-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Lehet, hogy jobb (bár ki tudja, ezek a kis kerámia kúpos őrlők nem nagy dobás egy sem), de napi rendszerességgel egy skertonnal 2-3 percet tekerni, az szerintem is túlzás (főleg, hogy pár ezerrel drágábbért van motoros). Nekem volt DeLonghi kg79 brikkához szvsz megfelel. Nem örök élet, de pár évig bírja.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Nálam dettó ugyanez volt, annyi hogy PID szerint 93-94 °C körül mozgott a jó tartomány, a töltet is stimmel, 1:2,3-1:2,5 arány. Végül sikerült aránylag jót kihozni a kávékból, de közel sem annyit, mint vártam, illetve amilyen szintet a szegedi Kék Elefántban kaptam. Amúgy a beállításokat eltalálva nekem megint a Reneka hozta a jobbat, de a gyümölcsök még mindig megbújnak a savak mögött. Majd okoskodok valamit a darálóval.
-
debsa
csendes tag
A sidamo isteni.
A raja kényes. Kérdeztem rola Mikit, mert egy új Soproni kávézóban az egyik vendég kv, és a 0,7-0,8bart ajánl hozzá. Az kb 90C
Ajánlotta h olvassam el a korzós cikket:http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1654:red-baggies-raja-toba-villantott-a-piros-naci&catid=43:kavekostolo-szemeskave-tesztek&Itemid=110A pörkölö egyébként nem szürökosárhoz lövi be pörkölést...
De azért van összefüggés.
Én pl fullra rakom a kosarat. Van olyan pörim ami 19g-t kér (a sötétebbek) és van.olyan ami 24g-t (világosabb, sűrűbb bab)
És persze mindez a 17es strada vst kosárba.
Az összefüggés amúgy a bab sűrűsége.
Minél sűrűbb annál több fér bele a kosárba értelemszerűen.Csináltam erröl egy videt, hogyan lehet mérni egyszerűen. Fennt van a youtube-n...
Ha kell link majd beírom.Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
Én átgondolnám ezt a kijelentésed, vagy egyszerűen csak nem érted mit írtam. Nem ezt írtam, hogy csak szűrőkosárra lövi be a pörkölést.
"En direkt az lm stradaval probalkozok mert a kavezokban is vst van, gondolom erre lovik be a porkolest is."
De minden valamire való helyen VST kosarat használnak és kizárólag duplát.
És képzeld el, hogy a pörkölő egy vízen kosáron (vst) kísérletezik, a minél konzisztensebb eredmény miatt. Az azon a szetten lesz a legtökéletesebb.Ezért van az, hogy a Casmo-t felöntöd Nordával minden bizonnyal ugyanazt az eredményt fogod kapni cuppingban mint ők a pörkölőben, mivel ők is Nodára lövik be a kvt. és ez egy jó út hogyan állítsd majd be a brew-t.
Javaslom járj cuppingokra és kávézóba vagy olvass utána és megérted amit írokPeace. nem kell támadni, én sem tettem....
úgy tűnik, hogy félreértettem a kijelentésed.
"A pörkölö egyébként nem szürökosárhoz lövi be pörkölést... "Ebből nem értem, hogy mit éreztél támadásnak vagy bántónak, de ha ezzel megbántottalak, megkövetlek.
és valszeg nem is értek hozzá . bár szerintem néhányan tudják mégis.
nem fogok veled vitatkozni mert nem szokásom. csupán tennék egy észrevételt, és ennyi....
A cupping, a filter és az espresso mind 3 különböző dolog.... de te ezt biztos jól tudod....
a pörkölő nem tud (és nem is akar) egy bizonyos gépre, pl a saját gépére profilt lőni, mert több ezer fajta gép van, mindenhol más és más vízzel, és ő mindenkinek el szeretné adni a kávét. a kotyisoknak, a home baristáknak, a gaggia géppel rendelkezőknek éppúgy, mint akinek e61-e, gs3, vagy épp dc mina-ja van.
És akkor még nem beszéltünk az őrlőről, mert az is nagyban meghatározza az ízeket...
ha csak otthoni szegmensre lőné be, ahol csak norda vizet használnak ott is különböző gépek vannak, különböző flowrate-el, eltérő nyomással, stb.....
a cuppingolást is azért végzi mindenki egy bizonyos vízzel, és mindegy hogy az egy palackos norda, vagy egy bwt bestmax plus-on keresztül szűrt/dúsított/lágyított.... víz, hogy konzisztensen eredményt írhasson körül a kávéknál.
egyébként elárulom hogy még a brew eszköz park is mindenkinél más. kávézókban is....
ha visszaolvasod a hozzászólásom, én is a 17g-os vst-t írtam egyébként
úgyhogy peace, love, és ne bánts, mert éppúgy kávéimádó vagyok mint, te
Debreceni Sanyi
-
HÁZIGAZDA
ma lassítottam én is jelentősen a lefolyást: 19 gramm, finomabbra őröltem, így már kifejezetten csöpögősen jött, vékonyan folyt. nagyon finom is lett, a cimkén mondjuk nem írják, de illatában és ízében is van egy határozott paradicsomosság. de közben kellően édes is, szóval fasza.
fura, hogy jól áll neki ez a túlkivonatoltság (
túlextraktáltságtúlextraháltság), de mégis. majd játszom még vele.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Csak a piros almát ne. Múltkor Lidlben ennyi volt kiírva a ládák fölé, hogy piros alma, zöld alma, hát az fájt. Én ezért vagyok mai napig szkeptikus ezekkel a besorolásokkal, mert oké, ráírja hogy szilva. Na de melyik fajta? Na meg aki kóstolja, annak mi a szilva? Az áruházi zölden szállított roppanós, vagy a napon érett, már-már kásás.
-
debsa
csendes tag
Ákos, kérlek ird már le akkor egyértelműen, hogy mire gondolsz.... légyszi.
és kérlek fényképezz már be néhány pörkölői ajánlást is kérlek, ha már itt tartunk, hogy espresso géppel hogyan kell kávéjukat készíteni,
milyen ph-ju, változó keménységű vízzel cuppingolták a kávét, hogy azokat az ízeket érezd amit ők is...
és gondolom az is rajta lesz h
milyen őrlővel,
milyen hőfokkal,
mekkora nyomással, és
mekkora flowrate-el készüljön el az a kávé,
mennyi legyen az előáztatás,
milyen legyen a rampup és rampdown,
mennyi legyen az ebr, a tds és a extyield% is...mivel ezek mind mind meghatározzák a csésze minőséget...
köszi előre is. és várom. bár ilyet úgysem fogsz találni.
és kérlek, tényleg magyarázd el, mert érdekel az álláspontod.
Debreceni Sanyi
-
Keresztapper
senior tag
Szerintem arra gondolt, hogy a piros alma az nem egy gyümölcs. Ez olyan, mint ha egy borkóstolón csak azt mondanád az összeseregletteknek, hogy a következő bor egy „vörösbor”. Egy borkedvelőnek ez elég karcsú lenne.
De ha az előre definiált illatminták szerinti kategorizálásról beszélsz, melyek között van ilyen hogy „piros alma”, akkor értem, bár ebben az esetben meg a mintákról van hasonló véleményem.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
Bazsee71
őstag
Hát pont ez a piros alma esete is.
Szerk:: lehetne ez kék szőlő, fehér szőlő, zöld alma is, nem kevésbé pontatlan mint a vörös bor.
Szerk2.: csak példának hoztam, nem kukacoskodásnak. Viszont olyan szempontból lehet értelme, hogy zöld színű almából is van olyan, amelyik édes-omlós-kásás, és van olyan ami roppanós-fanyar.
[ Szerkesztve ]
-
debsa
csendes tag
Ákos, te a Le Nez Du Cafe illatmintákra gondoltál.
a 36os (L:https://www.lenez.com/en/kits/coffee/revelation[/L) 250€
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
Ákos, te a Le Nez Du Cafe illatmintákra gondoltál.
a 36os Passion 590€
Passion:
EARTHY NOTE: 1 earth. VEGETABLE NOTES: 2 potato, 3 garden peas, 4 cucumber. DRY/VEGETAL NOTE: 5 straw. WOODY NOTE: 6 cedar. SPICY NOTES: 7 clove-like, 8 pepper, 9 coriander seeds, 10 vanilla. FLORAL NOTES: 11 tea-rose/redcurrant jelly, 12 coffee blossom, 13 coffee pulp. FRUITY NOTES: 14 blackcurrant-like, 15 lemon, 16 apricot, 17 apple. ANIMAL NOTES: 18 butter, 19 honeyed, 20 leather. TOASTY NOTES: 21 basmati rice, 22 toast, 23 malt, 24 liquorice, 25 caramel, 26 dark chocolate, 27 roasted almonds, 28 roasted peanuts, 29 roasted hazelnuts, 30 walnuts, 31 cooked beef, 32 smoky note, 33 pipe tobacco, 34 roasted coffee, CHEMICAL NOTES: 35 medecinal, 36 rubber.és nincs az alma illat szétszedve Bazsee
@bazsee71: mi nem kellene?
ps: passz h miért nem volt jó.
egyébként idán január óta nincs scae és scaa, mert egyesült sca néven.... és ha rendelsz ne amerikából inkább eu shopból
és itt csak 280 gbpDebreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
Ákos, te hoztad fel, én meg segitettem, hogy eszedbe jusson a neve....
De.
Az izek:
Sós, édes, keserű, savanyú, unami és zsiradék.
Amit te iznek írsz, az zamat (az illat és iz kombinációja az agyban)Ha már irsz, akkor inkább te gondold át...
2.
Az olasz kávé miért is lenne ...: "csoki, mogyi, fustos amiket sztem barki kierez"- olasz kv nincs, mivel Olaszország, nem termelő, hanem kereskedő, azaz Olaszország területén nincs ültetvény.
- azok a zamatok, illatok, amiket felsoroltál, terroir, feldolgozás, és pörkölési jegyek, hibák.
- ha olaszországi pörkölésüre gondoltál esetleg, kóstolj meg egy gardellit. Meg fogsz lepödni...
- a speciality nem azt jelenti h gyümölcsös a kávé, hanem a q-grader annak minősítette, azaz a 300g mintában nincs 5hiba pont másodlagos hibából, és nem tartalmaz elsödleges hibát.
-
"akkor miert ne lehetne egy spec kv gyümölcsös, mert a kv ugye gyumolcs"...
Kérlek... ne már. Lehet h kettönk közül neked kéne többet olvasni és cuppingokra járni...A kávécseresznye gyümölcs, és a magja a kávébab...
Kövezzetek meg, de
ha már mindenképp párhuzamot kell vonni, akkor a szőlő gyümölcs, a magjából olajat nyernek, de azért attól az még nem lesz gyümölcs.Bocsi, de ha már leirod olvass utána h ne írj fél igazságokat...
Ps:
Ha szeretnél tanulni v ismeretet szerezni, szívesen segítek.
Keress privátba, mert nem akarom spoilerezni a dolgaim ha nem muszáj.
V kérdezd Ronint v Bazseet, h mennyire releváns azok amiket leírtam.Peace, love, coffee
Debreceni Sanyi
-
-
kozsy18
tag
Nem is öntöm egyből tele. A vízforralóból vételezek friss meleg vizet, ezzel csak locsolom.
Mivel picike, nincs akkora hőkapacitása, gyorsan felmelegszik még a rendszer előöblítésénél; kevesebb hőt vesztek, mint egy naggyal (amiben amúgy is folyamatosan hűlne a víz). Ezért indítom újra mindig a vízforralót."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
itaprak
csendes tag
A hétvégén én is tovább haladtam az előáztatással, ami egyelőre csak annyit csinál, mint te is: kinyitja a 3 járatút de a pumpa indítással vár ~3 másodpercet.
Viszont zavaró volt, hogy a csapolás utáni fejöblítésnél is meg kellett várni mindig ezt a 3 másodpercet, mikor már mentem volna inni a kávét . Ezért megcsináltam, hogy hagyja ki az "előáztatást", ha közvetlen előtte rendes csapolás történt (>10 másodpercig járt a pumpa).
Itt egy videó a működéséről, ahol az első indításnál (a csapolás szimulálása) csinál előáztatás, utána meg a fejöblítésnél kihagyja: https://www.youtube.com/watch?v=m7eMaVZcHAw
-
-
adp
őstag
Na rámértem most újra, az új szenzorral, ami ezerszer jobb mint amit adnak hozzá. Mert műanyag a szigetelés, nem foszlik mint a másik.
Pid 90, ebey mérő 89, ahogy elkezdek csapolni azonnal felugrik 90re és stabilan marad. Kb 45g vízet engettem ki. Nálam javarészt 40g körül van egy dupla
szenzor[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
-
Bazsee71
őstag
Hát igen, olajosak a szemek, le is mentem PID szerint 82 fokig, de nem az igazi. Pont tegnap előtt találkoztam kaposvári ismerőssel, akinek a másik csomagot hoztam, ő az olasz vonalon mozog, neki viszont bejött.
A 8020 nekem tetszik, semmi sav, nyerő vendégkávé.
Az Ethiopia Guraferda amit helyben kóstoltam, az viszont igen jónak tűnt, finom édesség, savasság.
-
HÁZIGAZDA
mókás azért, ahogy ezek a hullámok végigfutnak a kávébuzi fórumokon. biztos jó cucc, az viszont nem biztos, hogy annyira jó, amennyire most elkezdi egymást belehergelni mindenki. egyébként meg ott egy egyfázisú major, abból rengeteg van, fokozatmentes, örök életű.
ami meg a "presszóra sokkal jobb" részt illeti: azért a hazai banda, amikor kiment norvégiába kávés körútra talán, hazatérvén mind nekiállt ek-t vásárolni, kerül amibe kerül alapon. ha tényleg ilyen sima-liba a zm kés, akkor hamarosan lehet olcsó ek-kat venni
...szóval, szerintem nem kell rohanni, a helyére kerülnek ezek a dolgok idővel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
igazából neked kéne kitapasztalnod, nem pedig rápörögni ilyen-olyan aranyszájú ítészek félvállról odavetett véleményére. ők ugyanis majd szépen ráunnak, és jön a "next big thing", kár volna örök érvényű etalonnak venni a mondataikat.
komolyan, használnod kéne párhuzamosan egy hónapig mondjuk egy majort és egy sm95-öst, mindkettőt zm késsel. megeszem a kalapom, ha a végén azt mondod, hogy az egyik zsírkirály, a másik meg egy sz@r.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Amikor én kezdtem a buzulást nem volt olyan régen, kb 3 éve talán), akkor a Kony volt az, ami az elmúlt fél évben az EK volt, és ami a ZM épp készül lenni . Egy kollegám mondta, hogy mennyire rossz, nekünk fiataloknak, mert 5 évente fordul olyant a szakma, hogy ami eddig a legjobb volt, az már gáz (az ő fiatal korában ez 10+ év volt). Ha ebből indulunk ki a Baristák élete még rosszabb. Szinte félévente végigyűrűzik valami új cucc.
Simi#55734 : valami hasonlót várnék barackleves csomagolásban a Tchibótól
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Spórolós topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Videós, mozgóképes topik
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Milyen széket vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen