Új hozzászólás Aktív témák

  • s4tch

    veterán

    válasz niof #93498 üzenetére

    Óriási mákom van, mert a gimnáziumi évek alatt én is elkezdtem zenélni (gitár, akusztikus és elektromos is), számos koncerten és próbán vagyok túl, ezen kívül azóta is viszonylag sok zenésszel van/volt szerencsém együtt mozogni (a szokásos rockzenekaron kívül a gimiben fuvola, zongora, szaxofon, herfli, egyetemi társaságban hegedű, cselló, kollégák között citera, bőgő volt a közelemben, + ami nem jut eszembe), úgyhogy egy jó hangszerhangot felismerek, ha muszáj. Viszont az a jó hír, hogy cselló és cselló sem szól egyformán, sőt, ugyanaz a cselló sem ugyanúgy szól az aszódi régi kollégium dísztermében, a gödöllői egyetem aulájában, vagy egy kollégiumi szobában. Szóval nincsenek egyetemlegesen jó (vagy reális, reálisabb és legreálisabb) hangszerhangok. Énekhang dettó. Máshogy hangzik ugyanaz az énekes hangosítás nélkül, hangosítva, monitorból, bekarmolva (akár ő, akár a közönség), kis vagy nagy teremben, effekttel vagy nélkül, stb.

    Hiteles/hihető, illetve rossz felvételek vannak. Számos tapasztalt emberke azzal kezdi az ajánlásokat, hogy hallgassunk jó felvételeket, és jobban fog szólni a rendszerünk. Qrvára így van. Ma este is leültem zenét hallgatni, betettem pár tiszta felvételt, meggyőződtem róla, hogy oké, nincs baj, aztán indítottam egy vegyes metál listát. ;] Azok meg sajnos jellemzően gyenge minőségű felvételek. Ez van.

    Azt mondják sokan, hogy a jó hifi ne torzítson és legyen helyén a tonalitása. Ez szép és jó, nyilván igaz is, de amikor a torzítást elvisszük huszonhét tizedesig, miközben arról sincs megállapodás, hogy a harman preferenciagörbe az emberiség mekkora hányadának preferenciáját, milyen mértékben tükrözi, akkor lehet, hogy ezek a kritériumok is felületesek.

    A jó hifit szerintem nehéz megfogni akkor is, ha az ember hallott vagy játszott már sok élő muzsikát. Úgy tapasztaltam, a jó hifi hasonlóan ízlés kérdése, mint a jó konyha. Ettem már legalább háromféle verhetetlen brassóit, 4-5 10 pontos halászlét, és ezek nem zárják ki egymást. Hallottam már élvezhető hangot olcsó kínai LS3/5 dobozból, old school germán TL-ből, modern, gyönyörű olasz lakberendezési tárgyból, szélessávúból és fél falnyi elektrosztatikus panelből, fejes/füles vonalon planárból, dinamikusból, hibridből, autóhifiben 2- vagy 3-utas rendszerből, kis- és nagy autóban, teljesen váratlanul jó free air megoldásból, erősítés tekintetében csövesből és tranyósból. Nincs tuti recept (sajnos :D), viszont van többféle működő recept (sajnos :D). Egyrészt ezért szép az egész hobbi, másrészt pedig ezért (is) táptalaja a véget nem érő vitáknak. (Meg azért is, mert... De ez más lapra tartozik.)

Új hozzászólás Aktív témák