Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz K0zm0 #78185 üzenetére

    Öregecskébb laptopon is épp úgy megy a Manjaro, vagy Arco Linux. Nyilván, ha gyenge a hardver, akkor ne KDE-vel, meg Gnome-mal telepítsd, hanem Xfce-vel vagy lehetőleg annál is soványabbal, egészen IceWM-ig is lemehetsz, ez hardverfüggő, konkrét gép paraméterei, főleg memória, CPU. De nem elhanyagolható, ha van a laptopban dedikált NV GPU, mert az is nehézségek elé állíthat, ha nem csináltál még olyat.

    #78186 ubyegon2: abban igazad van, hogy nagyon régi gépre lehet előnye a régi verziós LTS-nek, de ez tényleg csak ultrarégi, ultracsotrogány gépekre érvényes, P3-P4, AthlonXP/64, Atom, régi Celeronok, stb., fél-két giga RAM-mal. Azok a 2-3. genes Core i laptopok, 8-16 giga RAM-mal, SSD-vel, amik neked vannak, azokon ez nem játszik, mert azokon a legújabb megabloat KDE ultrarolling edition is bőven jól fut. De már egy erősebb C2D, vagy Athlon x2, vagy hasonló proci + min. 4 GB RAM + SSD szinten mindegy a disztró.

    Mostanság is lehet jó gépet venni, de türelem kell, össze lehet válogatni vállalható áron, annak ellenére, hogy drága. Ami most szinte megfizethetetlen, azok a dedikált GPU-k, egy kicsit is használható Videó Karcsi most 2-3× áron megy a korábbihoz képest, ezt meg lehet köszönni a coinbányász baromarcoknak.

    Én a GPU gyártók helyében hardveres letiltanám az OpenCL-t a kártyáról, hogy csak sztenderd grafikus API-ról lehessen hajtani, és a 2D-s módot leszámítva 3D-s módban is csak nem-determinisztikus renderelésre állítanám be, szándékosan pontatlan eredményekkel, és hogy a lerenderelt képen legyen mindig pár sub-pixelnyi hiba/különbség, hogy bányászatra teljesen alkalmatlan legyen egy életre! Akinek kell OpenCL-es kártya, bányászathoz vagy kutatáshoz, az szépen fizesse ki érte a 1000+ dolláros árat, aki meg csak játszik, videózik, átlag desktop felhasználásra használja, attól ne vegyék el a GPU-kat a bányászlúzerek, se most, se a jövőben. Ha pénz kell nekik, menjenek el dolgozni, ott végezzenek tényleges értékteremtő munkát, ami mögött gazdasági teljesítmény áll, ha meg bányászni akarnak, akkor túrják az orrukat.

    Az NV próbálkozott most hasonlóval, szoftveresen, driverből levette a hashrate-et felére az RTX3060-as kártyákon, de annyit ért, mint halottnak a csók, 1-2 napra rá már meg is hekkelték a bányászok a drivert, és újra full speeden megy nekik. Ezért kell hardveresen tiltani.

Új hozzászólás Aktív témák