Új hozzászólás Aktív témák

  • Lacerta

    aktív tag

    válasz parandroid #209760 üzenetére

    Amúgy ezt a térképesdit, meg hekkelést én még mindig nem értem

    Noh, utánanéztem, hogy ne lógjon a levegőben a téma, hogy mi a mostani helyzet.

    Kezdjük egy kis törpénelmi áttekintéssel.

    A Garminnak egy saját zárt térképformátuma van az első pillanattól, amikor térképes GPS-t dobtak piacra. Ezzel csak annyi volt a gond, hogy amíg az észak-amerikai usereket támogatták térképekkel, a világ többi része csak közepesen sz@r alaptérképeket kapott. Amik általános célra ugyan jók, de egy hardcore kesser vagy turista kb. semmire sem megy vele, akik amúgy pont ezeknek az eszközöknek célcsoportjai.

    Mivel a Garmin hosszú évekig nem gondolta, hogy ezekkel a felhasználókkal kellene valamit kezdeni, de azt sem lépte meg, hogy a saját térképes formátumát nyílttá tette volna, ezért néhány advancedebb OSM-es arc sok éve feltörte a reverse engineering módszerét alkalmazva feltárta a háztáji térképgyártás lehetőségét, aminek eredményeképp olyan alkalmazások születtek, mint a cgpsmapper vagy az mkgmap.
    Ezekkel már bárki készíthetett Garminra térképet ( én is csináltam ), ugyanakkor - mivel a Garmin térképformátum továbbra is zárt maradt - erősen *khm* szürkezónás volt a térképgyártás. A Garmin pontosan tudta ezt, de úgy tett, mintha nem venné észre. Így nem kellett nagy melóval az egész világ számára térképeket készítenie, és mégis megvették a termékeit azokon a piacokon, amiket nem, vagy nem elég részletesen fedett le saját térképekkel.

    A jelenlegi helyzet az, hogy a Garmin formátuma továbbra is zárt.
    Ugyanakkor a Garmin magyar oldalán szemrebbenés nélkül ajánlják, hogy töltsd le az eszközödre a TuHu vagy az Openmaps térképeit ( utóbbi nemrég megszűnt, de ez részletkérdés ).
    Ennek pikantériája, hogy sok évig ezek a tűrt kategóriába tartoztak ( a gyártás mkgmap-pel folyik, ami ugye arra való, hogy egy, a gyártó által továbbra sem publikált formátumot hozzon létre külső adatokból ) , illetve, hogy ezeket a térképeket pont azért kezdték el csinálni a userek nem kevés saját melót és pénzt beléjük ölve, mert a gyártó b@szott rájuk.

    Illetve, hogy látom, újabban van már a Garminnak is OSM alapú saját kimenete ( ebben tehát el voltam maradva, bocsánat a tárgyi tévedésért ).
    Ebben meg az az epic, hogy az OSM ( ezek a srácok fejtették ugye vissza a Garmin formátumot ) adatokból ( ez is közösségi projekt, sok saját munka, 0 ellentételezés ) a Garmin teljesen jogszerűen állít elő saját térképeket ( mivel az adatok szabadon felhasználhatóak ), míg bárki más szürke zónásan.

    Tehát ha a Garmin OSM alapú térképét használod, az kóser, ha bármi más ingyenest, az szürke zóna, és hackelés, de a Garmin ajánlásával. :DDD

    Mindezt úgy, hogy a közösségi térképes adatbázisok egyébként pont azért jöttek létre, mert a gyártók nem akarták lefedni az eszközeik felhasználóinak térképes igényeit.

    Azért rendes a Garmintól, hogy az OSM gyártásaiért legalább nem kér pénzt. :DDD :))

Új hozzászólás Aktív témák