-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabász
csendes tag
válasz thomasrc #79235 üzenetére
Igen a pidelt silvia az már egy más kategória!!
Én Gaggia viva prestigét használok, ugyan az mint a Poemia! Normál karrt vettem hozzá és a fejnél szalaghőmérőt használok 60-100C között látható a hőfok. A csapolást kb 88-95C között végzem, így nagyon finom profi gépeket meghazudtoló eszpresszót lehet készíteni! De a pid és a hőstabilitás hiánya sajnos érezhető mert ötből kétszer sikerül eltalálnom az elvárt minőséget!
-
leslie76
újonc
válasz thomasrc #79231 üzenetére
Szia,
Nekem szintén Fragola által tuningolt Silviám van, én 88 fokra állítottam a PID-et, de 6 fokkal el van tolva, hogy a PID a fejből kilépő vízhőfokot mutassa. IMS szűrőbe 18,9 gramm őrlemény kerül, amit egy Fragola-féle Mazzer SJ-vel őrlök. Az arány 1:2. Nálam így egészen olyan lesz, mint amit várok tőle, finom, csokis. Ritkán iszom, nem az én világom, de általában van otthon, és ha vendégek jönnek, nekik bontom. Aztán reggelente elfogyasztom a maradékot
Nálam inkább a világos afrikai kávék mennek nagyon.
PY legújabb Guji-ja például, vagy az Abyssinian Mocca.Ja, Norda vizet használok, és csapolás előtt kb 40 percig melegszik a gép.
https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
-
horinori2
csendes újonc
válasz thomasrc #79498 üzenetére
Cm702 van. Gyári alátét nélkül nem volt elég finom 1-esen. Egy alátéttel 8-asig tudok lemenni, alatta befullad a világos. A közepes 13-asnál. De ez éppen ezzekkel kávékkal. Szóval óriási a különbség a kávék között is. Hiába két féle és mindkettő világos akkor is nagy különbség kellett finomságilag. Lazább szerkezetű kávé, vagy magasabban termő nehéz, tömör. Ezt szoktam látni az őrlemény térfogatán is. Hát egyelőre ezeket figyeltem meg, de kérem a tapasztalt őstagokat, hogy "szóljanak" (írjanak) bele.
-
72lakiluk
tag
válasz thomasrc #79498 üzenetére
Érdekes, hogy 2 fokozat már befullasztja azt, ami előtte jó volt. Én úgy gondolom, hogy olyan nincs, hogy belövöm a darálót pl. egy sötétebb pörihez. Még megközelítőleg sem lesz jó a beállítás más szintű pörköléshez. Én mindig azonos mennyiséget, azonos tampereléssel kb. azonos idő alatt engedek le ( mások is gondolom) és csak a darálóval játszok. A világos kávén átszalad a víz, ha nem tekerem nagyon vissza a darálót.
-
Bazsee71
őstag
válasz thomasrc #79498 üzenetére
Nálam közel egy évig volt a Graef, 6-8 fokozat presszóra nekem sosem volt, max 2-3. Ha egy fokozat túl nagy, akkor azzal tudsz próbálkozni, hogy növeled a dózist, 0.5-1 grammal többet raksz a kosárba. Fokozatos gépeknél sajnos csak ez az egy trükk marad. Ha előáztatsz, ahhoz sokkal finomabb őrlemény kell, az is lehet egy megoldás.
-
benjonino
tag
válasz thomasrc #80292 üzenetére
Köszönöm a sok tanácsot. Igen, mint mondtam az én ízérzékelésemmel lehet a gond. A lényeg, hogy nem ízlenek.A kotyogós összes lehetőségét kimerítettem. Próbáltam már sok vizzel is. (A biztonsági szelep fölé nem merem tölteni...)
Amit kipróbáltam:
- Beletöltött víz hőfoka:
- hideg
- meleg
- forrásban lévő
- Beletöltött víz mennyisége
- Melegítés sebessége.
- Nagy lángon
- Kis lángon
- Vasplatóra helyezve kis lángon (ekkor 10 perc alatt főtt le...)
- Tömörítés:
- Csak oldalról megütögetve, hogy szétterüljön
- Lenyomkodva (Nem túl erősen, nehogy olyan fojtást csináljak, hogy felrobbanjon)
- Darálás finomsága (Igazándiból mivel nincs még darálóm, így csak a különböző méretre daráltakat tudtam kipróbálni, de tapintásra jelentősen különböztek. Volt olyan kávém ami már lisztszerű volt, és volt az ellenkezője is, meg olyan is, amit kifejezetten kotyogósra daráltattam).
- A kifolyáskor az elején lefolyt eszpresszó mennyiséget megmentettem egy pohárcserével. Érdekes, hogy a maradék részben már nem volt savanyú íz, igaz elég híg lötty lett. Olyan kotyogósom van, ami pohárba ereszti a kávét.Ezek összes kombinációját kipróbáltam több hónapon keresztül kísérletezgettem kitartóan. Mostanra feladtam. Egyszerűen nem ízlik az eredmény. Az a savanyú íz minden esetben ott marad. El is ajándékoztam a kávéfőzőt, ami mellesleg nagyon pohás kis darab, tudtam volna rajongani érte...
Hát ezért gondoltam, hogy feljebb lépek, és az eszpresszóval próbálkozom. Munkahelyemen van egy kapszulás Lavazza kávéfőző. Nekem az abból lefolyt kávé az istencsászár! Ha azt sikerülne elérnem valahogy, az lenne a boldogságom netovábbja. Viszont kapszulásat nem akarok otthonra. A cél az lenne, hogy babkávéból olyat készítsek valahogy.
-
John3:16
csendes tag
válasz thomasrc #82157 üzenetére
Szia
Az "Ipari digitális" a befutó SZVSZ, ennek csupasz fém a vége, így igen gyorsan reagál.
De nehogy kiadj érte ennyit. Ebayen ennek a töredékéért megkapod:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=thermometer+k+tzpe&_sacat=181939Ha eljössz érte Rákospalotára, akkor kölcsön is adhatok egyet így nem is kell megvenned.
[ Szerkesztve ]
-
Noroo
tag
válasz thomasrc #85220 üzenetére
nem semmi, azért én kímélem az öklömet.
Az a hektikusság, az őrlés folyamatában is fura, hogy egyszercsak "kiesik" egy nagyobb mennyiség, mintha csak arra várt volna, hogy toljon már meg valaki.Mindemellett belépőnek teljesen rendben van, kicsi könnyű, hordozható, és ha az ember annyi elvárást tesz mellé/mögé, amennyibe kerül, akkor ennek sincs párja!
Azért hozzáteszem, csak nyaralásra vettem, így most pihen egészen addig, míg meg nem látogatom Fragolát a Majorral, hogy nézze át, mit lehet rajta még tökéletesíteni...
[ Szerkesztve ]
-
Szabász
csendes tag
válasz thomasrc #85924 üzenetére
Szia!
1155 Budapest, Rákos út 231. Telefonszám: (06 1) 787 9044
Pannon Kávénak egy kirendeltsége, mint magánszemély is tudsz vásárolni 1kg -os kiszerelésben.
Ha gondolod felezhetünk, szívesen megkóstolnám én is Caffé Perla Rosso-t.[ Szerkesztve ]
-
kisati748
csendes tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #106808 üzenetére
Szerintem jó lenne Nestle Vera-t elfelejteni. Elég kemény víz folyik itt a csapból ( [kép] ), de egy sima alap Brita-tól nem vízkövesedik a vízforraló (fél év alatt 0 jele vízkőnek), míg Vera-val egy hét alatt elkezdett vízkövesedni. Miután vaktesztes cupping-on is a Brita-t hoztuk ki jobbnak, abba is hagytam a Verázást Félreértés ne essék nyilván pancsolt víz jobb lenne, de a macera / kíváncsiság arány még nem érte el az ingerküszöbömet
[ Szerkesztve ]
-
hogyaza
csendes tag
-
hogyaza
csendes tag
válasz thomasrc #107034 üzenetére
Igen,ez a zöld.Elvileg jobbnak kellene lennie mint a gyárinak,de nekem nem volt az.Mérete az stimm.Ilyet keress.Nem írtad hogy melyik szériád van.A V1-V2re írják hogy 8.2mm a vastagsága,csak ezt láttam most a listában,de kérdezd meg.Lehet ez van a tiedben és azért nem feszül be a kar egyenes állásba. Megpróbálhatod a zöldet is,lehet neked beválik.
Kicserélni nem nagy ügy.Alulról beletekersz egy facsavart és kihúzod vele.Vagy kifeszegeted vékony lapos csavarhúzóval. -
thomasrc
tag
válasz thomasrc #107034 üzenetére
Közben elővettem a tolómérőt és elkezdtem méregetni. A fül legnagyobb vastagsága az eredeti Rancilio karon nálam 6,0 mm, ez egybevág az Expolygon eredeti Rancilio-s kar leírásával. A linkelt nyitott kar fülére viszont 5,8 mm-t írnak. Vagy ez a 0,2mm különbség nem számít? Egyébként amit rendeltem és rossznak mutatkozott annak a leírásában 6,2 mm van, szóval lehet, hogy itt volt a hiba.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz thomasrc #107023 üzenetére
Nekem ugynailyen nyitott karom van/volt, mint náald a felső. Évekig használtam gond nélkül, ezzel a tömítéssel: https://expolygon.hu/index.php/webshop/termek/700623-kartomites-kupos-cimbali-12-272
Zsolti szerint egy szar, nekem bevált. Simi ajánlotta, akinek CM Szabi ajánlotta, és a Silviához jó volt.
A gyári naked kar is szar a zöld tömítéssel nekem.
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #107023 üzenetére
Megérkezett a csomag Expolygontól.
Az általuk küldött kar ugyanaz, mint amit Szegedről is kaptam, de most ez rendesen illeszkedik hál' istennek. Az egyetlen különbség, hogy ennek a füle nem 6,2 mm, hanem 5,8 mm.
Szóval, ha valaki Rancilio Silvia (V5)-hoz keres nyitott kart, akkor ezt tudom ajánlani, jó hozzá:
https://expolygon.hu/webshop/termek/460016-n-szurotarto-nyitott-ra-we-lascalGyári nyitott kart is tudnak beszerezni, de az számomra horror áron van... Ha jól emlékszem valami 20-25e Ft. közötti összeg került megemlítésre.
Egyébként mindkét helyen Nuova Ricambi kart árulnak, ezt csodálom is, hogy egyik helyen sincsen megemlítve a termékleírásban. A Szegediek által árult NR kar az Expolygonal történt egyeztetés alapján ipari Rancilio gépekhez való (náluk is kapni a 62 mm-es fülváltozatút és azt ipari gépekhez ajánlották), Silvia-hoz ezért nem passzolhatott nálam.
A másik a kartömítés. Rendeltem gyári Rancilio-t és egy kúposat is, ahogyan ajánlottátok. Egyelőre a gyárit raktam fel, azzal tökéletes a szigetelés, úgyhogy egyelőre a kúposat elraktam tartaléknak. A régi tömítésben akkora árok volt már, hogy csak néztem. Szóval ja, lehet, hogy az is hozzátett a szivárgáshoz jócskán.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek, nem csalódtam az itteni közösségben!
(Ha a linkek, üzletnevek hirdetésnek minősülnek, akkor bocsánat, nyugodtan moderáljátok ki.)
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
senior tag
válasz thomasrc #107213 üzenetére
Az alátét nem fog segíteni a problémádon, az lesz amit leírtál, hogy 13-as ból 20-as lesz, vagy éppen 6-os, attól függ, hogy kiveszel vagy beteszel alátétet. Mondjuk az, hogy egy fokozat ilyen durva eltérést hoz, azt szerintem nem normális dolog, de próbáld meg azt, hogy a tizen hármas álláson Darász, viszont 0,5-1 grammal kevesebbet. Vagy éppen a 14-es álláson 0,5-1 g-mal többet. Attól függ hogy mit bír el még a kosár…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz thomasrc #107228 üzenetére
Az érmés trükk nekem nem teljesen válik be; van, mikor oké és van mikor nem. A VST-vel nekem konkrétan nem jó, el is vetettem. Nem akarok senki profit felülbírálni, csak végül is én iszom a saját cuccot s ha nem jön be az aktuális fáma, nem habozom saját szám íze szerint variálni
A Graef alátétek csak tologatják jobbra-balra a tartományt, de ettől a kattintás, tehát a fokozat ugyanaz marad, nem változik szerintem.
Kíváncsi vagyok mindazonáltal a végeredményre. Milyen kosár?"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #108016 üzenetére
Az őrlő részéhez nem tudok hozzászólni, de ha filter finomságot el tudsz érni, és a Hoffmann-féle french press receptet használod, akkor az jó lesz french presshez is (lassan kéne már valami pénzt kérnem tőle amennyit linkelem ). Ettől függetlenül mindegy milyen őrlőd van meg milyenre őrlöd a kávét, french pressben akkor is benne lesz a kávé, szóval ne várj filteres tisztaságot.
Kávé neve alapján én French press-el is relatív alacsony hőfokon kísérleteznék, kezdésnek azért inkább 92-94 körül, de lehet annál is lentebb kell menni.
-
Zen42
tag
válasz thomasrc #108020 üzenetére
Sajnos igaz, az a táblázat egy kalapot nem ér. Mint írtam itt állomásozik egy nálam egy CM702. Kivettem belőle egy alátet, így most nagyjából 4-5-6 ig nyomja az espresso-t. Maxon tudok vele még filterezni (V60) de a cold brew-hoz amit főleg így nyáron szoktam gyártani ahhoz már nem jó, túl kicsik a szemcsék. Kaptam egy Mizudashit egy fórumtársunktól de néhány próbálkozás után kénytelen voltam visszatérni a befőttes üveg - brew-hoz, amit aztán leszűrök. (Legalábbis amíg nem szerzek egy normális őrlőt.)
Nem azt mondom, hogy maxra téve tele van zaccal vagy ilyesmi, de ködös kissé az ital és mivel nehezebben járja át a kávét a víz, folyton ráznom meg piszkálnom kell a megfelelő kivonatolás érdekében. Szóval olyan határeset. Próbáld ki. Még az is lehet, hogy mivel a french press amúgy is kissé zavaros, fel sem fog tűnni ez a köd amiről beszélek.
De hogy nem lesz elég durva az őrlemény az biztos. Akkor lehetne ha további alátétet szednék ki belőle de akkor meg már nem lehet vele espressozni.[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz thomasrc #108046 üzenetére
Igazából sosem voltam annyira elvetemült a French Press-el (vagy bármilyen infusion módszerrel), hogy próbálgassam hogy hogyan lehet a szemcseméretet idővel kompenzálni. Viszont amiben biztos vagyok, az-az, hogy a finomabbra őrléssel igazából azt az ablakot szűkíted, amiben még se nem túlextraktált, se nem alulextraktált a kávéd. Szerintem minél finomabbra őrölsz, annál inkább pengeélen táncolsz azzal, hogy eltaláld a többi változód és pont ezzel gyilkolod meg a FP-t, hogy a viszonylag nagy szemcseméret miatt eléggé megengedő módszer és nehéz elrontani.
Másik: Itthoni pörkölőtől én nemigen találkoztam filterhez készült "blenddel", talán a Square Mile-tól láttam ilyesmit, ami itthon kapható de az ugye nem hazai pörkölő. Amúgy bármi jó FP-hez, amit filterben meginnál.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #108046 üzenetére
Önmagában áztatásos főzéssel nagyon nehéz túlkivonatolni bármit is, szóval nem az a fő probléma. A gond inkább ott van, hogy ha túl pici a szemcseméret, akkor túl sok fine át fog menni a fémszűrőn és nem lesz egy élmény inni a végeredményt. Cleverrel (ugyancsak áztatás, de papírfilter) ugye nincs ilyen gond, és van is aki úgy tolja, hogy nagyon finom őrleményt használ, csak akkor van hogy 10-15 percet várni kell, hogy lefollyon, mert a sok fine eltömíti a papírfiltert
Szerintem french presshez bármilyen kávé jó, csokis espressoval is jó lesz, meg világos filterrel is. Attól függ mit szeretnél
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #116494 üzenetére
Bocs, nem tudom szerkeszteni a korábbit.
Azon kívül még ezt a két hirdetést néztem:
Mazzer Mini Electronic
Mazzer MiniNagyjából ezek azok, amik így árban szóba jöhetnek, de fogalmam sincs, hogy használtan ezek reálisak-e ennyiért. Nem szeretnék olyat venni, ami alul van árazva és rögtön kiderülne, hogy kést kell benne cserélni...
-
stereofan
tag
válasz thomasrc #116772 üzenetére
ha elvágod azt a drótszálat akkor külön-külön ki tudod húzni nagyobb "roncsolás" nélkül, és a szivacs is megmarad.
könnyebben ki tudod majd szedni onnan az őrleményt.
egy kicsit vizezd majd a babokat ha adagonként őrölnél
(pár csepp max. vagy spray)a késeken ha végighúzod körben az ujjadat, akkor érezned kell az élességét, így szemre nem nagyon látszik nagyon kopottnak.
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
RetepNyaraB
veterán
válasz thomasrc #121643 üzenetére
Ha rendesen iszol, előbb fogy el az 5L, mint bármi baja lenne. Én nyáron\téli padlófűtésben ugyanott tartom alul a szekrényben. Sose volt baja. Ha puffert csinálsz, azt kell hűtőben tartani. Századgrammos mérleg must have. Kutyultvíz mellé nem raknék már semmi szűrőt, párnát. Viszont ajánlott alacsonyan tartani a magnéziumot lehetőleg, a galván elem problémák elkerülése végett (de biztos van aki adekvát módon el tudja magyarázni). Én most asszem 0.7g körül rakok az 5 literbe. A szóda ízlés dolga, kevesebb=tisztább ízek, de problémásabb a hibákra (savanyú stb), több=nagyobb test, könnyebb keserűre készíteni a cuccot. Világos pöriknek sztem nem áll jól. Ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #121645 üzenetére
Itt a kalkulátor, ami segít a kutyulásban.
Felül megadod, hogy mennyi vizet szeretnél bekeverni.
A bal oldali oszlop mutatja, hogy a megfelelő buffer és Mg keverékedből mennyit kell a desztvízhez adnod.
A jobb oldali viszont azt mutatja, amit te keresel, hogy adott vízmennyiséghez mennyi szárazanyagot kell beleszórnod.
Felül adhatsz meg kívánt KH és GH értéket is és akkor ő ehhez számol neked.
Én a Hendon receptet használom, filterre és presszóra is ez van.
Barista Hustle Water Calculator:
[link] -
Toobee
veterán
válasz thomasrc #122006 üzenetére
Gratula! Ez a klasszik vonalon volt érvényes, a mai, jó minőségű és nem elfüstölt magok bírják a hosszabb ideig tartó kivonatolást. Simán lehet jó egy perc körüli kávé is, ahogyan szintén kiváló lehet egy 16-18 mp-és turbo shot is. Szóval ne feszülj rá.
https://barbieripnk.hu/
-
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #122006 üzenetére
Gratula, szuper masina!
Nálam az alap MaraX van, tesóm pedig a V2-t nyúzza, közepes és világos babokkal 28-35 mp közötti időket mérünk általában, akar felhúzásától.
Azt vedd figyelembe, hogy a neten található, vagy a pörkölők által adott recept az ő gépükre/vízükre/őrlőjükre van belőve, tehát sanszosan nálad más lesz az eredmény, szóval ezek inkább csak iránymutatók, mintsem kötelező érvényű útmutatók. Ahogy fentebb is írják, ne feszülj rá, lőbb be egy standard range-be a lefolyást, kóstold meg es az alapján kísérletezz tovább. Babtól, pörköléstől függ, hogy mi válik be, de leginkább az egyéni ízlés fog dönteni. Nekem most a CasMo etiópja 30 mp alatt jön le 1:2 arányban.vicces1 #122008
Akkor teszek egy próbát, köszi[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz thomasrc #122021 üzenetére
Ez a 9 bar is olyan, hogy van, amikor kifejezetten előnytelen. Én elég sok kávét iszom mostanában, maximum 2-3 baros nyomásokon. Filter pörkölések, blooming espresso, turbo shot, stb. Nincs általános igazság. Ahány kávé, pörkölési szint, annyi recept, aztán még az ízlés dolog is bejön a képletbe.
https://barbieripnk.hu/
-
#98690560
törölt tag
válasz thomasrc #122755 üzenetére
Ja, így már oké, értem. Én eddig csak magát a kalkulátort használtam online, tehát nekem a képről a komplett bal oldal nem látszott eddig soha. Ha jól értem, akkor a bal oldalon van maga az eredeti blogposzt alapján a leírt receptek keverve illetve szárazon adagolva, 1000 ml-re, ahogyan eredetileg. És akkor a jobb oldalon, amit én is használok, ahol bármilyen módszerre kiszámolja a hozzávalókat.
A piros celláknál a harmadik esetén valamiért 900 ml-rel számol, de a többi stimmel.
Lényeg a lényeg, hogy a bal oldalon a recept van táblázatosítva, jobb oldalon pedig a felhasználó számolhat kedve szerint.
Én a Hendon-t használom, szárazon keverve, az a jobb oldali sárga mező szerint 0,299 és 1,04, ami 5 literbe megy bele.
Viszont most Impresso kávém lesz, ahol az ajánlott KH és GH alapján szintén ki tudom kalkulálni hogy ehhez az értékehez mit és mennyit kell kevernem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen