Új hozzászólás Aktív témák

  • Tuninger

    Topikgazda

    válasz Teasüti #11584 üzenetére

    Ez megérne egy külön logout blog postot. Vagy youtube-os magyarázó videót példákkal.

    Az sgamut3.cine színtér az Adobe RGB feletti ábrázolási tartománnyal rendelkezik. Hogy normálisan jelenjenek meg a színek egy hagyományos monitoron, át kell konvertálni REC709 színtérbe. Az arcba élet költözik, megjelenik a piros a zöld a kék rendesen. Sokan, kik panaszkodnak a halott arcszínre sonyk esetén, ezt a konverziót kihagyják.

    Ha átkonvertáltad a gamutot még mindig SLOG2 gammában vagy ami egy 14EV dinamikát átölelő curve. Mivel a színek már REC709-ben vannak, technikailag már csak kontrasztot kell adni a képnek és kész is vagy.

    Ha SLOG2 - REC709 konverziót végzel LUT-tal akkor viszont belefuthatsz hogy kiég a felső tartomány. Főleg hogy a legtöbb esetben az SLOG2-őt túlexponálják hogy minimális legyen a zaj. Vagyis előbb expó kompenzáció kell, utána a gamma konverzió. Szerencsésebb szerintem saját magadnak állítani a kontrasztot mint a LUT-ra hagyni SLOG2/3 esetén.

    Fuji FLOG - Fgamut illetve Panasonic VLOG-L - V-Gamut esetén ugyanez a helyzet. Mindkét gyártó konverziós LUT-ja fent van a neten.

    Canon Log és Blackmagic Log esetén direkt nem csavartak nagyot a színeken, így ha ott nem végzel gamut mappingot, akkor is szép eredményt kapsz.
    Ezért imádja mindenki a Canon / BM kamerákat, mert kis hozzáértéssel is szép képet lehet belőlük kapni. Mondhatni egy sima Premiere Lumetri panel húzkodással jól fog kinézni.

    Már lehet hallani károgásokat hogy a Nikon Flat jobb mint a Nikon N-Log színek terén. A szokásos problémával küzdünk, nem konvertálnak gamutot = nincsenek helyükön a színek. A probléma, hogy még nem adta ki a Nikon hivatalos gamut konverziós LUT-ot hozzá.

    Kiegészítés: mivel az összes LOG-hoz tartozó gamut hatalmas színteret fed le, szinte mindet lehet REC2020-ba konvertálni. Vagyis a megfelelő workflowval a régen felvett LOG felvételeidet HDR-ben is tudod masterelni, hiszen a forrás fileok mindent tartalmaznak ami ehhez kell. Én most épp ezzel kísérletezem és próbálok rájönni a megfelelő workflow-ra, ami HDR monitor nélkül igen nehéz. :P Persze a minőségi eredményhez jobb lenne 10 bites anyag, de azért nagyon kiváncsi vagyok hogy egy HDR TV-n látszódik e a különbség a 8 bitesen felvett vs 10 bitesen felvett anyag gradeje között. Ha sikerült kipróbálnom, reflektálok a témában.

Új hozzászólás Aktív témák