Új hozzászólás Aktív témák

  • zgospel

    őstag

    válasz CsodaPOK #109594 üzenetére

    A Sharp teszt egy olyan dolog, hogy több mint a semmi, iránymutatásnak jó. Egy 3 csillagos vagy rosszabb sisakot én sem húznék a fejemre, igaz nagyon nem tudom alátámasztani, de rengeteg olyan 4 csillagos sisak van, ami egyébként biztonságosabb a valós életben mint némelyik 5 csillagos. Ennek az oka a mérési rendszerből adódik.
    Az USA-ban van egy másik teszt, a Snell, amit ott a nagyobb versenypályákon meg is követelnek, és a nyílt napokon nem engednek fel olyan sisakban ami nem kapta meg a Snell minősítést. A Snell minősítést és a mérési módszerüket 5 évente frissítik, és jóval szigorúbb mint az ECE teszt, és némileg eltér és szigorúbb a Sharp tesztnél. Például egy beépített napszemüveges sisak alapjáraton kiesik a Snell teszten, teljesen jogosan, miközben a Sharpnál ugyanez megkaphatja a 4 vagy 5 csillagot. Továbbá a Snell nem csak a beküldött darabokat teszteli, hanem évközben random kereskedőktől random méretben bevásárol példányokat amiket újból bevizsgáltat. És bár labortesztekről van szó, némileg mégis életszerűbb a Snell mint a Sharp.

    Például vannak Arai sisakok amik 4 csillagot vagy még annyit sem kapnak a Sharp teszten, miközben nyilvánvalóan a világ egyik legbiztonságosabb márkái közé tartoznak, és nem a szóbeszéd miatt. Az Arainál fokozott hangsúlyt fektetnek a valós körülményekre, hogy a sisakot nem pontszerű és merőleges behatások érik, hanem a legördülés / lecsúszás a legfontosabb, ne akadjon be a sisak sehova. Esésnél nem merőlegesen zuhansz a földre, hanem gördülsz, pörögsz, forogsz, stb.

    De például a Bellnél a legújabb fejlesztések a MIPS vagy Flex fantázia névre hallgatnak, amik a sisak belső rétegének elcsúszása által elvileg még jobban tudják elnyelni a fejre ható gördülési energiát. Az ilyesfajta technológiát egyáltalán nem veszik figyelembe a tesztek.

    Nagy általánosságban a nagyobb márkák középkategóriás vagy afölötti sisakjaival többnyire nem lehet mellé lőni.

    "Ha jobb a bőr, akkor azzal is meg tudok békélni"
    Hagyományosan tartósabb a bőr biztonsági szempontból, de a napi munkába járáshoz sokkal praktikusabb a textilcucc, és ahogy a gyengébb bőrruhák szét tudnak szakadni (Cölöp művek tud mesélni) úgy a minőségibb textil cuccok jól bírják. Textil és textil között leginkább az ergonómia és a praktikum szokta a többletköltséget jelenteni, de ha level 1 helyett azt látod hogy level 2-es protik vannak benne, az már eleve egy sokkal magasabb szint, de jóval ritkább is. Hogy a napi használatban mi számít, mik a praktikus szempontok azt nem tudom, mert én racsing bőrkabátban mászkálok a városban is.

    A Shoxos cuccok nekem személy szerint mindig is a túlárazott és/vagy gagyi kategória benyomását keltették, de ha az a kényelmes és az áll testre akkor vedd azt, nem akarlak lebeszélni róla, ez csak egy egyéni vélemény.

    Nem fogom tudni megmondani neked a tutit, hirtelen 2-3 nagyobb márkát tudnék mondani amivel nem tudsz mellé fogni azt ennyi :D Szerintem menj el több üzletbe, mondd el az elképzeléseidet az eladónak, és majd ők segíteni fognak. Ahol érzed hogy konstans hiányos infókat kapsz, vagy durva közhelyeket puffogtatnak, ott állj tovább. Aztán a végére lesz egy valamilyen képed a dologról. Legalábbis szerintem, aztán lehet rosszul mondom. De ahány ház annyi szokás. Ősszel / télen vagy akár tavasszal ráadásul egész jó akciók szoktak lenni a legtöbb boltban, 15-20-30%., jó vételeket lehet kifogni olyankor. Az Euromotor és Motostar üzletekben friss jogosítvány mellé 1 éven át automatikusan 10% kedvezményt adnak, ami szintén nem elhanyagolható.

    https://www.flickr.com/photos/zpapa/

Új hozzászólás Aktív témák