Új hozzászólás Aktív témák

  • Nibiru

    tag

    válasz Skillet #78309 üzenetére

    Sok. Ilyen alapon akkor is jobban jársz, ha csapvízzel főzöd a kávét. :D.

    Az pedig egy tévhit amit már többször olvastam itt a fórumon, hogy annál jobb minél alacsonyabb ásványi anyag tartalmú a víz. Hajdanán én is úgy hittem és közel nullás RO vízzel főztem a kávémat (3ppm). Az elején nem is tapasztaltam problémát, mivelhogy használtan vettem a gépem és a benne addig lerakódott anyagok visszoldódtak a vízbe és pufferként működtek. Aztán egyre jobban észrevettem, hogy olyan "üres" a kávém. Nem ízetlen volt, de nem tudom másképp megfogalmazni. Ráadásul érezhetően kevesebb koffein is jött le belőle, amit meg azóta sme értek, hiszem az elvileg vízben oldódik. Egy ötlettől vezérelve megpróbáltam a nullás vizet keverni a csapvízzel 4:1 arányban és rögtön helyreálltak a dolgok. Akkor néztem csak utána hogy is van ez.

    A kávé főzéséhez használt vízzel Maxwell Colonna Deshwood kezdett el foglalkozni, miután véletlenül rájött, hogy nem az adott kávé pocsék ízű, hanem a víz rontja el amivel főzték. (Könyv: Water for Coffee)
    Anélkül, hogy a részletekbe belemennék (rengeteg anyag van fent a neten) a lényeg, hogy a vízben csak három három fém ion van, ami részt vesz az extrakcióban és meghatározza a kávé ízét. Az Mg2+ ionok a legjobban, a Ca2+ már kevésbé, az Na+ pedig még kevésbé. Utóbbi inkább pufferként működik, tompítja az éles savakat. Az összes többi anyag a vízben vagy nem számít, vagy ront kávé ízén.
    A kálciumról viták folytak, mert más meghatározó vélemények szerint inkább csak a "nemszeretem" ízeket erősítette, (legalábbis az espresso esetében) így végül az alap szintű kávévízből egyszerűen kihagyták. Nem utolsó sorban azért, mert a vízkövesedés okozta károk nem álltak arányban azzal amit a Ca2+ ionok a kávé ízében nyújtottak volna. Ezért az espresso-hoz ajánlott alapvízben csak keserűsó (Mg) és szódabikarbóna (Na) van, utóbbi inkább a pufferhatás (kazánok védelme) miatt. (Így tudod elkészíteni nullás RO, vagy desztillált vízből)

    Én olyan vizet használok amiben csak 100 ppm körüli magnézium van (magnézium citrát) és nem érzem a hiányát a nátrium ionoknak. A kazánom viszont acélból van.

    Összefoglalva, lehet etetni palackos vízzel a kávégépet, de egyrészt marhára nem környezetbarát, másrészt drága. Ha meg tudod oldani, érdemes magadnak készíteni a vizet, úgy finom lesz a kávéd és nem lesz vízkő problémád sem, ha a kálciumot kihagyod a vízből.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák