-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz vicces1 #94994 üzenetére
Jó kis cucc, lassan egy hónapja használom. Szerintem nem 15 baros az OPV-je, hanem gyárilag 10 körüli. Valahogy hamarabb nyit befulladáskor, hallani hogy cicereg.
10 másodpercig tudsz előáztatni (elvileg 6 bar), utána mindenképpen ráereszti a nyomást.
A gyári beállítás nem rossz amúgy, mindig visszatérek hozzá de azért vannak problémás kávék amiknél jó rövidebbre venni az alapból 1:2.5-3-as arányt.
Spec kávéknál a legalacsonyabb hőfok vált be, az itt 90 fok. A legnagyobb 96, középállásban 93.
DM-es kevert vízzel érdemes itatni szűrő nélkül, vagy szűrővel jó a pesti 15 nk-s csapvíz, de itt pl. 27 nk kemény a víz, ide nem elég a szűrő, kell egy előszűrés Laica kancsóval (ez éppen a magnéziumos fajta).
Az őrlőt kell csak belőni. Időnként érdemes szétszedni és kiporszívózni, én adagonként őrölök, 9.5-re van szimplához beállítva az őrléshossz és 9-10 grammokat őrölök szimplához.
A döglött kávékat kár benne áttolni, úgyis adott kávéhoz kell belőni az őrlőt, a döglöttel meg addig közelíted a késeket hogy már összeérnek, mégse lesz normális lefolyás. Érdemes fülre megtalálni ahol már összeérnek a kések, lesz egy kis nyoma amin paráztam is pár hete, de semmi gond nincsen, ha már megvan a null pont, nem tekered le 3-nál lejjebb egy kávé kedvéért sem, oda már nyomásfokozó kosár kell vagy kotyogó.
Szimplához itt 18-19 másodperc ami optimális, de ez az olaszos 1:3-as mennyiséghez tartozó idő, szóval igazából jóval rövidebb idő az optimális hossz 1:2-es arányhoz. És mivel lassú lefolyásnál nyit az OPV is és a volumetrikus adagolás ezt leszarja, beleszámít az eldobott víz is a mért mennyiségbe, így eléggé ingadozó a mennyiség, főleg ha még váltogatod is a kávéfajtákat.
Ahogy a használati utasításban a szimplafalú kosár kapcsán írják: Ezek lehetőséget adnak arra, hogy egy életen át kísérletezzen az őrölt kávéval, az adagolással és a tömörítéssel a készített kávé kiegyensúlyozott ízének elérése érdekében. -
konzumpro
senior tag
válasz Silent77 #95009 üzenetére
Hátrányok: Minőségi műanyag, full elektronikus vezérlés, lcd, egybeépített őrlő sok pangóval, nem a legkiforrottabb fúvóka a gőzcsövön, 54-es kosár.
Előnyök: nem alu bojler, gyors váltás gőzölésnél, volumetrikus adagolás, PID.Kis kategóriás automatáról váltani ilyenre? Igen, erre tényleg jó, megtanulni a gyakorlatban az alapokat úgy, hogy mindent adnak hozzá. Sokkal könnyebben tisztán tartható mint egy automata (!) és a végeredmény sokkal jobb. Legalábbis ugyanaz a kávé automatán (Philips) mindig hoz egy keserű mellékízt, bár ez durvább őrleménnyel és megnövelt nyomásfokozóval kiküszöbölhető, nem várható el az automata gépek tulajaitól, hogy házilag tuningolgassák a főzőegységet.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz SteelCowboy #95021 üzenetére
Inkább csak az vicces hogy ez a legolcsóbb váltás fölfelé. De azért kell egy kis idő, mint minden váltásnál, hogy a szertartás beépüljön a rutinba, ebbe nem mertem belevágni, meg időközben eltűnt a plusz főzőhenger a Kávékalmárról, nálunk meg kell négy-hat kávé egymás után, de inkább lehetőleg egyszerre. Sőt cappuccino. És hát ha még egy tejgőzölőt is veszek, már ott vagyok ahol a Sage, vagy bármilyen automata ami már tud lattéra gőzölni ÉS jó presszót is főz.
Most épp sikerült egy jó duplát főzni és ahogy elült és eltűnt a crema, az első kortyok után felismertem ízeiben, lekerekült arányaiban, sűrűségében a harmóniát, amit eddig bármikor és gond nélkül produkált - a Mokina. Szóval...
-
konzumpro
senior tag
válasz norby_42 #95024 üzenetére
Lágy vizet ad, mint a tesco-s betétek, csak azok nem mennek bele a Laica kancsóba reszelés nélkül. A mineral balance és magnesium visszasóz, keményebb vizet ad, inni egészségesebb.
#95026 bbuffy: Ez a nyomásfokozós Flair? Igen, azt hiszem ez is közrejátszott hogy inkább kihagytam ezt a vonalat.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Mylord3 #95045 üzenetére
Szerintem ez most a legolcsóbb ÚJ karos PID-del, őrlővel, volumetrikus adagolóval és nem egy lemez kocka mint Lelit és a többi. Ráadásul ezt meg lehet venni boltban, nem kell vadászni alapgépet, mesterembert aki átalakítja, nem egy kategória egy kézműves kisszériás tuning kávégép meg egy kommersz de alkalmas megvehető termék. Szerencsére nem kötelező megvenni, használni, szóval megnyugodhatsz.
-
konzumpro
senior tag
válasz Mylord3 #95047 üzenetére
Volt Bambinom is, PID-es de fix hőfokos, jó kávékat főzött, de szimpla szűrőket külön kellett venni hozzá. Automatikusan felgőzöli a tejet lattéhoz. Van kapszulás verziója, kicsit drágábban. Teljesen korrekt kis gép, a gonosz kapitalistáknál ajánlják is pár tesztben.
Végülis kis kerülővel lett a Barista Pro helyette, kellett az állítható PID, plusz így nem kellett 80e-ért Sage őrlőt venni ami passzol a Bambinohoz. -
konzumpro
senior tag
Nekem csak Pivallám volt, hiányzott az adagolás, az állítható hőfok, az opv, de nagyon jó volt a vízterítése, magától felgőzölte a tejet, csak bele kellett rakni a gőzkar végét a tejbe és jó kávékat főzött míg le nem robbant a feje a kazánról. Gyenge csavarokkal volt felfogatva, az töltötte be az opv szerepét... Kínai, Wellhome Pro néven is fut.
A Marchesa jó lehet, kiküszöböli a kisebb hibáit, ha be tudod szerezni, jó lehet egy Graef őrlővel.
A Baronessa csak egy százassal drágább a magyar forgalmazónál mint a német anyacégnél. Röhej.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz sz.zs. #95160 üzenetére
BH vízhez 1g kell. Ez melyik recept? Presszóra vagy filterre van hangolva?
Nekem ezek jöttek ki milligrammra 5 l desztvízhez (az aktuális BH receptekből számítva):NaHCO₃ MgSO4
melbourne 96,6 290,3
woc 336,8 627,2
sca 336,8 840,4
bh 336,8 988,6
rao 420,8 927,3
hendon 258,7 1223,8
vb 450,2 875,1
A legalsó egy spéci kávé ami valamiért igényelte a szódabikarbónát:
https://www.baristahustle.com/superlatives/march-2017-victor-barrera-tabi-from-koppi/ -
konzumpro
senior tag
válasz vicces1 #95232 üzenetére
Köszi szépen a beszámolót!
Hasonlóak a tapasztalataim, annyi különbséggel, hogy ki kell kapni a karból a műanyag betétet, hogy fel tudjon melegedni a kar. Elvileg azért van benne, hogy ne kelljen melengetni a kart ahhoz, hogy még forrón follyon ki a kávé (ha már három másodperc alatt üzemkész a gép, ugyebár...)
Talán egy naked kar lenne a legjobb megoldás a problémára.Tchibo milano nálam is ilyen. De az Omniák is már-már összenyisszanó késeknél kezdenek jók lenni, de legalább jók lesznek. Főleg a Brasilia, max hőfokon, viszont a Kávékalmáros pörkölések jól jönnek 4-5 fokozattal feljebb is, legalacsonyabb hőfokon ízlenek igazán.
A kartartója klasszisokkal jobb mint a Bambinoé volt, szerintem nem lesz vele gond.
A gőz nem rossz, de jobb lenne ha egy lyukú lenne a fúvókája, azzal könnyebb a levegőt adagolni az elején, még a végén is buborékokat kell kergetnem az örvénybe hogy eltűnjenek, vagy csak rossz a technikám.
-
konzumpro
senior tag
Mordorban 5 kiló nyerskávé (Columbia Supremo) 18e, de sajnos egy sötét gyalog a sakktáblából az eladó, nem szívesen gazdagítanám a filléreimmel, tud esetleg valaki hasonló áron Columbia Supremot, vagy marad a német forrás?
-
konzumpro
senior tag
válasz bbuffy #95302 üzenetére
Nagyon köszönöm a tapasztalataid megosztását, ezt mindig így gondolom, most le is írtam.
Lehet hogy kap valami szabályozást, de nem is akarok vele 110 grammnál többet pörkölni hetente kétszer. Abban reménykedem, hogy egyszerűbb lesz vele pörkölni mint vaslábasban, egy antik kézi pörkölőm már van kölcsönbe, hasonló mennyiségre, de csak ünnepi alkalmakra használom.
Praktikusnak találom hogy van pernyeszűrője, hogy visszaforgatja a levegőt, bár csak alig tovább akarom pörkölni az első reccsenésnél (ha meghallom), ilyenkor is elég sok füst szokott keletkezni lábasos módszerrel.
No meg ezt ki tudom vinni az erkélyre, rezsózni a lábassal nem szeretnék.
-
konzumpro
senior tag
válasz bbuffy #95302 üzenetére
Megjött az Imax CR-100, a Let's Roast Coffee-tól, meg a kávék is. Nagyon gyorsak, kedves a kiszolgálás, gondos a csomagolás. És a kávé se kutya!
Elsőre Costa Ricat próbáltam, 7 percest, jobb lett az eredmény, mint ami eddig serpenyővel, kézi gázos pörkölővel bármikor sikerült. És nem lett füst! Rengeteg pernyét összegyűjtött.
Tiszta és számomra megfelelő a végeredmény, nem oly nagyon precízen egyenletes, mint egy profi pörkölőnél, de majd válogatom.
-
konzumpro
senior tag
https://mycoffeeshop.hu/Uno-Pid-BW
Én utólag pideltetém a sima uno profot.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz norby_42 #95398 üzenetére
Én a tescoba', ilyen tök mezei kávéfiltert. Ha meg mégiscsak chemexezek akkor azt meg fémszűrővel, mert azzal végülis jó a lefolyás, kínai 1500 forintos tölcsér, lyukakkal, fémszitával, olyan mint az able kone.
Derékszögű tölcsérrel jobb arányok érhetőek el, ezért jobb a sima filter, vagy a nagyobb chemex. A papír kiszűri az apró szemcséket és a kávézsírt. Bár abban azért vannak összetevők amik jók is lehetnek.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
Új Hoffmann mese, 9Barista kotyesz spéci hűtéssel.
[link]Már értem, mi volt az a kis keverődob (?) plusz csövecske a régi magyar midipress kotyogó tölcsérén, hűtötte a gőzt a még csak 100 fokos vízbe merült kamra.
Bár erősen a vajákosság felé csúszó fizikai határterületeket érinthet a működési elve a dobon azzal a lyukkal.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (RC PRO)
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- XL vázas, Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs