gépet, eszpresszó képes darálót, tampert, szűrőket bizbaszokat, wuduzok, hogy minél jobb eszpresszót készítsek, fotózom, hogy hűdetgriscsíkos, stb..
És mikor már minden adva van, gyönyörű, stb., akkor rájövök, hogy húdeszarazacrema tetején. 100 ból 98 ember akkor....hipszterÉn örülök, hogy a 2%-ba tartozom. Nagyon frusztráltna ha szar lenne a crema.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
HÁZIGAZDA
magában tényleg nem finom, de ki issza magában?
(szóval támogatom, hogy a cremás eszpresszót hagyják békén az újkori megmondók és podkeszterek, mert attól senkinek sem lesz rosszabb, hogy megmarad az eszpresszó is a kínálatban. virágozzék száz virág!)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Alapból nem. Ha teszek bele is csak fél-egy mokkáskanállal, ha nem ízlik, de akkor tejet is teszek pár cseppet. Tudom (valaki írta itt) sok cukor sok problémát megold De mióta tudok játszani a hővel, azóta egyre kevesebbszer kell a tej és a cukor, ha sikerül elérnem a savanyú helyett a savas állapotot. De a világos nem az én világom, azt meghagyom a guruknak.
Más az ízlésünk az tutti, de hogy szerinted ennyire kilógok a sorból ezt nem gondoltam volna. Szerintem meg ennyire nem, mert privátban azért írogatnak, csak nem értem miért nem írják ide. Mintha eretnekség lenne IDE leírni, hogy az eszpresszó cremája szerinte nem szar. Nem értem...vagyis igen...itt nem trendi
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
prandris
tag
Pont a Te régi írásod miatt kaptam ki az egyik alátétet mert a graefot csak filternek vettem, mert írtad hogy a 25 is kevés 2 alátéttel. Ezért 1-el ha 20-ra tekertem az ugye "27" amiről írsz, hogy szerinted az a jó. De akkor ha jól rémlik azt írtad, hogy keserű. "27-32ig" is keserű az utóíz. Nem jó, egy filterkávém volt ami még így is finom volt, de nyár óta egyik másfajta sem. French presshez esetleg jó lehet az a 25-3x. 1:00 1:30-as lefolyások voltak ami nagyon kevés. Ha most alapállapotban 2 alátéttel 15-ön tudok "szabályos" lefolyást (2:30at célzom) ami nem keserű, végre lehet kontrollálni, akkor engem nem érdekel, hogy ez a "kotyogóshoz" van. Vagy valamit nem értek?
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
V60. Esetleg szóba jöhet a gagyi külső késtartó ami fityeg jobbra balra ha nagyon ki van tekerve a graef nyaka ezért lehet túl sok finom szemcse a durva törmelék között, vagy nem ugyanolyan vastagságúak az alátétek. Nem tudom. Mindenesetre Celf-nek egy próbát megér még amit írtam max nem jön be.
-
Bazsee71
őstag
Túl sokat olvasod a Darálót, nem?
Nincs túl sok E61DB gép, főleg nem nyomásszabályozással. Nekem tetszik: egyszerű, időtálló, bizonyított technika. Semmi pimpelés, túlbonyolítás, videó alapján az anyaghasználat is rendben van, és tablet sem kell a működtetéséhez.
Szerk.: Darálón is az volt a reakció, hogy nem egy kifinomult megoldás. Nálam az a kifinomult megoldás, ami egyszerű, és megbízhatóan teszi a dolgát évekig/évtizedekig. A Mina is piszkosul bejön, de nem tartom jó konstrukciónak, hogy a teljes kihasználásához okostelefon, vagy tablet kell. A Leva sem mozgatott meg: valamit fejleszteni kellett, nekem a kényszerű túlbonyolítás sugárzik róla. Na, a Kinu viszont egyszerű és nagyszerű -> kifinomult megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
Bazsee71
őstag
Én inkább kivárom a 40 percet, de legyen faék egyszerű a megoldás, nem kell a kávégépbe 3T, ESP meg ABS. Ha ilyenem lenne otthon, tuti úgy időzíteném, hogy reggel 6-kor bekapcs, 8-kor ki, illetve délután 4-kor újra, aztán hadd szóljon este 10-ig.
Na de éppen ezért van csillió féle kávégép, hogy mindenki kedvére szemezgethessen.
Parci: Teljes mértékben egyetértek, ettől a hestegeléstől lever a víz. Az Instát a SC miatt kezdtem el használni, aztán ha már ott voltam, akkor "bekövettem" még pár kávés oldalt. Jobb összefoglalót sajnos nem találtam a rendezvényről. Egyébként a mai napig nem igazodok ki rajta, de legalább #trendi #elnök.
[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
Az ilyen hosszú melegedési idők látalában a HX-es E61-esekre jellemző. Az én DB E61-em 20-25 perc után már hadra fogható simán. Annyit meg a Gaggiaval is vártam. Én inkább használok ilyen 60as évekből jövő technikát, mint a Catler műanyag T3-as gépét.
Ha jó áron lesz ez a lelit lehet a legolcsóbb nyomásprofilos gép a piacon. Szerintem nem baj, ha nem az olcsó kategória próbál nagy újításokat megszilárdítani, hanem inkább nyúlnak a jól bevált és már bizonyított megoldásokhoz. -
vTamas35
csendes tag
Azért ez is teljesen gépfüggő. Az enyém pl. 20 perc alatt kész, 50 perc alatt már el is felejtem, hogy kávéztam... A teljes nyomásprofilozást Simi is csak manuálisan tudta volna megoldani, így maradt az előáztatás, viszont azt kedvemre variálhatom 1,5-9 bar között, tetszőleges időtartamban. A vízterítése, hőstabilitása remek, egyszerű mint a faék, szép, és valószínűleg 30 év múlva is jó kávét fog főzni. A HX valóban nem a legjobb rendszer, valóban melósabb mint a PID, egészen pontosan annyival, hogy így 10 másodperccel tovább öblítem a fejet, mint mondjuk egy PID-es géppel. A hőmérsékletet figyelve, miután csapoltál vele párat és tudod, hogy hogy alakul a görbe a hőnél, fokra pontosan reprodukálhatod a csapolásokat, aminek a hőingadozása csapolás alatt +- 0.4 fok körül mozog. Célközönség meg nyilván az, ahol sok tejes ital is fogy a családban (általában nem mindenki hardcore egy háztartásban). Nem high end űrhajó, nem is annyiba kerül, nem is érzeném ki a különbséget. Nyilván mindenki azt istenít amibe beleszeretett, de érdemes tartós használat után leírni egy kategóriát szvsz. De lassan kész lesz a tuning GC az irodába és mehet az összehasonlítás
Kávérandira fel tudok ajánlani egy frekiváltós 3 fázisos Majort, ha még az ilyen csepp gépek is játszanak
[ Szerkesztve ]
O1G
-
HÁZIGAZDA
-
Wolfy999
tag
Ahogy már írták többen is az, hogy leveszed a polcról és kész. Egy másik gyártó T3-as konstrukcióját nem másolhatják le csak úgy. Sajátot fejleszteni drága lenne. Azt gyanítom annál meg sokkal jobb lesz ez a gép, mintha csak raktak volna egy nyomásprofilozást a sima DB lelitre (talán Diana a neve, de ebben nem vagyok biztos).
-
Gravity1234
tag
Nem tudom "felesleges -e"..
Paromnak a kave mast jelent mint nekem/nekunk. Ugye errol beszeltunk mar sokszor mi egy nagyon pici %-ot kepviselunk, a kavefogyasztok 90%-a meg mindig a bolti kavet issza, neha iszik 1-2 presszot etterembe.
A friss kave, minoseg, izek, eljarasok szamukra nem ismertek, es ha meg is ismerik tulmutatnak azon amit ok szeretnenek.Az fontos hogy amit irtam, azok alapjan gondolkozom ebben. Felesegem 99%-ban legyen az barmilyen kave, kotyogos vagy friss, szuper pori espressoban lefozve, felonti egy bogre hideg vizzel.
Nala is mint az atlag 90%-nal a vilagos pori egyenlo nem finom, savanyu, pont. Tehat nem ezert.
Azert amiket felsoroltam.Persze maradhatunk annal is hogy lefozi a kotyeszt, aztan felonti, kesz pont.
Csak mozgatja a fantaziam, ez jo lenne e neki.
Alapbol hideget csinal, nem kell foglalkozni vele, tobb adag is lejon, nem savas, eltarthato.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Gravity1234
tag
My little Melbourne-be kostoltuk. Egy egesz kis uveggel (abban aruljak) Ott ugye csak ujhullamos kavekkal foglalkoznak, ket kortyot ivott belole.
De tovabbra is azt gondolom, vagy azon gondolkozom, hogy az izvilag nyilvan lehet kevesbe "ujhullamos" ha valami standardabb, olaszosabb porit orlok neki, ezzel az eljarassal meg elkeszul 4-5-6 adag egybe, hutheto, nem savas, stb.
Nem tudom...Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
mufi
senior tag
Szoktam gőzölni is. Van hogy síma presszó, van hogy latte. Van, hogy nem vagyok otthon egész hétközben, de aztán pl péntek szombat vasárnap napi 3-4 kávét is benyomok mert szeretem és most per pillanat nincs gond a gyomrommal sem ez miatt - a késsőbb meg nem érdekel...
Nos a keret nem is igazából fontos, 100-150-180 rongy használtan a gép mg ehhez egy daráló amit nem számolok bele...olan gépek nem érdekelnek amelyek használtan pl 30 ezerért lettek véve, pid+tuning meg esetleg nem karcos és akkro már 100 ezer ( és igen itt most a GC-ra gondolok mert annyi ilyen ajánlatot kaptam priviben hogy már nem győzöm blokkolni a tagokat). Én is tudnék 30-40 ezerért venni ebayről, aztán még egy 20-30 a felújítás...bocs ha ez valakinek fájt, nem a GC gépekkel van a bajom, hanem az üzleti etikával...
Milyen kávé...PY choco madness, indian choco...és majd talán lassan a többiek...Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- LEGO klub
- Milyen okostelefont vegyek?
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...