Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pepe76

    csendes tag

    Sziasztok, 3 hete bújom a kávés oldalakat, és eljutottam odáig, hogy a automata helyett eszpresszó gépet és darálót vennék az elromlott régi gőzkamrás kávéfőzőm helyett.

    Úgy általában a thermoblock-os gépek nem ajánlottak? Olvastam, hogy nem tartják stabilan a hőmérsékletet, de vajon mennyire számít ez ha az ember főleg tejes italokat készít? Egyszerre 1, néha 2 kávét készítenék. Olyan gépet keresek ami átlagosan de stabilan jó kávét készít. És elég gőzt tud produkálni 2 cappucino-hoz.

    Jelenleg ott tartok, hogy vagy egy thermoblockos DeLonghi EC 820.B-t veszek 66-ért és örülök neki, vagy valamelyik Gaggia-t másfélszer annyiért (tudom, hogy ennyiért jobb használtakat is kapok, de az most nem érdekel), de csak akkor ha minőségben tényleg megérik ezt a különbözetet. Viszont most az Amazonon (a németen és az amerikain is) elég rosszakat olvastam a Gaggia Baby-kről. Ha működik oké, de sokszor meghibásodnak. A Classic-ról már jobbakat írtak, de nem igazán tetszik külsőre és nem vagyok meggyőződve, hogy megér-e 100 ezret. Valahogy úgy érzem a Gaggia jó volt 10-20 éve, de mostanában nem csinál tartós termékeket. Szerintem a Gaggia-nál inkább a nevet kellene megfizetem, nem pedig a minőséget. Ráadásul csak 1 forgalmazója van Magyarországon, aki annyiért adja amennyiért akarja.

    A Gaggia alternatívájaként a Graef ES70-en agyalok még 97-ért vagy az ES85-ön 120-ért. De ezekről nem sokat tudok. Lehet, hogy itt is csak egy thermoblock van belül, akkor pedig túlárazott a DeLonghi-hoz képest, bár funkciókban erősebbnek tűnik, és fém talpú tamper, tejhabosító edény is jár hozzá, ezekre akkor már nem kellene költenem.

    Darálónak egy Graef CM800-ra gondoltam. Ez szerintetek okés? Tudom, hogy az Iberital ajánlott, de ez tetszik.

    Köszi bármilyen segítséget!

  • pepe76

    csendes tag

    válasz t-bali3 #10742 üzenetére

    Ok, elfogadom, hogy a kinézet másodlagos. De az is zavar, hogy nincs a Gaggia-nak egy normális weboldala. Nem magyarul, angolul sincs. Az ottani modellválaszték például nem teljes, de még a gaggia.it-n sem. Nem találok például információkat arról, hogy a New Baby miben különbözik a Baby-től (mitől new?), volt-e fejlesztés rajtuk az utóbbi években, stb. A Baby Dose modell egyáltalán nem szerpel rajta. A weben csak teszteket találok mindenféle kávébolttól ahol persze, hogy dícsérik, meg félprofi home baristákat akik szintén, de az átlagember tud szívni vele és úgy látszik meghibásodnak pár év használat után.

    Egy DeLonghi viszont úgyahogy normális weboldalt csinált, sok infoval, tudom mit kapok a pénzemért és sejtésem szerint sokkal nagyobb cég, jobb support-al. Talán azok is tudnak tartós terméket csinálni, főleg ha a modellpaletta felső részéből választok. Igaz, a most tönkrement gőzkamrás kávéfőzőm is egy delonghi volt, de 4000-ért új kazánt vettem bele, kicseréltem és továbbpasszoltam.

    No offense, de úgy látom a kávézás egy picit sznob dolog is lett. Nincs ezzel gond, mindenki maga dönti el mi a hobbija és mennyit szán rá. Csak az újonnan belecsöppenő ember itt is oda lyukad ki mint a hifinél, hogy olvasgatás után hamar elkezd több százezres gépeket nézegetni.. :) Nehéz megítélni, hogy hol van az erős középkategória és honnan lépünk át az igényesség egy olyan fokára ahol az árak hamar növekednek...

  • pepe76

    csendes tag

    válasz ronin s8 #10746 üzenetére

    Igen, nem arra megy a világ, hanem az eldobható tárgyak felé. No de pont nem egy Gaggia-tól várnám azt, hogy olyanokat olvassak a weben, hogy tönkremennek. Egy 30-50 ezres gépnél rendben van, hogy pár évre tervezik. Illetve nincs rendben, de ez van. Tömegtermék, ne várjak mást 2014-ben. De a Gaggia nem tömegtermék, pont azt várnám tőle, hogy 10 év alatt se romoljon el.

    Ha pedig a gyárnak nincs annyi igényessége, hogy egy 100 ezres terméknek csináljon egy nyamvadt weboldalt, vagy legalább listázza az aktuális termékeit, és azok műszaki paramétereit, hogy a vásárló pontosan feltérképezhesse mit is árulnak, akkor az nekem már nem prémium. Persze az is lehet, hogy nekik ezt nem kell, mert a nevük garancia a minőségre. Épp erről szeretnék meggyőződni, de egyelőre nem sikerül. Persze a weben mindent összeirkálnak, és tudom jól, hogy elsősorban az panaszkodik akinél baj van, és az is könnyen lehet, hogy az ilyen emberek a karbantartás hiánya miatt rontották el az amúgy jó gépeiket.

    Bocsánat a sznobozásért, inkább oda akartam kilyukadni, hogy itt is mint mindenhol kialakul az igazán hozzáértők egy rétege. Inkább igényességet kellett volna írnom. Ezek az emberek képesek különbséget tenni egy jól és egy kiválóan kifőzött eszpresszó között. És ezeknek az embereknek sokat megérnek az olyan gépek amelyek atomstabilan tartják a forrázási hőmérsékletet, nyomást, stb. Ez teljesen rendben van, de én nem vagyok ilyen, legalábbis most, tekintve hogy eddig milyen löttyöket ittam. Szerintem később sem leszek, mert meg fogok elégedni az átlagosan jó főzetekkel. És a tejhabbal úgyis lerontom az italt, illetve az aromát, mert a tejes italokat szeretem.

    Én is húznék egy határt, de jelenleg nem tudom hol húzzam, ebben szeretnék egy kis segítséget.

  • pepe76

    csendes tag

    válasz edk- #10751 üzenetére

    Köszi, időm van a kávékészítésre minden nap, a 15-20 perc melegedést is meg tudom várni. Az elektronika is olcsó a Baby-hez? Valakinek a panelt kellett többször is cserélni benne. Ha 1-2 évente valami pár ezer forintos alkatrész elromlik rajta az abszolut nem gond, technikai ember vagyok, nem gond a szétszedés és szívesen elbabrálok vele. Az igazi gond az lenne ha kukáznom kellene a gépet, vagy több tízezret kiadni valami főalkatrész javítására.

    A Baby Class a legolcsóbb, de ha jól látom nem tud előáztatni. Ez mekkora hátrány?

    Van még a Baby Dose. De ebben nincsen csészemelegítő. Tudom, hogy ez nem sokat ér, de mégiscsak több a semminél. Mondjuk 10 perc után forró vízzel átöblítem a csészét és utána a melegítőre rakom, ami a kávé és a tej elkészültéig szerintem melegen tartaná.

    És van a Baby Twin ami 120 ezer, hát... Erre tegnap ráizgultam amúgy, úgy gondoltam megveszem ezt, de ma olyan véleményeket olvastam róla a neten, hogy teljesen elment tőle a kedvem. Pl. hogy az extra thermoblock-os gőzfejlesztő nem ér semmit, a sima Baby-k sokkal jobb gőzt adnak, még ha várni is kell rá egy picit. Akkor mire fel a 20 ezres felár? Arra nekem nics szükségem, hogy egymás után 3 vagy több csészével le tudjak húzni róla.

  • pepe76

    csendes tag

    válasz ronin s8 #10756 üzenetére

    Hát ja, picit zavaró, de ha fragola mondjuk egy több százezres gépet használ, akkor megértem. Akkor nem egy ligában játszunk. Hiba mindenben van, attól függ milyen szemmel nézzük. Az is lehet, hogy mondjuk az alumínium gépek nem valóak bárokba, de otthoni igénybevétel miatt azért nem olyan veszélyes ez a kráteresedés és nem fogy el annyira az anyag. Gyanítom az alsóbb kategóriákban még inkább az alu játszik, szóval ha az ember nem akar sokat fizetni vagy a használt profi gépek felé nézelődni mint én sem, akkor marad a Gaggia mint elérhető top. Már ha tényleg ez az elérhető top termék 100k körül...

  • pepe76

    csendes tag

    válasz edk- #10761 üzenetére

    A Baby Class a legolcsóbb, de ha jól látom nem tud előáztatni.

    Izé... Melyik Gaggia tud?

    Hát a Twin-ről és a Dose-ról ezt írják a magyar forgalmazónál. Szóval ez nem igaz? A Graef ES85 viszont tudja (pre-infusion technology).

    [ Szerkesztve ]

  • pepe76

    csendes tag

    Sziasztok, pár hét olvasgatás után döntöttem és vettem egy Gaggia Classic-ot, újonnan, tegnap érkezett. Lenne pár kezdő kérdésem, amire a használati utasítás sem adott választ:

    1. Mi történik ha bekapcsolom a pumpát és a gőzölés funkciót, de nem nyitom ki a gőzcsapot? Ekkor a főzőfejből sem jön víz, de a pumpa megy, kérdés, hogy mi lesz a növekvő nyomással? Gondolom nem robban fel a gép, de még nem mertem kipróbálni. Jól sejtem, hogy egy idő után a kinyit a háromutas szelep (vagy hogy hívják) azon ága amelyik a csepptálcába engedi a vizet?

    2. Van ez a back flushing dolog amit a partsgurun találtam, de a manuál meg sem említi. Ez azt írja, hogy minden második vagy harmadik napon érdemes ezt végrehajtani. Persze ehhez kéne egy vakszűrő is. Ti csináljátok? Hol kapok ilyen tisztító folyadékot amit itt írnak? Vagy sima vízzel is okés?

    3. A legelső bekapcsolás után átfolyattam rajta több tartály vizet is. Viszont még mindig azt tapasztalom, hogy a kiengedett forró vízben sok nagyon apró részecske van amik kifehérítik a vizet. Viszont ez kb fél perc után eltűnik és a víz teljesen átlátszó lesz. Kérdésem, hogy ez mi? Klór, kalcium részecske, esetleg még mindig a gépből kimosott "kosz"? A csapból kifolyatott hideg víz tiszta, de úgy tippelem klórrol van szó ami a melegítés miatt láthatóvá válik. Jól sejtem?

    4. A gép nyomásfokozós szűrőkkel jött, egy podossal és egy őrölt kávéhoz valóval (ami mind 1 mind pedig 2 csészéhez jó állítólag). Ugye jó értem, hogy ezeknek dupla fenekük van, valamint azzal a fekete műanyag bigyóval kell használni őket a szűrőtartó aljában? Olvastam korábban, hogy ajánlott ezek helyett normál szűrőket használni. Viszont szintén a partsgurun találtam ezt a leírást ami azt írja, hogy ne törődjünk azokkal akik a nyomásfokozó szűrő ellen vannak, mert nem tudják mit hagynak ki az életükből. :) Szerintetek kezdőként érdemesebb ennél maradni?

    Köszi!

    [ Szerkesztve ]

  • pepe76

    csendes tag

    válasz -HajTömeg- #11289 üzenetére

    Oké, vettem. :) A daráló holnap érkezik. A kifolyó most is fém, jó nehéz, jól tartja a hőt, 2 irányú. Ebbe tudok normál szűrőt rakni, nem? 58-asat ha jól tudom. Vagy más kifolyóra gondolsz? Beszéltetek korábban VST meg ISM szűrőkről, de arra még nem jöttem rá, hogy ezek mik (lehet, hogy nem is Gaggiához valók)...

  • pepe76

    csendes tag

    válasz And06 #11290 üzenetére

    1. Akár véletlenül, vagy nem is én, csak valaki a családból. Igazából a működését akarom megtérteni, hogy ilyen kombóban mit is csinál a gép. Építi belül a nyomást, és fűt ezerrel a gőz miatt, node meddig?

Új hozzászólás Aktív témák