-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz
pinnacle
#132847
üzenetére
Amúgy nem. Van az a pénz, amiért megjelennek az előnyei is. James Hoffmann is legutóbb megállapította, hogy nagyon jó minőségű, otthoni körülmények között előállíthatatlan pontosságú, nagyon karakteres szemcsemêret-eloszlású az őrlemény a kapszulákban. De azért egy jó minőségű kávé akkor is jobb, újratölthető kapszulával. Leginkább azzal a típussal, ami felragasztható fóliával zárható, mert az hoz létre egy túlnyomást a főzés elején, a.többin csak átfolyik.
De lehet ezzel is játszani, lehet lassítani a lefolyást filterpapír korongokkal, növelni a testességet, a forró víz kávéval eltöltőtt idejét a főzés megszakításával, majd kis várakozás utáni folytatásával.
Szerintem a hardcore a kísérletezést is jelenti, a paraméterek kézben tartását, bármilyen technikáról is legyen szó, mindig ki lehet hozni belőle jobbat, ha ismered a hőfok-nyomás-térfogat-idő arányok, előkészítés, időbeli változtatások következményeinek szabályszerűségeit. -
#85578752
törölt tag
válasz
MegalodonS
#132777
üzenetére
Válaszokat adhat a kérdésre ez a régi de jó Fortepan cikk.
-
#85578752
törölt tag
válasz
TheProb
#132622
üzenetére
Volt ilyen Catlerem, utána volt ilyen szettem. Az őrlő gyerekjáték hatású. A nagyobbik kijelzős őrlő már egy fokkal kellemesebb, de végül egybeépítve vettem Barista Pro-t, mert lehet rajta hőfokot állítani, hasonló az őrlő, és ugyanaz a thermojet van benne mint a Bambinoban, egy fokkal jobb kar, masszívabb a mérete miatt. Ja de amúgy kevesebb helyet foglal mint a Bambino szett.
A gyári tampert felejtsd el, akkor is ha jól fel lehet rakni, inkább vegyél egy precíziós 53.4-es tampert ha ezekből választasz gépet. Meg betöltőgyűrűt, bajonettest. Alig kell takarítani a felsőszűrőt, mivel a kosár oldalán így nincs feltapadt őrlemény. Az IMS felsőszűrő engem nem hatott meg, papírozz ha nagyon egyenletes zuhanyt szeretnél. Naked karral se szívattam magam, bent hagytam a műanyag kifolyó betétet, így nem esik 8-10 fokot a kávé mikor a fémhez ér, azt hiszem mérte is valaki hogy kb. ugyanaz ha benne van mint ha naked kar lenne, a tiszta fém karral főzés csak akkor jó ha át van melegítve egy főzéssel, nyomásfokozós kosárral lassítva a lefolyást, üresen. -
#85578752
törölt tag
Szerintetek nyers teljes tejet gőzölve az a hő ami közben éri a tejet (kb. 65 fok), megfelel egy pasztörizálásnak?
-
#85578752
törölt tag
válasz
Cathfaern
#132582
üzenetére
Harmadik főzésnél már jobb mint a rozsdamentes. De mivel lehet biztosan stabilizálni egy mosogatógépes mosás után? Youtubeon láttam pár megszürkült kotyeszt feljavítani polírozással, de van valami vegyi megoldás is a belső eldugott részekre? Valami gyenge sav vagy lúg? Nem ia a kinézet, csak az oldódás gátlása lenne a cél.
-
#85578752
törölt tag
Szerintetek lehet alátétezni egy Tchibo kúpos őrlőt valahogy? 1-esen se őröl elég finomra presszóhoz.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Petyuska111
#129560
üzenetére
Ezen én is gondolkodtam már. A másik fajta, senseo podoshoz, amit a Philips használ, találtam coffeeduck nevű tartót, amivel ki lehet hagyni a papírt a játékból, gyakorlatilag alacsony nyomásos karos lesz belőle.
Ha teaszűrő tasak beférne és jól zár a széleken a tartó, nem kis biztos hogy le kéne ragasztgatni. -
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#129531
üzenetére
Ha nem szeretnénk Bélát, nem beszélnénk róla. Sokan vesznek itt is tőle, a tesztjeit fenntartásokkal kezeljük, ami jó azt megtartjuk. Rizikómentes kínai forrás.
-
#85578752
törölt tag
Úúú!!! Brumikot!!!
Én megoldottam úgy 54 mm-en, hogy visszateszem a betöltő gyűrűt (ami egyben őrlősegéd is Sage-en) és úgy tömörítek. -
#85578752
törölt tag
Meg precíz tamper is az kéne legyen. Nekem ez a fajta bejött.
Duplához meg a made by Brumi1024 WDT-tool, ami közben megérkezett.

Istenkirály, gyönyörű, műfaján belül precíz cucc, tíz tekerés és jobb az előkészítés, mint ami manuálisan valaha sikerült.Igazából van létjogosultsága a Sage gépekből a Bambinonak is, mert a Barista Pro-n a hőfokot játszadozáson kívül nem nagyon állítottam. Csak aránytalanul drága, de ha valakinek olcsón sikerül beszereznie akár használtan, egy K4-es kéziőrlővel meg is érkezett.
-
#85578752
törölt tag
Szimplánál nekem még az vált be, hogy körkörösen tömörítek ahogy itt le lett írva.
Annyi még, hogy bajonettes betöltőgyűrűt használok, ami bent tartja a laza őrleménykupacot, amit egy oldalról lágyan terelek a tamperrel, majd görgetés, egy-két koccantás, hogy a kosár oldalfaláról behulljon, gyűrű le, tamperrel megnyomom.
-
#85578752
törölt tag
Egy ideig én is sokat gondolkodtam hogy mennyire éri meg karosra költeni, itt fokozottan figyelni kell hogy ne vízkövesedjen a thermojet, megfelelő minőségű kávéval érdemes használni és sokkal több fogy mint automatával. Viszont amikor kaptam pár csomag spéci kávét, egyértelművé vált, hogy az automatával maximum csak kb. 80%-át tudom kihozni az alapanyagból, ami pazarlás és méltatlan. Igazából automatával dobom ki az élmény felét...
Most egyébként sikerült kellemetlenül erős duplát főznöm, ami után a szimpla is szokatlanul erős lett, még én is csak kísérletezek, de azért ezzel a karossal még nem sikerült pocsék kávét főznöm, csak erőset, ami nem annyira nagy baj.
-
#85578752
törölt tag
Igen, műanyaggal nem hűl le annyira de ha előmelegíted a csészéket akkor már a kar is átmelegszik, szóval csak akkor van értelme a műanyagnak ha hidegen indítod a főzést.
Elvi akadálya nem lenne, én inkább ilyen előzőekben említett gömbölyű kosárnak örülnék, ha hasonló őrleményt igényel mint egy dupla kosár.
Nálam is bukó volt kétszer, ugyanezért. Megvettem, eladtam, megbántam... Harmadszor is megvettem.
Duplát felezve is erősnek érzitek? Mi a szimplát is feleztük eleinte, most két szimplát főzök egymás után. Duplát fogunk felezni ha megjön a Brumi1024-féle WDT-tool.

Próbáld ki nulla előáztatással, a testessége eltűnik, a füstösebb, könnyebb aromák kerülnek előtérbe, jobban hasonlít az automatával megszokotthoz. Próbáld ki max előáztatással is, egyértelmű lesz mi változik, elmagyarázni nem annyira egyszerű, több minden változik.
A Philips 5-9 g között adagol, vagyis kb. ugyanaz a mennyiség egy szimplával, mint két főzés az automatán.
A profi kérdésre szerintem igen a válasz, nem hiszem hogy megéri az őrlőt állítgatni egy szimpla miatt, még a spéci IMS se működött nálam ugyanolyan őrleménnyel mint ami duplába jó volt.
-
#85578752
törölt tag
Ja csak megtévesztett az IMS Single a következő hozzászólásban, amit én is vettem az előző 58-as gépemhez, 54-esben nincsen semmi ilyesmi sajnos. Viszont van egyenes oldalfalú 54-es dupla IMS kosár egészen 22 grammig, ami javíthat az ismételhetőségen. A kaotikus lefolyást friss kávénál nálam a műanyag betét okozta a karban. Dallmayrnél egy napig friss kb., utána rohamosan csökken a crema. Én nem korrigálom az őrlés finomításával, mert elkezd iszaposodni, inkább túltöltöm a kosarat, levételkor látszik a felsőszűrő lenyomata.
Elvileg duplákkal kell jó időket és mennyiségeket kapnod, a szimplára át kell hangolni az őrleményt. -
#85578752
törölt tag
Nálam szerencsére nincs gond a szimplákkal, mert a Barista Pro csak 54mm-es. Az automata tejgőzölés pedig remekül tud működni manuálisan is, Bambinonál például határozottan jobb volt úgy, szóval csak egy feature-rel több, ami kényelmes. Szerintem jó választás, lehet hogy egy precíz tamper, egyadagos őrlésre áttérés és wdt segíteni fog az ismételhetőségben.
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#128758
üzenetére
Kérdésben a válasz, bár azért el lehet cifrázni cold drippel.
-
#85578752
törölt tag
válasz
vicces1
#128750
üzenetére
Csak a gyomrod féltsd, a csersav nálam legalábbis pár szem elrágcsálása után érezteti hatását. Viszont Cathfaern cupping tanácsa mindig jól jön egy kávé karakterének megállapításához, kecmec nélkül.
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
Az automata hab valahogy mindig buborékosabb mint amit manuálisan meg tudsz csinálni, ár-értékben biztosan jobb a dual bojleres, ott stabil a gőz hőfok is. Ugyanakkor a thermojet nekem bevált a Barista Proban. És még mindig szívesebben adok kávét kancsós szűrt vízből, mint a DM-es körömlakk-lemosó szagú "desztillált" vízből.
-
#85578752
törölt tag
Én használom, bár kemény csapvízzel (27-29 nk°) nem elég hatékony hogy három hónapig bírja...
Van költséghatékony vödrös gyanta, kistölcsér, szilikondugó utántöltö szett, amihez ki kell fúrni a gyantapatront, kiszórni a régit, betölteni az újat. Majd kipróbálom pálinkás kationos gyantusszal vagy kevertágyassal. Még nincs gyakorlati tapasztalatom.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Jhonny06
#128720
üzenetére
Meg arra hogy tényleg lehet venni szép réz kézi darálókat amik púderre őrlik ami beléjük kerül. Viszont az az őrlemény nem lesz jó kotyeszba, ezért kell egy dzsezva is, feltéve hogy nem gond a kávékaland, és jöhet egy jó kis török, vagyishát horvát kávé...
-
#85578752
törölt tag
válasz
zolnagy
#128688
üzenetére
Szerintem ez csak egy dizájnos tároló, a főző nincs az árban.
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
#98690560
#128332
üzenetére
Nem azért mert a crema kitölti a kosár és kar kifolyó közötti teret és ahogy túllép egy határt megváltozik az egyenletes áramlás, kiszámíthatatlan lesz? Pl. Sage Bambinonál azért nem jó a kar mert a műanyag betét túl közel van a kosár aljához, ha ki van véve jobb egy fokkal. A plusnál legalábbis, mert az rozsdamentes acél, a sima nem plus-osnál alu, azt nem babrálnám.
-
#85578752
törölt tag
Nem tudom, csak meg kéne próbálni olyan pH-val is, mint a csapvíz. Hátha az nem korrodál, bár ha a desztvíz korrodálna, nem azzal töltenék fel azokat a rendszereket, ahol nem szívesen látnak korróziót.
Itt viszont kifejezetten azt írják, hogy a gyantával lágyított meg RO víz is korrozív. -
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz
b.kov
#128122
üzenetére
Az az őrlő amit szettben a Bambino Plushoz adtak, számomra fura volt, mint egy Barbie játék, ahogy kattog mint egy műanyag búgócsiga.... Az időzítőhöz persze csak egyszer kell nyúlni, onnantól manuális.
Bambinonál egyébként amikor a kar szorul, feltapad a kosár, és a kosár alsó peremén akadozva csúszik a kar pereme, ami bele illeszkedik. A szilikonzsír egy darabig segít, de a legjobb ha rugó nélkül próbálgatva sikerül simára koptatni a kar peremét. Barista Pronál is probléma.
Mostanában én is a gépre jellemző nem szabványos presszót iszom, amikor a kávé szemcséi szabályozzák ugyan a nyomást, de nem azért mert kellő finomságúak, hanem mert beledagad a pogácsa a rendelkezésre álló helyre. Ilyenkor levéve a kart nem marad víz a pogácsa tetején, a felsőszűrő lenyomata viszont látszik. Updosing. A középre tömörítés ront rajta, amikor körkörösen használják a tampert és a végén a lazán kúposra alakított őrleményt nyomják a kosárba a tamperrel.
-
#85578752
törölt tag
válasz
b.kov
#128125
üzenetére
Igazából nincs szükség a volumetrikus adagolásra, mert ha jól van beállítva az őrlemény, úgyis nyit az OPV és akkor a víz egy része elfolyik a tálcába és az is beleszámít a mért vízmennyiségbe, aminek az a következménye, hogy rövidebb lesz a főzet. Vagy időnként hosszabb... Jobb ha mérleggel mérve főzöl, vagy időre (25s) és megméred a végén hogy mennyi lett (1:2-1:3 arány). Szóval akár jó is lehet, ha nem kell a hőfok változtatás.
-
#85578752
törölt tag
válasz
b.kov
#128122
üzenetére
Van. A Bambino plusban az a kis thermojet van mint ami a Barista Proban. Kis hőtehetetlenség, gyors felfűtés. A Barista Expresszben thermoblokk van, kicsit nagyobb, a végeredmény szempontjából nincs nagy különbség. Bambinoban nincs hőfok állítási lehetőség, fix PID-es. A Barista Express 5 fokozatot tud kb. 2 fokonként, 92 a közepe.
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#128010
üzenetére
Újból lesz a használt.
-
#85578752
törölt tag
Lehet hogy ezek is jók?
Catler CG 8011
Graef CM 702 -
#85578752
törölt tag
válasz
#98690560
#127928
üzenetére
Ha csak a presszógépek biztonsága fontos, a vízlágyítók közül melyik ajánlott? Ki mit használ kávéházban? Ha már profi topik, jó lenne erről is egy körkép, aki már írt saját pörkölő vagy kávézó tapasztalatairól az úgy emlékszem BWT-ről írt. Más egyéb? Használ valaki 8 literes gyantás vízlágyítót, ilyet?
-
#85578752
törölt tag
válasz
Serpenthelm
#127840
üzenetére
Ha maga a víz se garantáltan iható akkor végülis mindegy.
-
#85578752
törölt tag
Fehérváron meg holnap nyit egy 5 to go kávézó a Kati néni utáni lépcsőnél, de úgy néz ki ez sétálgatós nagypoharas Starbucks-pótlék lesz, ami talán enyhíti a buszpályaudvar timbuktui hangulatát túlélni képtelen szürcsölde hiányát.
-
#85578752
törölt tag
válasz
gergo5991
#127598
üzenetére
Elvileg a kávéval töltött idő határozza meg a koffeintartalmat, meg persze a magashegyi arabica kevesebb koffeint tartalmaz. Automatás kávéval ha nagyon rövidre veszed és nem túl finomra az őrleményt, akkor jársz jól koffein tekintetében. Az alapértelmezett 40ml-rel kiázik minden a kávéból, túl erős, próbáld 20ml környékén tejjel, ha bírod. A csersav is tud problémákat okozni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kmarci25
#127549
üzenetére
Manuális módban megy egy darabig. A hőfokon lehetne emelni kicsit a hőérzékelő mókolásával, ki kéne deríteni milyen érzékelő és milyen értékeket ad vissza üzemi hőfokon meg gőzölésnél... Ha már raknak bele dimmert akkor ez se lenne nagy valami, csak egy kapcsoló, ellenállások.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kmarci25
#127546
üzenetére
Bambinoval tudsz hosszabban előáztatni, megment sok világos pörkölést. A sorozatgyártás ellenére akadnak forróbb példányok... Nekem az első ilyen volt, csak más bajai voltak, a többi meg sajnos hőfokilag nem jól sikerült, így aztán Barista Proval folytattam. Abból is volt már kettő. Sagenél a black trufle a jó bevonat, a többi hamar le fog amortizálódni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ribarszki
#127533
üzenetére
Let's Roast Coffee-nál most jó áron vannak zöldek.
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#127525
üzenetére
És a sima "boiler safe" lágyított vizet lehet használni? Csak nem finom? Vagy de? Az ilyen gyantás lágyítóknál mindegy milyen az input? Nem kerül bele túl sok nátrium/hidrogén ion ha kemény a víz? Manuális vízlágyítók. Ez meg (asszem) belelógatós patron.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Cathfaern
#127502
üzenetére
Ha egyszer belőjük hogy itt mi a szokás, már nem illik eltérni tőle. Szerintem itt azért eddig voltak finom fokozatok, nem a lókupecek egymást ócsárló túlzásokkal teli minősítéseinek helye, szóval egyetértek, visszafogottan kritizáljunk, vagyis árnyaltabban és a haza fényre derül.
Ja meg van egy jolly jokerünk, a "Szerintem..." bevezető formula.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Zen42
#127495
üzenetére
Felségsértés. Tömlöcbe leszel vetve.
Nekem volt hogy nem ízlett egy fajta kávé, ami másnak igen. És persze fordítva, rá vagyok függve egy kávéra ami másnak borzasztó, olvasmányélmény szintjén. Mindenki a saját szájával kóstol....
Menő ötcsillagos kávézóban ittam presszót egy hete a Montmartreon, negyed óráig se múlt el a keserű fine utóíz a számból, szerintem ez akkor is pocsék volt ha saját pörkölésük van és trendire vannak flexelgetve a falak. És három utcányira innen meg tökéletes presszót ittam.
Eddig nem gondoltam, hogy baj lenne, ha van véleményem, ezután se szeretném "befogni a pofámat", Faludy után szabadon.
-
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno
#127321
üzenetére
RO vízzel próbálkozz, ott nincs zavaró tényező.
A sok gyanta, kancsó, biszbasz is elvisz annyi pénzt amennyit egy pult alá szerelhető RO rendszer. Én még ott tartok hogy van egy évre való ivós kancsós gyantapatron, meg van kávévízhez való visszasózás nélküli, de idővel változik a keménység és azt a pocsolyavizet tároljuk a kancsók felső részében, ami a csapból kifolyik. Nem bír ki három hetet full átmosás nélkül. Valami nem fasza ezzel a fehérvári vízzel. -
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno
#127318
üzenetére
De nálam utána a flakon nem adott át semmilyen műanyagszagot a benne tárolt lágyított víznek, szóval szerintem még azelőtt lett szagos a víz, hogy belekerült a flakonba.
Úgy vagyok vele, hogy magamat nem tudom becsapni, ha nem ízlik nem iszom meg és nem itatom meg másokkal sem.
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#127313
üzenetére
Én eleve ezt a DM-es vizet nem értem, de hagyjuk. Valószínűleg rossz tételt fogtam ki.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Cathfaern
#127277
üzenetére
Hát ez zseniális. Most iszok egy "mild" blendet ami szétmar ha nincs 15s előáztatás és nincs felmaxolva a hőfok. Akkor ezért.
Philipsszel főzve mosogatólé lesz a kopi luwak is ha nincs megpimpelve a nyomásfokozója egy sbs-szeleppel és nincs korlátozva a vízhozama szűkítővel vagy ex4 punepával.
Ezek kávégyaluk gyári állapotukban, pénzkidobás jó kávét rakni beléjük, tuningolva karos nyomásfokozós szintet lehet kicsikarni belőlük, úgy már jó.
-
#85578752
törölt tag
válasz
hyperspace
#126928
üzenetére
Miért nem építik bele? Jó ötletnek tűnik.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kmarci25
#126897
üzenetére
De, teljesen jó helyre írsz.
Ha dobsz rá egy PID-et és meghajtod biciklipumpával, jó lesz.
AMA Milano-val ami Szarvasihoz hasonló, alacsony nyomású főző, csináltak már pumpás modot.
-
#85578752
törölt tag
válasz
JackFeryll
#126861
üzenetére
Fura az a kikönnyítés a vázban ahol megtámasztja a kart. Ott kell neki eltörni?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Újabb 20 db Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo L14 Thinkpad Gen2 FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro WiFi6 Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Én szeretem tudni mi az ami éppen hype, így voltam a GC-vel, a rézcsövezéssel, a Flairrel, a papírozással, a Robottal, meg volt még pár.


