Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz Alg #191454 üzenetére

    A Downhill és hasonló lejtő orientált MTB sportok ugyan úgy megterhelőek mint a fölfelé tekerés, maximum a nem hozzáértők szerint nem sport. Itt sem úgy tűnik, hogy lazaság lenne a lélegzetvétele alapján: [link]
    Számtalanszor leírtam, de most is tartom, hogy az adott sportban tapasztalat nélkül beleszólni, lenéző jelleggel, nem túl bölcs dolog és akkor nagyon finoman fogalmaztam.
    Annyi igazság van abban amit írsz, hogy a pedelec leginkább a zúzósabb mtb sportokban valódi segítség, talán itt hasznosítható legjobban, úgy, hogy mellette kemény sport is legyen, de alapvetően minden azon múlik, hogyan használod. Pont mint egy hagyományos bringa esetében. Ahhoz, hogy megértsd bele kéne kóstolni.

    xy.zsolt: Kíváncsi lennék nálad is, hogy a pedelec-el kapcsolatos feltételezésed és elméleted milyen gyakorlati tapasztalatokon nyugszik? Itt is annyi igazság van, hogy ha mondjuk XC montizás a cél, megfontolandó egy analóg profi XC a maga 9-10kg körüli súlyával, ellenben a 20-on kilós XC pedelec-el. De ez is csak akkor igaz ha tényleg profi az az analóg XC, egy nagyobb súlyú, alap XC monti már hatalmas hátrányban lesz felhasználói élményben. Trail/Enduro-ban pedig már nem kérdés a pedelec előnye, ott már az analóg mellett nem sok érv szól a legtöbb átlag montis számára se. Az árak mindenképpen magasak ha jó bringát szeretnél. Analóg XC-nél maradva, bőven 1 millió egy tényleg könnyű darab, amit mondjuk felhasználói élményben, hatékonyságban oda lehet állítani egy XC pedelec mellé.

    Ahol egyértelmű az analóg létjogosultsága az pont az outi, de ennek ellenkezőjét senki nem is vitatta. Különböző szakágakból átkiabálni a másikba szerintem totál értelmetlen. Adjuk meg a tiszteletet a másiknak, ha kíváncsiak vagyunk rá, kóstoljunk bele, utána talán sok mindent máshogy fogunk látni.
    Negatív felhasználói példát bárhonnan lehet hozni, mindenhol vannak gyökerek.

    Visszatérve még egy gondlat erejéig, Shimano EP8 rendszer olyan szinten testre szabható, hogy kb mindenki megtalálja benne a számítását. Rácsatlakozol telefonnal és az ingyenes, gyári Shimano Etube alkalmazással be tudod állítani mindhárom rásegítési fokozatot az általad kívánt mértékűre. Van két profil, létrehozhatsz egy normál Eco/Trail/Boost
    fokozatot és egy teljesen átszerkesztett, gazdaságosat is. Nem kezdők, hanem kicsit edzettebb emberek körében ez valódi kritika volt, hogy már az Eco fokozat is kicsit többet segít mint kéne, ha kikapcsolod túl nagy az ellenállás és így nem találták a megfelelő rásegítési fokozatot, csak amikor már fáradtabbak voltak. Erre az új EP8 megoldást jelent, mert külön tudod állítani adott rásegítési fokozaton belül a motor karakterért, hogy mennyire érezhetően avatkozzon be, külön állítod a nyomatékot és a nyomatékszenzor érzékenységét, hogy azonnal vagy késleltetve segítsen. Az EP8 emellett rendkívül csendes és rezonancia mentes működés közben, gyakorlatilag szinte nem hallod, ahogy működik. Ha az Eco-t lehúzod, 100%-ban elő lehet idézni azt az állapotot, amikor csak annyit tesz hozzá a bringázáshoz, hogy elvegye a bringa plusz súlyát és a 22 kilós bringa 13-14-nek érződik. Ezzel kvázi át tudsz váltani analóg üzemmódra, így a fogyasztás minimális, és a bringázás elején amikor még fitt vagy, analógos élménnyel tekerhetsz. Utána ahogy fáradsz tudsz módosítani, ezáltal végig megmarad a terhelés és nagyon hosszú lesz a hatótáv is. Összességében sokkal többet ad mint egy csak analóg Trail vagy Enduro. Azért a Shimano-nál nem bohócok dolgoznak, nagyon komoly tesztelés és mérnöki munka előzi meg egy ilyen termék piacra kerülését, nekik sem céljuk, hogy kiöljék a sportot a kerékpárokból és motorokat gyártsanak kerékpár helyett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák