Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz ubyegon2 #38969 üzenetére

    Ez összetett kérdés. Az NCQ miatt ugyan lehetőség van parancsátrendezésre, de a TRIM nem ilyen. Az új qTRIM viszont igen.
    Ez okozza az akkori cikkek alapján leírt performancia csökkenést is, nagyobb mennyiségű adat törlésekor egyszerűen folyamatosan a TRIM-mel szórakozik a meghajtó (TRIM), ahelyett, hogy végezne a művelettel, majd az összegyűjtött blokkokat törölné (qTRIM).
    Ha az Offline TRIM-et követjük, mint pl az Ubuntu, akkor x időnként elküldi a meghajtónak, hogy ezek az (FS szerinti!) szektorok üresek, és akkor az SSD kihajítja őket.
    Már jó ideje volt, hogy benézett ide @Fire/SOUL/CD, aki röviden annyit mondott, hogy az offline sem tökéletes, az online TRIM (nem kiadása) után elvesznek olyan infók, amik fontosak. Hogy mik ezek, azokat azóta sem tudtam meg. Én ezt logikailag nem értettem.

    Mivel azonban a qTRIM használta ezen, és sok más meghajtókon, letiltásra került a kernelben, nem is akar majd ilyen műveletet kiküldeni (hiába írja a FW magáról, hogy támogatja, nem teszi). Így a mezei felhasználókat abból a szempontból érinti, hogy ha az adott firmware-evan, és olyan kernele, amit a qTRIM-et támogatja, de nincs blacklistelve, akkor hiába írt csak simán discardot, a kernel ezeket qTRIM-ként kezeli majd. Ekkor workaround az NCQ letiltása.
    Más feltételek mellett meg nincs para.

    [ Szerkesztve ]

    Tegnap még működött...

Új hozzászólás Aktív témák