Új hozzászólás Aktív témák

  • nmate91

    tag

    Sziasztok!
    Visszaolvasgattam, keresve tapasztalatokat hátsó combizom (hamstrings) sérülésekről, volt azért pár, de nagyon rít miatta sokat senki. Leírom a tapasztalataimat, kezdőknek, sérülékenyeknek hasznos lehet talán.
    Nekem a semitendinosusnak nevezett része sérült, annak is a felső fele.
    Szeptember közepén egy trx edzés után lassan futva (6:00 tempó) mentem haza, mondván bringa szervizben van, bkk bérletem meg lejárt. Ezután másnap éreztem először, hogy van valami gebasz. Ok, pihi, 3 nap múlva semmit nem éreztem, mentem is egy 11 km-es terepfutó versenyt, lájtos tempóval, mert nem volt kedvem megszakadni. Másnap picit éreztem, de egy napra rá megint teljesen elmúlt. Következő héten 3-4 nap pihi után egy laza (6:00 min/km) 12 km-t futottam, városnézős, fotózkodós hangulatban, semmi sprint. Ennek másnapján már erőteljesebben fájt, ekkor voltam vele úgy, hogy a közelgő UB miatt akkor most a versenyig a futást pihentetem. Az UB napjáig kb. el is múlt érzésre. Itt egy 11 és egy 6km-es szakaszom volt, versenyhangulattal ötvözve, hajtottunk a csapattal a 20 órás célért. Kicsit gyorsabban futottam, mint a kényelmes tempóm, 4:45 és 4:22 jött ki belőle a két etapra. Na, itt basztam el, kb. el sem kellett volna indulnom :)
    Ezután tényleg nagyon fájt már, itt mondtam, hogy akkor 3 hét pihi. Közben egy laza geoládázós túrát mentem a Bakonyban, ahol már pár km után elő is jött, pedig ott tényleg csak séta tempó volt.
    2 hétig utána meg sem mozdítottam, sétát is óvatosan toltam és kerültem kb. mindent. A sztoriban most tartunk ott, hogy másfél hónapja jelentkezett először ez a fájdalom. Itt bringára ültem, mondván az annyira nem terheli. Elsőre jó is volt, másnap éreztem azért - pihentessük még egy hetet.
    Itt már tornával tértem vissza, pár tippet kaptam online. Kicsit jobb lett, 1,5 hét torna után rápróbáltam a futásra (3km, 6:30-as tempó, de kb tartva a 170-180 körüli cadence-t), ekkor közben már nem jött elő, utána viszont igen még kicsit.
    Torna folytat, minden nap min. 1 óra sétával kiegészítve.
    Ekkor érkeztünk a mai naphoz - 2 hónap telt el. Ismét elmentem futni, mondván végre kisütött a nap, kell a lelkemnek ez. Kezd oké lenni, majd 4 km, 6:30 tempó, 180-as cadence mellett.
    Egyelőre nincs semmi fájdalom, azt hiszem szépen lassan ilyen bicegős tempó mellett, rövidebb távokkal, folytatva a tornát, visszatérhetek.

    Tapasztalat:
    - Ha hamstring sérült, pihentesd. Tovább, mint ameddig gondolnád, hogy kéne, türelmesen kell, elég nehezen gyógyul. Főleg a felső részek.
    - Ha versenybe is kerül, próbáld kerülni. Ha nem kikerülhető, mint pl. egy UB a csapat miatt, lassan fuss. Az idő nem ér annyit (nem is lett meg a 20 óra).
    - Amikor már nem érzed egyáltalán nyugalmi helyzetben, vagy hajolgatásnál, csak sétálással térj vissza. Tornáztasd, erősítsd az izmot, ha valamennyire stabil Ha nem kapkodom el, elmúlhatott volna 2-3 hét alatt.

    Gyanítom sokaknak ez nagyon alap dolog, nekem annyira nem volt, mindenesetre remélem később akár 1 embernek is hasznos tapasztalat lehet :)

Új hozzászólás Aktív témák