Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    addikt

    Facebookon merült fel a téma, és annyit gépeltem egy választ, hogy gondoltam ide is bemásolom, hátha érdekel valakit, akárkit, vagy bárkit. A kérdés kb. az volt, hogy hova menjen tréningre, kinek milyen tapasztalata van...

    Elég sok tréningen jártam már, mert minden évben elmegyek minimum 1 bójakerülgetősre, meg egy tereprténingre, így már voltam jón, sz@ron, kezdőnek, és haladónak valón is! Sőt, néhányról még videót is csináltam, és azok közt van olyan is, ami sz@r, meg ami nem. Mivel nem definiáltad, hogy mit is keresel, így kérlek engedd meg, hogy hosszabban válaszoljak!

    1.) Kezdő/újrakezdő motorosnak első körben 2 tréninget szoktam javasolni!

    a.) Egy lassú tempós, bójakerülgetőst, amiből minden tavasszal szoktak ingyeneseket rendezni, pl, a MOTaMOT (Motorosok a Motorosokért alapítvány) tréningje ilyen ingyenes (2x voltam, egyszer csináltam egy dög unalmas, jó hosszú videót, ami leginkább az ott résztvevőknek szól, de sok gyakorlat jól látható rajta - ha jól emlékszem, mert mindig bealszom, ha visszanézném). Ez pl. a rendőrségi motorostréning alapján készült, így egy-két dolgot máshogy tanítottak, mint máshol, de a lényeg ugyan az.
    Ilyen ingyenes tréningeket szoktak tartani a Hungaroringen is pl, de sok más helyen is, érdemes rákeresni.
    https://youtu.be/pv74mKZ_yVE

    b.) Hasonló tréning a Drivex által tartott, BMW Motorrad Vezetéstechnikai ALAP tréningje is. Ez már fizetős, cserébe színvonalasabb is, és egy piszok jól felépített több lépcsős program belépő tréningje, ami kell minden további tréninghez, és az itt elért eredményeid alapján engednek tovább más tréningekre! Erről szerintem tök jó kis videót csináltam! ;)
    https://youtu.be/-CQ9pm1S1lg

    c.) Egy kezdőknek kialakított terepképzés, mint a Hungaroring Dirt képzés! Ez azért tök jó, mert adnak motort, és védőfelszerelést is ha kell, ráadásul olcsó is a maga kb. 17eFt-os árával! Itt megtanítanak a terepen motorozás alapjaira, de ami miatt azoknak is javaslom, akik soha nem akarnak terepezni (amíg ki nem próbálják), hogy itt megtapasztalják milyen az, amikor megcsúszik a motor, és ezt úgy tehetik, hogy közben ha el is esnek (szoktak), akkor nem okoznak vele maguknak anyagi kárt! (Erről is csináltam videót, de ott előző nap jött meg a sisakom, és sz@r lett a kamerabeállítás, így a videó ennek megfelelően középsz@r lett, de a gyakorlatok jól végigkövethetőek, és az élményt, amit egy újrakezdőnek adtak anno még vissza is adja talán.)
    https://youtu.be/zMGdTDxjyYs
    Ennek van egy "Enduro" változata is, ami 2x ennyibe kerül, és 2x ennyi időt is vesz igénybe, de az ugyan ez, csak nyújtják mint a rétest, amit csak olyanoknak javaslok, akik tényleg nagyon kezdők, és/vagy szeretnék az alap gyakorlatokat is nagyon alaposan gyakorolni, amúgy dögunalom (és drága)!

    2.) Nem kezdőknek

    a.) Itt is tök hasznos, ráadásul mint írtam, előfeltétele a továbbhaladásnak a Drivex BMW tréningje (lásd fent), amit Mackó és Totti tart. Ha ez megvan, akkor irány az INTENZÍV SZINT, ahol csak kanyarodással kapcsolatos tananyag van (erről most készült el a videó, bár sajna pár felvétel és a hang nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem, és utómunkával sem sikerült teljesen kijavítani.)
    https://youtu.be/VTk-IqEqTzA
    b.) Hasonlója van a Hondának is állítólag, de az olyan drága, hogy nem tudtam magam még rábeszélni a kipróbálására!
    https://youtu.be/RPqlE_hoqDk

    c.) Sokan javasolják a Rili tréninget. Sajnos még nem jutottam el ide, de célként ki van már tűzve!
    https://youtu.be/L2rW2VCk2Bs

    d.) a Honda földpályás tereptréningje már inkább olyanoknak való, akik jártak már porban, sárban, és jobban le is fáraszt, mint a Hungaroringes bohóckodás. A többek által javasolt Urbán Enduro oktatója, Urbán Attila tartotta nekünk tavaly. Az UE-t utána kezdte csak, így nem tudom, hogy aki most megy, neki is Ő tartja-e.
    Erről egy pörgős, zenés kedvcsináló videót csináltam, ami ugyan nem mutatja be a gyakorlatokat olyan részletesen, mint a hosszú unalmas videóim, de cserébe könnyebben emészthető.
    https://youtu.be/EZgjRFFP954

    e.) 1x volt a FullGas szervezésében egy Touratech Travel Event felkészítő tréning még 2017-ben, ami végén akkor azt mondták, hogy lesz még ilyen, de azóta nem csak tréning nem volt, de Travel Event sem.
    https://youtu.be/sLy0QcFueks

    f.) A Drivex tereptréningje is tök jó mókának tűnik, és szintén a BMW méltán híres tereptréningjét licencelik! Szerintem csak kevés ember nem látott már ilyen youtube videót, de érdemes párat megnézni! Amint lesz terepképes gumi a 1190-en, már megyek is, addig csak a honlapot tudom belinkelni! :)
    http://drivex.hu/off-road-treningek/

    g.) Sokan javasolják Urbán Attila Urbán Enduró tréningjét, de még sajna nem jutottam el oda, de jövőre pótlom (idén nem fog beleférni a programba sajna)
    https://www.facebook.com/urbanendurotrening/

    h.) Jeli Motors Enduro tréningre még egyeztetem az időpontot, de ahogy nézem, ez is annyira új még, hogy nem alakultak ki teljesen a dolgok. Ha tippelnem kellene, szerintem 1 éven belül lesz kezdő és haladó csoport, mert a bálnákat nem lehet egy szinten oktatni a könnyű endurókkal - de amint elmentem oda, tuti okosabb leszek, és nem csak tippelgetni fogok...
    https://www.facebook.com/Jeli-Motors-107445467534747/

    3.) Haladóknak és rutinosaknak

    a.) Sokan, akik ilyennek érzik maguk, jellemzően nem mennek tréningre, mert ők már a motor feltalálása előtt óta motoroznak, és nekik úgysem tudnak újat mutatni, meg unalmas is, meg nehogymár valami paprikajancsi nekik akarja megmondani hogyan kell motorozni, amikor ők már bejárták Európát, voltak más kontinensen, és Elon Musk Teslájában is ők cseréltek olajat a Marsnál. Nekik javaslom az 1.) pontot, és majd koppannak. Megjegyzem több tréningen láttam már dőlni motort, esni motorost, és kivétel nélkül ilyen ember volt aki perecelt.

    b.) Akik tényleg jó motorosok, ők már úgyis csináltak valamilyen tréninget, és tudják mit keresnek, nem is tartok ilyen szinten, így hitelesen nem is tudok nyilatkozni, csak elképzeléseim vannak. Ilyen pl. a Drivex BMW HALADÓ tréningje, ahova nem is mehet akárki, csak aki elvégezte az alapot ÉS ott jól is szerepelt! Itt 100+ tempóval gyakorolnak vészfékezést, meg vész-kikerülést, így tényleg fontos, hogy csak olyan mehessen, aki meg is fogja tudni csinálni!

    c.) A korábban említett Jeli Motors tereptréningjét elképzelésem szerint lehet majd akár komolyabb szinten is űzni, de ezt tényleg csak tippelem, és remélem pár héten belül már okosabb leszek.

    d.) Haladó tereptréninget még mintha Vattás ajánlott volna nemrég.
    https://youtu.be/f5Co9V6XdXk

    e.) Létezik még pályamotoros oktatás is, én Chrobák János oktatására szerettem volna idén menni, de mivel elmaradnak a versenyek, így idén ez okafogyottá vált, de jövőre mindenképp pótlom!
    http://www.chrobakjanos.hu/oktatas_f.html

    u.i.: Dodor nem véletlenül nem szerepel a listán... ;]

    Mondtam, hogy hosszú lesz! :DDD

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák