-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Muszáj egy kicsit gonoszkodnom, újabb gyöngyszem...
A téma a tömörítés utáni kocogtatás (hogy a perem falálról lehulljon a maradék őrlemény):
Fórumtag: "Nem celszeru, tobb kart okozhat mint hasznot, nem logikus hogy amit eloszlatsz es sikban kilapitasz utana csapkodod vagy oldalrol utogezted, szetvered a pogit"
Béla: "Bízd rám mester. Nekem ez így tökéletes."
Ezzel szerintem feltártuk a nagy rejtélyt, hogy miként lehet PID szerinti 0,5 °C-ot radikálisan érzékelhetővé tenni.
-
Bazsee71
őstag
válasz k2laci #58058 üzenetére
Kiindulásnak jó, de ne ragaszkodj ezekhez a számokhoz, amúgy:
szimpla - 25s, 30ml
dupla - 25s, 60mlSok olyan kávé van, aminek fekszik akár a 35-40s is, illetve célszerűbb az arányokat figyelni, továbbá itt a fórumon érdeklődni, hogy kinek mi jött be. Nálam az alap az 1:2 arány, legtöbbször bejön (pl. 18g őrlemény, 36g ital). A csapolást meg jobb szemre befejezni: amikor szőkül, már csak sárgás lé folyik, akkor nem érdemes tovább engedni.
bajnokpityu: SJ-t nem ismerem, de a Majornál ez nem nagyon okoz gondot a hétköznapokban, mert elég finom a skála. Nem nagy ugrás, ha nem éppen oda áll vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58067 üzenetére
Ez érdekes, én pont azt szeretem a Majorban, hogy oda-vissza tekerhetem, pöccre ugyanazt kapom. Ha eltekerem 20-30 ricnit, majd vissza, akkor is. Hogy most 33s v. 35s, azon nem szoktam fennakadni, millió másból adódhat.
Lehet, hogy kocogtatnom kellene, és akkor a 2s is orbitális különbséget adna.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58076 üzenetére
Nem csinálok vele semmit. Véletlenül nem pumpát használsz, hogy a garatból kitold az összes őrleményt? Utóbbival próbálkoztam, de akkor megszorult tőle a tárcsa, azóta csak ecsettel sepregetek.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58084 üzenetére
Akkor teljesen félreértettelek. Amit most írsz, ott nem találkoztam még őrleménnyel.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #58105 üzenetére
Egy órája olvasgatok külföldi fórumokat, és a legtöbb helyen nem ajánlják a kenést, illetve ha be is kenték, nem tapasztaltak pozitív változást. Olyan viszont több is akadt, hogy összeszedte a finom port, és pár őrlés után teljesen meg is szorult a gyűrű. Többen írták azt is, hogy az új Mazzereknél azzal kezdik, hogy eltávolítják azt a fehér kenőanyagot.
Egyébként amikor kipucoltam a Mazzert (egy év alatt kb 2x), akkor ha simán a késtartó nélkül behajtottam a gyűrűt, szinte ellenállás nélkül haladt lefelé. Én biztos nem kenem meg.
Pumpa tesztre van tipped? Most pont tudnának nekem hozni Pécsről. Mondjuk ha netán mégsem az lesz a gondja, akkor sincs világvége, nyugodt szívvel állok neki 4 percig minimál fokozaton búgatva a pumpát filterezni.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58219 üzenetére
Darabra van az ár.
-
Bazsee71
őstag
válasz SirRasor #58255 üzenetére
Úgy látom nem ment át a szarkazmus. A szarvasi kazánja miből van?
Azt azért kérlek áruld el, hogy ezt a gépet kik és hol ajánlották?
Kérdezhetsz orvost, valószínűleg nem fog tudni mit mondani rá. Nem is értem miért mindenki orvostól akar ilyet kérdezni. Párom is orvos, így barátaink között is akad pár, és az alapján szerintem csak akkor tudnak hozzászólni, ha valahol olvastak róla valamit. Legfeljebb az ott leírt élettani hatásokat kicsit objektívebben tudják mérlegelni, de nem több. Az egyikük amúgy épp egy GC-t használ, nem láttam félelmet az arcán.
Egyébként meg ne vedd magadra, csak ez a téma borzolja a kedélyeket, mert valaki üzleti érdekből igencsak bepörgette az alupara témát, aztán van akinek ezt nem vette be a gyomra.
-
Bazsee71
őstag
válasz paljoc #58265 üzenetére
Na akkor leírom miért kérdeztem.
Gene-ről írták, hogy a száraz feldolgozású kávéknál igencsak be kell tartani a dobon jelölt mennyiséget, mert a pelyva eltömíti a szellőző nyílást. Na a Tanzániával éppen így jártam, ilyen mennyiségűt még egyik sem produkált. Konyhát is takaríthattam, mert már be volt kapcsolva a ventilátor mikor kiborítottam tálcára, aztán mint ha bombát robbantottak volna, durva volt.
Így egy picit sötét is lett, de azért még nem az olajos kategória, csak világosabbra szerettem volna. Egyébként tegnap lehet bejött az újabb kísérletezés, mert valami csodaszép homogén lett mindegyik pörkölés, égési nyomok nélkül. Ha majd ízben is ezt hozza...
Szerk.: amúgy tényleg nagyon jól bírja a hőt, a burundi és Pápua új-guineai kávék már a 7. percre szépen "karamellizálódtak", míg ez szinte teljesen zöld volt még. Rá is ellenőriztem, hogy fűt-e rendesen a masina.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
AVX-es Toraját próbálta már valaki? Kaptam a ZM késhez, de semmi értékelhetőt nem tudok belőle kicsikarni. Kicsit olajosak is a szemek. Megkockáztatom, hogy túl lett pörkölve.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz GAgyiXyXy #58296 üzenetére
Ha lettél volna már a Nagyúréval nem egyező véleményen, és ezt szóvá is tetted volna, akkor tudnád milyen minősíthetetlen magánlevelet küld olyankor. Illetve volna miért ekézni, pont ezen a fórumon, de vele ellentétben mi nem teregetjük ki mások szennyesét (vagyis részéről többnyire csak vélt, de tényként kezelt szennyesét). Részemről itt le is zártam.
-
Bazsee71
őstag
válasz Milu87 #58349 üzenetére
Szerintem nem adják annyival olcsóbban, hogy megérje használtan, többen írták hogy néha akadnak gondok - mondjuk én is azok közé tartozom, akiknek a román változat van, és semmi gondja. KávéKalmárt lesd meg, tőle jót fogsz kapni, illetve ha mégis gond akad, akkor tudod cseréltetni.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #58359 üzenetére
A Majornál is ég és föld volt a váltás, a régit elraktam elrettentő példának.
-
Bazsee71
őstag
Van esetleg tapasztalata a fórumtársaknak a különböző Mazzer 151 késekkel?
151A - Major egyfázisú kés
151B - Major háromfázisú kés, Royal/Stark egyfázisú kés
151C - Major Drogheria késElvileg csak az élek felső síkjának dőlés szöge tér el, a C a legmeredekebb/"agresszívebb".
A 151F pedig a legdurvább, kicsit eltérő késprofillal.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58506 üzenetére
Lehet külön kóstolgatni, csak a tapasztaláson kívül nem sok értelmét látom, mert egy komponens a sok közül. Az ország tortájából is (Őrség Aranya) lehetne külön kanalazni a tökmagolajat, de minek?
Nincs azzal semmi baj, ha valakinek ez a heppje, hát szedje le. Szerintem ez keményen Darálós irány, ahol az espresso szinte már nem létezik, ha mégis, akkor crema nélkül, az arányokat is eltolva a filter felé (pl. shot). Csak azt nem értem, ha valaki nem szereti az espressot, akkor miért erőlteti (ez nem neked szól), meg miért akar mindenkit lebeszélni róla. Ha most divatba jönne, hogy a friss bor a menő, a 7-8 éves palackok pedig menjenek a levesbe, vagy szűrjük, higítsuk, pancsoljuk őket, hát akkor sem tenném.
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58530 üzenetére
Én is húztam már CM filter pörit GC-n, 1:2 aránnyal (18g->36g), előáztatással ~50s alatt, és elég durva crema volt. Nem tudom elképzelni azt az eljárást (filteren kívül), ahol nem képződik crema (a döglött kávét most hagyjuk). És nem kötözködés, csak kíváncsiság: nem csinálnál egy videót a Strietmannal?
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58536 üzenetére
Akkor hogy fokozzam: a ZM őrleményét kompenzálandó kb. 1 hete 3,5-6 bar között csapolok, de ettől még ugyanúgy, masszívan ott a crema.
jveres: a Mahlkönig szerint pedig az adp által leírtak közelítik inkább a shot fogalmát.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Deer76 #58546 üzenetére
Frei ugyanaz, mint máshol. Ha a tejes-aromás csodákkal ellentétben egy igazán jó kávé a cél, akkor az ajánlottak közül érdemes választani. Voltam már az A2-ben is, akkor még Arcaffé volt az őrlőben, az valami fantasztikus volt. Hogy most mivel dolgoznak, az jó kérdés (pár hónapja pl. AVX volt).
Illetve jártam a Dockban is. Ott érződik, hogy nem elvakult kávésok teszik ki a forgalmat, mert faggatózni kellett a kávék után, illetve 2x elmondta - az egyébként nagyon kedves - pultos hölgy, az AVX Diamond savas lesz, nem a szokványos ízvilág. Nem volt életem kávéja, de egy jó átlagnak nevezném.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
Egyébként a sok ütközés szerintem abból fakad, hogy a filter az espresso alternatívájaként van kezelve, pedig SZVSZ nagyon nem az. Darálóban már azon is ment az ércelődés, hogy teához hasonlította valaki a filtert. Pedig egy laikus számára szerintem nem lehet jobban elmagyarázni, én is teát szoktam emlegetni, egy jó erős, minőségi teát. Kevésbé lepődik meg, mint ha espressoból próbálom meg neki levezetni.
Ugyanaz az alapanyag, de két merőben eltérő végeredmény. Szőlőből is lehet gyümölcslevet és bort is csinálni, sőt pálinkát is, de az alapanyagon kívül nem sok közük van egymáshoz.
Tény, hogy kicsit túl lett lihegve a crema téma, de szerintem azért, mert a kiindulás nem volt igazán világos, illetve kicsit ki lett forgatva az értelmezése.
Hifisnek köszönöm a választ, de valami megfejtést csak szeretnék jveres #58500-as hozzászólására, miszerint:
"Én filter pörkölésű kávéból készítek rövid italt, 1:2.5 aránnyal. Na most ezen nulla (azaz nulla) a krema, de az ízétől eldobom az agyam, és a kávé értelem szerűen nem döglött."Jelenleg úgy állok e mondat előtt, mint a paraszt bácsi az állatkerben a zsiráf előtt: "Már pedig ilyen állat nincs!"
Ha meg tanulok valami újat, annak én fogok a legjobban örülni.
And06: Alapjáraton én is azt tenném, de tudtommal nincs őrlője, nem is tervez, így hirtelen jobb nem jutott eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
Mindenki tele rakja, mert próbálta félig-negyedig, és úgy nagyon nem jó.
jveres: agyaltam rajta nem keveset, hogy miként lehetne, de felüdülés lesz a videó.
Más:
Tegnap este pörköltem Danettis kávékat, Brasil Santos Fancy 17/18 Ipanemát (szép hosszú brazilos neve van ) és Ethiopia Gura Ferdát. Ahhoz képest, hogy a brazilok ajánlott kezdő kávék, és a Brandós ezt hozta is, ez egy mocsok dög. Nagyon nehéz szép egyenletesre húzni - nem is sikerült teljesen -, és a hőt sem igazán bírja.
Ellentétben a Gura Ferda nagyon szépen, egyenletesen barnult, az eredmény is igen homogén lett, a hőt is tolerálta. Mondjuk majd' 2x annyi is, mint a brazil.
Az érdekes majd a kóstolás lesz, de a múltkoriakat is még csak most fogom bontani...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen