-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pogácsa80
csendes tag
válasz soldier2 #19578 üzenetére
sziasztok, új vagyok itt, és kezdő a kv-témában. feltűnt, hogy a belépő szintű őrlők között senki nem említette ezt:
én ilyet használok a Gaggia Classic mellé, és egyelőre meg vagyok vele elégedve.
más
volt valaki a péntek esti kávés filmvetítésen a Lurdy házban? jó volt.[ Szerkesztve ]
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz soldier2 #19612 üzenetére
tényleg, my bad. pedig gyak végigolvastam a topicot, csak már nem emlékeztem rá.
köszi"könnyen fokozatmentesíthető"
nocsak. ez érdekelne, ha van időd, kifejthetnéd."beépített ébresztő funkció"
wtfKérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #19781 üzenetére
úú, a jó öreg yirga
szép friss pörkölés, gratnekem egy ruandai (Karengera Kirimbi) figyel a kamrában a Lucky Captől,
ahhoz volt szerencséd?mintha vki próbálta volna innen a fórumról.
a szekszárdiaknak nem kell szégyenkezniük a Casino Moccához képest, igaz? vagy azért van különbség? a pesti újhullámosoknál magyar pörkölőtől eddig csak Casino Moccát láttam.
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz mester6 #19794 üzenetére
"Egyébként szerintem senkit sem kell leírni, aki duplát szeret húzni !"
már megbocsáss, de ez pont fordítva van. az alap a dupla lefolyás, és aki jófej, az nem szörnyülködik azokon, aki szimplával bohóckodnak.
majd az itt előforduló tanult kollégák kijavítanak, de az nem úgy van, h a 9 bar nyomást anno a dupla lefolyásra kísérletezték ki? ezért nem lesz soha olyan jó a szimpla, még ha 9 gramm, akkor sem. egyszerűen nem az az ideális mennyiség az eszpresszógéphez.
jellemző, h a pörkölők is dupla lefolyásra adnak meg ajánlott mennyiséget. pl: a Madal caféban amit most húznak blend, arra 19 gramm az ajánlás. Ha jól tudom, az illyt 18 grammal kéne csinálniuk, ahol kint van a logo. (találgassunk, hány kávézó tartja be...)
az igényes kvzókban ezért agyalnak azon, hogyan lehetne a második lefolyást eladni, és nem szimplát folyatnak. pl (mint azt már írták) double shot alig drágább mint egy sima espresso. én pl általában tastinget iszom (espresso + cortado), az is baráti árban van.
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
"A végeredménybe igazatok van, csak először úgy jött le, hogy ezt az extra kifinomult ízlésetek mondatja veletek és mindenki suttyó,a ki nem magának őrli a frissen pörkölt arabica-t."
igen, az ide kommentelő törzsgárdának kifinomult (van, akinek "extra kifinomult") az ízlése, egyszerűen azért, mert rengeteg féle kv-t kóstol, kísérletezik. nagyon szépen finomodik az ízlés, hidd el. néhány hónapja még azonnal a cukros kanálhoz nyúltam volna egy igazi, fanyar, gyümölcsös kelet-afrikai kv-nál az első korty után, most meg.....
nem suttyó, csak nem érti a lényeget. kár akkor a kávéval foglalkozni, ha egy nyomorult tizenpárezres kézi őrlőre sem akar vki beruházni. ég és föld a különbség. ha nem kíváncsi erre, nem akarja megtapasztalni, aligha beszélhetünk igazi érdeklődésről (pláne szenvedélyről)
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz WiZARD #19820 üzenetére
azt adják meg, h egy adag espressónak hány gramm kv-ból kell készülnie. ebből még nem derül ki (sztem), h mi az ideális lefolyás, az egyes vagy a kettes.
a szöveg melleti képen dupla lefolyás van, fölötte az amerikai videóban meg szimpla.
mondom, nem vagyok biztos benne, h a nyomás a magyarázat (majd aki okosabb, leírja, h mi az ábra), csak azt tudom, h egy újhullámos kávézóban te aligha fogsz szimpla lefolyást látni.
ebből arra következtetek, h a dupla lefolyás "az igazi".
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz ronin s8 #19845 üzenetére
igen, de nem akármilyen bio, hanem organikus bio
ez is tetszett:
Tanzánia, Mexico (sic!) és Peru legjobban ellenőrzött termőterületei...elképzelem, ahogy mászkál a sok Kalasnyikovos a cserjék között
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz dugesz77 #20140 üzenetére
VST rules
a Gaggia "igénytelensége": én sem értettem őket, amíg vki föl nem világosított, h egy Gaggia Classic csak itt K-Európában nagy szám (értitek hogy értem), nyugaton tök átlagos - vagy még inkább olcsó - otthoni eszpresszó gép, szal nem éppen ínyenceknek van, ezért a gagyi szűrő
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #20218 üzenetére
milyen volt a Lucky Cap-féle yirga? azt írtad, h szagolgatni jó. sikerült egy jót húzni belőle?
én nemsokára megbontom a ruandait. nagyon kíváncsi vagyok.
ha vki vmiért nem vihet be koffeint (teszem azt terhes vagy szoptat), de nem szívesen mondana le a jó kofiról, a Casino Mocca El Meridianója (Kolumbia) nagyon ajánlott. (tesztelve )
mondjuk asszem a fórumozók többségnél biológiai okokból nem lehet ilyen akadályKérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #20938 üzenetére
Scott Rao: The Professional Barista's Handbook.
A Kávészenvedély, amit enterlaci javasolt, szintén jó, nekem a legjobban a termőterületek leírása tetszik benne.
Ami a bp-i kávézókat illeti. Sztem igazságtalan vagy a Feketével, h "vállban szűk". Lehet, h kicsi a hely, de nagyon jó a kávé, nagyon nagy odafigyeléssel készítik, és eddig mindig ugyanazt a minőséget kaptam. Ezt még a TP sem tudja (előfordult szar lefolyás, amit kiadtak).
SUTSZI: amikor a Csészényit hasonlítod pl a Madalhoz, almát hasonlítasz a körtével. Újhullámos kávézót csak újhullámossal vessünk össze!! Az általad említett láncokról inkább nem írok semmit, mert elpirul a monitor. Parcival és ronin s8-cal értek egyet.
vicces, h hasonló tapasztalataim voltak a my little melbourne-nel. Kétszer kérdeztem (két különböző alkalommal), honnan van a kávé, mindkétszer azt a választ kaptam, h Londonból. Még nem jártam Londonban, de a képek alapján nem rémlik, h kiterjedtebb kvültetvények lennének a környéken...
aztán persze tisztáztuk, h mire vagyok kíváncsi, de összességében kicsit olyan érzés volt, h "mit kíváncsiskodok, igyam, amit kapok". Az sem tetszik, h nincs tasting (egy espresso + egy tejes olcsóbban). No mindegy, kerülöm a helyet.ott az Espresso Embassy, a Madal, a Fekete és a TP-k.
a Mantrában és a Cirkuszban még nem voltam.Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
skacok, kövezzetek meg a lustaságomért, tudom, h hosszan tárgyaltátok régebben, de nincs kedvem kikeresni.
tudtok vkit, aki szépen tud Gaggia Classicot PID-elni?
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz adriankoooo #21034 üzenetére
thx
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #21087 üzenetére
nem tudok róla, h lenne magyar fordítása.
gondoltam rá, h le lehetne esetleg fordítani, bár kicsit szakbarbárabb, mint a Kávészenvedély, emiatt esetleg nem vennék tömegek, és így nem biztos, h megéri kiadni.
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz zsof Nokia #21116 üzenetére
még nem végeztünk az összes frapuccinóval a starbucksban, majd utána kerül sorra
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
kösz a tippet, PY-től még nem ittam semmit, itt az ideje, h elkezdjem
tudatom mindenkivel, akinek kétségei lettek volna, h a Lucky Cap ruandai kávéja (Rwanda Nyabarongo Virunga Bourbon) nagyon-nagyon jó.
most egy kenyait nyüstölök a Has Beantől, egyelőre nem annyira bejövős (ár-érték arányban nem éppen világbajnok). de van egy olyan érzésem, h még nem sikerült elkapni a tökéletes lefolyást.
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz sutszi #21129 üzenetére
"Csészényi volt az egyetlen ahol eddig leültünk. Az jó volt. A többiben viszont nem."
tényleg csak ennyi összehasonlítást tettél, ezt én gondolatban kiterjesztettem a kávékra is, bocs.én is elmentem egyszer kíváncsiságból egy Starbucksba, egy Freibe és egy Costába. Mindhárom helyen ott maradt a kávé (a Starbuckos egészen kriminális volt, a Freiben inkább a pökhendi hozzáállás volt taszító).
ha hosszabban üldögélni is szeretnél, nemcsak jó kávét, ott az Espresso Embassy, valamelyik Tamp és Pull vagy a Madal.
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz Eyesis #21152 üzenetére
ha jól láttam, megjelent a fehér pötty (vagy inkább folt) a cremán, ami a túlkivonatolás biztos jele.
szvsz jól indult, csak (jóval?) hamarabb kellett volna lekapcsolni. lehet, úgy még jobban ízlene.én is kaptam ajándékba Lidl de luxés etiópot. elhasználtam a kotyogósba azoknak a barátoknak/rokonoknak, akik nem a Gaggiából kértek kofit
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #21166 üzenetére
tudom, vállban szűk
nekem a Fekete sem túl pici. akkor ezzel sem lesz gondom, gondolom
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
-
pogácsa80
csendes tag
válasz golyani #21239 üzenetére
sztem jól döntöttél. a Dallmayr beletanulós kv-nak teljesen jó.
én Pellinit vettem ugyanilyen célból, és nagyon megbántam. "akkor még nem sejtettem" mi a baja, de ma már tudom, h döglött kv-t sikerült vennem, 4 ezerért egy kilót
már a zacskó kibontásakor is rossz szaga volt a kávénak, össze-vissza töredezett, nem volt jó íze. de hasznosítottam: lefőztem kotyogóson, és azon gyakoroltam a latte art öntést
milyen masina mellé vetted a Graefet?
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz ronin s8 #21274 üzenetére
de ez ugye nem önmagában az újhullámos világos pörkölésre vonatkozik? most iszom életem első Has Bean kávéját (egy kenyai) ami jó, de tényleg iszonyú gyorsan döglik (bedöglött). Miközben sem a Casino Mocca, sem a Lucky Cap kávéinál nem tapasztaltam ezt.
következtetésem: a Has Bean leszarja a home baristákat
lehet, tüntetni kéne a londoni pörkölő előttKérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #21292 üzenetére
konkrétan qrvára egyenetlen.
meglepő, h egy magára vmit adó kis pörkölő képes ilyet kiadni a kezéből...Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
ezt adom.
otthonra még nem vettem, de amikor először ittam pár hete az espresso embassyban, az első korty után azt hittem, dobok egy hátast.ha felkerül a PID a GC-re, megpróbálom előcsalogatni belőle ezt az ízbombát otthon a konyhában is
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz -HajTömeg- #21288 üzenetére
NSEW
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
-
pogácsa80
csendes tag
válasz simi.esp.28 #21420 üzenetére
mondhatjuk, h ez a "mindenki nyugodjon le a pi..ba" makis gif filmváltozataKérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
arra van vkinek épkézláb magyarázata, hogy a Mazzer Super Jollyt miért preferálják jobban mint az ugyanazon árkategóriában lévő Quamar M1 őrlőt? Ha jól tudom, eléggé hasonlók a két őrlő paraméterei, viszont lényeges különbség, h a Quamar kúpos őrlőtárcsás, ergo itt alacsonyabb a hő, kisebb az aromaveszteség. Mégis, ha megnézitek a jobb kávézókat, Mazzert fogtok találni mindenhol, igen gyakran SJ-t. Ezt nem nagyon értem.
Talán a Mazzer mint márka menő, bár ez a kiemelkedő minőségre törekvő (és ezt úton-útfélen hangoztató) specialty coffee shopoknál aligha lehet magyarázat.
egy külföldi fóromun vki azt írta, h nem kell túldimenzionálni a lapos és a kúpos őrlőtárcsa közötti különbséget. A home baristáknál lehet, h nem, de azért egy kávézóban, ahol rendes igénybevételnek vannak kitéve, úgy képzelem, igenis érezhető lehet a különbség a kv ízében.
szerintetek?
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz bbuffy #21474 üzenetére
a hario water dripper hasonló, bár ott asszem más a kv-víz arány. lényeges különbség, h egy water dripper árából kábé 8 iwakit vehetsz
a mizudashinál "csak" ráöntöd a hideg vizet (alapos kevergetés mellett) az őrleményre, és egy éjszakát áll a hűtőben.
persze finom, de az Iwaki a 4 órás csöpögéssel sokkal izgalmasabb. és persze nagyon szép.grat
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
figyi. próbálom figyelmen kívül hagyni a formát (konkrétan azt a flegma stílust, amit megengedtél magadnak), és a tartalomra koncentrálni
"új vagyok itt" - szóval szerinted az a legokosabb itt, aki a legrégebben fórumozik. Ha öt év múlva írom ugyanezeket, akkor már igaz, elfogadható, és megszívlelendő, ha csak egy hónapja fórumozok akkor fasság. kristálytiszta logika, gratulálok.
szénné pörkölt kávét iszol, amire azt mondod, jobb mint a Yirga/Sidamo és társai. Akkor most ki az új, és ki is van eltévedve?
a konstruktív rész: van, aki szerint virágozzék száz virág; megfér egymás mellett az "olajosan csillogó" babbal és a citrusos fanyarságokkal dolgozó barista. Én nem vagyok ilyen megengedő. Sztem pont az a third wave lényege, hogy a sötétre pörköléssel millió aroma elveszik. Lásd még: a "kávé gyümölcs" és "a kávé nem keserű" jelmondatokat. És ez nem ízlés kérdése, ez objektíve mérhető (18-22 százalék közötti extrakció). Aki azt mondja az újhullámosra, hogy az nem igazi kávé, az nem elég nyitott az újra vagy csak még az út elején jár.
és akkor visszajutottunk oda, h ki is az új
ezt akarta jelenteni az animgif. Sajnálom, ha megbántottalak vele.
peaceKérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
-
pogácsa80
csendes tag
nekem még most áll PID-elés előtt a Classicom, ha kész, beszámolok a tapasztalatokról.
szép a crema a lenti képen. a kofi elég rövidnek tűnik. kábé hány ml? szoktad mérni a végtermék súlyát?
én itthon egyelőre nem, csak az űrtartalmat. bár nagyon sokszor már a lefolyásból látszik, jó lesz-e a cup qualitymenő az őrlőd Igazi kis kezesbárány az a mahlkőnig, csak ne lenne olyan drága...
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag
válasz Polarstar #21622 üzenetére
a KVpontot nem ismerem.
Voltam viszont a Cafe Memoriesban, meglepően jó. Azon a helyen, és annyiért... le a kalappal.
Igen jó cortadót adtak Yirgából. Az espresso is jó lett volna, csak éppen egy betanuló kislánynak a próbalefolyását kaptam meg, és az nem volt az igaziKérdeztem a tulajt, mennyire alakítható a közízlés, hogy' fogy a világos pörkölés. Azt mondta, általában szólnak a jómunkásemberek, h a sötétből kérnek. De aki tejjel kéri, az csakis a rendesből kap
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
pogácsa80
csendes tag