-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Én mondjuk nem az ízesítettre gondoltam.
Ízesített kávét egyszer kaptam ajándékba megkóstoltam aztán ment a kukába.
A freiből meg két vagy három fajtát próbáltam és egyik sem volt nagy eresztés.
Persze meg kell kóstolni és mellé tenni mondjuk egy pacificaffe kávét (de ide mehetne tetszőleges pörkölő neve is) aztán lehet dönteni[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném megosztani az eddigi tapasztalataimat a Majorról illetve szeretnék egy kis segítséget kérni több kérdésben.
Próbálgattam különböző fordulatokon a majort és egyelőre úgy néz ki, hogy most így kb 600-as fordulaton nagyon jó. Összetettebbek lettek az italok.
Illetve sokkal alaposabb előkészületet igényel (WDT és elsimítás) mert kb félidőnél elkezd spriccelni ha nem vagyok alapos.A kérdések:
1- Eddig 20 grammra volt belőve és most kipróbáltam 18 grammal amihez ugye finomabbra kell állítani úgy, hogy megtartom az 1:2 arányt 25mp lefolyással.
Viszont ennek eredménye egy kesernyésebb ital lett. ez törvényszerű? vagy hogyan tudnám ezt korrigálni?
2- Van e egyértelmű vélemény arra vonatkozóan, hogy a Majorban ad e valami plusszt a ZM kés?
3- Hamarosan elkezdek foglalkozni az esztétikai rendberakással és tölcséresítéssel. Addig amíg nincs kész, van valami alternatív daráló ami kompromisszumokkal bár de alkalmas lehet a GC mellé és mondjuk nem agyhalál összeg (‹30k)? Hario Mini Slim Pro, Skerton Pro vagy egyéb hasonló kézi esetleg elektromos (bár ha beállítok egy CM702-vel engem kiraknak otthonról )?Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Gratulálok mindenkinek.
Jó egészséget.
Nekem a prototípus (16 hónapos) mondja, hogy café (csak spanyolul beszélek vele) mindig amikor a konyhába megyek. És imád a kávés zacskókkal játszani[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Ide is bedobom hátha van valakinek valami ötlete.
A héten vettem egy Burundi Kayanza-t és egy kis segítségre lenne szükségem.
Eddig akármit csinálok vele nem adja ki. Olyan mintha egy savanyú "fű lé" lenne.
A géppark egy Mazzer Major és egy pides GC. Oszlató nincs csak wdt-zek.
Jelenleg 94 fok a PID beállítás.
20 grammról indultam most már 22,5-nél járok.
A lefolyás normálisan indul de kb a felétől kezdve elkezd össze -vissza csapkodni és fröcskölni.
Időre és mennyiségre ( 1:1,5 arány 25mp kb 30-35g "kávé") megvan a dolog de a többi nem stimmel.
Kérdés, hogy min változtassak, hogy valami ihatót produkálják belőle. Csavarjam fel még jobban a hőt?
Köszi. -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #74755 üzenetére
Reggel kipróbálom. Van még bőven szóval tudok játszadozni.
Igen eszpresszó.@ qvik27
Az opv be van állítva rendesen. Az utolsónál megnéztem amúgy a pogácsát és szép volt. Nem volt sehol kráter meg egyéb csatornák. Egyben volt.
Majd valamikor beszerzek egy oszlatót, addig is marad a wdt meg a kézi egyengetés ami az esetek többségében megfelelő eredményt ad. -
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #74765 üzenetére
Újabb pár kísérlet után a következőre jutottam.
Végig próbáltam gyakorlatilag az egész skálát és a megoldás végül az arány változtatásában van.
Mivel akármilyen mennyiséggel próbálkoztam mindig kb a közepétől kezdett spriccelni (addig teljesen szép volt a lefolyás) ezért elkezdtem lejebb menni az aránnyal.
Most 22g-27s-30g az arány és eddig ez a legjobb ízre is. Egy picit még finomhangolok majd rajta mert most már majdnem megszűnt a spriccelés és hátha ízben is lesz még némi javulás mert most mar nem savanyú és a füves íz is eltűnt, és mar némi gyümölcsösség is előbukkant.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Nespressoból az öcsém mostanában a Pascucci kapszulákat használja amikben 7g van.
Én is kipróbáltam és szerintem jobb mint a nespresso saját kapszulái. Nem érzem benne azt a bántó mellékízt amit a legtöbb nespresso kapszulában érzek. Elég korrekt cucc.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Én rengeteg YT videót néztem ezzel kapcsolatban.
És rengeteget kell gyakorolni. Most mert tudok relatív vállalható mintákat önteni. Gyakorlás meg adott mivel a feleségem napi 2 kávét iszik tejjel és így adja magát, hogy mintát öntök.
Nyilván ha valakit érdekel a téma és rendesen el szeretne merülni benne, annak érdemes/érdekes lehet egy ilyen tanfolyam. -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis elméleti segítséget szeretnék kérni.
Az elmúlt időszakban (értsd kb 1 hónap) az a történet, hogy a nyitott kar spriccel csapolás közben de nem összevissza az elejétől.Több kávéval is próbáltam és ugyanaz az eredmény.
Elindítom a csapolást és szépen össze is áll egy szép sugárrá és szép a lefolyás is, viszont kb a 15-17ik másodperctől elkezd spriccelni (ezt a csészén látom leginkább de volt, hogy a darálót is leköpte).
Minden esetben kb picivel félidő után kezd el szétesni az egész.A gép: Major utángyártott kés, GC + PID
A következő a felállás: 18g kávé -> 25mp -> ~36g (kb 1:2 arányt tartva).
Próbáltam, hogy lejjebb megyek az aránnyal és úgy is ugyanaz az eredmény.
A folyamat maga így néz ki:
2 külön módszert is kipróbáltam az őrlésnél.
1- Direkt karba őrlök -> egy finom rázás eloszlatni -> WDT -> eloszlatom kézzel -> tömörítek
2- kis bébi ételes üvegbe őrlök -> összerázom egy picit -> bele a karba -> WDT -> eloszlatom -> tömörítek.Teljesen mindegy melyik módszer, mindig spriccel és elkezd ugrálni a sugár.
Csináltam két képet a pogácsáról is de én nem látok rajta semmi különlegeset
kép1
kép2Bármilyen mogoldásra nyitott vagyok
-
Rush77
aktív tag
válasz Nibiru #76024 üzenetére
Az OPV nem olyan rég lett belőve. Magától gondolom csak nem mászik el olyan könnyen.
@sz.zs.
A kosár: IMS 12/18gr
A kávék amik mostanában voltak: Impresso Etióp Chelelektu, Impresso Brazil Sweet collection, PY Brazil Yellow Bourbon, AVX Guatemala Huehuetenango.
Mindegyiknél ezt csinálta +- 2mp különbséggel.
A féledig jó és utána elb@szódik a lefolyás.
Ízre viszont jónak tűnnek. Az Impresso Etióp nekem nagyon bejött pl. -
Rush77
aktív tag
válasz fragola.6035 #76041 üzenetére
Persze, a kés csere is tervbe van véve csak lépésenként tudok haladni.
Ezzel kapcsolatban pedig az lenne a kérdésem, hogy van e tapasztalat a zm kés presszóra való használatáról. Ha nem jó akkor marad a gyári. -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Vízhozamot még nem mértem.
A takarítás heti rendszerességgel meg.
Puly Caffos fejtisztítás, vakszűrőzés, beáztatom a karokat, kifolyókat, kosarakat min 20-25 percre puly caffos vízbe.
Ezt heti egyszer megcsinálom és még mellette minden nap az utolsó használatkor egy sima vakszűrőzés. -
Rush77
aktív tag
Ha már így a vízről van szó kérdezném hátha valakinek van tapasztalata. A bwt és az oscar párnák között van érdemi különbség?
Oscart használtam és nem volt vele gondom de a bwt féle párnát nem ismerem. -
Rush77
aktív tag
Szerintem ezen a gépen a vakszűrőzés nem fog menni.
Ez gyakorlatilag egy Saeco Poemia és nincs benne 3 járatú szelep sem OPV ami a fölösleges nyomást elvezetné.Szerintem a maximum amit tehetsz, hogy leszeded a felső szűrőt (vigyázz a rugóval és a többi alkatrésszel, hogy el ne hagyd) és a felső szűrőt beáztatod.
A fejet meg a tömítést max valamilyen erre szánt kefével kitisztítod.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Tegnap volt nagy öröm amikor kézhez kaptam a puck perfectert.
Gondoltam ma milyen jó lesz kipróbálni.
Mindent ugyanúgy csináltam mint eddig (karba őrlök 16-16,2g, egyszer megráz nagyon finoman, hogy szét terüljön, aztán wdt és végül elsimít) csak mellé még használtam a disztribútort.
Elindítom a csapolást és hát orrán száján spriccelt.
Valamit kell változtatni esetleg?
Az elmúlt pár napban nem igazán tapasztaltam spriccelést, pont ezért vagyok tanácstalan. -
Rush77
aktív tag
Délelőtt nem volt időm tesztelni mert a bútorokat raktam össze mert ki kellett költöznöm a konyhából (helyhiány miatt )
Kora délután eljutottam oda, hogy folytattam a tesztelést.
Eddig PJ Spicy Italyval próbáltam.
Megcsináltam a "tesztet" a 100-sal és 16 grammnál az érme egy nagyon halovány lenyomatot hagyott a pogácsán (ezt úgy veszem a leírtak alapján, hogy jó)
Ennek ellenére spriccelés volt.Az utolsó előtti főzethez már kicsit felütöttem Choco Madness-el mert csak 5g marad a Spicyból. Az értelemszerűen semmivel sem lett jobb lefolyásban, viszont ízre érdekes volt de semmiféleképpen sem rossz.
Utána a frissen bontott Choco volt. (végig 16g és elhagytam a WDT-t is a teszt miatt)
Elsőre a Spicynál alkalmazott őrlő beállítás túl finomnak bizonyult így kb 37mp alatt jött le 27g viszont nem spriccelt.
Holnap jelentkezek remélhetőleg valami normális csapolással és spriccolás nélkül. -
Rush77
aktív tag
válasz thomasrc #76610 üzenetére
Szerintem youtube-on keressél videót "depressurize Poemia portafilter" vagy hasonló címekkel.
Ott elmondják a lépéseket és hátha segít.@zozy84
Ha csapvízzel használod akkor mindenféleképpen ajánlott.
Pl. ezek. Nem tudom, hogy az automatákba jó e a párna vagy esetleg a tubus formájú kell.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Én is nagyon sokáig így tettem.
Most egy ideje már Nordázok de most visszatérek egy picit a párnás megoldáshoz.
Az oscar nálam bevált. kb 3 hónapig volt a gépben (mert utána takarítás alkalmával véletlenül kiszakítottam) és nem volt vízkő.
Az esetlegesen (nem feltétlenül a párna használat miatt) felmerülő tartály nyálkásodást heti takarítással küszöbölöm ki.
A vége lehet az lesz, hogy megint Norda lesz. -
Rush77
aktív tag
válasz Nibiru #76618 üzenetére
Az OPV-re ránézek amint tudok szerezni egy karra szerelhető manométert.
@mdav88
Nincs szűkítőm.
Vízhozamot még nem mértem. (időre mérem mennyi vizet tol ki magából? )Az üres csapolás szemre szép egyenletes.
Holnap még próbálkozok és jelentkezek. Van egy olyan érzésem, hogy a spicy 1 hét alatt megmakkant bontás után (okt 1 pöri). A Chocoba fektetem most az összes bizalmamat.
-
Rush77
aktív tag
Graef cm702 30ért
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Továbbra sem látszik megoldódni a spriccelés mizériám.
A legutolsó bejelentkezésem óta kétszer volt olyan, hogy nem spriccelt. Ugyanazon a beállításon, tizedre pontosan ugyanannyi kávéval utána meg szétesik az egész.
A tünet továbbra is az, hogy kb 15-17 másodpercnél szétesik az addigi szép lefolyás és rángatózik, spriccel.
Most már kb 1 hete nem is használom a nyitott kart mert nincs kedvem állandóan takarítani, de így is látszik, hogy rángatózik.
A kávék: PY Choco madness, PY Castr's Cigar
Mennyiség: Miután többen arra gyanakodtok, hogy túl van töltve a 18-as IMS kosár ezért 14 és 16 között próbálkozok. A két nem spriccelős alkalomkor 16,1 volt benne. Utána 16,1-gyel ugyanúgy spriccelt.
Most éppen 15,5g
Az arány pedig: 15,5 -> 25mp -> 26g (minél jobban közelítek az 1:2-höz annál jobban esik szét)
Módszerek:
1- karba őrlök, egyszer finoman megrázom, hogy eloszlassam, majd gyors wdt majd puck perfecter és tömörítés.
2- karba őrlök, egyszer finoman megrázom, hogy eloszlassam, majd puck perfecter és tömörítés.
3- karba őrlök, egyszer finoman megrázom, hogy eloszlassam, majd gyors wdt, a tetejét elsimítom és tömörítés.Teljesen kitakarítottam (vízkőtelenítettem és a heti puly caf tisztítás is megvolt) + kapott új kartömítést.
A vízhozamot megmértem háromszor is (nem biztos, hogy így a tudományos) 10 másodpercig folyattam a vizet belőle egy mércés edénybe. Erdemény: 95-100ml/10mpJövő héten kézhez kapom a manométert és megnézem, hogy be kell e lőni az OPV-t.
Daráló: Továbbra is major utángyártott késsel. Ugyanezzel a felállással kb 1 hónappal ezelöttig semmi problémám nem volt.
Kés csere lesz a közeljövőben amikor majd éppen úgy jönnek össze a dolgaim.Kérdések amik felmerültek.
1- Mi a k---a anyjáért spriccel?
2- Kell(het) e a szűkítő tekintve a vízhozamot. (ha igen az kb mennyibe kerülhet? jöhet privibe is)
3- A vízterítő fölötti részen (gondolom az maga a fej vagy kazán alsó rész) vannak ilyen vöröses foltok. Az nem tudom mire utal.Bármilyen egyéb tippet szívesen fogadok.
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz mdav88 #76948 üzenetére
10.01. Pörkölés a kávé most éppen. Amúgy általában hagyom 2 hetet pihenni ha túl friss.
A major és a kés kérdés meg azért érdekes mert augusztus eleje óta van nálam és 2 hónapig nem volt ilyen gondom.
Nem tudom mi lehet.
Év elején megkapja az új kést (vagy gyári major vagy zm még nem tudom). De most egyelőre a szűkítés remélem megoldja majd.
A pulys mosás minden karral, kosárral, kifolyóval megcsinált hetente max 1,5 hetente.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Nibiru #77065 üzenetére
Így is mondhatjuk, de szerintem a poemiaból az adott eszközökkel és ismerve a gép korlátait, ez volt a legjobb elérhető megoldás. Annyi "extra" volt a géphez, hogy nem a gyári kipucolt kart használtam, hanem vettem drágáért egy nem nyomásfokozós kart hozzá. A kosár és minden más gyári volt.
-
Rush77
aktív tag
válasz Rush77 #76940 üzenetére
Miután megjött a manométerem, megnéztem, hogy kell e állítani az OPVn. De szerencsére jól van beállítva.
1 fél másodpercre felkúszik 10 barra de utána beáll 9re.
Ezzel 1 lehetőség letudva.
Most majd szórakozok a darálóval mert most jött meg egy adag tt8020. Illetve a héten a szűkítő is bekerül.
Ahogy a vak is mondta, meglátjuk. -
Rush77
aktív tag
-
-
Rush77
aktív tag
Végre eljutottam oda, hogy betegyem a szűkítőt. Ezúton is köszönet sz.zs topictársnak
Mértem megint vízhozamot. Most alulról súrolja a 50ml/10mp-t. Néztem azt is, hogy a nyomás nagyon szépen egyenletesen épül fel. Eddig ugye felugrott 10barra és vissza ment 9re.
Most szépen lassan mászik fel 9ig.
Reggel élesben is kipróbálom.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kérdeznék a szakiktól.
1- GC-hez kazán alsót (fejet) hol lehet itthon beszerezni?
2- Amennyiben pidelve van a gép, az módosítja e bármiben a csere menetét illetve igényel e bármilyen extra felkészültséget?
3- Majorhoz most akkor melyik kés is kell? A Mazzer oldalán a B-t meg a C-t írja a három fázisú Majorhoz.
4- Kés cserénél mire kell figyelni?Köszönöm a segítséget
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #78264 üzenetére
Köszi megnézem náluk.
Fejet azért gondoltam cserélni mert amikor a szűkítőt betettem akkor lekaptam a felső szűrőt meg a vízterítőt is és alatta a fej nekem nem tetszik mert a bevonat az már nem az igazi (vannak elszíneződések is rajta meg 1-2 helyen mintha oxidálódott volna).
Meg ha már ott vagyok akkor a vízterítőt is kicserélem rézre.Spriccelés ügyileg pedig érezhetően jót tett a szűkítő bár most megint van némi spriccelés a legutóbbi kávéval.
Az elmúlt hónapban a TT8020-al és az AVX Honduras Cauful-al nem volt semmi gond de most ez a Brazil megint csinálja.A kés cserét pedig gondoltam megcsinálom mert egyre inkább a késre gyanakszom mert sokat kell állítgatni a darálót mert nem konzisztens.
Ezért kéne rájönnöm, hogy melyik gyári való bele.Viszont ha már a darálónál tartok szereztem öntapadós nyomtatópapírt és nyomtattam az egyszer ide belinkelt skálát (azt hiszem a Barista hustle-ön volt)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen