-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #104480 üzenetére
Boccs! Én voltam, aki ezt a sziklát becsűrte az állóvízbe. De csak azért, hogy még az is elmondja a véleményét, akinek eddig esetleg eszébe sem jutott :-).
Fiúk!
Másról beszélünk. A maroktamper egyértelműen kényelmi eszköz, ergo az automata váltó remek analógia.
Az egyengetőnél erről szó sincs, és én sem állítottam ezt. Pont ellenkezőleg! Egy extra műveletet jelent. Én ennek a műveletnek a hasznát kérdőjelezem meg. Nem bántásból :-). Kíváncsi vagyok az érvekre, miért hasznos a használók szerint. Nem vagyok meggyőzhetetlen. Ez a félretamperolás persze már majdnem elbizonytalanított, de aztán mégse... Ha jól kialakított klasszikus tampere (belőtt talpmagasság) és megvan a hüvelyk-, mutató és középső ujja a halandónak, akkor nem atomfizika jó tömörítés. A maroktamper ezt három ujj nélkül is tudja "automatikusan". Sőt beállítható a talpmagasság. Ez sem haszontalan fícsör annak, aki erre vágyik.Az egyengetés az nem az automata váltó analógiája. Nem tudok rá autós analógiát. Nincs modern autóm.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Nehéz az analógiákkal. A bigott hívőknek az egyengető akár kormánykerékké is válhat (vigyázat! Provokáció.), míg a tagadók a pörgő közepű dísztárcsát hoznák fel példaként. Bár tizenévvel ezelőtt ácsorogtam rendszeresen dugóban utoljára, a megbízhatóan működő start/stop automatikát egy totál kézenfekvő, instant get dolognak tartom.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Cathfaern #104800 üzenetére
Egy cimborám megválna a Fellow Ode örlőjétől, amit Kickstarteren back-elt még, mert megfogta a design, és félreértette a leírását. Kizárólag eszpresszót iszik, és nem tudtam rádumálni, hogy próbálja ki a filtert. Most nálam van, mert - ugyan nincs rá szükségem - de össze szeretném ereszteni az Apex-szel és az EK43-mal. Az EK jövő héten érkezik, ergo március második felében az Ode szabad préda. A lélektani határod felett lesz mondjuk valamivel. De, ha érdekes, üzenj és megadom a számát, az eladónak és lemeccselhetitek. Csak az összehasonlítás miatt kérnék türelmet. Az őrlőn kívül még van hozzá egy termosz, és egy kávétároló doboz is, amit a támogatók kaptak.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #104813 üzenetére
Igen. Nemcsak a reklámfilmjére költöttek sokat. Ár/teljesítményben szerintem nagyon erős. kíváncsi leszek, ha megkrúvézom őket.
@SteelCowboy Persze, nem maradnak ezek titkok, csak az időt kell megtaláljam majd hozzá.
@Cathfaern kiderül, nem tudom, megenyhül-e a csákó, lehet, hogy nem akar már foglalkozni vele.
@adriankoooo Sergio nem kényeztet ilyesmivel, mert nem rendelek tőle Pro-t és Royal-t.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SteelCowboy #104809 üzenetére
""...össze szeretném ereszteni az Apex-szel és az EK43-mal."
Ennek az összehasonlításnak a tapasztalatairól később olvashatunk tőled néhány sort valahol?"Összeállt a trió az összehasonlításhoz. Egyelőre csak annyi, hogy az EK a képen látható állásnál hibátalan eszpresszót produkált a Pro800-zal (58-as). A kések 0 állásnál éppen, hogy ciccennek. Saját súlyához képest :-) elhanyagolható pangót produkál, ami a csőrázójával és gumilasztival jól üríthető. De én egész jól tűröm az efféle fájdalmakat.
kimért bab:
őrlés után (16,4 és 17,5 között általában):
csőrrázást követően:
Labdázás (befújás után):
A krúvézáshoz majd meg kell találni az időt, mindenesetre izgalmas lesz, hogy 3 ennyire különböző unimodal késes őrlő, hogy muzsikál majd.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #105240 üzenetére
Áááá! Klassz! Kösz ez tényleg hasznos. Ja, ez nem érdemel gratulációt. Csak vettem. Lógott a Hemro/Mahlkönig nekünk egy szívességgel és ellenállhatatlanul jó árat adtak. Aztán lehet, hogy megbánták, mert utána találtam ki, hogy a karácsonyi Ruby Red színnel kérem, ami időközben beszáradt. És ez nem vicc.
@koxx ez pünkt Cremina-piros amúgy. Szerintem is vadállat. Rusnya egy őrlő, de ebben a színben minden porcikáját imádom. De kétszer is meggondolja az ember, hogy át kell-e tényleg helyezze a színazonosság megállapítása miatt.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz JackFeryll #105286 üzenetére
Vicces/szomorú ez a bakisorozat a Flair 58-as kapcsán. Kiszivárgott fotó, most pedig még a napokban a dealereknek bizalmasan (NOT PUBLIC!!!) eljutattott videó is valahogy kikerült, majd letiltódott. Hétvégére ígérték a reklám startját. Ez már nem is véletlennek tűnik... Sebaj.
Májusban lesznek az első kiszállítások (USA), majd a resellerek valamikor a nyár során kaphatnak az elsőkből. Amúgy egész meggyőző terméknek tűnik. -
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #105402 üzenetére
Vízterítés kiegészítés. Kb 7-8 éve, amikor még volt időm La San Marco gépeket pimpelni, akkor azoknak a víztzerítőit mind kukáztam, és szűrőre tizedmm-pontosan illeszkedőt raktam beléjük, mert gyűlöltem az oldalfalra felmosódó kávét, amit persze üresöblítéssel sem lehetett eltávolítani. Elő a kefével! Az összes negatívum ezzel a moddal kapcsolatosan az volt, hogy nem lehetett hanyagul "felhajítani" a szűrőtartót, hanem csak illesztve felhelyezni (nem fájdalom, inkább élvezet a többségnek). Egyértelmű hozadéka viszont a tisztább üzem illetve vicces de, tökéletesen működött tömörítés nélkül a gép. A síkba rázott őrleménnyel töltött szűrőtartót felhelyezve tökéletes nyitott húzasokat lehetett produkálni egymás után. A precíz felsőszűrő tette a dolgát. Én eleve úgy töltöm a szűrőimet, hogy azok tömörítve épp érintik a felsőszűrőt. De ez csak a méretről szólt. Ha tiszta volt a felsőszűrő, nem éreztem, hogy a gép vízterítésével bármi baj lett volna.
Ez egyébiránt egy érdekes kísérlet lenne, hogy mennyit érdemes a tökéletes üresöblítéses vízterítéssel bajlódni, ha az megfelelően előkészített kávépárnával kimutathatatlan különbséget eredményez valós körülmények között. -
Kávé Kálmán
tag
válasz SteelCowboy #105907 üzenetére
Banyegh! Kezd olyan alacsony lenni az ár, hogy kötelességemnek fogom érezni, hogy rárepüljek. Pont ma küldtem ki Strietman-hoz két kitet (fedéllel együtt 500 nettó USD). Ha azt levonjuk, akkor ez a gép kevesebb mint 1000 Euroban kerül. Annyiért csak többé-kevésbé lepukkant Creminát lehet kapni. Ez meg a 18. legyártott Strietman: vegye már meg valaki, mert különben kénytelen leszek arbitrázs üzletbe bonyolódni....
-
Kávé Kálmán
tag
válasz sz.zs. #105927 üzenetére
Tudnád hányan szeretnének a konyhájukban nap mint nap könnyekre fakadni ezen ürügyből? Amúgy design díjat is kapott. Ettől se kell persze, hogy mindenkinek bejövős legyen.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105930 üzenetére
Parci. Wouter a World of Coffee Budapesten, egy évvel később meg Amsterdamban is a "sztár-barista" volt a standunkon. Azt mondta akkor, hogy a két magyar gépen kívül nem tud pid-elt Strietman-ról :-). Persze tévedhetett is. De ez nem egy Gaggia Classic. Nem elfelejtve lett a PID, hanem tökre szükségtelen. De van, akit megnyugtat... Megintcsak megemlítem a Morgan analógiát. Biztos akad a földön valaki, aki belehftelt egy fasza automata váltót, mert nem vallja be még önmagának sem, hogy nem a megfelelő autót vette meg....
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105936 üzenetére
Legyen Neked a Strietman az kávégépek Bentley-e. Nekem nem fáj. Azt meg mindenki eldönti, hogy mennyire találó.
Lifestyle . Itt is fejét találtad a szeget.
Amúgy van automata autóm (majdnem 40 éves). Nem sűrűn használom (sajnos). Nem az automatikát szeretem benne elsősorban.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105944 üzenetére
Nem véletlen, hogy nem a magamét, hanem Wouter magvas véleményét említettem a saját konstrukciói pid-eléséről. Tudom, hogy ezzel kapcsolatosan az egészségesnél is erősebb szkepticizmussal viseltetsz :-) (ennyi belefér, ugye?).
Szóval ez a Wouter, akinek a vezetékneve történetesen Strietman (is) aszonta, hogy teljességgel értelmetlennek látja a dolgot. Ez a fickó, nemcsak arra járt, hanem éveken keresztül farigcsálta a karos gépét, mielőtt megjelent vele a 2012-es bécsi World of Coffee-n (a kép ott készült).A hőmérő hivatott demonstrálni, a hőstabilitását, illetve azért van belógatva, mert egy kiállításon folyamatosan utána kell tölteni a bojlert. Két világkiállítást demóztunk végig a CT1-essel.
Előtte meg egy valag vintage gépet rendberakott, kiismert, optimalizált (nemcsak kávét készített vele). 5-6 éve jártam nála Eindhovenben. Élmény volt. Szóval ez a csákó nem egy La Marzocco alkalmazott hozzáállásával műveli a dolgokat, hanem szerelmes abba, amit csinál, ami a sajátja. Tökéletes kombináció.
Na, most ennek a csávónak kvázi egy tockost adni, és azt vágni az arcába, hogy ülj vissza a padba, és csináld meg rendesen a házifeladatod (úgy, hogy ki sem próbáltad a gépét), azt ki-ki döntse el, hogy miféle dolog.
Nem a pid generális értelmetlenségéről szól a vitánk, Parci. Bizonyos specifikus gépek pideléséről. SZámos pid-elt gépem (többek közt a pörkolőgépek is azok) van, és kapisgálom, hogy miről van szó...[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz kzoltann #105972 üzenetére
Általános. De ez még csak egy kósza gondolat csupán, amihez minden megvan, a ráfordítandó időt kivéve..., de valahova beillesztjük.
@Bazsee71 eklektikus Robot? Akkor mi a Faema Baby? Merthogy a Robot az "csak'" a zabigyerek.
A Biancan a víztartály tetszőlegesen helyezgethető.
-
Kávé Kálmán
tag
Nem bír bentmaradni, úgyhogy kiengedem, mer' még mindig úgy tűnik, hogy valami olyasmit spóroltak le a Strietman-ról, amire látható igény lenne. A nagy számok (ez a Strietman-nál persze eleve röhej) törvénye alapján, a törpe minoritás érzi úgy, hogy egy pid ehhez a géphez bármit is hozzáad. Érdemes kulcsszavak alapján képekre rákeresni, vagy néha más fórumokat is olvasgatni.
Vannak gépek, amik konstrukciójukból adódóan pidre szorulnak/jót tesz nekik. Vannak, amik olyan (jól sikerült) konstrukciók, amik anélkül is hasítanak. A userek (ezek azok, akik megveszik és használják ezeket a gépeket, és nem csak úgy gondolják hogy, hanem több mint tudni vélik) nemigazán égnek a vágytól/érzik szükségét a Strietmanok megpidesítésének. Úgy jó nekik zabolátlanul, ahogy van. Meglehetősen kicsi a releváns helyen a kilengése.Vannak viszont emberek, akiknek pid nélkül már a (kávégép)létezés(ének) értelmét is megkérdőjelezik.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105985 üzenetére
"a ct1 jobb gép lenne pid-del, teljesen valid érv, hogy nélküle is alkalmas jó kávéra, de rosszabb nem lenne a pid-től, remélem ebben megegyezhetünk."
Jajj! Parci, Te provokálsz engem ? Akkor megerősítem, amit eddig ezek szerint virágnyelven fogalmaztam meg.
Lásd:
"A nagy számok (ez a Strietman-nál persze eleve röhej) törvénye alapján, a törpe minoritás érzi úgy, hogy egy pid ehhez a géphez bármit is hozzáad."Ez magyarul azt jelenti, hogy a userek túlnyomó többségének véleménye szerint a Strietman nem lesz jobb gép a pid-től.
Az én véleményem ettől eltér. Szerintem szarabb lesz. Nem kicsit. Használtam pid-del is, amikor még csak tervezgettük a nyomásmérő kit-et hozzá és kölcsönkaptam Gáborét és anélkül is. A kábelrengeteg (külön táp, szonda, pid, ide akaszt, oda lógat, amott fityeg) olyan mértékben rontotta az élményt, hogy megfogalmazni is nehezemre esik, hogy ne bántsam meg ezzel az érzékenyebb lelkű kávéfanatikusokat. EZ NEM AZ A GÉP AMIBE EGY PID-et SZÉPEN INTEGRÁLNI LEHET. Elég ehhez ránézni. No. Hiába szépítjük, nem megy. Minekután a hőmérséklet ingadozása a henger mélyén minimális, ha egyszer vetted a fáradságot és kimérted, akkor kijelző nélkül is tudni fogod. Ahhoz sem kell agysebésznek lenni, néhány nap használat, kísérletezés után a pótméter eltekerésével, mennyit változtatsz a hőmérsékleten. Ami utána, ha nem ingadozik szélsőséges értékek közt a bojlerben levő víz mennyisége, mindig annyi lesz. Annyira stesszmentesen hülyebiztos a gép, hogy emiatt nekem már konkrétan különösebb bizsergést sem okoz (nincs kihívás, nincs mire figyelni) vele a kávékészítés. De - mondom - ez CSAK a Strietman vásárlók/használók többségének a preferenciája a fórumok posztjai, látott képek, olvasott tapasztalatok alapján. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból az angol, német, amerikai, ausztrál kávéfanatikusok sem az elmaradott (pid-ről nem hallott) usereket képviselik.
Szerintem, ha eddig nem volt az, akkor most egyértelművé tettem, hogy ha azt gondolnám, hogy összességében a Strietman (amit használtam így is meg úgy is) fikarcnyit is jobb lehetne pid-del, vagy ezt gondolná a tulajok többsége, akkor tucatjával látnál Strietmanokat pidelve világszerte. Ehhez képest meg nem látsz, és nem olvashatsz erről, csak elvétve. Talán nem véletlenül.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106004 üzenetére
Ne felejtsd el, hogy nem mindenkinek az a maximum, hogy még pid-et is teszel bele. Van aki emiatt nem venné meg. Wouter pl leszarta, hogy az emberek nagyobb fej, csepptálca távolságot akartak. 0,5mm plusszal szúrta ki a szemüket :-). Ő nem használ mérleget (se). A SEP integráció és az egyedi kar miatt meg még neheztel is rám egy kicsit.
SEP részben igaz. Ha használod és analitikus lelkületű vagy folyamatosan jönnek az új felismerések, reszelgeted a részleteket. Most az őrlők összehasonlításánál egyszerűen nélkülözhetetlen. Az, hogy utána csak összehasonlítom a logokat és látod, hogy mi minden hogyan függ össze, és mit eredményez, az eszelős. Én sem használom napirenden. Ha az ember "csak" egy kávét akar készíteni, akkor értelmetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #106012 üzenetére
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #106041 üzenetére
"mi hívta életre"?
A felépített fogyasztóréteg, akik fogyasztani akarnak. Esetleg nincs elég impulzus az életükben, de van elég lóvé a tárcájukban. Nagyon sokan fognak váltani a Flair-es táborból, úgyhogy jó sok nem elnyűtt Flair Classic/Pro kerül majd fel craigslist-re, ebay-re. De nem konzumidiótáznék le mindenkit, aki váltani akar, mert mint az ábra mutatja, a henger előmelegítése sokaknak elfogadhatatlan. Én egyáltalán nem éltem/élem meg nyűgként, hiszen a Classicnál kb nettó egy percet se vesz igénybe a tevékenység (az előmelegítés hossza nyilván több,) és 5-6 percen belül kész a kávém- Az 58-assal úgy tűnik ez nem jön össze. A procedúrát nem élem meg zsonglőrködésnek (rongyot soha nem kellett használnom), de mindenkinek máshol van a tűréshatára. A Robot-tal a kávékészítést/eltakarítást én még egyszerűbbnek élem meg. Minőségérzetre jókora lépésre van a Flair-tól, de meg is kérik ennek az árát.
Gyűlölöm a drótokat (lásd Strietman pides coming out-om). Ha van (max egy) az lógjon hátul, alul és dugódjon be minél előbb. Az 58-asnál ez nem jöhetett össze (fejközépről térbelógatva).
Ezzel együtt is van már rá kérő (voltaképp megrendelte a srác) itthonról. Ha nekem 200 000 forint körüli összeget kellene elvernem manuál eszpresszógépre, akkor tutti egy nagyon szép vintage Pavoni-nál landolnék, és még maradna egy rakás pénzem szép kiegészítők vásárlására. De ismétlem, óriási szerencse, hogy mindenkinek mások a preferenciái.Az említett 58-as manuál egy módosítás. Az elképesztő ötlet nem saját, de a kiagyaló mindent eljuttatott hozzánk, hogy megcsináljuk. Többet majd akkor, ha sikerült a mod. Babonás vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #106056 üzenetére
De ahogy most nézem, volt neki "habzós" verziója is?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106067 üzenetére
vicces volt a csomagtartós tesztnyomás alapján a saccom 4,5-6,5, mire vigyorogva bemondtad, pont 5,5-re tippeltél volna. Az az ultra rövid kar nagyon megvezeti az embert.
Gépkonstruálás témakör. Már számtalanszor kaptam ilyen észrevételeket külföldi és néhány itthoni vásárlónktól, hogy miért nem csinálunk kávégépet illetve láttam konstrukciókat, amikkel a lelkes szakértők/amatőrök irdatlan időt töltöttek el és rengeteget tanultak, hogy aztán mégse legyen gyártható termék belőlük. Wouter is mutatott ilyet anno. Kért, hogy ne fotózzak, videózzak, mert még nincs abban a stádiumban. Egy év múlva még dolgozott rajta. Aztán idővel elengedte. De nem kell Eindhovenig menni ilyen példákért. Szendrő Gábor (hifis) őrlője és kávégépe is volt nálam. Az eszpresszógép hosszú ideig. Ha összecsiszolódott vele az ember, akkor stabilan szuper italokat lehetett vele húzni. De Gábor a megmondhatója (talán meg is mondja), hogy kb. mennyi időt invesztált bele és annak még hányszorosát kellett volna ahhoz, hogy egy bizonytalan piaci sikerrel kecsegtető, gyártható TERMÉK legyen belőle, az akkori állás szerint nagyságrendi tévedés lehetőségével mind az eladható darabszám, mind a sorozatgyártás költségeit illetően.
Elméletben nagyon egyszerű összerakni a tökéletes kávégépet. Megrajzolni már nehezebb. Összerakni az első prototípust, ami még szarul működik, már roppant nehéz. Mire eljutsz a működő prototípusig addigra már jó eséllyel megbántad, hogy egyáltalán nekifogtál, bár eddig a legtöbb beleölt "invesztíció" nagy része az időd volt. Na, a gyártható termékig eljutni a működő prototípustól a legfájdalmasabb procedúra (erről sokan tudomást sem vesznek, vagy csak szimplán alábecsülik), ahol meg kell kötni az ilyen-olyan kompromisszumokat, és egy jól látható nagyságú tőkét kell kockára tenni. Ezzel együtt vannak kivételek, amik eljutnak a sorozatgyártásig (de 2-3-szorosa lesz az áruk az előzetesen ígértnek - lásd Decent) és néhány év után profit is lesz rajtuk, ha megmarad a lelkesedés. A legfrissebb példa, amit végigkövettem és néhány hete kiszállította az első gépeit a montreáli www.lapera.caNagyon ingoványos terület ez.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #106080 üzenetére
Ahogy neztem a Mini Gaggia komponensei nagyjabol azt birjak, amit az a rugo tud. A Faema Faemina ebbol a szempontbol tobb tartalekkal rendelkezik. De azt mindennek lehet nevezni honersekleti szempontbol, csak joindulatunak nem :-)
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Legjobb pelda egy mukodo kavegep modositasara es sorozatbagyartasara a Robot. Az alany a Faema Baby volt. Paul kabe 4 ev reszelgetes utan mert kijonni vele. Paul nem ma kezdte a szakmat es egy perfekcionista ficko.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106088 üzenetére
"nem hiszem, hogy ha ezekhez lenne eszköz, akkor nehéz feladat volna"
Elég életidegen a dolog, de tételezzük fel, hogy erről a kérdésről nem akarok vitába szállni Veled. Hanem azt mondom, hogy igazad van Parci.
Hol vannak ezek a nem nehezen összetehető gépek???Szendrő (Hifis) Gábor gyártásban, tervezésben mozog. Ha egyszer idetalál, akkor nyilván megosztja dióhéjban, hogy mennyire volt könnyű/nehéz a motoros dugattyús, 58-ast összehozni, aminek a felépítését a Strietman inspirálta.
Van még néhány, ahol így összeállhatott a csillagzat, hogy egy esztergályos vagy CNC-guru konstruktőr lelkületű ember koffeinfüggővé vált. Szerintem egyik se mondaná azt, hogy kirázta a kisujjából (ez az én feltételezésem).
A legtöbben egész "egyszerűen" legoznak a meglevő alkatrészekből.
2018-ban Amsterdamban Kees van der Westen is betévedt a standunkra és később áthívott hozzájuk, hogy megmutassa az új dugattyús Slim Jim-et (a videón az 59. mp-nél annak a fejét rajzolgatja, illetve 1:50-nél tűnik fel a gép). Egy év múlva, amikor Milánóban a HOST-on összefutottam vele, ez volt az második kérdésem, hogy hogy áll az Idrokompresso. Csak szomorúan mosolygott... Az a gép prototípus maradt szintén, pedig rettenet ki lett találva a rugós karos fej.Kemény fába fejsze a tökéletességre törekvés, még az ilyen nagyágyúknak is...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #106111 üzenetére
Andrew a social médiáért felel. Nyilván van benne ötlete, de a konstrukcióhoz nincs sok köze.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #106112 üzenetére
Meghaltak már azok az esztergályos bácsik, akik két rekesz sörért vagy egy tálca rétesért valami értékelhetőt adtak ki a kezükből. Aki precíz munkára képes, az rottyra van melóval, ergo csak nagyon komoly pénzekért férhetők hozzá. Nagyságrendet ugrik az ár, mihelyst nem forgástestről beszélünk. Ja, csak 10 alatti széria kéne belőle?!
K I F I Z E T H E T E T L E N
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106453 üzenetére
Ja, az Olympia Express Club is ez a liga. Klassz eszpresszót csinál az is. Valahol ez a limit/belépő az eszpresszóhoz.
Ha totál a rugóra akarom magam bízni, akkor nagyon szűk a játéktér (adag/őrleményfinomság).A Keripar Casino Mocca már limitált volt ebből a szempontból.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #106481 üzenetére
"Ja, az Olympia Express Club is ez a liga. Klassz eszpresszót csinál az is. Valahol ez a limit/belépő az eszpresszóhoz.
Ha totál a rugóra akarom magam bízni, akkor nagyon szűk a játéktér (adag/őrleményfinomság).
A Keripar Casino Mocca már limitált volt ebből a szempontból."fentebb a 4,5baros nyomásról elmélkedtem :-), csak nem lett kimondva. A Club és a Mini Gaggia sem belépő szint, mindössze a nyomás, amit produkálnak a kifogástalan eszpresszóhoz. Ezért érzékenyak roppont mód az adagra és őrleményfinomságra, ha csak a rugóra hagyatkozunk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106487 üzenetére
"kifejezetten meglep, amit a la peppináról mondtál (hogy tud 6 bart)."
Óh, ne lepjen meg! 45mm körüli szűrőátmérővel azért nem kell olyan betyáros rugó ehhez. Meg azt se feledjük, hogy a "régi" 9 bar-os nyomásértékek a pumpa max nyomását tükrözték, amiből a kávépárnánál mérve más érték adódott volna. Azaz a 9 baros standard/recept a legkevesebb esetben teljesült.
Szárnypróbálgatások E61-es flow regulátor vezérléssel. Kiderült, hogy kisfilmjeink többségének animátora az Arduino-hoz is konyít :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Ha már őrlődünk... Aki a TG-n látta már, az ugorjon :-).
Végigkrúvéztam az EK-t(friss gyári, most kb 4-5kg-nál járhat) a teljes tartományban 400-as es 1100-as szitaval.
Embertelen szivas.
Plane azok utan, hogy a konstans 1 pereces szitalas utan a vegen bealudtam es egy mintat 2 percig szitaltam, ami oriasi rontast hozott a szepen alakulo szamsorra. Ugy dontottem, hogy raszitalok mindenre meg egy percet. Ez is nagy megvilagosodas volt. Marmint, hogy konzisztens a kruve, de oriasi a kulonbseg a szitalas idotartamatol fuggoen.
Vegigmertem a pango-t is a teljes skalan. Nekem a meglepetes az alacsony es hibahatarra szorithato retencio (felesleges purge, errol kesobb), valamint a 400mikron alatti orlemeny aranya volt. Lehet, hogy meg finomabbra jobb lett volna menni. De ez mar nem en leszek :-).Nem kicsi az uzem, de ezt kerulgetni, rakosgatni napokon keresztul az mar vegtelen onsanyargatasnak tunt. Neha almomban arra riadtam, hogy egy alig erezheto renges komplett osszerezonalta a tuti helyre rakott 33 szetszitalt mintat.
Kicsit erthetobbe teszem a custom excel-tablacskat rola, es hozzaferheto lesz elobb-utobb
Szepremenyu tervek kozt a stock Fellow Ode es az OE Apex.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #107114 üzenetére
Itt nem az eszpresszó a lényeg, hanem hogy az őrlemény a teljes skálán (a legdurvábbtól a legfinomabb állásig) totál azonos körülmények között - már amennyire ezt ezekkel az amatőr (nem labor) módszerekkel lehetséges - át lett szitálva. Az 1100 és a 400 közti őrlemény az a cupping nagyjából. Változatlan szitákkal szitáltam át minden őrleményt. Ezt szeretném még néhány őrlőre megcsinálni. Az óriási porbléma, hogy rettenet időigényes... Van 200-as is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- Tesla topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Gumi és felni topik
- Az iPhone 15 frissítésgaranciát, a 16 szép rendereket kapott
- PlayStation 5
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen monitort vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- További aktív témák...
- DJI FPV DRONE, GOGGLES V2, MOTIONCONTROLLER, DJI BESZÁMITÁSA Ára:289.900Ft Újszerű, hibátlan állap
- DJI FPV controller 2
- 18" Merida One Twenty Pro ( M ) eladó
- Új/bontatlan KuKirin S3 Pro (Kugoo Kirin) elektromos roller. 30km hatótáv. 25km/h.Gyorstöltés! 12kg
- Fujimi Mitsubishi Lancer Evolution V GSR 1/24 makett
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen