Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz Serricon #38086 üzenetére

    A 40 ezer forintot havonta nem tudsz költséghatékonyan eurós ETF-be tenni (dollárost meg nem is lehet venni). Vagy BÉTa piac, vagy spórolsz egy évig, és akkor egyben a teljes összegből veszel csak egy fajta ETF-et. A következő évben meg egy másik fajta ETF-et, ha portfoliót akarsz belőlük építeni...

    A BÉTa piacon nagyon szűk a választék, és adott ETF esetén ott is várnod kell akár három hónapot, mire összejön egy darabnak az ára. És itt nem a költséghatékonyságról van szó, hanem van olyan ETF, amiből egy darab 100 ezer forint körüli összegbe kerül, kevesebbért nem lehet venni. A BÉTa piacnak hátránya, hogy nagy spreaddel dolgozik az árjegyző (0,5% körüli bukó vételnél és eladásnál is a középhez képest), míg a Xetrán ennek töredékével operálnak az eurós ETF-ekkel. Többször említettem már itt, és ma is volt rá példa, hogy a BÉTa piacon gyakran nem normális a kereskedés. Még egyszer sem láttam élőben ilyen kötést, de ma is volt olyan, hogy valaki nem bírta reggel kivárni az árjegyzőt, és inkább megvette 5%-kal drágábban a papírt, mert csak ilyen áron volt eladó (ő a mai vételével 6,2%-os bukóban van, miközben amúgy a mögöttes index emelkedett, csak rossztól vásárolt + a forint erősödése is ellene dolgozott ma).

    Adózás szempontjából mindegy, hogy eurós vagy forintos ETF-et veszel TBSZ-re, egyiken sem lesz adókötelezettség, ha kivárod a számla lejáratát. Az amerikai kitettséggel rendelkező ETF-eknél (legyenek forintban vagy euróban) meg úgyis levonják az osztalékokból a 15% forrásadót, azt nem nagyon lehet visszakérni a TBSZ-re hivatkozva, de ha amúgy is osztalék-visszaforgató ETF-et veszel (TBSZ-re ilyet érdemes), akkor ezt nem látod számszerűsítve, és nem fog zavarni.

Új hozzászólás Aktív témák