Új hozzászólás Aktív témák

  • .tnm

    addikt

    válasz Stanlee #9454 üzenetére

    +@(#9453) Mercutio_

    Félreértitek, nem azzal van a bajom, hogy (súlyos?)szerződésszegés esetén a bank felmondhatja az egész szerződést, az se probléma, hogy nincs felsorolva minden egyes szerződésszegés. A bajom az, hogy abban a VII./1-es pontban csak az szerepel, hogy:

    "A Bank jogosult a jelen kölcsönszerződést azonnali hatállyal felmondani"

    és nincs ott mögötte, hogy szerződésszegés esetén, vagy súlyos szerződésszegés esetén. Szó szerint értelmezve a bank "csak úgy" bármikor, amikor úgy gondolja kiléphet a szerződésből. Erre persze lehetne azt mondani, hogy az egész pont "A szerződésszegés esetei" fejezet alatt van, de ennek ellenére, amikor az én jogaimról beszél, akkor odateszi a kitételt, miszerint:

    "súlyos szerződésszegése esetén."

    Ebből azt gondolom, hogy jogilag nincs jelentősége annak, hogy melyik fejezetben szerepel egy ilyen kitétel, a fejezet címe nem értelmezi a pontokat. De aki jogban járatosabb, az pl ebben kijavíthat és akkor máris nyugodtabb vagyok.
    Alapvetően azért írtam ide, hátha tud valaki olyan MNB szabályozásról, vagy Ptk. jogszabályról, ami pontosan rögzíti, hogy milyen esetekben mondhatja fel a bank (vagy az egyik fél) a két fél közötti szerződést. Ha ebben lenne valami olyasmi, ami kizárja, hogy "csak úgy" (= minden kettőnk között felmerült ok nélkül) felmondja a bank a hitelt és hirtelen visszakövetelje a tartozást.

    Nyilván nem az ügyintéző szava érdekel, hanem valami olyan írott szabály a szerződésen kívül, ami erősebb, mint a szerződés, pl. Ptk. jogszabályok, MNB szabályai, stb.

    "Ha azt mondják nem, még mindig eldöntheted , hogy aláírod-e vagy nézel másik bankot."

    Ez sajnos nem ilyen egyszerű, egy ilyen bankváltás a szerződés aláírása előtt is már akár 50ezer+ költségbe fáj (adásvételi szerz. módosítása, másik értékbecslés), és azután kapom kézhez a másik bank szerződését, amiben megint lehet olyan, ami nem tetszik...

    @(#9452) Tombi

    "Szerintem közel sem 2 egyenragú fél között keletkezik szerződés."

    Tudomásom szerint ilyet a magyar jog hivatalosan nem ismer. Sőt kifejezetten érvénytelennek kell tekinteni az aránytalan szerződéseket. Még ha gyakorlatban sajnos tényleg az a helyzet, hogy kis mitugrász a magánember a nagy bankkal szemben...
    De ezen felül nem tudok mit kezdeni a hozzászólásoddal. Úgy érzem Te is csak kiengedted vele a gőzt.

    [ Szerkesztve ]

    It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

Új hozzászólás Aktív témák