Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #7608 üzenetére

    Ez a skálázhatóság nekem leginkább ilyen jól hangzó elmélkedésnek tűnik, amit persze nyilván szükséges és hasznos teljesíteni, de ritkán kerül ténylegesen alkalmazásra - legalábbis abból a perskeptívából nézve, ahogy eddig az AMD csinálta.

    Magszám skálázás szerintem nem arra vonatkozik, hogy a chiplettel lehet a magszámot skálázni. A magszám skálázása magára a chipleten belüli magszámra vonatkozik. Ilyet az amd esetén csak elvétve láttunk. Eltérő magszámú chiplet nem is volt, de a CCX-t csökkentett magszámmal be tudták építeni más monolitikus designba.

    A core generation scalability nekem megint valami olyasminek tűnik, hogy az eltérő mag-architektúrákat külön-külön is ki lehet cserélni és egy félidős terméket megjelentetni vele. Ezt majd valóban meglátjuk, ha az AMD is elkezdi keverni a magtípusokat.

    A node.scalability szerintem nem az, hogy eltérő részegységek különböző gyártástechnológián készülnek,.hanem hogy ugyanaz a design készülhessen más gyártástechnológián. Mondjuk az IOD az asztali processzor esetén elég ha egy prevgen nodeon készül, mobil Cpu esetén ugyanaz legyen cutting edge nodeon.
    Ilyet nem láttunk az AMDnél. Pedig lehetett volna, hogy pl az IOD-t és a Zen3-at átdobják N6-ra és kiadnak egy zen3 refresht.

    Cache scalabilityt is csak akkor láttunk,.amikor a CCX-et bedobják egy APU-ba. Illetve valóban a 3D cache is tekinthető ennek egy fajtájának.

    Ennek persze megvan a magyarázata. Az AMD chiplet megközelítésének nem csak az volt, hogy a chiplet legyen kicsi, legyen jó a hibaarány és legyen jó a válogathatóság. Hanem az is, hogy egyetlen designnal fedjenek le több piacot.

    Amit én az Intel anyagból kiolvasni vélek az az, hogy ők az "egy design mindenre" elvet elvetve ezt egy új szintre emelnék és ugyanabból a chipletből célpiactól függően eltérő magszámú, magok tekintetében eltérő összeállítású, akár más és más gyártástechnológián készülő és más cache konfigurációval rendelkező chipletet készítenének.

    Ennek a megközelítésnek az előnye az, hogy takarékos a tranzisztorral/gyártókapacitással. Viszont biztosan több mérnöki munka megy el arra, hogy a különféle változatokat elkészítsd és persze rendkívül pontosan tudni.kell előre, hogy melyik változatból mennyi kell.

    Én egyelőre nem látok tapogatózást ebbe az irányba az AMDnél. De ez változhat, hiszen látjuk,.hogy az AMD is bővítette a designok mennyiségét.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák