Új hozzászólás Aktív témák

  • td

    senior tag

    Szevasztok!

    Én azt szeretném tudni, hogy lehet-e most kapni egy olyan kompaktot úgy 30 ezerig, ami hasonlít egy régebbi Panasonicra, a DMC-FS3-ra. Ez egy optikai képstabilizátoros, 3-szoros zoomos gép visszafogott designnal, Leica-objektívvel, többpontos autofókusszal, és olyan érdekes funkciókkal, mint a 15-30-60 mp-es záridős "Starry sky" felvétel, vagy pl. az, hogy félig lenyomott exponálógombnál kiírja az alkalmazott blende- és záridő-beállításokat (igaz, a záridőt ilyenkor nem tartja fixen). A makró, a vakumód, az expozíció-korrekció és -bracketing, illetve az önkioldó közvetlen gombbal állítható (ezek a négy irányba álló gombok, a további beállítások is ezekkel végezhetők). Lehet maximalizálni ISO400-ra, és persze fix érték is választható. Gyenge fényviszonyok között is tud fotózni, ha máshogy nem, egy "általános" fókuszt alkalmazva. (Makrónál viszont sajnos, hiába jó fényviszonyok mellett, hajlamos a nyilvánvaló "célpont" helyett a háttérre vagy valami közelében lévőre fókuszálni, ami bosszantó.) A belső 50MB memória is nagyon előnyös, jópárszor kimentett már a szorult helyzetből. Lehet a kártya és a beépített memória között oda-vissza másolni a képeket. A mechanikus playback/kamera kapcsoló jó védelmet nyújt a véletlen bekapcsolás/bekapcsolódás ellen. A menürendszere letisztult, egyszerű, gyors; fehér háttéren szép és nagy betűk vannak. A kijelzőn megjelenő infók sem zsúfoltak. Van egy Q-menu gomb, amivel a leggyakoribb beállításokat lehet elvégezni egy egyszerű, áttetsző menü segítségével. Egy kézzel tartva is jól lehet vele fényképezni. Videóból maximum 15 percet rögzít.

    Ezek a leglényegesebb funkciói, emellett még pl. jó az is, hogy fém házas (igaz, vékony az anyag), hogy lapos, és hogy semmi különleges sallang nincsen rajta. A használata elég gyors, és tetszik a képek gyors elérését biztosító naptár-szerűség is, ami az egyes napok (dátumok) mögé apróban odateszi az aznapi első fotót, és egyben, egy képernyőn mutat egy hónapot. Nagyon jó a videó-visszajátszás is, pl. bele is lehet tekerni, a hangját beépített hangszórón lehet hallani. Általánosságban is jól használható a menüje, gyorsan reagál, az elkészült képet is gyorsan, könnyen meg lehet nézni. Folyamatosan nyomva a léptető gombot elkezdi gyorsan pörgretni a képek sorszámát, de a kizoomolás felé tolva a zoom-gyűrűt indexképekre is lehet váltani. Választható, hogy visszajátszásnál miket írjon ki: kép sorszáma(i) és dátum, vagy ezekhez még a beállítások is (rekesz, expozíció-korrekció, expozíciós program, ha volt, fehéregyensúly, ISO).

    Egy ilyen fényképező érdekelne tehát, SD-kártyás Sony vagy Panasonic, saját Li-Ion akksival, esetleg más gyártó is szóba jöhet. Minél több gari, annál jobb, de nem előfeltétel. Illetve nem tudom, a mai típusok mennyire engedik használni az utángyártott akksikat, de ez is jó lenne. Kb. harmincezerig bezárólag. Bár ha jól sejtem, a mai belépő szintűnél kicsit jobb kompaktok nem érik el az olyan korábbiak szintjét, mint amilyen nekem van.

    A saját Panasonicom objektívjének külső gyűrűje sajnos odaütődésnél elrepedt, illetve a belső elem (az optikáé) elmozdult, amit vagy meg tudok csinálni, vagy nem, de addig is kéne egy nagyon hasonló fényképező, rosszabb esetben véglegesen. Hozzászoktam a gépemhez, elég könnyen és jól használható (volt), ezért soroltam fel a fentieket, de tartok tőle, hogy ilyen kaliberűt már nem gyártanak. A Panasonic márkáért egyébként soha nem voltam túlzottan oda, szóval egy kis ellenérzésem most is van, de ha hozná a kívánt szintet, akkor az jó lenne. Amúgy már két sötét folt is megjelent a képeimen, amik ha nem tüntethetők el az objektív kitisztításával, akkor előbb-utóbb úgyis cserélnem kell(ett volna) sajnos.

    mod: persze az elrepedt optikát még a szervízben is megkérdezhetem, de legkorábban hétfőn, és addig is jó lenne valami...

    [ Szerkesztve ]

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

Új hozzászólás Aktív témák