Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #6803 üzenetére

    A cfdisk után nem feltétlen kell a -z kapcsoló. Az csak arra való, hogy ha lenne már a meghajtón valamilyen partíciós tábla, akkor nem abba particionál, hanem teljesen új, üres partíciós táblát kezd, ír fel, olyat, amilyet kérsz, gpt vagy dos/mbr. Nyilván ha EFI boot van, akkor gpt kell.

    Az SSD partícióeltolása miatt nem kell aggódni, a cfdisk modern tool, eleve 1024K-val tolja el a partíciókat, ami mindenfajta SSD-hez és modern HDD-hez megfelelő.

    Hacsak nem akarsz hibernálni, 16 GB RAM mellett szerintem semmilyen swap nem kell, nem hogy swap partíció. Ha esetleg később mégis szükséges lenne swapra, azt lehet fájlként is létrehozni, pl. 8 gigás swap fájlt így tudsz akármikor, telepítés után is létrehozni:
    dd if=/dev/zero of=/elérési/út/swapfile bs=1M count=8192
    mkswap /elérési/út/swapfile
    swapon /elérési/út/swapfile
    Illetve be kell tenni a /etc/fstab-ba is ezt a sort:
    /eléséri/út/swapfile none swap defaults 0 0

    Az Arch-nak nem kell nagy EFI partíció, jelenleg nekem 100 megás van, és abból is 51 MB szabad. Ha egyedüli rendszered az Arch azon a lemezen, akkor neked se kell nagyobb. Csak egyes disztróknál kell nagyobb, mint az Ubuntu, Debian alapúak, meg Void, amelyek otthagyják a régi kerneleket szaporodni. De adhatsz végül is 500 megát is neki, 400 mega ide vagy oda ma már nem tétel. De csak Archhoz overkill az 500 MB. Az EFI partíció típusának EFI system-et kell megadni, és az Arch Wiki alapján mkfs.vfat-tal FAT32-re kell formázni.

    EFI bootoláshoz nem kell GRUB sem, az Arch Wiki systemd-boot cikke alapján csináld.

    Root partíciónak annyit adj, amennyire szükséged szokott lenni, nálam 50 giga van, de az overkill, nagyját nem használom, 11 GB-ból megáll a teljesen belakott Arch telepítésem, de aki nagyon fullos, GUI-s, DE-s kiszerelésben használja, annál sem hinném, hogy 20-30 gigánál többre szükség lenne, én is csak biztos, ami biztos alapon szabtam ilyen nagyra. Persze ez mindenkinél felhasználásfüggő, mennyi programot, csomagot telepít, hol van a Steam mappája, stb..

    A maradékot (~461 GB) meg adhatod /home-nak, ahol nem csak az user home mappája lehet, hanem használhatod általános adatpartíciónak is, bármilyen adat tárolósára, torrent, dokumentumok, portable programok, stb..

    Partíciókat, ha csak speciális igény nincs, simán, ext4-re kell formázni.

Új hozzászólás Aktív témák