Új hozzászólás Aktív témák

  • shapphire

    tag

    Eddig nem igazán foglalkoztam vele, hogy mi a helyzet a Windows 11 install követelményeivel, ebben és a kapcsolódó témákban eddig nem merültem el, de most lefuttatva az újonnan kiadott PC HC-et, a Secure Boot és a rendszerindítás a probléma.
    Visszaolvasva a fórumon addig nem lesz Secure Boot, míg Legacy módba van a rendszermeghajtó. Abba én is belefutottam, hogy azt hittem elég csak átállítani a BIOS-ban UEFI-re a beállítást, jött boot loop, ahogy kell.
    Látom fórumokon ezt a különböző módszereket konvertálásra. (Legacy->UEFI)
    Jó lenne, nem ilyen Easeus és hasonló programmal próbálkozni, továbbá reinstallt csinálni, ha van beépített MBR2GPT.
    Igazából ez [link] a KU hozzászólás zavart be. Abból is a kiemelt rész:
    "Az meg nyilván alap, hogy Windows 10-et tartalmazó rendszermeghajtónál ilyenkor nem elég szimplán a lemezt MBR-ről GPT-re konvertálni, hanem magát a rajta lévő Windows-telepítést is UEFI-sre kell, létrehozni az EFI-rendszerpartíciót (ESP), UEFI BIOS-ban szükség esetén átállítani a bootolási módot UEFI-re, stb."
    Konvertálás után még milyen telepítést kell állítani UEFI-re, EFI partíciót nem hozza létre az MBR2GPT?
    BIOS-ban való átállítás érthető.
    Elméletileg az MBR2GPT megoldja a problémát, de azt se javallott(magasabb hiba valószínűség?) win futtatása alatt elindítani (allowFullOS), bár erre is van videó a neten. [link]
    Ennél például a convert után kiír valamilyen hibát (failed to update Reagent.xml), továbbá egy 50 MB-os partíció jön létre, ami laikusként fura, aztán el kell távolítani.

    Nincs véletlenül egy olyan tutorial, ami szájbarágósan (step by step) elmondja miként kell végiglovagolni egy MBR2GPT-vel? Sokaknak hasznos lenne szerintem, hivatkozási alap lehetne. :R

    Az UEFI-re való sikeres konvertálás után, ahogy olvastam, még ott is lehet bukkanó, hogy elsőre beállítható-e a Secure Boot.

Új hozzászólás Aktív témák