-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #127000 üzenetére
Én rengeteget szívtam a Marával, folyton szervízben volt, valami mindig elszállt benne, a hőfok kapcsoló csak nagyon tág tartományban működött, csapolás után azonnal durván elszállt a hő, szintén 0 álláson is sikerült 95öt mérni. Bár voltak jó tapasztalataim is vele, visszagondolva cseppet sem bánom hogy ment a háztól. Én Elizabethre váltottam és az anyaghasználaton kívül egyelőre nem tudok rosszat mondani róla.
-
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #127003 üzenetére
Én csak presszózom, nálam mindig kávé módban futott, így könnyen és stabilan lehetett használni, viszont ha valaki kért tejest vagy esetleg több vendég volt, akkor már eléggé elhasalt a gép, a folyton leeső gőznyomással, az ugráló hővel, szóval ott már nem volt két egyforma shot.
Jhonny06 #127005
Abszolút top kategóriás kávéik vannak, én nagyon ajánlom bármelyik cuccukat. Sok pörkölővel ellentétben náluk felteszed a kávét egy standard beállitáson a kis otthoni gépeden, a végén hátradőlsz és élvezed. Nem kell hozzá a napsugarak beesési szögét mérni, esőtáncot járni, egyiptomi hieroglifákat visszafejteni, hogy iható kávét kapj, mint pl a Casino Mocca esetén. Szóval csak bátran! -
kk831228
addikt
válasz thomasrc #126998 üzenetére
Igen, a kinézete nem a legminőségibb az biztos a Sage - nek, de ettől függetlenül évek óta műkszik hibátlanul Pallyotz - nál, és nem kell indinántáncot járni a jó végeredményért...
Azt tudja amit kell, sőt... Aki szeretne egy jó presszót, és nem akar kiegészítőkre elkölteni egy csomó pénzt, nem szeret b...kodni az elkészítéssel, nem akar félórát várni, hogy bemelegedjen a gép, és csak a végeredményt szeretné élvezni, annak egy jó választás lehet, ilyen árban, nem nagyon látok jobb tudású gépet.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
RetepNyaraB
veterán
válasz thomasrc #127194 üzenetére
Én igen, de főzőlapon melegítem. A suliban azt tanultuk, addig gőzöld, míg fogni bírod a pitchert. Ez nagyjából 60 fok lesz - kinek alapból, kinek gyakorolva. Oké, én hangszerész vagyok elvileg és 70 fokot is jól bírok (enyves bödön fülét eleget szorongattam), de ettől még a forró fal jó támpont. Az analóg cuccot meg rendesen lehet kalibrálni a forgatással, csak mikor használod érjen is bele rendesen, ne csak a vége. Ezenkívül elég komoly tehetetlensége van, ezt bele kell kalkulálni. De én nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki. 55-60 fok körül off, nanofomer on. Sosem éget. Gondolom olyan 50 fok lehet, mire öntöm.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
SoundON
tag
válasz thomasrc #127742 üzenetére
Szerintem felejtsuk mar el azt hogy vilagos vagy sotet...raadasul mindketto viszonyitas kerdese, tehat ami a csillagbakszban vilagos az a mi szamrendszerunkben meg mindig boven szen... viszont hogy csavarjak ezen a legtobb sz@r kavet megis a trendi "vilagos" kavekbol ittam eddig szoval semmire nincs garancia. Szamomra teljesen erzelmezhetetlen ha egy adott kavebol en valaszthatom ki hogy vilagos vagy sotet legyen. A presszo vagy filtert meg ertem. Van a belul fű kivul szen is es meg egy csomo minden ami a szinen tul van, dinamika, profil, elnyujtas, tarolas stb stb. Szerintem egy porkolo vagy ert hozza vagy nem. Vagy ki tudja hozni a jo zoldbol a legtobbet adott kavetipushoz vagy nem. Tehat en nem vilagos/soteteznek hanem nekem izlik/nem izlik adott porkolouzem kaveja szerint valasztanek.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz thomasrc #127742 üzenetére
szerintem kérj mindkettőből 250g-t, és tapasztald ki. nekem nem volt semmi extra varázslat az eddigi filter/világos babokkal.
Nekem az volt a benyomásom (nem Kalmárral, talán CasMo-val), hogy filter/világos pörkölésből igazán rosszat lehetetlen készíteni
Pont ma vettem az első pakkot Kalmártól én is, eddig valahogy mindig kimaradt; rámentem a világos etiópra."... and I hope you have a great day!"
-
SoundON
tag
válasz thomasrc #127747 üzenetére
Én ezt a döntést rábízom a pörkölőre bízva abban, hogy ő a végleges verzióban olyan profilt választott amivel a legtöbbet kihozta a kávéból miután lecuppingolta így is meg úgy is (világosan is meg sötéten is hogy ennél maradjak) ezt ne én döntsem el itthonról fogalmatlanul karosszékből. Ez az egész nem csak annyi hogy a világos a jobb, a savasabb, a sötét meg a rossz a keserű. Jobb esetben ennél sokkal több potenciál van egy jó kávéban.
-
vendingo
veterán
válasz thomasrc #127747 üzenetére
Én is évekig kerültem a világosabb pöriket, aztán berendeltem kalmár mindegyik kávéjából egy kis zacsival, azóta nem veszek sötét pörkölést.
Egyáltalán nem macerásabb az elkészítésük, legalábbis nekem biztos nem.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz thomasrc #127747 üzenetére
Bár sok dologról másként gondolkozom, mint @Soundon Péter, most mégsem vele, hanem azzal a szemlélettel vitatkozom csak, hogy a pörkölő tudja, hogy mi kell a vásárlónak (hogyan kell/lehet egy kávét pörkölni, és csak úgy). Ez a szemlélet ugyanis totálisan figyelmen kívül hagyja, hogy az emberek ízlése meglehetősen heterogén (amúgy a pörkölőké is). Nem kívánjuk a saját ízlésünket ráerőltetni senkire. Ez volt a korai third wave legnagyobb hibája, amit azóta számos képviselőjük elengedett, vagy akár publikusan is elhatárolódott már. Edukálni lehet/érdemes a fogyasztót, de azzal, hogy hülyének nézik, vagy a kezére vernek, ha valamit másként iszik, mint ahogy a pörkölője/kávézója ideálisnak tartja, annak a többség elidegenítése lesz az eredménye. Edukáció OVER, mielőtt még elkezdődött volna. Pedig... Ha belegondoltok abba, hogy milyen arányban eszpresszóznak filter pörkölésből, amit a pörkölő amúgy filterként tart(ana) ideálisan fogyasztandónak, akkor ez is ennek a bizonyítéka. Ugyanakkor - ha úgy tetszik - mi is korlátok közé szorítom a vásárlóimat azzal, hogy bizonyos kávékat nem kínálunk világos, vagy sötét pörköléssel, vagy van, amit csak közepesre pörkölünk. Hogy mindenki mást ért a világos pörkölés alatt? Előfordulhat. Egy zacskó megvásárlása után legkésőbb kiderül, mit gondol erről az adott pörkölő. Filter/eszpresszó pörkölésnél pünkt ugyanekkora a bizonytalanság.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz thomasrc #127767 üzenetére
Etiópot többnyire durvábban kell őrölni, mint gondolnád. A dózis majd kiderül, de sztem a 16g kevés lesz az ims-be. Húzz belőle egy 2,5-ös presszót 35mp alatt és kóstold meg.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz thomasrc #127767 üzenetére
Boccs! kiontottuk a furdovizzel a gyereket. A lenyeg megvalaszolatlan maradt :-). Bar ezek a valaszok itt mar keresztbe-kasul megtalalhatok. Ami valszeg tenykent kijeltheto, hogy a vilagosabb porkoles a zartabb szerkezet miatt finomabb orlest es magasabb homersekletu vizet kivan. Azt, hogy mi az adag, az donti el, hogy milyen hosszu shotot akarsz belole huzni illetve minden szuronek van egy idealis toltete. A sotet porkoles azonos orlobeallitas/adag mellett (en nagy kupos orlot hasznalok többnyire) nagyobb terfogatu.
-
zolnagy
őstag
válasz thomasrc #128246 üzenetére
Hát igen, érdekes, főleg, hogy ehhez direkt az van írva, hogy RS-hoz való.
A szár vastagsága 5,6 mm, a hossza 26,8 mm
Az átmérőt a két szárnynál mérve 83 mm
Ugyanez a kissé viharvert gyári karon 5,8 mm, 24,8 mm, 81,7 mm
Holnap felhívom őket. ha más nem, lereszelek a fülből, de kicsit bánt, hogy vadi új krómozott kart vettem, amiből reszelgetni kell...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Politika
- Intel Core i5-7640X / i7-7740X "Kaby Lake-X" és i9-7xxx "Skylake-X" (LGA2066)
- Steam topic
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen okostelefont vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TCL LCD és LED TV-k
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen