Új hozzászólás Aktív témák

  • Raynes

    tag

    válasz King Unique #24602 üzenetére

    Azért kitérek még erre a tűzfal- és vírusirtós dologra. Használd, ha jólesik, a gép nem füstöl el tőle, de attól még amatőrség, amivel csak feleslegesen szivatod magad.

    Eleve ma már a gépek nagy része NAT-olt router mögött van, ami a betörések ellen véd hardveres tűzfalként. A gépre telepített tűzfalnak ezért csak az a plusz hozadéka lehet, hogy a kifelé menő forgalmat, kiszivárgásokat is meg lehet fogni vele, ami Windowson még jól jöhet, de Linuxon ilyen nincs. Pont oda érünk vissza, hogy Linuxra nem teszünk fel szemetet, és lám, nem mennek ki ilyen keyloggeres, spyware-es adatok.

    A vírusirtó sem kell, főleg az aktív vírusirtás, ami állandóan fut a háttérben. Ha normálisan használod a Linuxot, csak tárolókból meg hivatalos oldalról telepítesz, meg nem futtatsz le olyan kódokat, aminél nem érted, hogy mit csinál, akkor eleve képtelenség kártevőt összeszedni. Linuxon csak akkor érdemes vírusirtót használni, akkor is csak passzív kergetőt, ha sok windowsos adatot tárolsz, sok windowsos adathordozó fordul meg nálad. Ilyenkor sem azért kell, hogy a Linuxot védd, mert a windowsos kártevők úgyse fertőzik meg, hanem hogy ne vidd őket tovább a jóságokat windowsos gépekre.

    Én például Linuxon nem csak azért nem használok virnyákkergetőt, mert akkora nagy májer janigyerek vagyok, hanem nincsenek windowsos cuccaim egyáltalán. Se windowsos programokat nem tartok, se MS office-os doksikat. Vagyis van egy pár még több éves archívumban (alig néhány játék .iso, meg néhány .doc-fájl), de azokat egyszer átnéztem már irtóval, és Linuxon nem fertőződhettek meg azóta. A többi adatom mind platformfüggetlen, opensource szoftverek, pdf, plain text, fontok, képek, zene, videók, egyszerűen nincs olyan, ami fertőzni tudna és vírusirtásra szorulna, meg windowsos gépre sem viszek tovább semmit, mert nem ülök olyan gép elé. Emiatt teljes pazarlás lenne akár csak passzív irtót is feltenni, mert nincs, amit átnézzen.

Új hozzászólás Aktív témák