Új hozzászólás Aktív témák

  • Adamo_sx

    aktív tag

    Van is egy kérdésem a qos-zel kapcsolatban:
    Mangle-lel próbálom megjelölni a különböző típusú kapcsolatokat. Szeretném külön jelölni a feltöltést és a letöltést. Például a HTTP(S) kapcsolatra:
    add action=mark-connection chain=prerouting comment=WEB dst-port=80 new-connection-mark=HTTP-UP-CONN protocol=tcp src-address=192.168.1.0/24
    add action=mark-connection chain=prerouting dst-port=443 new-connection-mark=HTTPS-UP-CONN protocol=tcp src-address=192.168.1.0/24
    add action=mark-connection chain=postrouting new-connection-mark=HTTP-DOWN-CONN protocol=tcp src-port=80
    add action=mark-connection chain=postrouting new-connection-mark=HTTPS-DOWN-CONN protocol=tcp src-port=443
    add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=HTTP-UP-CONN new-packet-mark=HTTP-UP passthrough=no
    add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=HTTPS-UP-CONN new-packet-mark=HTTPS-UP passthrough=no
    add action=mark-packet chain=postrouting connection-mark=HTTP-DOWN-CONN new-packet-mark=HTTP-DOWN passthrough=no
    add action=mark-packet chain=postrouting connection-mark=HTTPS-DOWN-CONN new-packet-mark=HTTPS-DOWN passthrough=no

    Azaz, ahol a 80-as, vagy a 443-as port a cél port (és a saját hálómból indul), az a fel irány, ahol ezek a források az pedig a le irány. Legalábbis teoretikusan, mert ha megnézem a kapcsolatokat, lefelé irányt szinte soha nem látok. Úgy tűnik, hogy a válasz ugyanazon a kapcsolaton jön vissza, mint amin a kérés kiment, így nem mindig látszik letöltés iránynak. Ez leginkább a p2p kapcsolatoknál látszik. (mondjuk eleve azzal van a legtöbb gond :) )

    A másik problémám a queue-kkal van: A sávszélesség hivatalosan 8/1 Mbit/s. Ha ezt állítom be a parent queue-knál, akkor addig megy is a dolog, amíg a szolgáltatói oldalon megvan ez a sávszélesség. Azonban, ha a szolgáltatónál van szűkület, akkor hiába az egész qos nálam, mivel a router nem fogja priorizálni a kapcsolatokat, mivel ott nem érik el a limitet. Erre van valami megoldás, hogy ezt lehessen kezelni?
    Az ok, hogy nem a 8/1-et állítom be, hanem valamivel kevesebbet, de előfordul, hogy csak 3-5 Mbit/s letöltés van a szolgáltatótól, ennyire alacsonyra meg nyilván nincs értelme állítani, hiszen akkor állandóan korlátozom a sebességet.

Új hozzászólás Aktív témák