Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz drup #64000 üzenetére

    Mert a gzip nem tud solid tömörítést: egy fájlként becsomagolni az egészet, ami mindig sokkal hatákonyabb. A rar, 7z pl. tud. Így gzip-nél úgy oldják meg unix/like rendszereken, hogy először a tar benyomja a sok fájlt, és egy megafájlt készít belőle, és ezt tömöríti be a gzip. Ezért van egymásba ágyazva.

    Végül is a rar, 7z, stb. is épp így egymásba ágyazza őket, csak nem veszed észre, mert nincs két kiterjesztés, de pl. ha a sok fájlból kibontasz egyet, akkor az előtte lévő fájlokat mind ki kell bontani, akkor is, ha nincs rájuk szükség. Ezzel szemben a tar.gz és tar.xz annyiból rosszabb, hogy ott minden fáljt ki kell bontani, mivel először a gzip-ből az egész .tar fájlt ki kell nyerni, és abból lehet csak további fájlokat kinyerni. De mint írtam, nem kötelező a tar.xz-t használni, lehet helyette 7z-t. De mégis az a gyakorlat terjedt el, hogy unix/like rendszereken forráskódot, binárisokat tar.gz-be csomagolnak, amit a magyar szakzsargon Tar Gizi-nek becéz.

    Persze neked felhasználóként nem kell külön a gzip-et és a tar-t is futtatni, elég a tar-t meghívni, az gondoskodik a gzip-es részéről is.

Új hozzászólás Aktív témák