Új hozzászólás Aktív témák
-
Dilikutya
félisten
válasz
Hieronymus #151 üzenetére
Vajkészítmény, és fel is van tüntetve rajta a repceolaj. Az nem ugyanaz, mint ha a kocka vajban olaj lenne, és vaj néven forgalmaznák.
A sima vajat szoktam tőlük venni, finom vajízű. -
Csapoati
nagyúr
válasz
Hieronymus #151 üzenetére
Hát akkor tényleg benézted, mert a repceolaj ráadásul jobb is, mint a napraforgó - nyilván annak, aki bírja a jellegzetes ízét.
Az ilyenekkel szerintem semmi gond, sőt.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Cathfaern #149 üzenetére
Elnézést ezt benéztem.
Egyébként Kerrygold extra néven forgalmazzák ezt a vajat és nem napraforgó, hanem repceolaj van benne.
Van sózott változata is.Egyébként Magyarországon is kapható vajkészítmény. Bár az alábbi linken már 20% olajat írnak a német 13% ellenében.
[link]Szóval, erre az izére emlékeztem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #147 üzenetére
"A Kerrygold közönséges vaj, amibe bekevertek némi napraforgó olajat. Ettől lágyabb hidegen."
Ilyeneket honnan veszel?A kerrygold vaj vaj, nem árulhatnák vaj néven, ha napraforgó olaj lenne benne.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "A vaj 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú, 'víz a zsírban' típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem, vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet."
-
djculture
félisten
Frissítés a ma (2017 feb 20) történtekkel:
Az agrárminiszter elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei elkezdték a termékek összehasonlító és érzékszervi analízisét - írta közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM).Mint kiderült a botrányt okozó felmérés 2014-es volt. Több mint két éve, 2014 végén készült az a felmérés, amely 24 különböző termék osztrák és magyar piacon kapható változatát hasonlította össze egymással - válaszolta a Napi.hu megkeresésére vasárnap a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
-
Hieronymus
veterán
válasz
Dilikutya #140 üzenetére
A vaj mindig jobb volt a margarinnál.
Régen hidrogénezett növényi olajból készült. (Méreg kategóriába sorolandó be.)
Ma pálmaolajból készül. A finomítás hatására inkább zsír, amit vissza hígítanak valami olcsó étolajjal.A Kerrygold közönséges vaj, amibe bekevertek némi napraforgó olajat. Ettől lágyabb hidegen.
Nem érdemes megfizetni a magasabb árát. A napraforgó olaj amúgy is túl sokszor van használva és mindenbe belenyomják. Pedig az olajok között, még az átlagos szintet sem éri el.
Sütni nem jó, mert alacsony a füstölési pontja. A salátákhoz nem ideális. Főzőolajnak meg nem ízletes.
Amikor az étkezési zsír használatának leváltására kampányoltak mellette sikeresen, a valóságnál sokkal pozitívabb színben tüntették fel.
Aztán a koleszterin okán nyomták az olajat. Talán még mindig mennek a szívbarát reklámok.
Ma már tudjuk, hogy étkezéssel bevitt koleszterin mennyisége lényegtelen. Az emberi test önmaga állítja elő a szervezetben lévő koleszterin mennyiségének nagyjából 80-85%-át. -
Cathfaern
nagyúr
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dilikutya #143 üzenetére
ja hát van a jóféle házimájas, de a bolti viaszos borjúmájas is nagy kedvenc és a családi kiszerelésű globus májast is képes vagyok magában enni, mint a pudingot
...mondjuk állagra ez már a kevésbé kenhető kategória
ui: ha már máj, egyszer főztem májlevest
kiskoromban mindig az volt a bajom, hogy családi ebédnél a tyúklevesben mindig kevés volt a máj... (főleg, ha más is enni akart belőle) így pár éve amikor tyúklevest főztem, megnyomtam még fél kiló májjal, hogy legyen benne elég
-
Dilikutya
félisten
válasz
mephi666 #141 üzenetére
Én nem is kimondottan a kenhetőséget tartom elsődlegesnek a májasnál, hanem a májat. A klasszikus májkrémeket nem is szeretem, nem látom, mi van benne. Amiket szoktam venni, azokon messziről látszik, hogy igazi, bélbe is vannak töltve, nem műanyagba.
A Philadelphia/Milka sajtkrémet meg tudom erősíteni. Én pár éve az Auchanban vettem, annyira nem nyűgözött le, nem érződött, hogy sajtkrém lenne.
-
Dilikutya
félisten
válasz
Hieronymus #122 üzenetére
Napi 2-2,5 liter Pepsi nem csoda, hogy tönkretette a máját. Az nem normális mennyiség. Szeretem a Pepsit, de ésszel iszom, havonta max. 1-2 nagy palackot veszek.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dilikutya #140 üzenetére
nekem a májkrém a mániám: képes vagyok úgy megkenni a kenyeret, hogy vastagabb rajta a krém, mint a kenyér
...viszont azt utálom, ha kenhetetlen/kemény az állaga: van hogy kiszedi már a kenyér belét, de nem képes megtapadni rajta... vagy evés közben leugrik egy része...
pont az állaga miatt nem különösebben szeretem a vajat, asszony nálunk a fő margarin/vajfogyasztó... neki ízlik ez a vajas-margarinvalahol hallottam, hogy van a philadelphia-nak milkás sajtkrémje... ezt vadászom már hetek óta, de sehol nem találtam eddig
-
A Nutella szálhoz annyit, hogy az összetevők listája alapján mind az Aldiban mind a Lidl-ben van azonos összetételű (arányokban is) mogyorókrém ami olcsóbb mint a Nutella. Évente kb 1-2 ilyen mogyorókrémet vettünk és ez le is fedte az éves fogyasztásunk mert ritkán jól esett betolni reggelire egy ilyen kenyeret egy pohár tejjel...De ennyivel ki is merült az igényünk.
A legutóbb kipróbáltuk a házi megvalósítást... A lényegi részt a párom végezte, de íz alapján elemezve elsőre olyan mogyorókrémet csinált, hogy azt mondtam többet nem veszünk egyáltalán. A receptúra teljesen máshogy épül fel mint a bolti verzióban. A mogyoró aránya pl 21%... Igen az első alkalom melós mindennek a kitalálása. Utána optimalizálva a munkafolyamatot gyorsítható az elkészítés.A pro érvek:
1. Ismert alapanyagok jobb minőségben.
2. Finomabb, saját ízlésre is jobban formálható.
3. Előállítási költség alacsonyabb mint a bolti.A kontra érvek:
1. Időt kell rá fordítani. Nyilván 0 időráfordítással nem lesz a semmiből valami... Persze nálunk ez sosem teher, mert kreatív tevékenység és szellemileg is pihentet egy ilyen tevékenység. -
"évek óta azt hallom vissza a 40 év felettiektől, hogy a lesajnált szocializmusban legalább az élelmiszerek megütöttek egy nívót."
Első kézből származó infó: lóf@szt.
A szocializmus volt az, amikor lezüllöt a magyar mezőgazdaság, a szakács- meg a cukrászmesterség.
Most legalább lehet igényesen csinálni a dolgokat, de abban a csóró hiánygazdaságban sokszor még csak az esély se volt meg.
Ha a most kapható Milkával gondod van, akkor érdekelne, hogy mit szóltál volna a Katica tortabevonóhoz, vagy a citrompótló tablettához vagy a cikória kávépótlóhoz meg a többi remek találmányhoz. -
Csapoati
nagyúr
A csokoldáék biztos nem olyanok, mint a viasz, mert szabályozott, hogy mennyi minimális kakaószárazanyag-tartalom kell legyen bennük (tehát tudsz válogatni ez alapján is). Ami ezt nem ugorja meg, az kakós tejtábla néven fut. A szocializmust meg azért nem érdemes visszasírni, mert akkor sokkal lazábbak voltak a szabályok, ráadásul a konkurencia hiánya miatt nem is voltak rákényszerülve arra, hogy jobbat gyártsanak.
mephi666: Igazad van, ma már szerencsére nem 2-3 féle cucc van a nagyobb boltokban, hanem lehet minőségit is vásárolni. Elég megnézni mondjuk a sajtpultot. Van 100g-os szeletelt sajt 250 Ft-ért meg 900-ért is. Vagy a kedvenceim: vannak már vaj-margarin keverékek, melyek vajízűek, de jobban kenhetőek a vajnál. Sajnos drága (kb 600-700 Ft a 250g), de cserébe viszont jó.
-
mephi666
nagyúr
rajtad múlik a választás: hogy 10 doboz kukoricás "sör" helyett ugyanannyiért veszel 6 doboz minőségi importot... vagy frissföl/farmföl helyet kicsit drágábban tejfölt... növényi "sajtkészítmény" helyett valamivel drágábban normális sajtot... és még lehetne sorolni... mindenkinek ott a lehetőség választani, de amíg a többség igényét kielégíti az olcsó "utánzat", addig a kínálat nagyja ebből fog állni
kereslet-kínálat, ez mozgat mindent és amíg nem változik meg a vásárlók gondolkodása, addig a boltok pultjain sem lesz változás... pl ha senki nem venne frissfölt/farmfölt, hanem a készlet nagyja folyamatosan ott rohadna meg a boltban, tejfölből pedig hiány lenne, azonnal változna a kínálat is
-
snecy20
nagyúr
Az a baj itt, hogy nekünk magyaroknak ha megfelel a vajízű margarin, meg a kukoricázott sör, akkor úgy kell nekünk. A szalámikban, virslikben több az adalék, mint a hús, a csokoládék olyanok mintha viaszt kaptál volna be, mert az életben nem olvad el a szájban kakaó híján. A tejföl valami frissfölnek álcázott híg savó, a boltok polcain lévő borok 80%-a pedig neurotikus hatású, előbb lesz tőle az embernek epilepsziája meg idegrendszeri megbetegedése, minthogy a máj kikészüljön. Egyébként pedig a lista végtelen. A minél olcsóbb előállításra való törekvés már rég átlépett olyan határokat, ahonnan visszaút nincs, a jóvátehetetlen káros élettani hatásokról meg nyilván nem mostanában fogunk tényfeltáró kutatásokat olvasni, lásd daganatos megbetegedések. Leépítették az igényszintünket. Ugyanis mostmár évek óta azt hallom vissza a 40 év felettiektől, hogy a lesajnált szocializmusban legalább az élelmiszerek megütöttek egy nívót. Nem a liberalizált piaccal van itt a gond, hanem a "mindent lehet" szemlélettel. Az állam simán asszisztál, és asszisztált is 26 évig a szarnak a nyakunkba öntéséhez.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Apollyon #128 üzenetére
Nem.
A cukor több betegségért tehető közvetlenül felelőssé. Máj, keringési betegségek. elhízás, ...
A cukorbetegségért viszont nem közvetlenül felelős.
A világ több helyén, például Indiában magas a cukorbetegek aránya.
Pedig hagyományosan étkeznek, sokszor vallási előírások szerint. Kevés nagyipari hulladékot lehet velük megetetni. Részben nem tudják megfizetni, részben nem fér bele az étkezési szokásaikba.
A víztől sem lehetnek cukorbetegek.
Marad a túlzott szénhidrát bevitel. (Természetesen a cukrot beleértve, mert az is szénhidrát.)A cukorbetegek fejében is nagy a zűrzavar. A szőlőcukorra úgy tekintenek sokan, mint a megengedett cukorra.
Pedig csak a külső inzulin bevitel után segíti gyorsan helyre tenni a vércukor szintet. Gyógyszerként kell tekinteni rá.
Van Pécsett cukrászda ahol tartanak szőlőcukorral készült fagylaltot.
Rengeteg cukormentes termék kapható. A cukorkák közöttük a legveszélyesebbek. közel 99% szénhidrát. a maradék ízesítő vagy köhögés csillapító anyag. Mivel cukormentes, sokan azt hiszik, hogy láncban lehet betolni a testbe. Pedig nem, csak arra jó, hogy ne tudjon csökkenni a vércukor szint.A magas cukortartalmú élelmiszereket és italokat nem szabad megvenni. Ennyi. Amiben 2-3% van, azt még meg lehet enni. A gyümölcslevek, gyümölcs joghurtok többségét nem szabad levenni a polcról. Ennyi.
A cola és társaiban általában kevesebb van, ezekből évente néhányszor lehet inni.Édességből a habos torták a legjobbak. Viszonylag alacsony szénhidrát tartalmuk mellett, a zsírok adják az ízt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #127 üzenetére
Ugye te is egyetértesz abban, hogy azért van annyi cukorbeteg a világban mert nem étkeznek rendesen? Az, hogy valaki genetikailag hajlamosabb rá, még nem jelenti azt, hogy nem tehet ellene.
Meg mégis, mitől lesznek cukorbetegek, a víztől?Nem, hanem azért, mert a többség még mindig mocskot zabál mindennap. A bevizsgált cuccoknak – amik miatt ugye most megy a sírás – szinte mindegyike tartalmaz cukrot. Persze tudom nehéz elfogadni, hogy nem rajtunk kívülálló okokból is könnyen meg lehet betegedni, de sajnos ez az igazság.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #125 üzenetére
Azzal hogy ezt bemásoltad, mit akartál vele mondani? Mert semmiben sem cáfolja a #124-ben írtakat.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Apollyon #124 üzenetére
"Ellenben nagyon sok cukorbeteg van világban, úgyhogy ez az elméleted megdőlt."
Ezt gondold át.
A cukorbetegség egy anyagcserezavar betegség.
Az egyes típusú betegség esetén az inzulin termelő sejtek részben vagy egészben károsodtak.
A kettes típusú betegség esetén a sejtek inzulin rezisztensé válnak. Folyamatosan emelkednie kell az inzulin szintnek, a vércukor befogadásához.A vércukor nem csak az elfogyasztott cukorból keletkezik. Majdnem az összes szénhidrát fajta vércukorrá alakul át. A szénhidrátokon túl a zsírokat is cukorrá tudja bontani a máj.
Ami majdnem bizonyos a betegséggel kapcsolatban, hogy egy kettős szabályzás működik a testben.
Az inzulin a vércukor felszívódást segíti. Egy, a csontvelőben képződő hormon is felelős a felszívódás szabályzásáért.Ha az inzulin termelés nem elégséges, akkor fogyás tünetmentessé teszi a betegséget. A kevesebb sejthez már elegendő a megtermelhető inzulin mennyisége.
A sovány, kettes típusú betegek esetében nem az inzulin termelés a gond. Számukra az inzulin életmentő, de csak tüneti kezelés.Számukra új fajta gyógyszer kutatása folyik, több országban.Egy biztos. A túlzott cukor fogyasztás elősegíti a diabétesz kialakulását. Viszont önmagában nem felelős érte.
A D3 vitamin, ami nem is vitamin a szakemberek szerint, illetve a vitamin alacsony szintje és a cukorbetegség között arányosság van. Minél alacsonyabb a D3 szint a vérben, annál erőteljesebb az inzulin rezisztencia.
Egészséges ember esetében, a téli időszakban 2000 IU lenne az ideális vitamin bevitel. A napi maximumot 4000-re határozták meg. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #122 üzenetére
Az összes édesítőszer közül, még mindig a cukor a legkevésbé káros, ha visszafogott mennyiségben fogyasztjuk
Visszafogott mennyiségben az édesítőszer a kevésbé káros, bár én még nem hallottam olyat, hogy valaki megbetegedett a szukralóztól. Ellenben nagyon sok cukorbeteg van világban, úgyhogy ez az elméleted megdőlt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #122 üzenetére
Ezeket a mellekhatasokat mi alapjan listazod? Mert gyakorlatilag az osszes kutatas ami ilyeneket kihozott, azt allatokon vegeztek es emberre atszamitva ilyen napi tobb ezres adag mellett jottek elo. Ugy meg kb. mindennek mellekhatasai vannak, nagy tetelben a sargarepa is halalos.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Cathfaern #121 üzenetére
stevia:
hányingert, fejfájás, anyagcsere zavar, sejtkárosodás, impotenciaeritrit:
hasmenés, gyomorfájás, fejfájásszukralóz:
Gyomor- és bélproblémák, agyvérzés, szédülés és migrén, homályos látás, allergiás reakciók, megnövekedett vércukorszint, súlynövekedésAz a baj, hogy a mellékhatások minden embernél mások. Ha későn jelentkező mellékhatások a dominánsak, már beáll az egészségkárosodás.
De a cukorral is hasonló gondok vannak.
Egy ismerősöm/barátom folyamatosan P@psit ivott. Amikor utoljára találkoztam vele, már nem itta. A napi 2-2,5 liter tönkre tette a máját.DE! Az összes édesítőszer közül, még mindig a cukor a legkevésbé káros, ha visszafogott mennyiségben fogyasztjuk. Az őseink, cukorra különösen érzékeny része már kihullott az évszázadok folyamán.
A pótszerek többsége, nagyon friss találmány.Aki viszont az édesítőszereket választja, az bevállalja a kockázatot. Ha tudja, hogy van kockázat, akkor az ő döntése, el kell fogadni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #120 üzenetére
Normal mennyisegben fogyasztva pl. Stevia, eritrit, sucralose amiknek nincs jelenleg ismert mellekhatasa.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cathfaern #117 üzenetére
Tudom nem bonyolult, már ezer éve nem ettem amúgy nutellát, annyira sosem rajongtam érte. Inkább még kölökkoromban a Milky Way krémet szerettem, az nagyon király volt, de nincs már régóta.
"de egyre tobb tanulmany abba az iranyba mutat, hogy csak hamis mitosz a zsirmentes etrend"
Zsírra egyértelműen szükség van, pláne a ketogén diétán élőknek
Amúgy zsírokból is van 1000 féle, sajnos a legtöbb esetben csak a rossz zsírokból raknak a kajákba. A pálmaolaj kevésbé rossz mint a napraforgó, de nem annyival hogy ne kellene kerülni. Helyette ott a kókuszzsír, ami bár jóval drágább de lehet benne normálisan sütni úgy hogy nem ég meg. Én már csak ezt használom.
-
Blindmouse
senior tag
válasz
Apollyon #109 üzenetére
Válaszolnék, de el vagyok foglalva a malomépítésel. Ezentúl búzát fogok termeszteni, hogy ne kemtréles lisztes kenyeret egyek. Még nem tudom hogy jut erre időm munkábajárás mellett, de biztos menni fog.
Már tervezem is a kakaóbab ültetvényeket. Nem is veszek több belga csokit, amit otthon csinálok az biztos jobb. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Apollyon #113 üzenetére
Nutellaban torok mogyoro, kakao, zsiradek es cukor van. Mogyoro es kakaoval nincs baj, ebben szerintem megegyezhetunk. Zsiradek vitathato (foleg ha az eredeti palmazsir), de egyre tobb tanulmany abba az iranyba mutat, hogy csak hamis mitosz a zsirmentes etrend, es palmazsir helyett hasznalhato mas zsiradek is. Cukor tenyleg problemas viszont, de igen, leteznek edesitok (amiknek nincs se mellekhatasa se mellekize). Szoval osszessegeben egy hazi nutellat meg lehet csinalni total egeszsegesre. Nyilvan mertekkel fogyasztas utana is szempont, de ez igaz majdnem minden etelre.
Hieronymus
"És nem nagyon váltható ki édesítő szerekkel, mert az édesítő szerek még kedvezőtlenebb élettani hatásokat produkálnak."
Konkretan melyikre gondolsz? Eleg sok edesito van, kar lenne az osszeset egy kalap ala venni. -
Hieronymus
veterán
válasz
Apollyon #113 üzenetére
Nem a spórolás a cél önmagában.
Olyan termékeket dobnak piacra, amit a vásárlók meg fognak venni.
A vásárlók még önmaguknak is ellentmondó igényeket támasztanak.Legyen tartós, félnap után, ne kelljen kidobni. Az állaga maradjon meg. Ne legyen cukros, de azért maradjon édes és zamatos.
Mit tesz a gyártó.
Négyféle cukrot használ. Tele nyomja stabilizátorral az élelmiszert. Ízfokozóból sem spórolhat.
A 0.1% zsírt tartalmazó élelmiszernek kell valami ízt adni. Megy bele só, cukor és a mesterséges ízfokozó.Az lehet, hogy Magyarországon néhány gyártó helytelenül ismeri fel az érdekeit és spórol, de az hosszútávon piacvesztéshez vezet.
A cukor nem élelmiszer, hanem ízfokozó anyag. Ennek megfelelően kellene használni. És nem nagyon váltható ki édesítő szerekkel, mert az édesítő szerek még kedvezőtlenebb élettani hatásokat produkálnak.
Az, hogy cukrozatlan élelmiszert alig lehet kapni, nem a spórolás jele. Egyszerűen ezt veszik jobban a fogyasztók. -
Dilikutya
félisten
válasz
fordfairlane #114 üzenetére
Mondjuk friss paradicsom télen is kellhet, a téli fóliás paradicsomnak meg semmi íze nincsen. Nyáron itt sem kapni marokkóit. A lengyel tejet (nem feltétlen minőségbeli szempontok miatt) nagyobb bajnak tartom, szerencsére a saját fogyasztásom nagy része termelői ma már ismét.
-
fordfairlane
veterán
válasz
nemlehet #101 üzenetére
Az egész problémát jól jelzi, hogy a Michelin csillagos magyar éttermek marokkóból, meg spanyolból hozatják a zöldséget, krumplit. Egyszerűen nincs olyan magyar gazdaság ami garantálni tudná, hogy nah egész évben tudok neked a kívánt minőségben szállítani. Marokkóban meg van. Ez a probléma...
Már miért lenne ez probléma? Ott jóval könnyebb télen nyáron termeszteni, mint nálunk. Nem véletlen, hogy ilyenkor a nem-mislencsillagos Tescoban is spanyol-, meg marokkói paprika és paradicsom kapható. Nálunk is meg lehet valósítani, csak épp nem elég költséghatékony egész télen fűteni hatalmas fóliasátrakat. Ez akkor nem lesz probléma nekünk, meg a többi európai országnak, ha majd mi is a mediterrán övhöz fogunk tartozni.
-
Apollyon
Korrektor
Akkor rossz érzésed van.
"Ezt a mondatot olvasva van egy olyan érzése az embernek, hogy úgy képzeled, hogy az élelmiszerüzemekben ott van egy "egészségtelen adalékadak" nevű zsák"
Nem én képzelem úgy, hanem a gyártók teszik azt, hogy megpróbálnak mindent a lehető legspórolósabban kihozni úgy, akár a minőség rovására is, hogy még mindig megvegyék a szarjukat a vásárlók.
Mondjuk speciel nem vagyok benne biztos hogy pont a nutellát meg lehet-e egészségesebben oldani otthon, de cukor és cukor között is van ám különbség. Meg mintha édesítőszerek is léteznének. Ettől függetlenül a nutella is egy hulladék, a külföldivel együtt. Szóval majd a jövőben két infarktus vagy inzulininjekció között majd elgondolkodhattok ezen a gyíkemberekkel.
-
NOVGAB
csendes tag
válasz
Blindmouse #6 üzenetére
-
válasz
Apollyon #109 üzenetére
"Úgy kellett volna érteni, hogy házilag is el lehet készíteni, minden bizonnyal egészségesebben, mintha a boltit vennéd."
És minden bizonnyal egészségtelenebbül is, meg pont úgy is, meg a "bolti" (ha nem konkrét termékről van szó) is elég nagy szórást mutat, meg azért akadnak problémák,ha az egészet egyetlen "egészségtelen" mérőszámmá akarnánk redukálni.
Ezt a mondatot olvasva van egy olyan érzése az embernek, hogy úgy képzeled, hogy az élelmiszerüzemekben ott van egy "egészségtelen adalékadak" nevű zsák és sátáni kacaj közepette azt szórnák a készülő élelmiszerbe - ez azért nyilván nem így van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Blindmouse #96 üzenetére
Úgy látszik nem értetted meg amit írtam, vagy csak félreolvastad mert nutella ragadt a szemedbe. Úgy kellett volna érteni, hogy házilag is el lehet készíteni, minden bizonnyal egészségesebben, mintha a boltit vennéd. Ennek mondjuk azért is lenne jelentősége, hogy ne 60 évesen murdelj meg, mert egész életedben csak mocskot ettél.
-
Dilikutya
félisten
válasz
Blindmouse #104 üzenetére
Bár nekem sem ízlik a hazai Staropramen, de kukorica nincs benne. Sőt, még jobb is, mint az a világos Krusovice, amit a Heineken importál. A régi import világos jobb ízű, de azt azóta a Spar is csak mutatóban forgalmazza.
-
válasz
Blindmouse #104 üzenetére
A staroprament tenyleg tonkretettek, pedig regen finom sor volt.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Blindmouse #104 üzenetére
pedig szerintem a staro egy igen jó sör... volt... vagyis amit cseheknél kapni, az valószínű még mindig jó, de amióta a hazairól eltűnt az "import" felirat és kukoricával megnyomva főzik, azóta nem veszek
szeretem a sört... viszonylag sokat is ittam, de eljutok lassan oda, hogy inkább kevesebbet/ritkábban, de akkor importat és jót
esetleg hazaiból kisebb főzdék termékeit, amik ugyan drágábbak, de élvezettel iszom... pár hete pár üveg valami csatosüveges bajor sört is vettem: kb 500huf/üveg volt, de jól is esett... meg most ott a hűtőben hétvégére elegendő schwarz oettinger... az is finom
-
Blindmouse
senior tag
Jelezve volt. A Staropramen egy nagyon jól fogyó sör volt MO-n. Mert nem magyar volt, kukoricadarából meg nem oda illő anyagokból. Mi volt a válasz rá? Elkezdték otthon kukoricából gyártani, és olyan moslék lett mint a többi.
És akkor a Straro nem is egy hűde kiemelkedő sör. -
mattew
tag
Véleményem szerint a probléma a következő:
A boltokban/vendéglátóipari intézményekben kapható áruk minősége folyamatosan csökken, mivel az emberek elsősorban az olcsó termékeket keresik. Ezért lassan egyre kevesebb minőségi termék kapható (illetve csak lényegesen drágábban, mint amennyit a minőség javulása megengedne), annak ellenére hogy van olyan réteg, amely erre tart igényt. Ha ezt a vásárló (mi) nem teszi szóvá, akkor ez a tendencia folytatódik.A vásárlóknak tudatosítaniuk kell(ene), hogy a minőségibb termékekért hajlandóak ARÁNYOSAN többet fizetni. Ellenkező esetben az olcsó termékek még rosszabbak a jó termékek pedig megfizethetetlenek lesznek. Viszont jelenleg az a tendencia mutatkozik meg, hogy a pék megsüti a legolcsóbb kenyeret a leggyengébb lisztből és adja x összegért, az a kenyér ami pedig a közepes lisztből készül (tételezzük fel másfélszer annyi idő és drágább alapanyag kell az elkészítéséhez) dupla annyiba kerül. Így olcsójános is rosszul jár (ő kénytelen az olcsóbbat megvenni) és tudatostamás mosolya se lehet felhőtlen (ő kénytelen a minőségibb termékért jóval többet fizetni mint amennyi indokolt lenne). Ha nem szeretnénk hogy csak az 500 forintos "hamburger" és a +10000 forintos gourmant menü maradjon akkor időről időre jelezni kell a gyártók felé azt az igényünket, hogy hohó mi itt középen is ennénk valamit mondjuk 2500-ért.
A legnagyobb probléma a csináld magad elmélettel, hogy ha valaki reggel 1 órát utazik a munkahelyére, ott 8 órát dolgozik 1 órát utazik haza, 1 órát sportol, mondjuk másfél órát tölt evéssel és tisztálkodással, mellé még aludna 8 órát annak kb 3 óra szabadideje marad hétköznap (és még nem számoltuk a gyerekeket és a családot). Ha hozzávesszük, hogy az illető nem szeret főzni akkor valószínűleg nem szeretne ebből a viszonylag kevés szabadidejéből arra áldozni, hogy maga főzzön (illetve teremtse elő az ehhez szükséges hozzávalókat, mivel a késztermékek nagy része elérhetetlen/ehetetlen). Mivel én kb fél óra alatt sütöm meg az 1 embernek való bécsi szeletet, ezért nekem jobban megéri ha egy szakácsra bízom azt, aki mondjuk 10-et is elkészít ennyi idő alatt (gyakorlat+eszközök). Namost ha ő csak a leggyengébb húst használja jó vékonyan sok prézlivel, viszont én mondjuk tiszta friss mellehúsából kérném kevés prézlivel akkor mindketten hoppon maradunk (én nem eszek ott, így kénytelen vagyok megsütni magamnak). Ha viszont szólok a szakácsnak, akkor olyan kompromisszum köthető mivel mindketten jól járunk
Ezért tartom szükségesnek, hogy a vásárló jelezze igényét a minőségi termékekre IS.
-
nemlehet
őstag
Persze van ilyen is, vannak akik pályáznak, de mégis úgy tűnik, hogy EU-s szinten nem valami versenyképes a magyar mezőgazdaság. Vannak kivételek meg szezonális termékek (pl cseresznye, meggy nagyon megy amikor szezonja van, északra viszik kamionszám)
Az egész problémát jól jelzi, hogy a Michelin csillagos magyar éttermek marokkóból, meg spanyolból hozatják a zöldséget, krumplit. Egyszerűen nincs olyan magyar gazdaság ami garantálni tudná, hogy nah egész évben tudok neked a kívánt minőségben szállítani. Marokkóban meg van. Ez a probléma...
Persze el lehet ütni az egészet azzal, hogy nemzetrontó urizálás az egész, miért nem jó marcsi néni burgonyája, de azért valamitől árulkodik.
-
Ertem. Ez megint csak akkor problema, ha nem az van bent es annyi, mint ami ra van irva. Mi azzal a gond, hogy itt 48 ott pedig 60 grammos a levespor? Kb mintha arrol cikkeznenek, hogy itt masfel liter kolat kapok a coca cola megnevezesu italbol, ott pedig 1.75 litert. De az van bent es annyi amit rairtak? Ha igen, akkor abban semmi kivetnivalo nincs. Ez is csak media frocsoges, lenyegi poblema nincs vele.
Multkor volt egy topik, hogy szar tejfolt vett valaki. Kozben az volt rairva, hogy frissfol. Szerinted hanyan ertettek meg, hogy azt kapta ami ra volt irva?
-
Cathfaern
nagyúr
"A topikindító hír többek között arról szólt, hogy a Mo-n vett Nutella nem pont olyan állagú, mint az osztrák minta
"
Ok, ezt benéztemJó, idővel nyilván túloztam. De gyakorlatilag fogod az alapanyagokat, belevágod a robotgépbe, és addig küldöd neki amíg megfelelő állagot el nem éri. Ez se nem bonyolult, se nem időigényes. De tudom manapság már nem élünk olyan kőkorszakban, hogy az ember otthon főzzön, szóval nincs robotgép se otthon, mert inkább megvesszük mindenből a készre előállítottat
(nyilván ez nem neked ment már)
-
válasz
Cathfaern #97 üzenetére
"ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy pont ugyanolyan állagú legyen a nutella, mint a bolti"
A topikindító hír többek között arról szólt, hogy a Mo-n vett Nutella nem pont olyan állagú, mint az osztrák minta
"akkor kb. annyi munkaidőbe telik elkészíteni otthon, mint amennyi plusz időbe telik, hogy a boltban elmész abba a sorba is, ahol nutella van
"
Ezt mondjuk azért kétlem, legalábbis nekem 30 másodpercet (ez a pesszimista változat, mert az Aldiban amúgy is el kell mennem mellette) az is simán elvisz, hogy bepakoljam a cuccokat a mosogatógépbe.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Blindmouse #96 üzenetére
Csak a legvégébe olvastam bele, szóval nem tudom honnan jutottunk el a házi nutelláig, de ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy pont ugyanolyan állagú legyen a nutella, mint a bolti (amihez pálmaolaj kell, meg ipari gépek, hogy ugyanannyira sima legyen), akkor kb. annyi munkaidőbe telik elkészíteni otthon, mint amennyi plusz időbe telik, hogy a boltban elmész abba a sorba is, ahol nutella van
-
Blindmouse
senior tag
Figyelj már, nem tudom hogy működik ott a 18. században neked az internet. Vagy nemrég olvasztottak ki?
Elmesélem, volt itt egy olyan dolog, hogy ipari forradalom. Belinkelem, hátha hozzáfész a Wikipédiához.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ipari_forradalom
A lényege az, hogy vannak a manufaktúrák, ahol feldolgozzák a mezőgazdasági termékeket.
Meg pl, hogy nem kell otthon köpülni a tejet tudod, hanem meg lehet venni a boltban.Persze ha ez neked hobbi vagy valami, akkor hajrá. Én inkább bent vagyok az irodában 10 percet hogy pár havonta meg tudjak venni egy nutellát, őgyis olyan dolgokkal töltöm el az idő nagy részét, mint középkori emberekkel való vitatkozás fórumokon.
-
djculture
félisten
40% minimum a hús tartalom a virslinél. Pont a lidl árult tavaly 18%-ost amiért megbüntette a NÉBIH: [link]
2017. augusztus 1-jétől tovább keményednek majd a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó előírásai, ugyanis a jövőre életbe lépő szabályok értelmében a virsli hústartalmának el kell érnie minimum az 51 százalékot, a termékben található MSM (csontokról mechanikusan lefejtett hús) aránya pedig nem haladhatja meg a 10 százalékot.
-
YceBear
tag
Nemi kiegeszites. Mas orszag - mas szokas- mas izles. 1 - 1 uj termek vagy izvaltozat piacra dobasat megelozi nemi piacfelmeres, amiben egyszeru kerdesekre kell valaszolni pl edesseg illetve iz intenzitasara vonatkozoan. Ezeken rendre az jon ki, hogy a magyar vasarlok igenylik az edesebb izt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Blindmouse #91 üzenetére
Nem értem hogy miért lenne badarság, amikor a nutella nem létszükséglet, de otthon is lehet csinálni egyébként. Persze aki ezen akar élni azt szeretettel várják a diabetológián.
-
Dilikutya
félisten
Vidéken élek, szerencsére van, aki megtermelje és megfőzze a pálinkát. Sört már érdemesebb lehet kicsiben otthon is megpróbálni, mivel a különféle maláták, komlók, élesztők miatt rengeteg variációs lehetőség van úgy is, ha nem ízesíti az ember.
Pl. én nagyon szeretem a búzasört és az IPA-t, de nem rémlik, hogy akár kézműves szinten is találkoztam volna búza IPA-val - ami nem zárja ki, hogy nincs. Erre egy haver főzött egyet, és megkönnyeztem, olyan finom volt. És itt is el lehet játszani a különféle komlókkal (van is ugye az egyik kis főzde Bakancslista sorozata, amiben az alapsör ugyanaz, csak a komló változik, talán neked nem is kell bemutatni, ha sörtopikos vagy) vagy akár pörkölt búzát is keverni bele.
-
mephi666
nagyúr
válasz
szupermacs #88 üzenetére
na ezt megnézem majd, hogy működik
#89: dolgoztam együtt 15 éve olyanokkal, akik húsüzemet megjártak... meséltek sokat arról, hogy a párizsiba/virslibe mi ment... kb azóta nem sok párizsit ettem és virsliből is megválogatom, mi megy a kosárba (pl pikok a lidl-ből, 83% hústartalommal)
-
Dilikutya
félisten
Amúgy fölösleges háborogni a nemzetközi márkákon, a magyar márkák semmivel sem jobbak. Már ami magyar még. A nagy magyar láncok botrányos minőségű saját márkás cuccokat forgalmaznak, és rengeteg a botrányosan rossz húsáru. A 400 Ft/kg-os COOP párizsit állatoknak sem adnám még frissen se. Penetráns dögszag van az Auchan és a Coop húspultja körül - a Tesco, Spar érdekes módon nem bűzlik, sőt szemre is jobb, bár nekem bejáratott hentesem van. CBA magyar létére egyébként is az üzletláncok legalja.
-
szupermacs
veterán
Ausztráliában lehet kapni "szirupot"(?), amiből 20-25 liter sört le tudsz főzni. Minőségben sokkal finomabb, mint amiket a boltban kapni palackozva. Általában erősebbek az üveges söröknél és olcsóbbra is jön ki. Hetekig azt ittam, de olyan meleg időben elég hamar beütött és inkább áttértem a fentebb említett XXXX Goldra, ami 3,5%.
Itthon is biztos be lehet szerezni ezt a cuccot, de őszintén szólva még nem kerestem. Viszont nagy "festékes fémdobozban" volt odakint és rengeteg fajta: félbarna, barna, lager, stb.
-
mephi666
nagyúr
válasz
szupermacs #85 üzenetére
...én pálinkát meg sört szívesen főznék otthon, de valószínű nem örülnének a szag miatt a szomszédok
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Blindmouse #84 üzenetére
Te írtál már valaha életedben konstruktív, építő jellegű hsz-t?
-
szupermacs
veterán
válasz
Blindmouse #84 üzenetére
Ez kicsit sarkítás, mert vannak amiket tényleg érdemes otthon megcsinálni, de nekem a csoki pont nem ilyen lenne, amit példának hozz fel.
-
Kasya
nagyúr
Azert az agrar kozel sem olyan elmaradott itthon. Rengeteg k+f es egyeb tamogatast lehet lehivni, palyazni. Aki nem vak, az ezeket kihasznalja. Igaz, a felvasalasi arak terulettol fuggoen sakkban tartjak a gazdakat, de az elobbi megoldas nekik is tud biztositani megoldast. Hosszu tavon majd kiderul mi lesz 2020 utan... nem fenyes a jovo, az biztos. Most kell ra felkeszulni, mert utana mar keso lesz.
Aki meg a minoseget nem tudja garantalni, ne kosson szerzodest. Amugy a szerzodteto partnerek sem hulyek, nem adnak lehetoseget fejletlen gazdasagok (ertsd technikai es szakmai hiany) szamara.
-
szupermacs
veterán
Én most arra gondolok, hogy:
1. beleharapsz és megállapítod az osztályát
2. csomagolva van és a gyárban írják rá
3. a boltban az árcédulára írják rá és nem a csomagolásra?(#80) Kasya: Nem állok messze a kereskedelemtől, mert boltban dolgozom és én írom rá a cédulákra. Nálunk azért írnak másodosztályt, mert kisebb az esélye, hogy tévedünk. Ezt kaptuk utasításba, így kell csinálnunk. Amíg az első osztályúnak rengeteg szempontból kell megfelelnie és komolyabban ellenőrzik, addig a másodosztályút nem figyelik ilyen komolyan. Ezért találkozhatsz rengeteg alkalommal ezzel.
Persze lehet mondani, hogy te ránézel és megmondod, de én ezt kétlem. -
Kasya
nagyúr
válasz
szupermacs #74 üzenetére
Elvileg ki kellene irni, de sokszor nem latni a cetlit.
En onnan tudom, hogy ranezek es latom. Ismerem a minositesi szabályok nagy reszet, foleg zoldseg, gyumolcs eseten.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
szupermacs #76 üzenetére
Csak éppen otthon ezeket meg lehet csinálni cukor nélkül teljesen egészségesen is, ha nem is totál diétásan de legalább sokkal jobb minőségben és olcsóbban és még finomabban. Arról nem beszélve hogy nem csak egy falat, hanem jóval több.
(#78) djculture: Tudsz venni jó kakakóport, szerencsére cukor nélkül. Nyilván nem szerencsiről beszélünk. De amíg a neszkvik miatt panaszkodnak az emberek, ezt a kakaófás panaszt meg sem láttam
-
nemlehet
őstag
válasz
szupermacs #74 üzenetére
Ez elég sok helyen megjelent, sokszor van róla szó. Ez több dologból tevődik össze, egyrészt itthon nagyon nyomottak a felvásárlási árak, ezért inkább külföldre termelnek a cégek, másrészt igazából igény sincs rá. Nem véletlen nincs több féle prémiumtermék a legtöbb boltban, egyszerűen nem kel el.
Amúgy a mezőgazdaság közel sem olyan jó mint azt sokan hiszik. Eleve rossz a legtöbb termelő hozzáállása, az állam hatalmas nyomás alatt tart rengeteg területet, elbaszott a támogatási rendszer, technológiai elmaradás van (és itt elsősorban nem a traktor korára kell gondolni). A legfőbb gond az, hogy nem tudják garantálni se a minőséget, se a mennyiséget egy adott áruból, így pedig nem lehet hosszú távú szerződéseket kötni.
-
Apollyon
Korrektor
Az a helyzet, hogy ilyeneket nem is nagyon kellene vásárolgatni, hanem inkább otthon elkészíteni. A levestől a csokiig mindent meg lehet otthon csinálni a megfelelő alapanyagokból, ami az egész világon nagyjából ugyanaz.
Azon miért nem hőbörög senki, hogy kenyér címszó alatt vegyipari hulladékot árulnak, holott ez [a kenyér] még mindig nemzeti eledelnek számít? -
"Örülök neki, hogy ilyen jól meg tudod ítélni, hogy mekkora része a bérköltsége egy pékárunak, nyilván ilyen területen dolgozol...
"
Nézd, ha ennyire tudod, akkor szívesen veszem, ha előállsz a konkrét adatokkal, tessék!
"A magyar mezőgazdaság vonatkozásában el vagy tévedve, nem kicsit. Az, hogy mondjuk az Interspar 20 Ft-ért vásárolja fel az almát, nem a magyar mezőgazdaság hibája."
???
Ha el lennék tévedve, akkor az azt jelentené, hogy a magyar mezőgazdaságban előállított jó minőségű áruk a magyar boltokba kerülnének. Viszont úgy tűnik, hogy ezt te sem állítod.
Ahhoz meg nem kell Nobel-díjasnak lenni, hogy kitaláljuk, hogy miért van ez: azért, mert a magyarok jóval csóróbbak, mint a ny-európaiak. Bemész egy magyar Tescoban és a legdrágább alma kilója 300 Ft, bemész egy Merkurba, és a legolcsóbb alma kilója 1 EUR - szerinted hol lesz jobb minőségű áru?
"De úgyis csak a "szarmagyar" mantrát tolod (a hozzád hasonló politikai meggyőződésűekkel egyetemben - látszik, hogy használt a több évtizedes agymosás)"
Érdekes, hogy semmi ilyet nem mondtam, de ennek ellenére kijelented, hogy ezt a mantrát tolom. Nincs benned egy kicsit túltolva az előítélet?...
-
Egon
nagyúr
Örülök neki, hogy ilyen jól meg tudod ítélni, hogy mekkora része a bérköltsége egy pékárunak, nyilván ilyen területen dolgozol...
Azt gondolom, hogy az értékesítési láncot is figyelembe véve, messze nem így van.A magyar mezőgazdaság vonatkozásában el vagy tévedve, nem kicsit. Az, hogy mondjuk az Interspar 20 Ft-ért vásárolja fel az almát, nem a magyar mezőgazdaság hibája.
De úgyis csak a "szarmagyar" mantrát tolod (a hozzád hasonló politikai meggyőződésűekkel egyetemben - látszik, hogy használt a több évtizedes agymosás), bármi is van, ezért a felesleges szájtépést részemről abbafejeztem. -
-
mephi666
nagyúr
eszembe jutott egy példa, ami ide vág: sógorom öccsének egyik lánya németeknél dolgozott (vagy még dolgozik?) az egyik legnagyobb mosószergyártónál és tőle hallottuk évekkel ezelőtt, hogy nagyon változó, hogy épp milyen hatékony a boltban polcról levett mosószer... megnéztek egy flakont, a főbb összetevők ilyen 5-15% sávokban vannak megadva... aztán fene tudja, melyik műszak melyik "szériája" épp hova kerül... simán előfordulhat, hogy nevesebb mosószerek máskor-más hatékonysággal dolgoznak... (amit épp kifog az ember)
-
htomi85
tag
Egyet magyarázzatok meg.
Miért van az, hogy habozás nélkül nyelitek be a kormánypropagandát?
Pedig ide kb az ország 5.-8. tizede körüli emberek irogatnak, nem is az alja. -
A legszembetűnőbb különbség az instant leveseknél figyelhető meg. A Nébih kétféle Knorr porkeveréket vizsgált, de az azonos megnevezés és termékmegjelenítés ellenére sem sikerült igazolni, hogy két egyforma levesporról lenne szó. A Knorr marhahúsleves kagylótésztával és húsgombóccal megnevezésű termék csomagjában a magyar vásárló 48 gramm, míg az osztrák fogyasztó 60 gramm levesport kap a pénzéért.
Ugyanaz a név, két külön termék. Én erről beszélek.
-
"Apró pici probléma, hogy az osztrák verziót alsó hangon dupla, de lehet hogy háromszoros bérköltség terheli"
Tekintve, hogy van köztük háromszoros árkülönbség és a bérköltség csak egy töredéke a költségeknek, ez belefér.
"már csak ezért sem fogok tapsolni annak, hogy a fejlett nyugat ide önti a sz*rt"
És akkor mi a véleményed mondjuk a magyar mezőgazdaságról, ami lényegesebben durvábban csinálja ezt?
-
dugynok
senior tag
Nem tudom te hol láttál 1%-os joghurtot, én még nem találkoztam vele. Általában 8-15% szokott lenmi a gyümölcstartalom, amivel véleményem szerint nincs is baj, mivel az csak ízesítésre való, az élvezeti érték növelésre, nem pedig a gyümölcsevés kiváltására. Nem joghurtos gyümölcsöt szeretnék enni, hanem gyümölcsös joghurtot. Legtöbbször mi naturt veszünk és a saját, minimális hozzáadott cukorral főzött lekvárunkat keverjük bele
Ott se tolok bele egy nagy kanállal a lekiből, pedig megtehetném, de számomra úgy nem lenne élvezetes.
-
-
mephi666
nagyúr
válasz
szupermacs #54 üzenetére
ja, 5%-nál kezdődnek a sörök, viszont vannak barnák/feketék, amik kicsit alatta vannak és szeretem őket: guinnes, staropramen pl. ja meg lidl-ben vannak még olcsóbb import sörök, amik jók: argus (mondjuk ezzel is vigyázni kell, mert ebből is mintha lenne kukoricás: a strong az tuti nem az) ...viccet félretéve mielőtt a baumax kivonult az országból, szabattam náluk bútorlapot és vettem pár dobozzal munkához a braumax sörükből
...olcsó import volt ez is, meglepődésemre simán verte a hazai söröket
durván egyre lejjebb adták a szintet az itthoni sörgyárak: még 10 éve az arany hordó 69ft volt penny-ben és vállalható volt annyiért... most a 200ft-os "nevesebb" magyar sörök rég nem ütik már meg azt a szintet (és persze az arany hordó sem 69 ft, mellesleg meglökték kukoricával, hogy az íze is hányingerkeltő legyen)
-
szupermacs
veterán
Csikit elvből nem innék, bármennyire is jónak/rossznak mondják. Faxe jó sör, de inkább a világos, mint a barna. A német változat nagyon finom, a dán már nagyon durva volt nekem. Ma szétnézek a boltban, hogy mit érdemes iszogatni majd este. Általában 5% alá nem megyek, mert azok nem annyira ízlenek (kivéve az XXXX Gold, de azt ugye itthon meg nem kapni).
(#51) joysefke: Talán az Auchanos vagy Pennys mogyorókrém ami 13% mogyorót tartalmaz és nem csak megüti, de simán hozza a Nutella szintet.
-
Csapoati
nagyúr
"állaga kedvezőbb" - Tudod az élelmiszeriparban van olyan, hogy érzékszervi vizsgálat, ahol nem adatokat hasonlítanak össze. Egyébként az általad felsorolt élelmiszerekkel az ég egy adta világon semmi baj nincs, a gond a mértékkel van. Ha megeszel napi egy szelet nutellás kenyered, semmi bajod nem lesz tőle. Amúgy a Nutella még az egyik legjobb minőségű mogyorókrém, nem véletlenül használja el a Ferrero a világ mogyorótermésének a negyedét.
A kakaómentes Nesquiket nem tudom értelmezni, kifejtenéd mire gondoltál?#37 wiess: Erre sem törvény, se belsős szabály nem létezik. Miért is kéne ugyanazt árulni, különböző áron?
-
joysefke
veterán
nutella: 12% mogyoró, a többi cukor, növényi zsír és kakaópor
coca cola: víz, cukor, szín, aroma, CO2
"gyümölcs"-joghurt: joghurt, cukor, 1% gyümölcs, aroma, színezék
ostyaszelet, műleves, nesquick "kakaómentes"-por nem is folytatom...Nem kell ahhoz milliomosnak lenni, hogy ne ezt a szemetet egye az ember. A cikkel ellentétben nem az állaga a baj a Nutellának, hanem az összetevőinek 88%-a. A kólának meg a cikkel ellentétben nem az ízanyagaival van gond, hanem a vízen kívül minden mással ami benne van. Ugyanez vonatkozik a többire is...
A jó-minőségű kaja nem olcsó, de messze nem megfizethetetlen. Aki Nutellát eszik és kólát iszik hozzá utána meg desszertnek lenyom egy gyümölcsjoghurtot, az általában maga választja ezt a proli kaját és nem a pénztárcája kényszeríti rá...
-
nemlehet
őstag
válasz
Viktor0610 #48 üzenetére
Kopparberg alatt levegőt se merj venni...
-
-
joysefke
veterán
...ostyás Manner édességek esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt...
...Nutella mogyorókrémnek is az állaga mutatott eltérést: a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest...
...italok közül a Coca-Cola esetében is szembetűnő volt a különbség...
...joghurtnál pedig az aroma különbsége miatt a magyar harsányabb ízű és édesebb...
...legszembetűnőbb különbség az instant leveseknél...Ultra szemét kaja mind, a Nutellától kezdve a coca kólán át a "gyümölcs"-joghurtig. A proliknak akik ezt eszik meg úgyis tökmind1.
Egyébként kb semmi számszerűsíthető eredményt nem hoztak ki. "Nutella állaga kedvezőbb" mivan? -
válasz
djculture #41 üzenetére
Az elsot nem is ertem mi a kerdes.
Masodik pedig gondolom a magyarok igy szeretik, az osztrakok pedig sajttal. Kulonben nem igy keszulne. Ez akkor jelentene gondot, ha ra van irva, hogy bent van haromfele sajt es kozben nincs benne.
Egyebkent nem szandekom itt barkit is meggyozni, tolem fortyoghattok hogy szart esztek. Csak kicsit gondolkodjatok es lassatok a mondatok moge.
-
-
djculture
félisten
Lehet de ez már nincs rendben :
A Knorr marhahúsleves kagylótésztával és húsgombóccal megnevezésű termék csomagjában a magyar vásárló 48 gramm, míg az osztrák fogyasztó 60 gramm levesport kap a pénzéért. Mindkét változatból három adag leves készíthető el, ám az osztrák vásárló 2 százalékkal több tésztát, közel duplaannyi húsgombócot és 3 százalékkal több répát kap a csomagban, így ugyanakkora adagban ötödével sűrűbb, intenzívebb ízű levest fogyaszthat el, mint magyar szomszédja. A Knorr Fix Carbonara spagettialapban pedig a magyar termék nem tartalmazott sajtot, miközben az osztrák mintában háromféle sajtot is talált a hatóság.
Tudom nem mindenki használ ilyeneket de ez a vevő átbaszása kategória, én szoktam néha használni mindkettőt a Knorr levesporból kettő kell hogy legyen valami ize mert kivan spórolva belőle mindenmint mutatja a vizsgálat. Ha igy halad lesz benne 5 gram por meg egy darab tészta és egy szárított zöldség darab, a chipsek is igy fogynak évről évre chió meg a többi...
-
-
Nincs ilyen ez hulyeseg. Meg az izlesek is masok, tehat mas izunek kell lenni egy huspogacsanak mint itthon, ahogy a kolbasznak es a sornek is. Tehat ez az egesz cikk es felhajtas egy nagy humbug. A vilag osszes orszagaban mas izu a mekis hamburger, ennek oka van. Mert mas izunek kell lennie. Probaljuk ezt felfogni. Sokat jartam europaban es allithatom, hogy jok a magyar elelmiszerek. Az amerikai kajak pedig egy az egyben hanyinger. Amilyen szalamikat esznek azok, a kutyamnak nem adnam oda. Az eheto kategoria pedig horror aras. Chipsek ragnivalok azok jok.
-
-
Hieronymus
veterán
"Tapasztalataim szerint ott is van hulladek es minosegi elelmiszer is..."
Rengeteg van. Elég ránézni a regény hosszúságú listára, ami az adott élelmiszerben megtalálható anyagokat sorolja.
A minőség vitába nem érdemes bele menni.
Németországban a L@dl a beszállítóinak olyan minőségi előírásokat ad, ami prémium kategóriás élelmiszereknél szokásos, de dömping árat fizet érte. A tej, tojás, zöldségek, ... minősége egyértelműen a konkurenciája fölé emeli. (De ezek az előírások kizárólag a német piacra termelt élelmiszerekre vonatkoznak.)Másik oldalról nézve. A Magyarországon megtermelt alapanyagokból készített élelmiszernek nem lesz pontosan ugyan az íze, mint a Németországban megtermelt alapanyagokból készülté. Hiába ugyan az a gyártástechnológia, amit mind a két esetben 100%-ig betartanak.
-
VIPowER
őstag
Kit érdekel amíg itt jobb a kávé : [link].
-
Egon
nagyúr
Apró pici probléma, hogy az osztrák verziót alsó hangon dupla, de lehet hogy háromszoros bérköltség terheli, ergo akár lehetne közel egyforma minőségű is a kettő - már csak ezért sem fogok tapsolni annak, hogy a fejlett nyugat ide önti a sz*rt, ha nem haragszol...
Persze csak ha belefér a nagy liberális gondolkodásmódba... -
mephi666
nagyúr
mi virsliből általában lidl-ben vásárolunk be több kilót: füstölt pikok virsli 83% hústartalommal elég jó
és 1000ft alatt szokott lenni kilója... szerintem bestbuy... alacsonyabb hústartalmú virslik általában főzés közben megszívják magukat vízzel, de ez nem... főzve/sütve nagyon jó (fagyasztóban meg eláll sokáig)
-
-
nemlehet
őstag
Én amit olvastam indexes cikket abban pl benne volt, hogy csokik esetén alacsonyabb kakaótartalom, üdítők esetén több mesterséges édesítő, sajtok esetén kevesebb szárazanyag, felvágottakban ilyesmikben alacsonyabb hústartalom, jellemzően több tartósítószer stb. Ezek objektíven lemérhető dolgok és valóban egyfajta fokjelzői a minőségnek.
Mondjuk a németeknél én is találkoztam olyasmivel, hogy pl azonos márkájú virsliben kint több volt a hús (pl 60 vs 85%). Mondjuk azt kint gyártották, a magyart meg itthon, de a csomagolás, márkanév, terméknév teljesen megegyezett. -
Eleve honnan jon a cim, hogy a markas elelmiszer minosege rosszabb? Ilyent sehol nem irnak. Masreszt a cikkben leirtak 95%-a szubjektiv megallapitas.
Tapasztalataim szerint ott is van hulladek es minosegi elelmiszer is, ahogy itthon is. De ez is csak szubjektiv megiteles. Kinek mi.
-
Kasya
nagyúr
Bar az elmult evekben szigorodtak az eloirasok a cimkek teren, valoban nem tokeletes meg.
Nem tudok nyilatkozni pl. a Milka teren, hogy izleles alapjan az osztrakot jobbnak mondtak (vagy Landliebe-t), mert en annyit nem eszek egyikbol sem egyik orszagban sem, es nem tunt fel a kulonbseg. Errol erdemes lenne megkerdezni a cegeket. Azt is jo lenne tudni, hogy egy gyarban keszultek e, vagy csak gyarankenti elteres van e. Ha nalunk es a szlovakoknal szar, valoszinu a keleti orszagokban is elojon a "hiba".
Mindenesetre nem feltetlen vezetnem arra az olvasokat, hogy a multik lekicsinyloen kezelik a termekeikkel az orszagunkat, mert nem biztos hogy errol van szo.
-
nemlehet
őstag
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
Mondjuk ez sem egyértelmű, mert szerintem a mobilozás olcsóbb mint itthon, a legtöbb helyen az internet/TV is. Ha mondjuk építtet az ember, vagy valami szerelő kell az valóban húzós.
De kiemelhetném az autókkal kapcsolatos kötelező tételeket. Pl UK-ben a használt autók adás-vétele filléres. Nem egy olyan fiatal van aki néhány havonta cseréli a kocsiját a haverjaival, mert annyira nem jelent plusz költséget a dolog.
Hát igen a lakás az drága, de én kint meg tudtam élni 1500 euróból úgy, hogy hónap végén még volt egy kis pénzem és egy kocsit is fentartottam, itthon meg az átlagfizetés felett picivel egyedül csak spórolva tudok fenntartani egy normális lakást kocsi nélkül.. (nincs hitelem, de bérelni kell).Plusz mondjuk az élelmiszerek relatív árához ezt kár idekeverni. Itthon nem azért drága a kaja, mert olcsó a lakás...
-
Hieronymus
veterán
"Szóval abszolút értéken valóban némileg drágább minden, de azért ha vásárlóerő paritáson nézzük már nagyon más a helyzet."
Akkor vegyük hozzá a szolgáltatások árát, ami még mindig többszöröse a magyar áraknak.
Egy átlagos lakás bére/részlete ezer euró felett kezdődik. Ma már közelebb van az 1500 euróhoz. -
nemlehet
őstag
válasz
Hieronymus #22 üzenetére
Ezzel egyet értek. Én 1,5 évig éltem Skóciában, meg majdnem egy évet Németországban (Bajorország).
Abszolút értéken összehasonlítva azt mondanám, hogy összességében mind a két helyen kb 25%-al lett drágább a bevásárlás ha ugyan azt akartam venni mint itthon.
De pl ha az ember kicsit rugalmasabb akkor még olcsóbbra is kijöhet.
Pl a UK-ben elég jellemző a 2-t fizet 3-at kap típusú akciók. Ha ezekre tudatosan épít az ember akkor nagyon sokat nyerhet. A tisztálkodószerek, mosópor szerintem olcsóbb kint mint itthon. A péktermékek drágábbak, de szerintem valamivel nagyobbak, meg mintha tömörebbek lettek volna (nyílván nem egyforma, vizses zsemlét nem nagyon lehet kapni, tiger rolls volt a legtöbb helyen). A csirkehús drága volt nagyon mind nyersen, mind feldolgozva, de marhát már simán lehetett kapni 2-2500 Ft körül, ami meg nagyon kedvező. Én tengerparti részen dolgoztam így ott a halakat is fillérekért szórták a piacon vagy a helyi tescoban. Volt időszak amikor a garnélának 5 font volt kilója...
A németeknél rengeteget számít, hogy milyen láncban vásárolsz. Pl egy Rewe jóval drágább mint egy Lidl. Plusz érdemes szétnézni, mert nem a legolcsóbból van a legtöbb, meg a legnagyobb betűvel kiírva, mert ott mások az igények.Szóval abszolút értéken valóban némileg drágább minden, de azért ha vásárlóerő paritáson nézzük már nagyon más a helyzet.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Blindmouse #10 üzenetére
Az instant szívroham azért alaptalan.
Ha hentesnél vásárol valaki Németországban, akkor szép árakkal kell számolnia.
Ha országokon átnyúló láncban, akkor valóban olcsóbb a németeknél sok minden. Többek között az alacsonyabb (forgalmi) adó okán.
A bajoroknál nem a tej az alapvető élelmiszer. A sör az, a tej pedig luxus cikk.
Az üdítőknél olcsóbb a sör. De ehhez nehéz hasonlítási alapot keresni. A félliteres vagy kisebb kiszerelésű üdítő sokszor drágább a literesnél. A mégnagyobb kiszerelés csak néhány centtel drágább. Nagyon nem mindegy, hogy melyik palackméret árához viszonyítod a sör árát. -
Kasya
nagyúr
Tudtommal erre azert van egy "higitasi eloiras", amit az uditogyartok eloirnak.
A kulonbozo izek amugy szvsz az alapanyagbeli kulonbsegek miatt lehet. Eleve az EU szigorubb mint az USA, tovabba itthon sem minden engedett, ami esetleg mas orszagokban. Vagy nem minden alapanyagbol van elegendo.
Ezen kivul a masik termeket meghatarozo tenyezo az ar is, hiszen itthon sokkal olcsobb termemek tomkeleget is kapni, amire "kereslet" van, mint kulfoldon. Ha itthon is olyan minoseget akarunk venni, mint ami kint van, megvan ra a lehetosegunk...csak melyebben a zsebunkbe kell nyulni. Csak ezt nem akarjak, vagy nem tudjak sokan megfizetni...
-
mephi666
nagyúr
válasz
szupermacs #14 üzenetére
finom, 4.9%-os
madarasteszkóban lehet kapni... ugyanitt van "igazi csíki sör" is, aminek betette a heineken, de csak valami limitált karácsonyi mézes-kiadás... 9%-os, nem elhanyagolandó, de ilyen erősebb sörökből csak a faxe10% jön be, édesből pedig a szentandrási főzde "szent andrás könnye" fantázianevű áfonyás söre (ez is 9-es, de nem annyira émelyítően édes)
-
twollah1976
őstag
Szerintem MINDMEGHALUNKVILAGVEGE!
-
szupermacs
veterán
-
Wesder
titán
válasz
szupermacs #14 üzenetére
Tudod hogy valami menteset
-
Narxis
nagyúr
Én ugyan 2 éve nem voltam moziban és előtte se sokszor de nekem inkább úgy tűnt, hogy vizezik bár hűtve is volt lehet azért tűnt úgy de ha boltból veszem akkor az erős szénsav miatt ha egyszerre sokat iszok akkor csuklok ott meg meg tudtam inni a nagy dobozos colát, majdnem olyan volt mintha vizet innék. Most a cinema city ezzel kapcsolatos facebook postjánál mások is említik. Amúgy inkább rauch ice tea-t szeretem de nem szeretek inni mert tuti legalább egyszer akkor el kell menni wc-re a film alatt és azt utálom mert ugye lemaradok jelenetekről. Ezért nem járok moziba, többek között.
-
válasz
Blindmouse #10 üzenetére
Vagy ott van az, hogy az osztrák Lidl túrósbatyuja szép nagy meg finom, a magyar meg apró és vacak - csak az egyik 99 forint, a másik meg 99 eurocent.
-
kenwood
veterán
"Mivel állításuk szerint ezt kérték a látogatók"
Igen,persze ...
Bar a Pepsi joval nagyobb ceg a Cocanal,itthon nagyon alacsony a nepszerusege,szerintem a magyarok obbsege ugy tudja, hogy a Coca a nagyobb.
A ket ceg kozul az jut be egy adott szorakozohelyre,vendeglatoipari egysegbe, aki tobbet fizet az uzemeltetonek. Itt nem (csak) kedvezmenyekrol van szo, hanem konkretan zsetont utalnak,ha oylan helyen nyitsz,ahova ok be akarnak jutni.
Egyebkent az egyik kollegam altal szimplan "cukrosviznek" titulalt szensavas uditok egyre kisebb reszet adjak a beveteleiknek. A gyumolcsletol a markas vodkan at a whiskyig mindent a ket nagy colas forgalmaz. -
Retro11
senior tag
válasz
Blindmouse #6 üzenetére
Nem éppen. (UK). De értem, hogy mit szeretnél mondani. Az viszont tapasztalat, hogy valóban vannak ízbeli (ezzel próbáljuk definiálni a minőséget most?) eltérések.
Mondjuk a cikkben említett "Nesquick kakaópor" pont az egyik kedvencem és nem éreztem különbséget az otthoni meg az itteni között. Viszont az itteni zacskós és a dobozos közt igen.
-
mephi666
nagyúr
...nem írnak itt róla, de már évek óta a söröket is bántják kukoricával nálunk
legfájóbb pont nálam a stella volt, amit mióta itthon főznek (kukoricával megnyomva) egyszerűen pocsék... de már import barna staroprament se lehet kapni, mert azt is itt főzik egy ideje... felháborító... (vadászni kell a sörökre szó szerint: most pl oettinger schwarz-ból vásároltam be, ami import és viszonylag elfogadható áron volt: 219/doboz)
#7: lehet kapni cola ízű pölöskei szörpöt... szénsavas ásványvízzel az kb olyan ízű, mint a pepsi... amúgy meg táskában be lehet vinni moziba akármit (töredék áron)
nincs rákényszerítve az ember, hogy ott vegyen innivalót... ritkán járunk moziba, általában neten foglalok előre helyet, ami miatt 20-30perccel vetítés előtt oda kell menni... ez az idő pont elég még arra, hogy elsétáljunk és bevásároljunk a filmre enni-innivalóból (negyedannyiért, mint a mozis büfében)
-
djculture
félisten
Közben a coca cola : gyártó azonban azt nyilatkozta a Pénzcentrumnak, hogy Magyarországon ugyanazzal az édesítőszerrel dolgoznak, mint a Coca-Cola őshazájában. Igaz, a fruktóz-glükózszörp nem amerikai, hanem magyar kukoricából készül. Hangsúlyozták továbbá, hogy a cég számára fontos, hogy valamennyi országban kiváló minőségű termékeket forgalmazzanak.
Közben az egyik film vetíttetésekkel foglalkozó cég a létesítményében a coca colát lecseréli Pepsire , jelentették be. Mivel állításuk szerint ezt kérték a látogatók. Én is éreztem mostanában mikor néha veszek hogy egyre cukrosabb az egész és kevesebb a koffein tartalma is.
-
Blindmouse
senior tag
Háromszor annyiba kerül (németországon kívül) ugyanaz amit a boltban megveszel ugyanazzal a márkával. Csoda lenne ha ugyanaz lenne benne.
-
htomi85
tag
Aki nyugati színvonalon akar táplálkozni, az Budapesten megtalálja a módját.
Persze ehhez nyugati színvonalon kell keresni.
Amihez nyugati színvonalon kell dolgozni.
Ennyi. Nem értem a felháborodást. Alacsony vásárlóerőhöz alacsony minőség dukál. -
Csapoati
nagyúr
Sajnos várható volt, hogy ez lesz az eredmény, gyakorlatilag köztudott volt eddig is a dolog.
-
Gdi
senior tag
Az egész élelmezési "kúltúra" egy tragédia. (szerintem)
Globáis szinten nézve.Európában azért napi szinten kell etetni 750millió embert.
US-ban is megvan ez előbbi 2/3-ada, az ázsiai régióról, ahol a 7.5milliárd nagy része él, már ne is beszéljünk.
A fejlett nyugaton meg persze profitot is kell termelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Felturbóznád a gèped? Ezt Neked ajánljuk!
- Eladó karcmentes Moto G31 4/64GB / 12 hó jótállással
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest