Aktív témák

  • Dualon

    tag

    válasz Szten Márs #2024 üzenetére

    A Sigma 20mm F1.8 EX DG Asph. RF ([link]) nagyon érdekes lencse. 2-es rekesztől kiváló feloldású széltől szélig, egymás mellé rakott képekben kb. 3-as rekesztől felfelé nem látod a szélek és közepek közti különbséget! Általában úgyis rekeszel az ember a mélységélesség (hiánya) miatt, de tág rekeszen is szépen dolgozik. Jó kontrasztú, icipicit talán hűvösödik a színvilága (de ez lehetett a fényviszonyok miatt is, nincs elég tapasztalatom róla). CA-t nem láttam rajt, de nem is nagyon volt CA-veszélyes helyzetben. Építésre valóban EX minőség, szerintem szép objektív :), viszont sajnáltam, hogy nincs benne HSM. A D200 ugyan hajtja a fókuszt, mint a bolond, de manuálba a húzkodós-kuplungos metódussal lehet váltani, amitől mindig ideget kapok. :)

    Meggyőződésem volt, hogy a 20 mm cropos vázon sok. Nos, egyrészt mélyen igaza van a tulajnak, miszerint nincs nagyon messze a 18-tól pl. (a 10-től viszont nagyon, de a S. 10-20-as optikailag nyomába nem ér), másrészt olyan panorámákat láttam az illetőtől, hogy majd' leestem a székről. Továbbra sem tartom kellően nagylátónak a 30 mm-t, de most már kisebb meggyőződéssel :) - ismét csak nagyon sok függ a személyes preferenciáktól.

    Zoom nagylátóból optikailag a 12-24-es Nikkor, illetve a 10,5-es halszem durva, bár utóbbi - a tesztek szerint - erős kromatikus aberrációt mutat. Hihető.Mindegyik elég vad árban van.
    Fixek között a Nikon ismét csak bekaphatja, a 14-esük egy aranyárban mért szégyen, a 20. 24, ill. a 28-asok - szintén saját tapasztalat nélkül, netes info alapján - elavultak. Jó, sarkítottam, de a lényeg, hogy nyomában nincsenek - sajnos - a 20-as Sigmának.
    Jelenleg tehát fényerős (beltérre pl. kellhet), jó optikai minőséget nyújtó, megfizethető árú nagylátó esetén a Sigma 20-asa a legfőbb jelölt. Más kérdés, hogy én imádom az extrém nagylátók perspektíváját, amit azért nem érezni ennél.

    Képeket sajnos nem nagyon tudok prezentálni, a tulaj lakásában lődöztünk (kinn meg disznó meleg volt ^^), aztán azt érthető okokból nem nagyon fedném fel.

    Tömören: kb. 100k-ért tényleg durván jó nagylátó fixet kapsz, ha elég a 30 mm.

    e-Arc.hu

Aktív témák