Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz FEDman #20199 üzenetére

    Ha objektívek terén is ekkora ász vagy, akkor biztos azt is tudod hogy többféle CA van és az is több fokozatban. Van olyan obi aminél már alacsony kontraszton megjelenik, de van olyan obi aminél ez a küszöb sokkal magasabb és csak durva kontraszt (pl. ellenfény) esetén jön elő a CA. És van egy két olyan obi is ami szinte teljesen mentes ettől a jelenségtől.

    Légyszives ne kezdj el személyeskedni, a tapasztalatom és a véleményem írtam le; ha mindig minenki ugyanazt gondolná minenről akkor semmiről sem szólna a fórum.
    Tudom, hogy többfajta CA van kezdetben le is írtam a laterális CA-ról van szó csakúgy mint a tesztoldalnál amit linkeltél.
    Természetesen ahogy emeled a kontrasztot egyre láthatóbb lesz a CA hatása, viszont maga a jelenség alacsonyabb kontrasztnál is ott van, jobban CA-zó obiknál már jól látható.
    Viszont ahogy emeled a kontrasztot a csúcsfényes részeknél a szenzort is telítésbe viszed.
    Számomra ezek a "CA" példák (pl. amit linkeltél) ezért furcsák, mert mindig csúcsfényes részeknél van jelen (szenzor bőven telítésben) és a lila rész mellé nem jön a zöldessárga (vagy jóval kevesebb) a túloldalon (próbáld ki, hogy eltolod a csúszkákat a lila mellé jön a másik oldal is).
    Nem állítom, hogy ez csakis és kizárólag szenzor blooming, vsz. egy mix ahol ez is meg CA is van.
    Véleményem szerint viszont a szenzor blooming a domináns, annyira túlteng a lila a zöldesbarnához képest.
    Gondolom ezért nem lehet CA-ként korrigálni sem.

    Szándékosan rossz CA állítás pl. ezt hozza ki (színhőmérsékletet is javítottam):

    Ugyanolyan széles lila sáv van mind zöldessárga. A linkelt kivágáson ehhez képest dominál a lila (van ahol csak az van pl. ahol valami kereszben is van az ablakon).

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák