Új hozzászólás Aktív témák

  • madgie

    titán

    válasz sir_mook #16899 üzenetére

    Indexre? Már meg sincs a könyvjelzőben :))

    Szerk: csillagos égnél megint előnyben van a MILC, semmit nem látsz a DSLR OVF-jén, mikor itt még röhögve komponálsz.

    [ Szerkesztve ]

  • sir_mook

    csendes tag

    válasz madgie #16901 üzenetére

    Igen, az előbb néztem hogy 2012-ben jártál ott utoljára, kivéve talán a 4/3 és hasonló fórumokat. 2006 magasságában nem így beszélgettünk még.... mint itt.

    A csillagos ég hisztogramjára vonatkozott a kérdésem nem a látványra :)

  • sir_mook

    csendes tag

    válasz m3ss #16900 üzenetére

    A prohardverre csak betévedtem, össz 2 topicot látogatok. Azokat is csak néha.

    Az AF szűk élességi tartományú portréknál képet menthet. Hiába LV és belenagyítás... ha a modell mozog, és még komponálni is illene akkor a fókuszt jobb ha rábízzuk a vázra. Persze szvsz.

  • madgie

    titán

    válasz sir_mook #16902 üzenetére

    2006, de rég volt :) Épp azon filóztam tegnap, hogy egy évtized is csak úgy gyorsan elszáguld az ember mellett, mind fotózásban, mind zenélésben. Akkoriban még cucc-csere, új dolgok megismerése, lekesedés (zenélésben is), most meg annyira hat meg az egész, mint a hűtőszekrényem típusa :))

  • sir_mook

    csendes tag

    válasz madgie #16904 üzenetére

    Ne is mondd. Amit akkor istenítettünk pl D50 D70, most már a kutyának sem kellene (30ezer egy akkor 200-ba kerülő vázért...) (emlékszem milyen normális hangulatú beszélhgetések folytak és amikor valaki váltani tudodd pl D50-ről D200-ra az milyen nagy szó volt) A Sigma 70-300 APO Macro volt a "sláger", most levélnehezéknek viszik. 2007-ben bejött a 70-300 VR, tegnap már írták hogy jó-jó, de VR típushibás... a 28-70/2.8 Nikon 5 éve még királyság volt, most már szidják hogy gyenge... és a 24-70/2.8 a császár... egészen addig mig oda nem koccintod valahova, vagy szét nem esik a belseje :) A D50 vázak 90%-a még mindig működik, pedig sokban már átfordult a számláló. Nem esett le róluk a gumiborítás... most meg egy D3s esetében évente cserélheted, mert nem adnak hozzá a D200 óta tisztességes gumejt.
    2006-ban örültünk annak hogy van 6Mp, most a belépő 24-t tud. Örültünk hogy ISO800-t még viszi a gép... most gond ha 6400 zajos :) Annyira gyorsan változnak a dolgok.
    Nincs gondom ezekkel, de a fényképezőgéppel úgy vagyok mint a csavarhúzóval. Ha nem áll kézre, nem fogom szeretni. Ha tárgyfotózom, LV-t használok, MF mellett (beállító izzó a stúdióvakuban elég hozzá). Ha kint portrézom a LV-t be nem kapcsolnám... arra való a kereső és az AF.

    [ Szerkesztve ]

  • m3ss

    veterán

    válasz sir_mook #16905 üzenetére

    ja valtoznak a dolgok, fejlodik a technika. de az tovabbra sem valtozik, hogy jo kephez nem felszereles kell, hanem a fotos. tegnap lementem a tiszara gombazni egyet, talaltam is gombakat, tolcserzuzmokat..csak epp ertelmes kepet nem igazan sikerult loni. lehetett volna nalam mkIII is az sem valtoztat a lenyegen hogy guggolni kell, kuszni maszni, locsolni, fenyeket kezelni, olyan gombat talalni ami bizonyos tavolsagra van a fuszalaktol, hatterelemektol...stackelni, ujraloni ilyen-olyan szogbol stb stb...akarni kell a jo kepet :U nem is sikerult egy olyan kepet se loni mint anno a gagyi felszerelesemmel, ugyanazon a helyen...
    ugyanez elmondhato mondjuk taj meg portrefotozasrol is...

    jo vannak olyan reszhalmazai a fotozasnak mint a csillagfotozas, sport, eskuvo, stb ahol kell a technika de hobbiszinten szerencsere nagyon nem ezen fog mulni...

    nem tudom hogy kapcsolodik ez ide, csak hangosan gondolkodtam :B talan annyiban hogy a sok betevedo uj juzer rajon hogy hiaba nezegeti 2 napig az 550d vs d5100 tesztkepeket mert semmit nem nyom a latban...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • jjeahh

    nagyúr

    válasz m3ss #16900 üzenetére

    ja, ez is egy alternatíva, de akkor a manuálozás helyett kell vállalnia pl jóval nagyobb rizikót, hogy működik-e rendesen a váz, valszeg sokkal rosszabb állapotban vannak ezek a cuccok, mint a 4-6 évvel újabb olympus-panák, a zár 99% biztos, hogy soktízezer expós, szóval bármikor kimúlhat...vannak ugyan kímélt darabok, de egy 8-9 éves géptől ne várjunk csodát sztem...a szenzor sem egy fejlett darab. 40k-ért én a kis oly-t újszerű állapotban vettem kb 1000 expóval, és ha úgy érzem, hogy nem elég nekem a manuálozás vehetek nagyon tuti kis fix-eket, portrézni pl a 45-ös oly-t. De ha egy 9 éves 6 megapixeles dslr-ről szeretnék fejleszteni, valszeg vázat kellene váltanom :)
    nem akarok most senki dslr-est meggyőzni a milc-ek előnyeiről, mindenki más érvek alapján vásárol gépet, viszont 50e huf-ért biztos vagyok benne, hogy valamilyen használt micro4/3 gép a legjobb választás, köszönhetően az mft rencerek szuperalacsony használtpiaci árának...

    Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

  • m3ss

    veterán

    válasz jjeahh #16907 üzenetére

    "ja, ez is egy alternatíva, de akkor a manuálozás helyett kell vállalnia pl jóval nagyobb rizikót, hogy működik-e rendesen a váz, valszeg sokkal rosszabb állapotban vannak ezek a cuccok, mint a 4-6 évvel újabb olympus-panák, a zár 99% biztos, hogy soktízezer expós, szóval bármikor kimúlhat...vannak ugyan kímélt darabok, de egy 8-9 éves géptől ne várjunk csodát sztem...a szenzor sem egy fejlett darab."
    miert elfaradnak a gombok 10 ev utan? :) egyaltalan nem biztos h sok tizezer expos. en nemetektol 2xxx expos d70-et vettem anno. most is talaltam nem 1 tizenparezer expos 5d mk1-et...sokan megveszik es felrakjak a polcra...
    sztem nem is akar csodat varni 50e-ert az erdeklodo. amugy van sok sztem eleg jo kepem iso 1600-on d70-el, ellenfenyes kepem is van eleg, dinamikaigenyes tajkep is. de nem kezdek el most linkelgetni...fel galeriam d70-es, talalsz boven ha erdekel :)

    "és ha úgy érzem, hogy nem elég nekem a manuálozás vehetek nagyon tuti kis fix-eket, portrézni pl a 45-ös oly-t. De ha egy 9 éves 6 megapixeles dslr-ről szeretnék fejleszteni, valszeg vázat kellene váltanom "
    es mi a problema abban, hogy vazat kell valtanod? megvettem 40korul a d70-et, vettem hozza 50 1.8d-t, sigma 105-ot..aztan eladtam 1 ev utan a vazat 35-40ezerert es racsavartam a d90-re az obikat. miert problemasabb ez? sztem 1 ev mulva is el fog menni 20-25k-ert itthon egy d50/d70...

    "nem akarok most senki dslr-est meggyőzni a milc-ek előnyeiről, mindenki más érvek alapján vásárol gépet, viszont 50e huf-ért biztos vagyok benne, hogy valamilyen használt micro4/3 gép a legjobb választás, köszönhetően az mft rencerek szuperalacsony használtpiaci árának..."
    nem is akarok erre irni, unom mar hogy mar a nikon topicban is milcekrol kell olvasnom :DDD amikor reagalunk barmilyen arintervallumban, hogy adott celfelszhasznalasra milyen dslr szettet lehet kapni x osszegert mindig csak hallgatas van...de hat legyen. szoval melyik milc uti meg portrera az 50 ezer huf-os d50/d70+50 1.8d szettet? es mivel portre, legyen mar hasonlo dof...de tovabblepesnel felmerulo ertekvesztest is nyugodtan belekalkulalhatod. es tegyuk hozza, hogy ez a felhasznalasi terulet (portre) meg egeszen jol fexik nektek is, nagylatoszogrol meg makrorol inkabb ne is kezdjunk el csevegni... ;)

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • jjeahh

    nagyúr

    válasz m3ss #16908 üzenetére

    nem írtam, hogy egy 8 éves váz nem jó cucc, vagy nem elégíti ki egyesek igényeit, hanem, hogy van újabb, modernebb alternatíva ugyanannyi pénzért...természetesen ő eldönti majd mi kell neki...10 év után nem csak gombok, bármi elfáradhat, sőt akár 1 év után is, és én arra céloztam, hogy egy 4-5 évvel újabb modellnél erre jóval kevesebb az esély, ugyanis előbb-utóbb minden technikai cikk tönkremegy, és valljuk be, a mai haladó-belépő masinákat nem 10 évre tervezték. Persze akadhatnak megkímélt példányok, de ez is valószínűtlenebb, mint egy 4 éves gépnél. Na de nem a miénk a döntés...
    Én nem vagyok ellene a dslr-eknek sem, te viszont valamiért nagyon nem szereted a milc-eket, már többször ellenezted, ha szóbakerült itt valamilyen milc, v annak ajánlgatása :P

    Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz schawo #16877 üzenetére

    Csak egy technikai jellegű kérdés: Akkor már nem jobban megérné az E-PL3 ugyan ebben a kitben? Pont a napokban keresgéltem egy szintén hölgy ismerősnek gépet, az egyik nagy webshop 0% THM akciója pont kapóra jött. A PM1 és a PL3 ebben a kitben ugyan úgy 80k volt, végül a PL3 lett, szebb is meg kihajtható kijelzője is van.

  • schawo

    titán

    válasz Stauffenberg #16910 üzenetére

    Volt PL3-am, nekem nem volt kényelmes a fogása. Ment is. Azóta nem merem senkinek ajánlani. Persze ez egyéni szoc probléma, egyéb szempontból jobb a PL3, valóban.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz sir_mook #16887 üzenetére

    Teljesen életszerű, hogy valaki egy 100e forintos DSLR váz + kitobjektív szettel fog majd a suli után elkezdeni dolgozni.

    Azt már tudjuk, hogy az csak bohóc lehet aki MILC-el fotóz, ezt már épp elégszer kifejtetted, köszönjük. Gondolom Nánási Pál is egy bohóc, hogy Fujifilm X-E1 szettjével fotóz a Playboy számára. Szegény marha, pedig ha tudná mit veszít mikor nem veszi elő a páncélszekrényből a Canon EOS 1Ds vázat.

    De mennyi értelme van annak, hogy rendszeresen idejársz flémelni, hogy FF meg DSLR alatt nincs élet? Ha meg már itt tartunk, akkor milyen iskola az ahol nem tanítanak meg analóggal fotózni? Kisfilm, középformátum esetleg nagyformátum. Akkor ennyi erővel ne 100.000 Ft legyen a keret hanem rögtön 1.000.000 Ft, mert még egy pár analóg cuccot is be kéne szerezni, mondjuk egy használt Mamiya egy-két Voigtlander üveggel már jó kezdéshez. A nagyformátumhoz meg vegyen fel diákhitelt, hogy a nyersanyagot finanszírozza.

    Egyébként én is DSLR-t javasolnék, de egyáltalán nem a CaNikon vonalról, hanem mondjuk egy Pentax K-500 vázat ami 130.000 Ft-ból megvan kitobjektívvel. Már csak azért is, mert kezelhetőségben messze a konkurencia fölé emelkedik ami a teljesen manuális vezérlés felé az első lépés. Persze tudjuk, mert te felvilágosítottál minket, hogy a Pentax semmire sem jó, ez is kilőve. Akkor tényleg már csak a Nikon D3100 meg a Canon EOS 1100D marad... aztán idővel lecseréli egy FF vázra és viszi tovább a kitobjektívet. Ja nem... az objektívet cseréli le majd L-es Canon üvegekre, annak több értelme van egy 1100D vázon... Ahh nem, a fenébe, mindenképpen el kell majd adni mindent ha majd munkagépet kell beújítani. Ennek ellenére nincs értelme az MILC szettnek, hiszen nem mindegy, hogy mit fog eladni a suli végén. Egyébként is rangon aluli MILC szettel ökörködni.

    Mint korábban kértelek már: Ne gyere ide marhaságokat összehordani a MILC-ek alkalmatlanságáról amíg nem ismered őket. Látszólag fingod sincs a témához. Értjük, hogy a DSLR-hez jól értesz, ezt senki sem vonja kétségbe, de akkora hülyeségeket állítasz a MILC gépekről, hogy már fáj.

    (#16911) schawo: Miért, a PM1 fogása jobb? Nekem mindkettő ergya volt amikor kézbe vettem, túl sok különbséget nem éreztem. Viszont a PL3 kicsit elegánsabb és már pusztán a kihajtható kijelző miatt is jobban megéri (szvsz) főleg ha ugyan annyiba kerül.

    De a hölgy tanulásához én sem feltétlenül ezt ajánlanám, hanem valamit ami kicsit jobban kezelhető manuális módban. 100k pénzért főleg full amatőröknek való gépek vannak, mindegy, hogy MILC vagy DSLR és villámgyorsan kinőhető a kezelhetőségük, főleg egy fotós képzés mellett. Szerintem a villámgyors full manuális kezelésben két vezérlőtárcsánál kezdődik az élet. MILC-ek meg DSLR-ek esetén is magasabbról indulnak árban, bár a Pentax K-500 alapkit 130 ezerért nem olyan sokkal lépi meg a keretet. Sony NEX-5R van még 180k körül ha MILC kell, meg lassan jön a Fujifilm X-A1 szintén kb ennyiért. Nem tudom kihagytam-e valamit. Talán még az érintőképernyő segíthet a jó kezelhetőségben, de én a fizikai tárcsákra szavazok, az télen, kesztyűben is használható.

    [ Szerkesztve ]

  • m3ss

    veterán

    válasz jjeahh #16909 üzenetére

    csak elfelejtetted leirni, hogy melyik az az ujabb alternativa 50e-ert portrezni. amit en mondtam uveggel egyutt ennyi, bar gondolom ertetted. hasonlo melysegelessegu obit mondj pls, nem tudom ezeknek mekkora szenzoruk van, hogyan szamoljuk...es ne mf-et, mert szerencsetlen juzer majd fogja a fejet amikor kimegy a jatszoterre es le akarja fotozni a gyereket vagy a rohangalo kutyajat.

    jol latod, latatlanban ellenzem oket. oszinten szolva addig nem is erdekel, amig ar/ertekben nem latnam ugy, hogy megeri...amugy is soha nem vennek kisebb szenzoru gepet :U engem a vegeredmeny erdekel, nem az hogy mekkora gepet kell magammal vinnem. ez persze nem azt jelenti hogy nem ajanlanam vkinek aki zsebrevaghato gepet akar...bar nem gondoltam volna h 50e-ert is megoldhato az egesz setup...
    amugy az evf miatt ki szeretnek probalni egyet, mert mar akarmelyik forumba nezek ph-n csak ezt latom. evf igy, evf ugy...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • schawo

    titán

    válasz Stauffenberg #16912 üzenetére

    100 alá, de inkább 70-80-ba kellene valamit belepréselni. Újból nem nagy a választék...

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz schawo #16914 üzenetére

    Tudom, én sem véletlenül jegyeztem meg, hogy meglépik ezek a keretet, sajnos. Ez már a gyártók sara, hogy megveszed a belépő vázat szegényes kezelhetőséggel, aztán ha többet akarsz, mert hamar kinövöd, akkor vedd meg a 300-400 ezres vázakat... ez főleg a két nagyra igaz. Szándékosan szúrnak ki azokkal, akiknek vagy eleve nincs annyi pénzük a drágább vázakra vagy az olcsóbb tudása is elég lenne, de a hajukat tépik a kezelhetőség miatt.

    Szerintem egy tanuló gépnél fontos a jó kezelhetőség. Van ezer módja annak, hogy mivel lehet egy második tárcsát kiváltani. Múltkor kezem ügyébe akadt egy Sony A58, ahol a tárcsa elöl van mutató ujjnál, hátul meg hüvelykujjnál van egy Fn gomb. Ráprogramozod, hogy nyomva tartásnál záridő helyett blendét vezéreljen a tárcsa és mutatóujjnál van egy dedikált ISO gomb is. Pazar!

    De a Canon EOS 650D is nagyon tetszett, ott az érintőképernyőt találták ki elképesztően jól. Na de ezt például télen, kesztyűben nem igazán tudod használni. A Canon EOS M is jól kezelhető az érintőképernyő + tárcsa kombóval, de ez sem minden helyzetben (az EOS M váz meg amúgy is elbukik az AF terén, tényleg csak videósoknak tudom ajánlani, nekik viszont nagyon).

    Tudom a belépő Olympus gépeken is vannak programozható gombok, de ott számomra az okozza a kényelmetlenséget, hogy össze vissza kell zongoráznod. Van akit zavar, van akit nem. Soha nem szabad vázat venni próba nélkül, nincs rosszabb mint amikor megveszed látatlanban és aztán az őrületbe kerget.

  • schawo

    titán

    válasz Stauffenberg #16915 üzenetére

    Olympus is 4-500-ért vágja hozzád a jobb vázait. Egy Fujit se kapsz olcsóbban, a Pana és a Sony is lehúz ennyire. Talán tényleg csak a Pentax igyekszik olcsón adni az igazán jó vázait.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • Freddy76

    addikt

    válasz m3ss #16913 üzenetére

    Naja, majd ha milcekből is lesz olyan koros, mint a d70, akkor lesz olyan áron is... Az árról nekem amúgy régóta az a véleményem, hogy mihelyst igazán elterjedt lesz a milc, és a darabszám is eléri a dslr-ekét, tovább beszállnak a 3rd party gyártók (sigma, tamron), az árak is normalizálódnak. Ez egy új technológia, lényegében 2-3 éve kezdett el ugrásszerűen terjedni. Amikor a d70-ed új volt, az is annyiba került, hogy ihajj. Most olvastam valahol, hogy az első consumer dslr, talán a canon 300d, milyen horror áron indult, közel 400.000 volt 2003-ban...

    Az tény, hogy most még drágább, a te szettedet pl. nem kapod meg milc-ben ez az áron, az tuti. De aki új d7100-ban gondolkodik, annak már lehet ésszerű alternatívát adni. És itt már a felhasználás célja a döntő, ha gombászni akar, vagy sportot fotózni, akkor dslr, ha sokat kirándul, várostnéz, utcán fotózik, akkor a milc. Nagylátó határeset, az m4/3-on igen jó darab a 9-18 (ez ekv. 18-36), 110-ért már van. Tudom, ez még 3mm-rel hosszabb, mint a sigmád, de azért már nagylátó...

    Na mindegy, inkább spórolj, hogy tudj váltani d7000-re, lehet, tudok majd egy eladót :DDD

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

  • MC Pite

    veterán

    válasz Freddy76 #16917 üzenetére

    Csaknem egy csini milcre váltasz? :)

    m3ss:
    Én vázat D7K árban vettem, a 18-55 2,8-4 OS 100 körül megint korrekt, a 35 1,4... nos, dslr-re nem volt hasonló üvegem, mert van amiben gyengébb, van amiben jóval korrektebb mint az 1.8G volt. De sztem láttad a nikon topikban miket tud, brutális éles 1,4en, apsc méretben nem vagyunk ilyen képekhez szokva (mit tudhat majd az 56 1.2...)
    Igaz, egyelőre nincs olcsóbb alternatíva...
    De ezek, ennyiért korrektek szvsz. A rendszer sajátosságai meg vagy bejönnek, vagy nem - mint a tükrösöknél is.

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • schawo

    titán

    válasz MC Pite #16918 üzenetére

    Úgy ugrál a milcek és a dslrek között, mint egy megkergült kecskebéka a jégesőben :DDD

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • madgie

    titán

    válasz MC Pite #16918 üzenetére

    "apsc méretben nem vagyunk ilyen képekhez szokva"

    Ott nem is, bezzeg Micro 4/3-nál :D

  • MC Pite

    veterán

    válasz schawo #16919 üzenetére

    Én inkább nem is poénkodok rajta, pedig akartam, de belegondolva 2 milc 2 tükrös tavaly szeptembertől, én se vagyok jobb :D
    Bár, nagyjából tudtam mire vágyok, csak nem volt emberi áron(meg kínálat is szűkösebb volt), így ideiglenesen csattogtattunk kicsit :DDD

    madgie, erre tessék a képekért, és tessék 0,95ös af-os üvegeket keresni ehhez m43ra ;] #401-402 egyébként van rendes összemérés ha érdekel :R

    szerk: Az 'ilyen képekbe' mielőtt valaki belekötne, dof+élességre gondoltam:B

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • m3ss

    veterán

    hmm annyit irtam (milcesekrol, galeria nelkuli fotosokrol, pentaxrol, nanasi hasonlat ertelmerol, d7100-rol, errol meg arrol) hogy ugy sem olvasna el senki. meg fo a beke ugyhogy del :DDD

    azert jo lenne ha nem zavarnatok el azt aki kepekkel is illusztralta a mondanivalojat. meg ha nem is ertetek vele egyet, mas lehet igen. kulonben is nem art ha tobbfele megkozelitest latunk. pl olyanoket is akik fotoznak, vagy ismernek fotosokat :DDD az a 3? kep amit felrakott kis tulzassal meg mindig sokkal tobb, mint amit a milcesek kepeltek az elmult 1 ev alatt fotozzon vagy itt :B

    (#16918) MC Pite hmm. d700-on vagy mk2-on 50mm obival nem gondolkodtal ennyi penzert, mint az xe1+35 1.4? vagy beneztem vmit? mennyi lesz az 56 1.2? gondolom kijon majd belole par 85 1.8 obi ff-re :DDD

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • madgie

    titán

    válasz m3ss #16922 üzenetére

    Persze, persze, feltétlenül ilyen halmazokba kell csoportosítani a fotósokat, szakácsoknál is úgy van, hogy vannak a Tefal-használók, meg a Bachmayer-Solingen userek, meg a bóvli Zepteresek... vagy várj, nem a kaja a lényeg?

  • MC Pite

    veterán

    válasz m3ss #16922 üzenetére

    De, nézegettem a fentebbi FF vázakat is (28-75 meg az 50 1.8G jó is let volna), de ott is nézgetettem, keresgéltem, próbálgattam, mérlegeltem, aztán nem az lett...
    Amit kevésbé szeretek a tükrösökbe, ugyanúgy megvan bennük is.
    A fejtől elemelés az eredmény ellenőrzéséért nem a kedvencem, a vaku iq sem, fénymérés ellenérzése sem, olcsók a kiegészítők, de nagyok - a 468 is ezért volt ritkán használva. Nem beszélve az alap milc+evf/dsrl eltéréseken felül hogy a 'rekeszgyűrű, zártárcsa, expó tárcsa és ennyi' kezelés is nagyon szimpatikus, a váz, a jpegek/színek/tónusok, a dinamikatartománya(épp tegnap gondolkoztam hogy hogy a fenébe látom a kiégett részeket ahol villogtatja, mert nem igen sikerült még beégetni, a nikon nem ritkán villogott), a fém és üveg az ember kezében, a hangulata... Tetszik, na :)

    Mellesleg, a méret nálam számít. A 'ló másik oldala' volt egy hétig az X10et használni, más megvilágításba helyezett pár dolgot...Nem, nem a használhatatlan kis vackokra nyomulok amit nekem már nem kényelmes fogni, és hasznos dolgokat áldoznak fel a katalógusadatok oltárán; hanem arra, hogy a déhéccáz az egynyolcgével lett volna a párja ennek a kombónak. A vakum akkora mint egy kövérebb doboz cigi, belefér mindkét táskába(toploaderesbe is), a Caden K1-be most váz+üveg, és még 3 obi (vagy ha az egyik a 2,8/135 akkor csak plusz 2) fér be, van egy akkora tripodom ami nem lóg ki a táska alól, és még a derítőlap szett sem lóg túl a tatyón; és marhára tetszik ez a felállás.

    Mellesleg D700 kombó ára alatt vagyok még bőven (180 a váz, 160 a 35ös). Hát, annyi lesz az 56os hogy nekem olyanom nem hiszem hogy lesz (1099$ nyitóárra várják, ami relatív olcsó, csak az én zsebemnek marha sok).

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz m3ss #16922 üzenetére

    Ha valaki azt írja hupilika az ég színe, akkor ne zavarjuk el, hátha valaki egyetért vele? Növeljük a balga beszólások számát, miért is ne... Hátha megfelelő közönségre talál egyszer.

    A sokféle véleménnyel semmi baj. De az nem vélemény, hogy azért ne vegyél Pentaxot mert az egy fotós találkozón ciki a sok Canon meg Nikon között. Meg ugye Pentax alkalmatlan a modellfotóra. Ezt is tudjuk már, hála neki.

    Ha ért a DSLR gépekhez és segíteni akar, akkor segítsen. Örömmel látjuk. De az nem segítség, hogy állandóan ekéz mindent ami a Canon-Nikon FF tengelyen kívülre esik. Az meg főleg nem, hogy olyanokat állít a MILC gépekről amik nem igazak. Aztán ha valaki cáfolja, akkor addig keres egyre szélsőségesebb példákat amíg úgy érzi végre igaza van.

    A Nánásis példát meg szándékosan csipkelődőnek és abszurdnak szántam.

  • BUSMAN2

    csendes tag

    Sziasztok!

    Szeretnék egy belépő szintű tükörreflexes gépet vásárolni, ehhez szeretném kérni a segítségeteket. Két típust néztem ki, az egyik Nikon D5100, a másik Canon Eos 100D. Valahogy a Nikon paraméterei nekem jobban tetszenek, és jár hozzá egy 18-105mm objektív is amivel komolyabb ráfordítás nélkül egy darabig ellennék. Ti melyiket ajánlanátok, esetleg valami más típust? Az általam írt objektív mennyire jól használható?

    Üdv.

  • m3ss

    veterán

    válasz madgie #16923 üzenetére

    freddynek igazat adok abban, hogy majd ha lesz ra tobb obi, eltelik par ev lehet eletkepes ut lesz.
    addig max streetfotosoknak jelent valos elonyt meg annak aki divatbol vesz fenykepezogepet, mert jol nez ki.
    amugy tatsuo suzuki pl altalaban x100s-el kattintgat, csak h mondjak egy peldat aminek ti is orultok majd :DDD

    miert van az, hogy szinte minden kompetens fotos dslrel kattintgat? legyen taj, eskuvo, portre, makro akarmi...biztos csordaszellem ez a tukor. senki nem kapta meg a memot, hogy nagyobb tudasu, jobban kezelheto, jobb kepminosegu, jobb ar/ertek aranyu rendszereket lehetne venni mar regota?

    ok a meret tovabbra is elony. de ez max annak lesz jo akinek mondjuk arra kell, hogy leszaladjon a jatszoterre a gyerekevel, es kozben zsebrevag egy gepet. jogos. kirandulni ahova tobb obival, allvannyal, szurokkel, stb megy egy olyan fotos, aki ertelmes kepet szeretne loni? eskuvore ahol vakukat aggatsz a vazra sokat jelent majd a meret/tomeg? vagy nalatok a vakuk is kisebbek de ugyanannyit tudnak? nem is lattam meg vakuval kis gepet :) egyaltalan milyen vaku megy milcekre? olcso kioldok, kinai vakuk vannak ezekhez is?
    vagy makronal ahol kifejezetten elony a tomeg? raszerelhetem a vaskeretemet rajta vakuval, softboxal es jobb lesz nekem?
    majd ha megjelenik egy ugyes fotos, akinek latom a kepein hogy huuuha. es megmondja nekem h mitol lesz jobb pl makronal terepen egy milc, vagy eskuvon, esetleg portrenal a kisebb szenzorral. akkor talan kiprobalok egyet majd. addig meg megyek a sajat fejem (vagy a csorda?) utan, az meg azt mondja hogy nagyobb (markolatu) vaz, nagyobb szenzor lehet esetleg elorelepes, nem a kisebb.

    (#16925) Stauffenberg annyira nem emlekszem a hozzaszolasaira, de en nem vettem eszre hogy nagyon nagy hulyesegeket mondana. vagy lehet en is ugyanolyan tevuton vagyok mint o, mert eleg hasonlo a velemenyem :DDD pentaxrol is, na nem az hogy nem jo talalkozora vagy mittudomen, de en sem vennek magamnak mert kicsi a piac, obik adasvetele is problemasabb meg ha jobb is a vaz amit mondtok...

    "Mellesleg D700 kombó ára alatt vagyok még bőven (180 a váz, 160 a 35ös). Hát, annyi lesz az 56os hogy nekem olyanom nem hiszem hogy lesz (1099$ nyitóárra várják, ami relatív olcsó, csak az én zsebemnek marha sok)."
    340-bol kapsz egy d700-at + 50 1.8d. es latod, ha tovabbi uvegeket akarsz...1100 dollar lesz ami fele ennyibol megvan ff-re. makroobik detto. lehet meg a fenyeros "nagylato" ff fixek is.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • madgie

    titán

    válasz m3ss #16929 üzenetére

    Kösz a linket, volt X100-am, ismerem a Fujit ;)

    A csordaszellemet meg meghagyom azoknak, akik még hisznek abban, hogy érdemben jobb képet tudnak csinálni nagyobb/szebb/jobbnak vélt vázzal. Rongyosra idézem ezt, de fazekakról vitatkozunk...

    (Vakuzni meg nem szoktam, esküvőn sem)

    TayRol: ja, az. Évek óta ezt fújom. Az objektív még OK, de a váznak a szeretni- és kezelnivalóságán kívül érdemben nem sok beleszólnivalója van ebbe a történetbe.

    [ Szerkesztve ]

  • TayRol

    veterán

    válasz madgie #16930 üzenetére

    ez a jók a képek - biztos jó a fényképezőgép,
    jó a kaja - biztos jók a fazekak sztori?

  • MC Pite

    veterán

    válasz m3ss #16929 üzenetére

    Én értelek, de szerintem te csak részben :).
    Ha keresel, találsz milcel fotósokat. Jellemzően nem az egyetlen gépük (akiket mi már a neten olvasunk nem csóró, tehetségtelen emberek), de van amire azt használják. Én főként az X és nex rendszert preferálom, de a m43ban is vannak potens gépek is (GX7től nem fakadnál te sem sírva ha kapnál tesztre egyet). APSC-re nincs sok obi, a kicsikre már elég korrekt park van.

    Egyébként furcsa, hogy te ennyire rágódsz a váz/gép témán, hisz pont remek példa vagy arra hogy nem a gép teszi a fotóst. Nem hiszem hogyha odaadnám a cuccom egy 60as makróval csupa vackot tudnál csak gyártani vele - te elhiszed amit sugallsz?
    Miért lenne 1100 dollár a további üveg? :U A zoom igen korrekt darab, esküvőre te is ezt vennéd (abszolútban is jó, de ha lenne olcsóbb alternatíva, akkor is ezt vennéd X-re) főleg ha egyszer meg is néznéd milyen üveget nem tartasz sokra... Portrézni meg jó a manuál, 1,7/50 Plannar és 2/85 Jupiter van most e célra, milcekkel, focus peakinggel nem probléma nyugis témákra.

    A méret mindenkinek előny, max van akit nem izgat. Neked mindegy hogy órákon át D700+1,8D vagy EX1+35/1,4et viszel? _Én_ térd vagy cipőről makrózom legtöbbet, ott mindegy a súly, nem tudom te kézből, kis állványról vagy miről szokták - bár nem átlagos felhasználó vagy ilyen szempontból...

    Markolat: S100fs számomra az etalon, minden más csak gyenge valami. Amitől legjobban féltem X-E1nél, hogy mire lesz elég a markolat, 3 félét kinéztem előre hozzá. Oszt kiderült, jé, könnyű géphez bőven elég ez is, teljesen korrekt (a gyári plusz markolattal használom). Az a lényeg hogy szemre mekkora vagy az hogy kényelmes-e? Én is próbáltam szemre eldönteni jó lesz-e,nem sikerült; olyan mint szemre megmondani gumiról hogy milyen tulajdonságai vannak, hogy fog tapadni.

    EF-20as vakut használok tenyérnyi derítőlappal függőlegesben, ez a kombó igen mobil, sokkal könnyebb mint a nikon szett volt, sokkal jobb a balansz a kicsi vakuval. Persze, nem tud feb-et meg egyéb dolgokat, de nekem nincs rá szükségem. Van rádiós commander, érkezik hozzá egy manul, ledes világítást is tudó olcsó vaku, amire használom tökéletes kombó (értelemszerűn a nagy vakut konkrét bevetésre viszem majd csak, nem cipelem mindig).

    Dof terén van némi hátránya a m43nak, de hogy ez mennyiszer problémás egy-egy témánál, azt nem tudom, de bizonyosan tart vissza pár fotóst ez is. Meg az a párszázezer/pár millió Ft ami ott lapul most nekik 1-2 nagy táskában. Nem jobbak a milcek(kel készíthető képek), mi a fenének váltsanak? Aki street, portré, vagy egyéb, milceknek jobban kedvező dolgokat is fényképez, ha érdekli, már vett is egy milcet, ilyenből találni jó néhány fotóst (legalábbis sok X-E1 leírás, teszt származik ilyen fotós tollából).

    És mi van akkor ha jellemzően amúgy is két vázzal rendelkező ember bizonyos témákra egy másik szettet használ? Semmi, tetszik neki. Lehet más témákra még nem jók egyes milcek, vagy csak üveg nincs rá, vagy erősebb akku kapacitás kéne (X-Pro1-nél mondjuk az is megvan OVF-el) vagy egyéb oka van. Ettől vacak amiben nincs tükör?

    Nekem nem kell brutál tele vadhoz vagy sporthoz, nem kell makró, nem kell uwa - nekem sem jó egy milc? Hellyel közzel láttad a másik topikban én is kerestem az utamat, borítottam nem kevés lóvét üvegbe (hobbista szinten) mire körvonalazódott mi kéne igazából. Nyilván nem lenne alternatíva egy olyan rendszer amiről szokásomnak megfelelő obik hiányoznak, de mindenki van annyira ügyes hogy ezt el tudja dönteni (kezdők nem, de azt sem tudják mit keresnek általában, semmilyen téren sem), és vak folt 2014 közepéig már semelyik milc gyártónál sem marad; persze, 5-10-20 évnyi felhozatalt nem tudnak gyorsan pótolni, nyilván tükrös canikon (!) vonalra sokkal nagyobb a kínálat.

    És hopp, a tükör a lényeg, az üvegek, vagy az egyéb kiegészítők? Sony, Pentax tükrössel nem fotóznak pro fotósok, pedig abban is csattog a tükör (már amelyikben), hátakormostváddöfákk? Canikon buzulás lenne :F

    Arról nem is beszélve, hogy sznobság itt is jelen van, és meg is sértődnének a hivatásosak közül elég sokan ha nem ugranának félre előlük mert nagy fekete izé van a kezükben, mert kis géppel ez nem történik meg. Igaz, a szomszéd Pistike is pro photograper az emberek szemében ha egy nagy fekete csattogóizé van a kezében...
    :R

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • jjeahh

    nagyúr

    már megint milc vs dslr vita dúl, amit ezúttal én meg m3ss kezdtünk el, és ismét semmi értelme...mármint én nem vitattam a dslr-ek létjogosultságát, de m3ss, te a milc-ekét igen, de sztem már vagy 1001-edik ilyen vita után végre maradhatnánk abban, hogy nincs tökéletes rendszer, csak számodra tökéletes rendszer...van akinek evf-re, kis méretre van szüksége, van akinek millió egy obira, YN vakukra, rendes markolatra, stb. A gond itt mindig az, hogy aki dslr-es az a dslr-ek előnyeit sorolja, aki milc-es a milc-ekét...miért nem lehet felfogni, elfogadni, hogy ahogyan mindenki más, úgy az igények is mások, ha nem lenne szüksége annyi embernek milc-ekre, nem fejlődne ennyire eszeveszett tempóban a milc piac...ó ja, értem, mindenki magából indul ki, mi? :U

    Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

  • MC Pite

    veterán

    válasz m3ss #16929 üzenetére

    Tudom hogy ez a ritka, nem kell azt mondani hogy 13 ilyen fotósnak hírértéke van, csak átpörgetem hogy milyen milk vasakat használnak, ha érdekel, nézd meg, meg akit még érdekel: [link]

    Akit érdekel, általában a váltás (aki teljesen leváltotta) okát is leírják ha keresünk, pl itt.

    Ja, kolléga, megegyezhetünk abban is hogy mindkettőnknek kategóriájában vezető/népszerű autója van, de tutira nem cserélnénk (max második autónak elfogadnánk). Van olyan hogy melyik jobb? Persze, adott egyén számára.

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • schawo

    titán

    válasz jjeahh #16933 üzenetére

    Azt is érdemes észrevenni, hogy a legtöbb MILC-es Canikon DSLR-ről váltott, szóval nem kicsit érzem viccesnek, amikor nekem próbálja valaki elmagyarázni, hogy márpedig a MILC szar és a DSLR a jó. Most hülye vagyok én? Saját magam ellensége? Nekem a DSLR volt jó, csak éppen képtelen voltam ezt a tényt felismerni/feldolgozni? Valami látens MILCitis késztetett akaratom ellenére a gép vásárlására? És ráadásul ez a MILCitisz krónikus, és azóta is tart?

    evDirect villanyautós töltőhálózat

  • PRO-peller

    senior tag

    Hú. Mostantól veszett módon titkolni fogom, h milyen fgépem van. És fohászkodni fogok, h tényleg mindenki lesz@rja. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Freddy76

    addikt

    válasz m3ss #16929 üzenetére

    Józsi, vedd már le a szemellenzőt, nem voltál te ilyen... Szerintem nem érted (akarod érteni), amit írok. Akkor példákkal.

    "Kompetens fotósok-dslr vs. játszóterezők-milc": szerinted az itt kérdezők között hány kompetens fotós van, és hány játszótéren fotózós? Jelenleg a "milyen cserélhető objektíves gépet" topikban vagyunk, aki ide jön kérdezni, annak többnyire arra kell a gép, amire nekem: családra, játszótérre, kirándulásra, nyaralásra. Nem akarok másokat elkápráztatni. Nem akarok a tengerparton három órát tölteni egy kép meglövésével. Nem akarok olyan képeket készíteni, amilyeneket te. Nekem nem az az "értelmes kép" kiránduláson, ami a fotózzon 4,9-et kap, a haladó topikban virtuális szopás jár érte, a flickr-en meg explored. Nekem az a normális fotó kiránduláson, amin szép a kislányom, a feleségem (én nem tudok az lenni), és ami évek múlva is visszaadja annak a napnak a hangulatát. Egy olyan gépet akarok, amit ha jól megtanulok használni, esetleg veszek rá jó obikat, akkor jó képeim lesznek a családi albumba. Ennyi. És aki idejön kérdezni az első gépéről, annak 90%-ban ugyanez a célja.

    Nekem ez, meg ez, meg ez, meg ez tök jó és értelmes fotók. Nyílván egyetlen fotóm nincs, ami elférne itt, de nem is érdekel különösebben. Senki sem vitatja, hogy ez itt egy bazi jó fotó, meg ez is. Azt sem vitatja senki, hogy ehhez állvány/szűrő/fények/nagylátó/makró obi kell. De ehhez nem csak a dslr kellett, meg az állvány, meg a vaku, meg az olcsó makró, meg az olcsó nagylátó, hanem az, elsősorban az, hogy az elmúlt két évben annyi időt, energiát fordítottál a fotózásra, amennyit az itt fórumozók 99%-a életében nem fog, emellett a látásmódod (ha úgy tetszik: tehetséged) is megvan hozzá. Ez már nem olyan jó fotó, de nekem pont ilyen fotók kellenek, mint ez, állvány, szűrők, nagylátó, és 4-5 obi nélkül. És aki idejön, azok 99%-a valószínűleg nem fog sohasem annyi időt rászánni a fotóra, hogy profi legyen, és explored képeket lőjjön, hanem csak azt szeretné, hogy jó képeket tudjon lőni. Nyílván a kérdezők mindegyike olyan képeket vágyik lőni, mint te, de nagy többségük reálisan azért vált gépet, mert olyasmiket szeretne lőni, mint én (na jó, valamivel jobbakat, nyílván).

    Neked senki sem ajánlana milc-et, és másnak sem, akinek arra kell, amire neked. De akinek arra kell, amire nekem, annak pont jó egy milc, és a mérete, vagy éppen a fuji/olympus rohadt jó jpg motorja miatt talán jobb is, mint egy dslr. És aki innen vigyorogva távozik egy d5100+18-105 kombóval, az talán pont ilyen boldog lenne egy milc-cel is, csak nem tudja. Persze soha nem lenne akkora darab fekete farokhosszabbítója, de ez már más kérdés.

    A "hány képet posztoltak a milcesek" felvetéshez: hányan használnak innen a fórumról dslr-t, és azok hány %-a képel? Kapásból tudok mondani három olyan kollégát, aki hétszámjegyű értéket képviselő felszereléssel osztja az észt, de normális képet (egyáltalán: képet) még nem láttam tőlük.

    Sir_mook-kal is csak ez a bajom. Az látszik, hogy ért a fotózáshoz, azt is láttam, hogy jó képeket készít. De kinyilatkoztat, és abból indul ki, hogy másnak is csak az jó, ami neki. Ő nem véleményt közöl, tapasztalatot hanem megdönthetetlenül állít. Tapasztalata alapján Stauffenberg is megtehetné ezt, mégsen teszi (és a felteendő kérdésedre válaszolva: képelt már ő is ide többször, láttam).

    Madgie meg pont nem érdemli meg, hogy kötekedj vele, sőt, ő a legjobb példa: keresd meg a flickr accountját, és láthatod, bőven 100e alatti milc szettel is lehet olyan képeket készíteni, hogy ihajj. Bőven tartom olyan jó fotósnak, mint bárkit innen a fórumról.

    No offense, igazán kedvellek, és tudom, hogy normális vagy (bár ezt sokan nem hiszik el :DDD ), de nem minden kezdő cserélhető obis embert magadból kiindulva kellene megítélni. Szép is lenne, annyi gomba a világon nincs :DDD ...

    [ Szerkesztve ]

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

  • nesa

    veterán

    válasz m3ss #16900 üzenetére

    Nemtudom de a nikon 50/1,8D azert nemolyan gyors am,sot inkabb aztmondanam hogy a lassabak kozt lehet a leggyorsabb de az meg igencsak az alsohaz, ezt addig erzed amig PL nemprobaltal egy 12-60swd vagy egy 50-200SWD-t :K

    [ Szerkesztve ]

  • m3ss

    veterán

    válasz madgie #16930 üzenetére

    (#16933) jjeahh vilagos. igazad is van. jo lehet mind2. majd ha idejon xy, hogy streetfotora keres gepet en is veletek leszek. sirmook arrol beszelt, hogy neki es a fotos haverjainak miert nem kell. aztan arrol beszelt, hogy aki fotos karrierbe akar kezdeni vagymi, szinten nem ajanlja.
    en ma pedig arrol beszeltem, hogy 50ezerert sem ajanlanam portrezni mf uvegekkel. most meg arrol hogy nekem miert nem kell. es probaltam fejtegetni hogy vajon miert nem kell szinte egyik "profinak" sem. de akkor nem teszem.

    freddy: lakik bennem egy kicsi troll,szőrmók vagy vmi, neten gyakrabban elo szokott jonni :DDD foleg ha ennyi suletlenseget latok.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • Freddy76

    addikt

    válasz schawo #16919 üzenetére

    Menj a csudába, macska, tavaly júniusban vettem om-d-t, decemberben d7000-ret azóta az van... Lóf.sz ez ahhoz képest, amit pl. TayRol csinál. Rossz cica.

    Olvasd el Sirmook korábbi hozzászólásait. Nem ezt írta. Ezt is írta, de általában nem ezt írta. Hanem kategorikusan milc=szar, pentax=szar. Pont. Te sem csak azt írtad, amit ma írtál, kicsit a mennyibekerülegynagylátómegmacromilcre című örökzöldedre próbáltam reflektálni. Meg arról próbáltam írni, hogy az itteni érdeklődők nagy részének teljesen alternatíva, neked pont nem. A kis genyamanót meg nyeld le. Vagy lődd le wookie ágyúval.

    [ Szerkesztve ]

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

  • MC Pite

    veterán

    Első fecske: [link]
    Filmesről analógra, videómentes és videó képes váltások (elfogadása) is ilyen... nehezen mentek, vagy akkor nem volt ekkora webkettes kommunikáció mellé? :)

    Mellesleg pro esküvő, tájkép, street, riport fotósokat láttam először váltani. Nyilván, pl sport meg makró, és még ki tuja hány terület fotósa ezek szerint egyelőre tükrös canikon vonalon maradnak pl.
    De a tehetséget, a vázat, meg még ki tudj amit ne keverjünk mán...

    Mostmán annyi topikban annyiszor olvastam, hogy követeljük hogy TayRol írja le két vére visszamenőleg a gépparkját :D

    Egyébként, hogy végre valami fénon-t is írjak, úgy tűnik elég fasza szerkezet lesz az X-E2... :K
    Elcsépelt szöveg hogy a Fuji figyel a vevőkre, de ez tényleg annyira így van hogy hihetetlen :K (A változások egy részét X-E1 fw frissítés formájában is megkapta, azokat nem látjátok a listában, de a fujisok tudják)

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • grigo

    őstag

    Köszönöm szépen mindenkinek aki a véleményével és tanácsaival segített. A mai napon egy 600D tulajdonosa lettem. Nikonra mentem, de a kisujjam és a gyűrűs ujjam is lelógott alul a vázról és csak aláfogni tudtam velük. Kényelmetlen volt sajnos. Tetszik a Canon menü és alapjában véve örülök, hogy túl vagyok az agyaláson.
    Egy utolsó segítséget kérnék. Mindenképpen szeretnék utánaolvasni az alap dolgoknak mielőtt nekiállok mókuskodni. Tudtok könyvet ajánlani amit feltétlenül érdemes elolvasnom?

    https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

  • Abry

    tag

    válasz grigo #16943 üzenetére

    Jó fényeket hozzá! :)

    Scott Kelby - A digitális fotós könyv sorozatát szokták ajánlani, én is olvastam az 1-2 részt, nekem sokat segített.

  • szp1

    addikt

    válasz grigo #16943 üzenetére

    Szerintem ebből a sorozatból is érdemes keresgélni.
    ( Én is most tanulom újra a filmes gép után... :B )

    [ Szerkesztve ]

    Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )

  • Freddy76

    addikt

    válasz grigo #16943 üzenetére

    Gratula, jó fényeket hozzá.

    Scott Kelby jó, de ez inkább tippgyűjtemény. Az alapokkal (rekesz, záridő, iso, mélységélesség, stb.) nem árt tisztában lenni. Ami jó: [link], [link], vagy ezek is jók lehetnek. Szerintem kezdjed ezzel, és persze használd hozzá a gépedet.

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

  • BiriBum

    őstag

    válasz grigo #16943 üzenetére

    Nyugodtan kezdj el "mókuskodni", csak ne auto módban - leginkább a saját hibáidból tudsz tanulni. Ráadásul büntetlenül, mert csak törlöd, ami nem lett jó.

  • bb0t

    senior tag

    válasz grigo #16943 üzenetére

    Szerintem a legalapabb alap fogalmak itt nagyon szépen össze vannak szedve, ebből kiindulva már lehet kisérletezgetni

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz BiriBum #16947 üzenetére

    Szerintem felesleges bármit is törölni. Én kimazsolázom azt ami kell teljes felbontású JPEG/TIFF-ben és RAW-ban, a többire meg ráuszítom a tömeges tömörítést (PS 8-as érték és 1920px szélesre összenyomni mindent + egy enyhe élesítés, ettől annyira kevés helyet foglalnak, hogy több ezer expónyi és több évnyi ipari hulladék is alig nyom többet pár GB-nál, ami meg bőven elfér az archívumban. Megesett velem már párszor, hogy az értéktelennek ítélt, elrontott, hasznavehetetlen fotónak később még lett jelentősége. Akár egy hangulat, emlék felidézésében, de egyszer még bírósági bizonyíték formájában is.

  • bb0t

    senior tag

    válasz Stauffenberg #16949 üzenetére

    Hány képed van archiválva kb. ? :DD

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

Új hozzászólás Aktív témák