Új hozzászólás Aktív témák

  • taranis

    addikt

    válasz Tuninger #9578 üzenetére

    Való igaz, hogy a gamut még nem értelmezhető a szenzor szintjén, ugyanakkor az is igaz, hogy lehetnek olyan színek, amiket szemmel még különbözőnek látsz, de a kamera szenzora pont ugyanúgy reagál rájuk, így bármilyen gamutba is lesznek pakolva, ugyanazt az értéket kapják majd. Szóval a szenzor szintjén is léteznek limitációk, csak ezt nem lehet gamuttal leírni.
    Technikailag elégséges egy olyan forrás lenne, ami képes lenne elérni a szenzornak az említett határait. Ilyen forrás jelenleg csak a való élet, szóval az sRGB ilyen értelemben nem elég. Itt segít a matematika, de erre még visszatérek.
    Ha te írod a lutot, akkor az a fogalom, hogy valami elmászik, nem létezik. Ha én 7200 színről azt mondom, hogy egy másik 7200 szín legyen belőle, akkor az ha fene fenét eszik is így fog történni. Ha magad elé veszel egy kockát ami a lehetséges színeket tartalmazza (tengelyeken r,g,b), tehát így: [link], akkor ezen belül él majd valahol az a 7200 pont, kis hasonlattal élve egy felhőt alkotva. Ha egy 64-es cube-t veszünk magunk elé, akkor a felhőn belül és kívül is lesznek olyan pontok, amiknek nem tudom az értékét. Itt segít a matek. A felhőn belülieket interpolációval, a felhőn kívülieket extrapolációval lehet meghatározni. Az interpoláció viszonylag pontos, ha elég sok pontból áll a felhőd. Az extrapoláció inkább a saccolás kategória, az akkor tud pontos lenni, ha a felhőn kívül már nem nagy az a hely, amit ki kell tölteni. Tehát ha Adobe RGB monitorról vettem volna mintát, akkor nagyobb lenne a felhőm, és kevesebbet kellene extrapolálni. Ugyanakkor lehet, hogy elég jól sikerült "saccolni", és senki sem veszi észre az esetleges pontatlanságot, ezt maximum a valós életbeli példák mutatják majd meg, azok is csak akkor, ha elég élénk színeket veszek fel.
    A WB érzékenységet még tesztelem, mivel ugyanazon a kamerán belül vannak a matchelendő profilok, ezért nem kellene gondnak lennie, csak pár előzetes teszt meg mást mutatott, úgyhogy erre majd visszatérünk. Különböző kameráknál lenne gáz inkább, az eoshd-s Sage srác is csinált daylight meg tungsten verziót a GH5-Alexa lutjából.

    colorizer.net

Új hozzászólás Aktív témák